Wonen op het platteland: the good, the bad and the ugly

Wonen op het platteland

Wonen op het platteland is iets waar veel mensen van dromen.

De ruimte, de rust, een eenvoudig leven...

Ze hebben visioenen van lange zomeravonden, kinderen die buiten ravotten en zich uren vermaken zonder schermpjes.

Maar dromen van een leven op het platteland is niet hetzelfde als er daadwerkelijk wonen.

Toen wij tien jaar geleden verhuisden naar het platteland moest ik veel meer wennen dan ik van te voren had verwacht. Hieronder een verslag van 10 jaar wonen op het platteland.

Wonen op het platteland heeft gezorgd voor een grotere leefwereld.

Sinds onze verhuizing naar het platteland, is mijn actieradius veel groter geworden. Dat is ook wel logisch, aangezien alles verder weg is. Ik móet wel verder van huis voor bijvoorbeeld mijn boodschappen.

Maar ik merk tot mijn verrassing, dat de stad als een magneet werkte. Toen ik nog in Doetinchem woonde, ging ik echt niet boodschappen doen in een dorpje als Terborg, of lenzen kopen bij de opticien in Varsseveld. Dat deed ik allemaal 'in de stad'. Nu ik op het platteland woon, openen zich als het ware allerlei nieuwe mogelijkheden.

Plotseling kom ik regelmatig in omringende dorpjes als Zelhem, Halle, Terborg en Varsseveld. Ze zijn dichterbij dan 'de stad' en bovendien makkelijker bereikbaar. Parkeren is er gratis, en alle winkels heb ik onder handbereik, omdat het nu eenmaal kleine dorpjes zijn. Zo ontdekte ik zelfs een nieuw kringloopwinkeltje.

Hoewel ik nog steeds de voordelen van de stad zie: je doet veel meer met de fiets, en alles is dichtbij, vind ik het toch ook wel leuk dat ik nu veel meer van de Achterhoek zie. Hier op het platteland is de magnetische werking van de stad zwakker, en krijgen omringende dorpjes ook een kans.

Wonen op het platteland: 6 weken

Na bijna zes weken wonen op het platteland is er één ding wat ik mis voor mijn kinderen: speeltuintjes! Iedereen heeft hier zijn eigen trampoline en klimrek/glijbaan/schommel. Wij inmiddels ook dankzij mijn ome Henk:

wonen op het platteland

Zie ook Speeltoestel voor de tuin.

Op ons oude adres zat, achter een bocht van de straat, een speeltuintje verstopt. Als de kinderen zich verveelden banjerden ze daar heen, en vonden meestal wel een verveelde lotgenoot.

Dan verveelden ze zich samen, of gingen samen spelen. Dat speeltuintje was een ideale ontmoetingsplek. Ik heb er zelfs een buurvrouw ontmoet, waarmee ik nu nog steeds elke maandagochtend koffie drink.

Het voordeel van zo'n speeltuintje, is dat het ongedwongen is. Je hebt niet officieel afgesproken, en als je er genoeg van hebt, zeg je gewoon: 'Ik ga naar huis!'
Mijn oudste zoon heeft in dat speeltuintje twee vriendjes opgeduikeld, die het gebrek aan vriendjes in zijn klas compenseerden.

Hier op het platteland vraag ik me bezorgd af:

'Hoe moeten de kinderen nu vriendjes krijgen in hun nieuwe omgeving?!'

Het antwoord heb ik nog niet gevonden.

8 weken wonen op het platteland - 3 maart 2012

wonen op het platteland

Acht weken geleden is het nu, dat we ons twee-onder-één-kap huis in de stad, verruilden voor een huis in het buitengebied. Het dichtstbijzijnde gat dat een kleine, dure buurtsuper heeft, is 4 km verderop, en de 'grote stad' 9 kilometer.

Hier zijn wat van mijn observaties na 8 weken op het platteland!

21 observaties na 8 weken wonen op het platteland

 1. Er zijn geen speeltuintjes op het platteland. In woonwijken heb je op veel plekken kleine speeltuintjes, bestaande uit een wipkip, een paar schommels en een glijbaan. Het voordeel van die speeltuintjes is dat ze een handige, vrijblijvende ontmoetingsplek vormen voor kinderen. Hier op het platteland heeft iedereen zijn eigen trampoline, en vaak zo'n houten klimrek, bestaande uit schommel, huisje en groene glijbaan. Ik ben benieuwd of kinderen in de zomer ook de straat opgaan, zodat ze elkaar kunnen tegenkomen. Maar die speeltuintjes, die mis ik dus wel!
 2. Voor mij is die 8 kilometer naar de stad geen probleem, want ik spring zo in de auto als het moet. Voor de kinderen is de psychologische afstand wat groter. De kleine kinderen mogen nog niet zo ver in hun eentje fietsen, en de oudsten vinden het ver.
 3. Het licht op het platteland is adembenemend mooi! Wie had gedacht dat gewoon 'licht' zo mooi kon zijn!
 4.  Ik ervaar de seizoenen veel sterker dan in de stad. Al is het maar omdat ik de kinderen via een zandweg naar school breng. Ik heb de gesel van regen, hagel en wind gevoeld, ben met fiets en al uitgegleden in de modder, en bijna gevallen door een bevroren traktorspoor. Ik voelde het tot in mijn tenen: het is echt winter!
 5. Op het platteland is meer ruimte. En dat voel ik. Als ik de voordeur uit loop, voel ik een zee van ruimte om mij heen. En dat geeft een rustig gevoel.
 6. Wonen op het platteland is voor mij ook een gemoedstoestand: het weten dat er niets te doen is, in termen van activiteiten werpt me op mezelf terug, en biedt rust. Ik kan al bijna weer een boek lezen!
 7. Het platteland wekt interesse voor de natuur op. Stoeide ik zo nu en dan met het idee van vogelen oftewel vogels spotten, hier op het platteland komt die interesse tot volle bloei. Ik heb zelfs al een witte reiger gevogeld! Zie ook raaf versus kraai!
 8. De kinderen zitten meer achter een scherm (Nintendo, Wii, computer) op het platteland… In de stad stuurde ik ze nog wel eens naar de speeltuin, of naar vriendjes op de hoek. Hier ontbreekt de speeltuin, en de potentiële vriendjes zijn nog niet zo zichtbaar. Ook hier stuur ik ze regelmatig naar buiten, maar het gaat een stuk moeizamer. Maar dat komt vast ook door de winter. Ik hoop dat dit in de zomer gaat verbeteren!
 9. We hebben eindelijk ruimte voor een trampoline, en zo'n trampoline maakt dat aanlokkerlijker.
 10. k leer hier nieuwe dingen: zo heb ik de verschillende onderdelen van het geslachte varken van mijn neef Henk ingepakt. Wat vind je bijvoorbeeld van dit varkensoor!.
 11. We zijn uitgenodigd voor een meiboomfeest bij de buren. Dat had ik in de stad niet meegemaakt.
 12.  De kinderen moeten ruim 10 km naar school fietsen. Dat is soms best balen!
 13. De kinderen moeten ruim 10 km naar school fietsen. Zo komen ze mooi aan hun bewegingsnorm.
 14. We willen meer zelfvoorzienend gaan leven, en het platteland biedt ons daar de ruimte voor. We streven naar eigen kippen, een moestuin, en uiteindelijk als we genoeg geld hebben, zonnepanelen.
 15. Onze benzinekosten zijn gestegen! Ook heb ik de indruk dat mensen op het platteland sowieso meer met de auto doen. In het dichtbijzijnde dorp Varsseveld heb je bijvoorbeeld ook bijna geen fietsenrekken om je fiets in te zetten!!! Niet zo gek waarschijnlijk, aangezien de afstanden groter zijn. Ik streef er naar zo veel mogelijk met de fiets te doen, en de auto niet te gebruiken. Maar ja, op maandagavond moet ik toch naar Doetinchem om mijn oudste zoon naar schermles te brengen, en op dinsdagavond moet ik toch naar Zelhem voor de naailes van mijn jongste dochter.
 16. Nu ik niet meer van school, makkelijk even langs de Spar kan lopen, zijn de kosten van boodschappen 'tussendoor' gedaald. Het lukt veel beter om maar 1 keer per week de grote boodschappen te doen, en tussendoor niets. Bovendien doe ik die grote boodschappen tijdens de schermles van mijn oudste zoon, en moest ik toch al rijden. Overigens mis ik de buurtsuper veel minder dan ik vreesde!
 17. We hebben nu zo'n grote, groene brievenbus aan de weg, waar veel meer in kan. Als ik eens iets bestel, is de kans veel kleiner dat de postbode het niet kan bezorgen en weer meer terug neemt. In zo'n brievenbus passen grote dingen.
 18. Het heeft iets heel bijzonders om de kinderen naar school te brengen via een zandweg. Onderweg zien we hazen, kippen, fazanten, en zelfs struisvogels!
 19. We hebben veel minder aanloop. Op ons adres aan de rand van de stad stond de deurbel vaak niet stil.
 20. We hebben veel minder aanloop. Ons op ons adres aan de rand van de stad rond de deurbel vaak niet stil. Hier wordt ik niet telkens opgeschrikt door het snerpende geluid van de bel.
 21. Gisteren ontdekt op de eerste mooie voorjaarsdag: je kunt hier altijd in de zon zitten, vanwege de weelde aan ruimte rond het huis.

Wonen op het platteland: 10 maanden

Schermafbeelding 2012 09 25 om 12.15.421

Inmiddels wonen we al weer bijna 10 maanden op het platteland, en toen ik vanochtend om tien uur mijn kopje koffie dronk besefte ik nog weer een verschil in het wonen op het platteland en in de stad.

Ik had namelijk ineens geen koffiemelk meer! Toen we nog in de stad woonden was ik dan eventjes naar de buurtsuper gewandeld (Spar) en had koffiemelk gekocht. En omdat ik daar dan toch was, wellicht ook wat aanbiedingen en een bos bloemen. Maar hier op het platteland loop je niet even naar de buurtsuper, en dus warmde ik wat gewone melk op in de magnetron en deed dat in mijn koffie.

Blijkbaar kon ik het prima redden zonder de koffiemelk, maar er was de onmogelijkheid om eventjes nieuwe koffiemelk te kopen voor nodig om tot een alternatief te komen!

Dus soms zit het verschil tussen wonen op het platteland en wonen in de stad, in de melk in de koffie ; )

Wonen op het platteland: de balans na 3 jaar

Inmiddels wonen we drie jaar op het platteland. Tijd om de balans op te maken van wonen op het platteland.

Voordelen van wonen op het platteland:

 • De ruimte
 • De rust
 • De mooie natuur en omgeving

Nadelen van wonen op het platteland

 • Geen openbaar vervoer. Onze benzinekosten zijn flink gestegen! Dat is dus niet bepaald duurzamer wonen.
 • Alles is verder weg. Je kunt niet eventjes naar de supermarkt lopen.
 • Het is best lastig om te integreren op het platteland. Veel bewoners wonen hier al hun hele leven, en zijn goed voorzien van een vriendenclub. Dat maakt het als nieuwkomer best lastig om er tussen te komen.
 • Het is lastig om nieuwe contacten op te doen. Wonen op het platteland betekent dat je woont in een dunbevolkt gebied. Er zijn simpelweg minder mensen om bevriend mee te raken.

Tips

Als je kinderen hebt raad ik aan om voor een buurtschool te kiezen. Dat zorgt er namelijk voor dat je sneller nieuwe contacten krijgt. Bovendien zorgt het ervoor dat de kinderen vriendjes en vriendinnetjes krijgen die redelijk in de buurt wonen. Verder is er natuurlijk de bekende tip om je aan te sluiten bij activiteiten op het platteland. Maar ik heb daar ook een kanttekening bij. Als je dingen gaat doen waar je geen klap aan vindt, zul je weinig gemeenschappelijk hebben met de mensen die zo'n activiteit bijwonen.

Wonen op het platteland 10 jaar later

Inmiddels wonen we 10 jaar op het platteland. Ik ben nog steeds heel blij met de rust en ruimte om ons heen, maar ik kan nog steeds wel het gemak van een buurtsuper missen! Als je op het platteland woont is het van groot belang om goed aan voorraadbeheer te doen. Gelukkig hebben wij een kelder! Want het is niet zo dat als je aan het koken bent, en je mist een ingrediënt, je dat even snel kunt gaan kopen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Als je op het platteland woont, betekent dit toch een autorit. Daar is niks mis mee, maar het vereist een goede planning.

Een goede diepvries is ook echt een must-have vind ik als je op het platteland woont. Ook weer in verband met voorraadbeheer, en dat je niet elke dag met de auto naar de supermarkt hoeft te rijden.

Kinderen op het platteland

In het algemeen wordt het platteland, als plek om je kinderen op te voeden, best wel verheerlijkt vind ik. En het heeft ook zeker zijn voordelen: veel ruimte, de natuur om je heen, kinderen kunnen zien hoe dingen groeien en er is veel rust.

Maar als moeder, is het leven op het platteland zwaarder. In de stad had ik de logistiek van ons gezin zo georganiseerd dat ik bij wijze van spreke gerust ziek kon worden, zonder dat de machinerie knarsend tot stilstand kwam. De jongste kinderen konden dan best in hun eentje naar school lopen, en de oudste kinderen bij de buurtsuper de noodzakelijke dingen halen.

Hieronder de weg naar school op het platteland:

wonen op het platteland

Kwetsbaarder wat betreft logistiek

Op het platteland voel ik me wat logistiek betreft kwetsbaarder. Als ik nu ziek word, heb ik een probleem om de jongste twee op school te krijgen. En bij sneeuw en gladheid kan het voor de oudsten problematisch worden om op school te komen, terwijl ze in de stad desnoods te voet of met de stadsbus naar school konden.

In ons oude huis had ik na 12 jaar de machinerie van de logistiek zo ingesteld, dat die in principe ook zonder mijn aanwezigheid redelijk door kon lopen. Cruciaal daarbij was de korte afstand naar de basisschool: 10 minuten lopen. Dat maakte het mogelijk om de kinderen eventueel alleen naar school te laten gaan, als ik ziek was. Nou was ik dat gelukkig nooit, maar het feit dat dit een optie was gaf mij rust. Toen we net op het platteland woonden schreef ik:

'Vandaag is het dag 22 in het nieuwe huis, en mijn keel voelt alsof ik scheermesjes heb ingeslikt, en ik voel mijn neus dichtslibben. En behalve grieperig, voel ik me kwetsbaar. Want hier loopt de machinerie niet zonder mij: ik moet de kinderen naar school brengen. Het is een nadeel van het wonen op het platteland. Buren heb je hier maar weinig, en ik ken ze nog niet goed genoeg om te vragen of ze mijn kinderen naar school willen brengen. Om met Herman Finkers te spreken: 'Het zal allemaal wel weer van mij moeten komen.'

Dus als iemand mij zou vragen: 'Raad je me aan met kinderen van de stad naar het platteland te verhuizen?' dan zou ik me echt even achter mijn oor krabben. Want het leven op het platteland is heerlijk en mooi, maar er kleven ook nadelen aan.

Nadelen wonen op het platteland

 • Kinderen kunnen minder snel zelfstandig naar school
 • Kinderen kunnen minder snel zelfstandig naar clubjes en nevenactiviteiten
 • Er is minder aanspraak voor kinderen
 • Er zijn geen speeltuintjes waar ze makkelijk andere kinderen kunnen ontmoeten
 • Je moet als ouder veel meer doen, om de kinderen op clubjes en bij vriendjes te krijgen
 • Er wordt behoorlijk hard gescheurd op de plattelandsweggetjes, wat het fietsen niet veiliger maakt

Dat zijn dingen die er niet bij verteld worden als het gaat over opgroeien op het idyllische, ongerepte platteland. Daarom doe ik het. Bij deze.

Is het platteland iets voor jou?

Is wonen op het platteland iets voor jou? Dat hangt erg af van wie je bent. Als je opleeft van mensen en activiteit om je heen, dan zal het weidse platteland je wellicht benauwen. Ben je juist iemand die opbloeit van rust en ruimte? Dan is wonen op het platteland wellicht heel geschikt voor je.

Mijn belangrijkste ontdekking in 10 jaar op het platteland is het leven op het platteland niet persé eenvoudiger is. Sterker nog, je moet vaak juist meer nadenken voordat je iets doet, omdat alles verder weg is. Dan denk ik wel eens dat het leven in de stad juist eenvoudiger is: alles is voorhanden en op loopafstand, en als je eens iets vergeet is het eenvoudig op te lossen.

Goedkoop wonen op het platteland

Goedkoop wonen op het platteland is soms best mogelijk. Wij zijn het bewijs! Mijn man en ik hadden ons nooit een huis op het platteland kunnen veroorloven, als we niet de helft van de boerderij van mijn ouders hadden kunnen kopen. En die helft is genoeg. Soms kopen mensen ook samen met kennissen een boerderij en splitsen die op.

Tot slot Gerhard Hormann over het platteland

Laat het maar aan schrijver en journalist over om iets te formuleren. In zijn boek Coronaproof schrijft hij over wonen op het platteland het volgende over het ideaalplaatje van het platteland:

'Wat daarbij uit het oog verloren wordt, is dat in het buitengebied alles een uitdaging kan vormen. Van de energienota van die enorme woonboerderij kun je elders een flatje huren, en de verzekeringspremie van het romantische rieten dak kost een vermogen. Zelfs tweeverdieners die veel thuiswerken komen al snel tot de ontdekking dat ze toch twee auto's nodig hebben, omdat op het platteland alles ver weg is of onmogelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Dan pas besef je dat het een enorme luxe is - en tevens een forse besparing in geld en tijd - wanneer alles binnen handbereik is. Alle voorzieningen waar je in je oude omgeving zonder nadenken even snel naartoe fietste, zijn daar geheel afwezig of bevinden zich op grote afstand'

Leestips

Hoe zijn jullie ervaringen met wonen in de stad/dorp/platteland?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ha, ik woon in de buurt. (iets dichter aan de Duitse grens)
  Inderdaad voor grote winkelbedrijven moet je naar de 'stad'.
  Ik probeer toch lokaal te kopen. (als we mekaar helpen - dan heb je minder 'leegloop' uit de Achterhoek) Ik wil hier nooit meer weg (zeg nooit nooit!?) Ik vind het hier lekker burgerlijk, sociale controle, elkaar wat gunnen, geen hektiek het leven kabbelt hier rustig door. Voor mij heerlijk!
  Als ik al eens een dagje Arnhem/Amsterdam heb gedaan dan ben ik zo blij dat ik weer de Achterhoek in kan. Wat een rust, wat een ruimte.......

 2. Ik heb nooit in een echt grote stad gewoond. Meer grote dorpen. Emmeloord waar ik nu woon is de grootste stad en dit voelt ook nog aan als een dorp. Rustig wonen, maar wel veel voorzieningen.
  Een kleine stad van rond de 20.000 inwoners past wel bij me want dan kan ik veel op de fiets doen. Autorijden doe ik niet graag want dat is me te vermoeiend. Dat gaat te snel en de afgelopen jaren heb ik nauwelijks gereden.
  Ik wil niet in een klein dorp wonen want dan word ik teveel afhankelijk van mijn man. Een grote stad zou ik ook niet willen wonen, veel te druk, teveel mensen, verkeer, herrie, uitlaatgassen.
  Vroeger kwamen we regelmatig in Zuid-Holland en als we dan Almere voorbij waren had ik het gevoel weer rustig adem te kunnen halen en genoot ik van de ruimte om me heen.

 3. Ik ben een stadsmens in hart en nieren en ik zou nooit weg willen uit Den Haag.
  Dorpjes hebben ook hun leuke kanten maar dat zie ik dan meer als vakantiebestemming.

 4. Ik ben opgegroeid in een dorp in de randstad.
  Ging op kamers in de nabijgelegen provinciestad, maar werd geen stadse.
  Woonde ooit 6 weken antikraak in Amsterdam, dat vond ik wel even leuk, zeker als in het weekend alle bootjes in de gracht voor mijn deur langs voeren, maar ik dufde in het donker nauwelijks de straat op.
  En ik voelde me opgesloten tussen al die hoge huizen.

  Uiteindelijk keerde ik dus weer terug naar een dorp naast het dorp van mijn jeugd.

  De stad trekt me niet, maar ik wil er wel graag in de buurt wonen, vanwege de nuttige faciliteiten.

  Ik woon nu in een groot dorp tussen twee steden in.
  En ik moet bekennen dat ik maar zelden in die steden kom.
  De noodzakelijke dingen zijn hier in het dorp te koop en de rest haal ik van internet.
  De omliggende dorpen zijn voor mij slecht te bereiken omdat ik geen grote stukken kan fietsen en het openbaar vervoer niet daverend is.

  En als ik dan toch een keer de stad in ga dan kies ik voor een dagje uit naar een stad aan zee, dan heb ik alles in één klap.

 5. ik ben geboren in de binnenstad van Utrecht ,maar toen ik 10 jaar was gingen we verhuizen naar het platteland, voor de gezondheid van mijn vader, we gingen net buiten Leersium en Amerongen wonen en ik vond het in het begin vreselijk ,maar ging het later wel waarderen, toen ik 23 jaar was overleed mijn vader , en mijn moeder die als 53 jarige stadse ineens van de binnenstad naar het platteland verhuisde wilde het liefst terug naar Utrecht ,maar dat was door omstandigheden niet mogelijk en we gingen verhuizen naar het dorp Amerongen. later ging ik door mijn trouwen verhuizen naar Steenwijk en ik had het daar helemaal niet naar mijn zin en anderhalf jaar later verhuisden we naar een buiten wijk in Zwolle, daar woon ik inmiddels al weer 25 jaar en alhoewel ik altijd geroepen heb dat ik een echte stadse ben en het liefst weer in de binnenstad van Utrecht zou willen wonen, moet ik bekennen dat ik het liefst in een klein huisje met een moestuintje aan de rand van een dorpje zou willen wonen,

 6. Wij wonen in de buurt van Leiden (kwartier fietsen, dan zit je in het centrum van Leiden) en dat vind ik wel handig, want daar doe ik dan mijn 'grote' boodschappen. Gewoon op de fiets,want een auto hebben we niet. Het lastige van hier wonen vind ik wel dat de supermarkt in het dorp (die echt lekker dichtbij is)heel duur is, een MCD. Vergelijkbaar met de Spar en Coop qua prijs. En dat is toch echt vaak ver boven ons budget. Ze hebben heel veel hoor, maar het is echt een stuk duurder.
  Ik ga het liefst bij de Lidl en Aldi boodschappen doen, maar daar moet ik dus een kwartier/twintig minuten voor fietsen. Het nadeel is dan ook dat je niet veel mee kunt nemen, want niet altijd handig is met 4 kinderen. Vooral zuivelproducten heb je dagelijks veel nodig en die zijn zwaar.

  Verder vind ik het onhandig in een dorpje zoals het onze dat je geen Kruidvat en kledingwinkels hebt. Maar goed, dat scheelt weer extra aankopen, dat ook, want winkelen doe je makkelijker als het dichtbij is. Dus het is vast goedkoper om hier te wonen... ;)

 7. Ik woon in een dorp, maar dat dorp ligt in de Randstad en het is hier altijd zo ontzettend druk. Liever zou ik ook op het platteland wonen, aan een heel rustig weggetje, met ruimte voor een groentetuin, een paar dieren en een prachtige bloementuin...
  Maar dromen mag... toch?
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Wij wonen in een klein dorpje dicht bij een grote stad. Nu ik weer aan het werk ben kom ik weer wat vaker in de stad, maar toen ik "gewoon" thuis was ging ik 1x p/maand naar de stad voor grote boodschappen en andere dingetjes. En voor de rest ging ik 1x in de week naar een ander dorp, want wij hebben hier totaal geen voorzieningen, maar wel 2 basisscholen:-)
  En dat gaf mij wel veel meer rust dan nu ik weer aan het werk ben want ik moet meer in minder tijd. Maar ik zou niet zo snel weer terug willen naar de stad, zou niet weten in welk gedeelte ik dan wil gaan wonen. En het is ook nog goedkoper, we wonen vrij ruim, helemaal als we alles hebben opgeruimd. Wat verzameld een mens een rotzooi. En we hebben ook een aardige tuin in tegenstelling van in de stad wonen.

 9. Wij dromen er van om te leven op het platteland! Maar het is gewoon te duur om een huis met voldoende grond te kopen, en voor de kinderen lijkt het gewoon handiger om zoals nu op de rand van de stad te wonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.