Speeltoestel voor de tuin: wel of niet doen?

Speeltoestel voor de tuin

Een speeltoestel voor de tuin.

Is dat een goed idee?

En als je een speeltoestel koopt, wat is dan belangrijk?

Speeltoestel voor de tuin: allereerst de esthetische factor!

Laten we er geen doekjes om winden! Als je trots bent op je minimalistische tuin in Japanse stijl, of geniet van je chique tuin in authentiek Engelse stijl, dan zit je wellicht niet te wachten op zo'n groot speeltoestel in je tuin.

Een speeltoestel in je tuin kan de buitenversie zijn, van felgekleurd plastic speelgoed in een antroposofisch verantwoord interieur.

Maar ja, die kinderen hè! Je gunt het ze om lekker buiten te spelen. Ze zitten toch al zoveel achter die stomme schermpjes. Een speeltoestel in je tuin heeft dan vele voordelen.

De voordelen van een speeltoestel voor de tuin

 1. Een speeltoestel tuin maakt buitenspelen voor je kinderen aantrekkelijker.
 2. Zeker als je kinderen nog jong zijn, is het een speeltoestel in je tuin ideaal omdat ze dan in een beschermde omgeving buiten kunnen spelen. Toen wij nog in de stad woonden, vond ik het vaak toch spannend als de kinderen naar 'het kleine speeltuintje' op de hoek gingen.
 3. Een goed speeltoestel zorgt ervoor dat je kind beweegt.
 4. Schommels aan speeltoestellen zijn goed voor het evenwicht, evenals trappetjes naar glijbanen en dergelijke.
 5. Als je kinderen lekker spelen zit jij ook rustiger.
 6. Op een vogelnestschommel kunnen meerdere kinderen tegelijkertijd lekker spelen.
 7. Een goed speeltoestel stimuleert de fantasie van je kind.

Zijn er ook nadelen aan een speeltoestel? Jazeker wel, bijvoorbeeld de ruimte die een toestel inneemt in je tuin. Een andere potentieel nadeel is dat het speeltoestel zo leuk is, dat jouw tuin de zoete inval wordt voor álle buurkinderen.

Speeltoestel voor de tuin kopen: waar moet je op letten?

Als je tuin groot genoeg is voor een speeltoestel, doe je kinderen er een groot plezier mee. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een speeltoestel?

Hoe hoog mag een speeltoestel zijn bijvoorbeeld?

Hoe hoog mag een speeltoestel zijn?

In de wet is vastgelegd dat de maximale hoogte van een speeltoestel 2,5 meter mag zijn. Dit is belangrijk, want een erg hoog speeltoestel kan voor problemen met buren zorgen.

Screenshot 2021 03 27 at 12.27.21

Stel je hebt een hoog toestel met huisje voor je kind gekocht, waardoor je kind ongehinderd bij iedereen in de tuin kan gluren. Dat kan irritaties opleveren bij buren omdat het als een aanslag op de privacy voelt.

Size matters: De juiste maat is belangrijk

Behalve met wettelijke regelgeving, is de maat van het speeltoestel belangrijk. In een kleine tuin zal een gigantisch groot en hoog speeltoestel behoorlijk dominant aanwezig zijn.

Het is de vraag of je dat wilt.

Meet daarom zorgvuldig je tuin op, en maak eventueel een ontwerp. Er zijn diverse gratis online tools waarmee je jouw tuin in beeld kunt brengen, en kijken hoe en waar een speeltoestel het beste kan staan. Houd hierbij rekening met voldoende ruimte om het speeltoestel heen.

Neem nou een schommel. Een schommelset past wel in de meeste tuinen, maar als je kind gaat schommelen is er ineens 730 x 270 cm aan speelruimte extra nodig! Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Hieronder een tuinontwerp dat ik maakte als voorbeeld in deze blogpost, met behulp van Gardena:

Tuin inrichten

Zoals je ziet heb ik er een speeltoestel én speelhuisje ingezet! Maar ik vraag me nu al af of er voldoende ruimte  tussen het speelhuisje en de schommel zit, als een kind gaat schommelen.

Speeltoestel voor de tuin: de kwestie smaak

En dan is er natuurlijk nog de kwestie van smaak. Er zijn vrolijk gekleurde speeltoestellen te koop, maar ook toestellen van hout. Zeker als een speeltoestel in je tuin toch al een groot compromis voor je is, zal een houten toestel je wellicht meer aanspreken ; )

Speeltoestel inspiratie

Er zijn echt zulke leuke speeltoestellen te koop, dat ik er als volwassen vrouw nog een wild gevoel van kreeg. Hieronder 2 van mijn favorieten die ik vond op wickey.be!

Deze vind ik zo leuk vanwege de groene blaadjes:

Speeltoestel voor de tuin

En deze vind ik zo leuk om piraatje mee te spelen.

Speeltoestel voor de tuin

Ik zie het al helemaal voor me Pirates of the Carribean en mijn man in de rol van Johnny Depp!

Super tip: hang er een schommelstoel voor jezelf aan!

Behalve dat je als volwassene natuurlijk ook heerlijk kunt schommelen op een speeltoestel, is er nog een ander leuk voordeel. Je kunt een toestel ook gebruiken voor je eigen schommelstoel of schommelbank. Hieronder zie je mensen die dit hebben gedaan:

Speeltoestel voor de tuin

In onderstaand filmpje zie je nog meer prachtige beelden van speeltoestellen:

Speeltoestel tuin zelf maken?

Je kunt een speeltoestel kant en klaar kopen. Tenminste zo heet dat dan. In de praktijk koop je het prachtige plaatje van het toestel, en hoef je dat thuis 'alleen nog maar even' in elkaar te zetten. Persoonlijk vind ik dat ook al een speeltoestel zelf maken. Sommige bedrijven zijn zo vriendelijk om er een 'in-elkaar-zet-service' bij aan te bieden voor mensen met twee linkerhanden. Hiervoor betaal je doorgaans wel extra.

Er zijn dus eigenlijk 3 niveau's als het gaat om een speeltoestel voor de tuin zelf maken:

 • Je hakt en zaagt je eigen bomen om of koopt hout, en bouwt daarvan een speeltoestel voor de tuin. Superknap en erg leuk!
 • Je koopt een kant en klaar speeltoestel voor de tuin, dat je vervolgens thuis zelf handig in elkaar zet.
 • Je kiest voor een kant en klaar speeltoestel en huurt er iemand bij in die het voor je in elkaar zet.

Samenvattend

Ik houd van speeltoestellen in de tuin! Ze roepen beelden bij mij op van lange zomeravonden, met zoet spelende kinderen. Een speeltoestel in je tuin is leuk voor je kinderen en nodigt uit tot buiten spelen.

Maar omdat zo'n speeltoestel veel plek in neemt, en vaak niet bij de inrichting van je tuin past, is het ook wel een compromis voor jullie als ouders.

In deze post las je de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een speeltoestel voor de tuin. Zoals de maximale hoogte (2,5 meter) en het belang van de juiste maat.

Leestip: Lees nu meer over het weldadige effect van schommelen!

Wat zijn jouw tips als het gaat om een speeltoestel voor de tuin?

Vergelijkbare berichten

39 reacties

 1. Die tips ben ik allang weer vergeten. Maar een ding kan ik toevoegen, veranker een speeltoestel goed in en aan de grond, want niets is vervelender en gevaarlijker dan een wiebelend toestel.

  1. Dat is waar Sjoerd. Als je lekker schommelt, en je voelt elke keer hoe de poot van het speeltoestel uit de grond schiet is dat niet prettig.

 2. De voorbeelden hier zijn fantastisch, maar die passen jammer genoeg niet in onze tuin haha, maar we hebben wel altijd een speeltoestel gehad, niet te groot, maar wel vermaak en nu nog een trampoline, waar onze jongste echte elke dag op staat te springen. wat dat is een trampoline echt een aanrader!

 3. Wat een heerlijk blogartikel! Toevallig zijn wij er ook naar aan het kijken. We hebben helaas maar beperkt de ruimte omdat we in een appartement wonen met een (gelukkig wel lekker groot) balkon. Dus meer dan een zwembadje en zandbak kunnen we helaas niet kwijt. Ik ben wel aan het kijken naar een Pikler driehoek voor binnen. Als we een tuin zouden hebben dan zou ik trouwens wel een mega unit van een speelhuisje voor ons meisje hebben gekocht.

 4. Die schommelstoel voor jezelf vind ik een heel goed idee! Overigens moet je bij zo'n speeltoestel vaak ook nog kijken of je een bepaalde ondergrond moet hebben. Op school was dat in elk geval wel zo. Bij een bepaalde hoogte hoort een bepaalde 'veiligheidstegel' om vallende kinderen te beschermen. Ligt waarschijnlijk in eigen achtertuin anders, maar kan wel handig zijn om even naar te kijken.

 5. Wat een fijne tips! Zelf hebben we alleen een glijbaan in de tuin, maar mijn schoonouders zijn aan het kijken voor een speeltoestel. Kan ik ze mooi deze blog doorsturen!

 6. Een collega heeft vorige week zoiets gekocht, maar heeft er nu al een beetje spijt van, aangezien het toch wel een groot deel van de tuin in beslag neemt, dus ik denk dat je daar als ouder wel rekening mee moet houden.

 7. Een trampoline.. dat was bij ons een uitkomst.. vonden ze helemaal geweldig. Daar hebben ze ook heel wat energie bij kwijt gekund en daar had ik weer profijt van.

  Love as Always
  Dimario

 8. Als je er de ruimte en het geld voor hebt, zou ik het zeker doen! Heel gezond voor kinderen om lekker te klimmen en te klauteren. En als het even kan (hier komt mijn kinderdroom boven) een boomhut!

 9. Toen de kinderen nog jong waren hadden we zo'n speelhuis met glijbaan op ons dakterras. Uren en uren speelplezier heeft dat opgeleverd. Toen de oudste twee er te oud voor waren, was de kleinste er nog een hele tijd zoet mee. Nooit spijt van gehad dus. Vrienden hadden zo'n grote trampoline in hun tuin, elke keer gingen mijn kinderen erop maar ik hield altijd mijn hart vast. Enge dingen vind ik dat.

 10. Die houten met de roze glijbaan en die roze bloemen: loooooooove it! Ik heb geen kinderen maar die wil ik zelfs wel in de tuin hebben hahahaha! Staat zo gezellig 🎈❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.