Raadsel in het landschap - dit keer weet ik het antwoord!

minderaalzout voor reeën

Elke keer dat ik ons hondje tussen de middag uitliet dacht ik het:

'Wat is dat toch voor rare paal met zo'n stuk steen erop?!'

Omdat het bos waarin deze paal staat van onze buren is, besloot ik het hen te vragen. Maandenlang vergat ik het, tot ik op een middag weer voor het raadsel van die paal stond. Bij thuiskomst appte ik onmiddellijk de buurvrouw.

En  nu weet ik waarvoor de paal dient!

Mineraalzout voor reeën

Wat ik dacht dat een stuk steen was, is een brok mineraalzout voor reeën! Het wordt ook wel een 'liksteen' genoemd. Op de site Mets Jachthuis verkopen ze dit soort likstenen. Zij schrijven:

'Deze liksteen is gebaseerd op natrium chloride. Natrium houdt de eetlust op peil en stimuleert de speekselvorming en voorkomt lusteloosheid. Daarnaast bevat de liksteen ook magnesium en andere essentiële bestanddelen zoals selenium, jodium, mangaan, zink en kobalt. De vitamine A voorkomt en behandelt huidproblemen en veroudering van de huid, verbetert het zicht en voorkomt nachtblindheid. Daarnaast verbetert vitamine A het herstellend vermogen van het lichaam en stimuleert de groei van sterke botten, tanden en de huid. De vitamine E beschermt tegen zenuwaandoeningen, vergroot de weerstand, beschermt tegen hart- en vaatziekten, huidproblemen en kaalheid. Daarnaast is het goed voor de vruchtbaarheid, werkt het als natuurlijke vochtafdrijver en voorkomt verdikt littekenweefsel.'

Weer wat geleerd.

Tegelijkertijd zou ik denken dat dit soort stoffen van nature voldoende in de natuur voorkomen? Maar misschien niet meer?

Leestip: weet jij het antwoord op het raadsel van Zoek de zevende dwerg?

Similar Posts

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.