Black stories voorbeeld: ben jij goed in raadsels? Ik niet!

black stories voorbeeld

Mijn jongste zoon vroeg aan Sinterklaas het spel Black stories. Black stories zijn 'gitzwarte raadsels'. Dat wil zeggen: het zijn korte verhaaltjes, waarbij je moet raden wat er gebeurd is. Er is meestal sprake van een onverwachte wending of twist in een Black stories verhaal. Het is dus nog helemaal niet zo eenvoudig om te oplossing te vinden. Een kort Black stories voorbeeld is dit:

'Een vrouw gaf een man wat te eten. Enige tijd later stierven ze beiden.'

En nou moet jij raden wat er gebeurd is...

Veel succes daarmee zou ik zeggen.

Black stories: wat is het?

Een doosje Black stories bevat 50 raadsels. Daarvan zijn er 31 misdaden, 49 lijken, 11 moorden, 1 zelfmoorden en een dodelijke maaltijd. De hamvraag:

'Hoe is dat allemaal gebeurd?'

Overigens heet dit type spel een 'kwispel' ook wel 'quistel' genoemd.

Black stories: hoe speel je het?

Je kunt het spelen vanaf 2 spelers. Hoeveel spelers je ook hebt, er is altijd één Raadselmeester. Dat is de persoon die het kaartje met het Black stories raadsel voorleest, en de oplossing van het raadsel kent. De andere spelers heten het Raadselvolk. Zij moeten vragen stellen aan de Raadselmeester om de oplossing te vinden. Maar, de Raadselmeester mag alleen met 'Ja' en 'Nee' antwoorden.

Dus je moet je vraag wel goed stellen.

Voorbeeld van Black stories op Youtube

In onderstaand filmpje zie je een mooi voorbeeld, en uitleg van Black stories:

Black stories 3 voorbeelden

Nog een voorbeeld van Black stories:

'Vijf vrienden sprongen tegelijkertijd in zee. Na een paar uur leefde geen van hen meer.'

De verklaring van dit raadsel luidt als volgt: de vijf vrienden sprongen van een grote zeilboot in de Middellandse zee om af te koelen. Maar ook de kapitein en de stuurman sprongen in het water. En ze hadden vergeten een touwladder naar beneden te laten. Dus ze konden vervolgens niet meer op de boot komen. Akelig! Dit raadsel doet me erg denken aan een nare film waarin precies hetzelfde gebeurt.

Black stories: tweede verhaal

In een ander Black stories verhaal krijg je dit te horen:

'Een man ligt dood in een telefooncel. Naast hem ligt een vis.'

Nu moet je proberen erachter te komen wat er is gebeurd. De uitleg van bovenstaand raadsel vind ik nogal ongeloofwaardig. De oplossing is namelijk dat de man zijn vrouw belde om te vertellen dat hij een grote vis had gevangen. Daarbij maakte hij in zijn enthousiasme blijkbaar zulke wilde gebaren dat hij de telefooncel kapot maakte en doodbloedde... Tsja, hoe wild moet je bewegen om het glas van een telefooncel stuk te maken?

Black stories: derde verhaal

Romeo en Julia liggen dood op de vloer. Het raam staat open, het waait flink en er liggen een plas water en glasscherven op de vloer. Rara, wat is er gebeurd? Romeo en Julia blijken vissen te zijn. Het raam waaide open door de wind, waardoor de vissenkom omviel.

Black stories: de kaarten

black stories voorbeeld
Black stories voorbeeld van 5 kaarten

Black stories: wat ik er van vind

Het spijt me te moeten zeggen dat ik hartstikke slecht ben in Black stories. Ik bak er echt helemaal niks van. Mijn jongste zoon heeft het een paar keer met me gespeeld en ik kom zelden tot nooit tot de oplossing. Ik schijn de verkeerde vragen te stellen, en bovendien vergeet ik wat ik al heb gevraagd.

En bij sommige oplossingen denk ik:

'Daar komt toch niemand op!'

Ik vind de meeste verhalen van Black stories echt vergezocht. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat als je Black stories met een grote groep vrienden doet, het voor veel pret kan zorgen.

Conclusie

Black stories is een laagdrempelig spel dat bestaat uit raadsels die je moet oplossen. De raadsels zijn gebeurtenissen, en jij moet raden wat er gebeurd is. Het leuke is dat je het al vanaf twee spelers kunt spelen. Maar ik vermoed dat het met een groepje leuker is. Zelf vond ik er niks aan. Ik vind de verhalen vergezocht, ik stel de verkeerde vragen en ik heb blijkbaar een geheugenprobleem....

Black stories voorbeeld: vooruit nog eentje dan!

'Toen het licht begon te flikkeren wist Stefan dat hij te laat kwam.'

De oplossing is dat Stefan advocaat is, en net genade heeft gekregen voor zijn ter dood veroordeelde cliënt. Maar het flikkerende licht is van de electrische stoel waarop zijn cliënt sterft, en daardoor weet hij dat hij te laat is. Ik bedoel maar: wie komt dáár nou op?! Ik niet in ieder geval.

Black Stories online met antwoord

Op de website van dit spel vind je voorbeelden, maar je kunt ook black stories online spelen. Alleen moet je dan wel naar een andere website: Detective Stories genaamd. Dat is hetzelfde principe als Black Stories, maar dan online. Je hebt hiervoor net als bij het fysieke spel minimaal twee spelers nodig. Dus eerst moet je iemand uitnodigen om mee te spelen.

De online versie bestaat uit het verhaal, aanwijzingen en het antwoord. Hieronder een Black Stories voorbeeld van Detective Stories:

black stories online

Ik kon het niet laten en zocht het antwoord van het raadsel van Dr.No op. Maar ik wil niets spoileren, dus wie het wil weten kan het beste even naar Detective Stories gaan. Het leuke is dat je aan het eind van het spel het verhaaltje kunt beoordelen met een aantal sterren!

Gratis Black Stories app

Er is ook een app waarmee je dit spel kunt lezen, maar deze app is van Dark Stories en dus niet van het officiële spel. Het fijne aan deze app vind ik dat er drie niveaus zijn. Ik koos uiteraard het makkelijkste niveau, want ik ben hier helemaal niet goed in. Je krijgt 15 Black Stories voorbeelden gratis. Het verschil met Black Stories online is dat de app geen clues geeft. Je hebt het verhaal en daarna kun je het antwoord lezen.

Hieronder een Black Stories voorbeeld van de Dark Stories app:

dark stories voorbeeld

Praktische informatie

Het Black stories spel is onder andere te koop bij bol.com voor maar 8,95. Dat is één van de dingen die ik er wel leuk aan vind: Black stories is beslist niet duur. Inmiddels zijn er al 9 pakketjes met Black stories verhalen te koop. Dus als je een set verhalen hebt uitgespeeld kun je gewoon een nieuwe set kopen.

Wie een klein budget heeft en geen geld heeft voor het spel, kan heel eenvoudig Black Stories online vinden.

Verschillende thema's!

Er zijn inmiddels verschillende thema's verkrijgbaar van Black Stories.

Leestip: Waarom spelletjes spelen goed voor je is en het raadsel Zoek de zevende dwerg.

Wat vind jij van Black stories?

Similar Posts

31 Comments

 1. Oh wat leuk! Hier hou ik van! Ik ben ook dol op Cluedo en wil al 30 jaar een keer meedoen aan een moordweekend. Haha. Maar die film ja, dat is ie beklemmende. Net als die film van dat stel die na het duiken vergeten worden.

 2. Met kerst hebben we ook een paar kaarten van Black Stories gespeeld met de familie, maar we vonden het niet zo leuk. Normaal vind ik raadsels en puzzels echt geweldig, maar dit heeft geen logica. Het is allemaal zo ver gezocht.

 3. Wij hebben het toevallig met Kerstmis ook gespeeld. De (volwassen) kinderen en ik vonden het hartstikke leuk, mijn man ging liever 'lezen';-)

  1. Ja! Nu waren we met ons vijven, en met elkaar kom je er dan wel uit (beetje geduld hebben soms). Het gaat er om de goede vragen te stellen, en dat is echt kicken, als je een 'goede vraag' hebt gevonden en de situatie langzaam maar zeker steeds helderder wordt. Echt leuk spel, hoor! (voor speurneuzen in ieder geval ;-))

 4. Het lijkt me idd een leuk spel als je met een groepje vrienden speeld.
  Dan kun je vast nog wel lachen om die vergezochte antwoorden ????

  Maar geef mij ook maar wat simpelers hoor!
  Nu weet ik in ieder geval dat ik deze niet meer ga kopen ????

  ☓ Judith

 5. Ik hou wel van denkwerk, maar dit is best lastig. Laat ik een poging doen voor de allereerste: De vrouw heeft wat giftigs in het eten van de man gestopt, ze wil hem graag nog een keer zoenen voor hij gaat. Het giftige spul zit nog tussen de tanden van de man of in zijn speeksel.

  1. Een prachtige verklaring Irene. Die zou zo in Black stories kunnen.

   Maar het antwoord luidde dat de man en de vrouw Adam en Eva waren die van de appel aten... Tsja. Ik vind jouw antwoord leuker : )

 6. De oplossing van het eerste raadsel is dat het om Adam en Eva gaat. Eva bood Adam de appel aan, en ze aten er van. En toen werden ze sterfelijk...

  Ik was daar dus echt nooit opgekomen!

 7. Wij hebben hem ook in de kast staan. Nog niet aan toegekomen om het te spelen, maar als ik je voorbeelden zo zie dan is het ook niks voor mij. Heel erg vergezocht allemaal. Met een groep vind ik Weerwolven erg leuk om te spelen trouwens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.