Scherven brengen geluk: betekenis en tips

Scherven brengen geluk

Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt.

Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst  7 jaar ongeluk! Maar deze post gaat dus over scherven brengen geluk, want ik heb helaas scherven. Ik had mijn dagelijkse koffie rond 10 uur gedronken, en stond een beetje klungelig op. Daardoor viel mijn mooie lentekopje kapot.

‘Scherven brengen geluk,’ dacht ik prompt.

Tsja, het is een schrale troost, want ik was dol op dat kopje. Gelukkig heb ik er nog eentje, maar toch.

Scherven brengen geluk betekenis en oorsprong

De betekenis achter de uitdrukking Scherven brengen geluk komt van bijgeloof. Vroeger dacht men dat, door dingen kapot te gooien in scherven, boze geesten bang werden en wegvluchten. Dat was het geluk achter de scherven: geen enge demonen en geesten meer. Dat is ook waarom je op Joodse bruiloften de bruidegom een glas kapot ziet trappen: zo jaagt hij de boosaardige geesten weg. In Griekenland gooiden ze ook graag dingen in scherven voor een portie geluk, maar in 1969 verbood de Griekse dictator Georgios Papadopoulos deze gewoonte omdat het gevaarlijk zou zijn.

De reden dat scherven van een spiegel juist géén geluk brengen, is dat ze toen dachten dat een spiegel je ziel reflecteert. Dus als een spiegel stuk viel, brak de ziel ook! En dat was natuurlijk niet best. ‘Gelukkig vernieuwt het lichaam zichzelf elke zeven jaar,’ redeneerden de Romeinen. Vandaar dat het ongeluk van een gebroken spiegel niet langer dan 7 jaar duurt.

Scherven van een kapot kopje: wat nu?

Het goede nieuws is dus dat ik waarschijnlijk boze geesten heb weggejaagd toen mijn kopje in scherven viel ; ) Het slechte nieuws is dat mijn kopje nu stuk is. Maar omdat het maar in 2 stukken viel, hoop ik dat ik de scherven aan elkaar kan lijmen. In Japan doen ze dit bewust met een goudlijm, waardoor je precies de lijn van de breuk ziet. Dat heet Kintsugi. Ik vind het een mooi voorbeeld van ergens het beste van maken. Ja je kopje is kapot, maar je kunt de breuk erkennen en zelfs vieren. Het is zelf toepasbaar op het leven in het algemeen!

Een andere optie is om scherven te verwerken in een mozaïek.

Scherven brengen geluk van Jill Mansell

Ben jij hier beland omdat je op zoek was naar het boek Scherven brengen geluk van Jills Mansell? Dit is een lichtvoetige roman over de liefdesperikelen van Lola. De oorspronkelijke Engelse titel is: ‘An offer you can’t refuse’. Ik denk dat de Nederlandse titel komt van de ondertitel: ‘Lola gooit haar eigen glazen in.’ Met andere woorden: er zijn dus scherven ; )

 

Scherven brengen geluk

Dit boek is voor 9,99 te koop bij bol.com

Scherven brengen geluk Engels

Er is geen Engelse uitdrukking die hetzelfde zegt als Scherven geluk. Je kunt het letterlijk vertalen met ‘Shards are for good luck,’ maar dan zullen Engelsen je raar aankijken.

Tot slot

Als er iets stuk valt zeggen mensen vaak automatisch: ‘Scherven brengen geluk.’ Ik heb er zelf ook last van moet ik bekennen. Het is zo’n standaard uitdrukking. Best leuk om te weten dat deze uitdrukking gebaseerd is op het idee dat je enge geesten hebt verjaagd.

En er is dus ook een boek met deze titel : )

Leestips

Ken je het bijgeloof achter het schilderij van het Huilend zigeunerkind?

Wat vind jij van de uitdrukking Scherven brengen geluk?

24 Comments

  1. Thea
  2. Mandy
  3. Hilly Nicolay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh