Scherven brengen geluk: betekenis en tips

Scherven brengen geluk

Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt.

Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst  7 jaar ongeluk! Maar deze post gaat dus over scherven brengen geluk, want ik heb helaas scherven. Ik had mijn dagelijkse koffie rond 10 uur gedronken, en stond een beetje klungelig op. Daardoor viel mijn mooie lentekopje kapot.

'Scherven brengen geluk,' dacht ik prompt.

Tsja, het is een schrale troost, want ik was dol op dat kopje. Gelukkig heb ik er nog eentje, maar toch.

Scherven brengen geluk betekenis en oorsprong

De betekenis achter de uitdrukking Scherven brengen geluk komt van bijgeloof. Vroeger dacht men dat, door dingen kapot te gooien in scherven, boze geesten bang werden en wegvluchten. Dat was het geluk achter de scherven: geen enge demonen en geesten meer. Dat is ook waarom je op Joodse bruiloften de bruidegom een glas kapot ziet trappen: zo jaagt hij de boosaardige geesten weg. In Griekenland gooiden ze ook graag dingen in scherven voor een portie geluk, maar in 1969 verbood de Griekse dictator Georgios Papadopoulos deze gewoonte omdat het gevaarlijk zou zijn.

De reden dat scherven van een spiegel juist géén geluk brengen, is dat ze toen dachten dat een spiegel je ziel reflecteert. Dus als een spiegel stuk viel, brak de ziel ook! En dat was natuurlijk niet best. 'Gelukkig vernieuwt het lichaam zichzelf elke zeven jaar,' redeneerden de Romeinen. Vandaar dat het ongeluk van een gebroken spiegel niet langer dan 7 jaar duurt.

Scherven van een kapot kopje: wat nu?

Het goede nieuws is dus dat ik waarschijnlijk boze geesten heb weggejaagd toen mijn kopje in scherven viel ; ) Het slechte nieuws is dat mijn kopje nu stuk is. Maar omdat het maar in 2 stukken viel, hoop ik dat ik de scherven aan elkaar kan lijmen. In Japan doen ze dit bewust met een goudlijm, waardoor je precies de lijn van de breuk ziet. Dat heet Kintsugi. Ik vind het een mooi voorbeeld van ergens het beste van maken. Ja je kopje is kapot, maar je kunt de breuk erkennen en zelfs vieren. Het is zelf toepasbaar op het leven in het algemeen!

Een andere optie is om scherven te verwerken in een mozaïek.

Scherven brengen geluk van Jill Mansell

Ben jij hier beland omdat je op zoek was naar het boek Scherven brengen geluk van Jills Mansell? Dit is een lichtvoetige roman over de liefdesperikelen van Lola. De oorspronkelijke Engelse titel is: 'An offer you can't refuse'. Ik denk dat de Nederlandse titel komt van de ondertitel: 'Lola gooit haar eigen glazen in.' Met andere woorden: er zijn dus scherven ; )

Scherven brengen geluk
Dit boek is voor 9,99 te koop bij bol.com

Scherven brengen geluk Engels

Er is geen Engelse uitdrukking die hetzelfde zegt als Scherven geluk. Je kunt het letterlijk vertalen met 'Shards are for good luck,' maar dan zullen Engelsen je raar aankijken.

Glas breekt spontaan: spirituele betekenis

In sommige spirituele tradities zien ze het als een teken als glas spontaan breekt. Hieronder een aantal spirituele interpretaties van gebroken glas.

 • Als een glas spontaan breekt zien ze dat in sommige culturen als een teken van een energetische verschuiving in de omgeving. Het wordt soms gezien als het vrijkomen van opgebouwde negatieve energieën of als een teken dat er spirituele veranderingen plaatsvinden.
 • In andere culturen zien ze het breken van glas als een waarschuwing voor wat komen gaat. Het is dan een teken dat je alert moet zijn en moet uitkijken.
 • Voor sommige mensen is het breken van glas een teken dat er communicatie plaatsvindt tussen de fysieke wereld en de geestenwereld. Het kan worden gezien als een poging van overleden geliefden of spirituele gidsen om aandacht te vragen of een boodschap over te brengen.
 • En tot slot wordt het breken van glas in bepaalde culturen gezien als een slecht voorteken en een waarschuwing! Niet voor niets zeggen ze dat als een spiegel breekt je 7 jaar ongeluk kunt verwachten...

Glas breekt spontaan spirituele betekenis

Tot slot

Als er iets stuk valt zeggen mensen vaak automatisch: 'Scherven brengen geluk.' Ik heb er zelf ook last van moet ik bekennen. Het is zo'n standaard uitdrukking. Best leuk om te weten dat deze uitdrukking gebaseerd is op het idee dat je enge geesten hebt verjaagd.

En er is dus ook een boek met deze titel : )

Leestips

Ken je het bijgeloof achter het schilderij van het Huilend zigeunerkind?

Wat vind jij van de uitdrukking Scherven brengen geluk?

Similar Posts

24 Comments

 1. Bij mij komt die opmerking er ook altijd uit als er scherven zijn. Eigenlijk een stomme opmerking, want ik ben totaal niet bijgelovig, maar ja... Ik tilde overigens ooit mijn glazen weegschaal op om eronder te kunnen stofzuigen. Ik heb nooit zóveel scherven gezien als toen. Hij knalde zo in m'n hand uit elkaar. Het bracht weinig geluk, kan ik je vertellen. Vooral veel rommel;).

 2. Hoi Nicole,

  wat leuk, dat jij vaak je blogje eindigt met een vraag!
  Dat zet je inderdaad aan het denken.
  Ik vind het nooit erg als er iets kapot valt.
  Ik heb genoeg spulletjes, dus als... dan...
  Maar ik heb wel een paar hele mooie glazen... als die kapot vallen, dan zou ik dat wel heel erg vinden.
  Die neem ik dus niet mee de tuin in...
  Daar heb ik dan hele gewone simpele glaasjes voor, die kapot mogen.

  Ik heb wel eens een blogje geschreven over een kapot glas:
  https://marlou-praathuis.blogspot.com/2015/03/glaskunst.html
  Heb eerst iedereen lekker op het verkeerde been gezet...

  Dagdag!
  Groetjes van Marlou

 3. Een paar jaar geleden kreeg ik een kit met dat goudspul om een breuk mooi te kunnen herstellen. Sindsdien heb ik dus niets gebroken, haha

 4. ik ben dol op de uitleg van spreekwoorden, dank voor dit artikel, want deze kende ik nog niet. Ik dacht altijd dat die brekende spoegel ongelk bracht, omdat spiegels vroeger zo enorm duur waren

  1. Wat een bijzondere actie van je vader. Anders heb je het setje natuurlijk ook niet meer compleet. Wat vond je moeder ervan dat hij dat deed?

 5. Ik ben bij vlagen erg gelukkig en dat niet zomaar.......ik breek zeker 3 keer per week een glas, beker of bord!

 6. Ik vind het wel een mooi spreekwoord. Laatst dronk ik koffie bij een vriendin. Toen brak spontaan mijn kopje van het oor. Ze bleek ‘m gelijmd te hebben. Maar niet met goudlijm schijnbaar.

 7. Ik ben zo gelovig als de pest met zulke dingen en ik zeg het ook altijd. Vind het een mooi gezegde

 8. Als er iets stuk valt is het vaak een van de mooiste dingen...
  Maar scherven brengen geluk en dat is dan ook heel mooi:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.