Plunje?!

plunjePlunje.

Blij liet ik een tijdje terug mijn pasgekochte schoenen zien op Huisvlijt.

Gecombineerd met mijn lievelingsrok.

Maar smaken verschillen, en één van de reacties  was:

‘Deze plunje doet niemand eer.’

Plunje volgens Van Dale

Het was een mooie vorm van feedback, waarbij het woord plunje veelzeggend was. Het woord bleef door mijn hoofd malen. En als je een woord vaak achter elkaar denkt, wordt het steeds wonderlijker: ‘Plunje, plunje, plunje.’

‘Wat betekent plúnje eigenlijk precies?’ vroeg ik mij vervolgens af. Want voor mijn gevoel is dit woord niet zo positief. Maar klopt dat wel? Ik pakte de Dikke van Dale erbij. Daarin las ik:

‘Plunje, de kleren die men bezit, garderobe, ofwel (in het gewone spraakgebruik) de kleren die men aan heeft; veelal (niet altijd) met ongunstig attribuut: ‘zijn oude, armelijke plunje.’

Hm, het was inderdaad geen compliment dus.

En hoe zit het dan met een plunjezak?

En hoe zit het dan met een zogenoemde plunjezak? Volgens WikiWoordenboek is dat een ‘stevige cilindervormige, grove zak waarin soldaten, matrozen, vissers e.d. hun bagage meenemen.’

Kijk, hieronder zie je plunjezakken:

plunjezak

Enigszins tot mijn verbazing zag ik dat je anno 2022 gewoon een plunjezak kunt kopen via onder andere bol.com:

Screenshot 2022 01 02 at 10.56.49

Als ik die plunjezak zo eens bekijk zie ik dat er veel in kan, maar verder lijkt hij me best onpraktisch! Want je moet echt helemaal gaan graven in die zak als je wat wilt hebben dat onderin zit.

Maar goed, wellicht is het een leuke accessoire voor bij mijn plunje ; )

Leestip

Similar Posts

22 Comments

 1. Het feit dat het niet je smaak is, wil niet zeggen dat het plunje moet zijn. Een beetje positiviteit naar een ander kan toch prima. Je mag best zeggen dat je het niet mooi vind, maar plunje vind ik wel weer een stapje verder.

  Love as Always
  Dimario

 2. Ik kan er wel een heel verhaal over schrijven maar dat heeft geen nut. Je ziet er prima uit, en leuke kleding heb je aan en wat heel belangrijk is, het is jouw smaak, jij vind het fijn om te dragen en de mening van een ander daarop heeft geen toegevoegde waarde.

 3. De reactie die je ontving, toont maar 1 ding aan en dat is dat sommige mensen de charme ontbreekt om op een positieve manier hun gedacht te zeggen. Het is een kunst die niet voor iedereen weggelegd is. Dit zijnde; iedereen draagt wat hij of zei graag ziet of waar men zich comfortabel en goed in voelt. Wat anderen over mijn kledij denken daar lig ik nu echt niet wakker van, is gewoonweg onbelangrijk.

 4. Ik vind ook de negatieve reacties soms moeilijk om te lezen
  Je hebt een pracht figuur en waardeer altijd je bescheidenheid

 5. Een onaardige reactie .
  Maar van de andere kant, wij gebruikten het woord ook wel eens zonder negatieve bijbedoeling. Meer in de trant van ‘Heb je je plunje bij elkaar?’ wanneer we op reis gingen

 6. Ik vind je er altijd leuk uitzien, alleen zou ik het, in jouw plaats, met deze kledij verschrikkkkkkelijk kkkkkkoud hebben! Ik krijg het al kkkoud als ik ernaar kijk. Maar het is wel jouw stijl en het staat je prima.

 7. Eigenlijk jammer dat het woord zo’n negatieve lading heeft, want ik vind het stiekem best een leuk woord. Maar ja, met deze lading moet je het niet te vaak gebruiken. Ik hoop overigens dat je het ‘commentaar’ ook wat naast je neer kunt leggen.

 8. Je ziet er hartstikke leuk uit in je “plunje”! Niets mis mee hoor!
  Plunje heeft inderdaad een negatieve bijklank, in mijn beleving oud, armoedig en lelijk. Als mensen het niet mooi vinden wat jij gekocht hebt, dan kunnen ze toch gewoon schrijven dat het hun smaak niet is? Als je ziet wat er allemaal voorbij komt op catwalks, dan is daar ook heel veel bij wat mijn smaak niet is.

  Ik heb ooit ook een groene plunjezak gehad. Inderdaad lastig om je spullen in te vinden. Ik heb diverse keren de zak helemaal op de kop gehad om te vinden wat ik nodig had! En lastig om te vervoeren, eigenlijk moet je hem op je schouder dragen.
  Geef mij maar een rolkoffer of een rugzak, veel fijner!

 9. Ik ken de plunjezak/baal vooral uit mijn militaire diensttijd en was niet bedoeld om uit te leven, maar was hoofdzakelijk praktisch om bij overplaatsing al je plunje naar de nieuwe standplaats te transporteren. In een rugzak nam je je spullen mee die je nodig had waar ‘de nacht niet overheen kon gaan’. In wezen weinig verschil met wat we later deden als we de koffer inpakten voor de vliegvakantie. In de handbagage zat altijd dat wat je acuut nodig hebben kon zoals toiletspullen.
  En of iemand je die kleren wel of niet mooi vindt staan; het zou mij toch een zorg zijn. Zolang je jezelf er lekker en comfortabel in voelt is het goed. Die ander is toch niet verplicht om het ook te dragen?
  Op bouwplaatsen, waar ik gedurende mijn werkzame leven vaak vertoefde, hadden ze daarvoor een gezegde dat ik hier niet op zal schrijven omdat het niet echt behoort tot een fatsoenlijke omgangstaal. Maar wel erg eerlijk

 10. Het voordeel is dat je kunt dragen wat je zelf het beste past.
  Plunje doet me inderdaad denken aan dienst met een plunjezak op pad.
  Maar een plunjezak en een rugzak hoor je ook zo in te pakken dat het belangrijkste boven op zit. Hans

  1. Ik moet dan meteen aan Murphy’s Law denken Hans: dat je dan altijd zult zien dat iets dat je onderin hebt gedaan, omdat het niet zo belangrijk was, ineens toch nodig hebt… ; )

 11. Het valt mij op, dat veel mensen vinden dat wat ze denken ook altijd gezegd moet worden….
  Persoonlijk ben ik van mening dat dit in de gevallen waarin je onaardig bent zeker onnodig is.
  Ik ben zelf opgegroeid in een andere cultuur waarin dit niet zo speelt. Ik heb hier erg aan moeten wennen toen ik hier kwam wonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.