Reacties

Mariabeeld repareren - update 2022 — 31 reacties

 1. Op dit moment ben ik met lijm een hele lade uit een kastje aan het repareren. Eerst de groefjes waar de bodemplaat in hoort, flink gevuld met lijm en dan de bodemplaat er in gedaan. Dat blijft goed zitten. Dan nog de achterwand van de lade er in zien te krijgen. Daar moeten ook nog wat houten spalkjes aan te pas komen hoor, waar ik de zijkanten en de achterkant aan kan vastschroeven. Maar de lijm doet het goed; Bison, in zo'n grote tube die je met een speciale houder moet legen. Nog over van alles delen in de badkamer die gelijmd moesten worden (houten platen op metalen frame, voor het tegelen)...
  Ik wens je een heel fijne dag en alvast een heerlijk weekend, doe vanmiddag maar extra voorzichtig in je kantoortje...
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Meestal maar weinig, heel soms een kopje ofzo, maar gelukkig gaat hier qua dat soort dingen nooit zo heel veel kapot. Of het is onherstelbaar beschadigd of gewoon 'af', dan doe ik het weg.

 3. Hout en plastic lijm ik wel, aardewerk gaa meestal gewoon weg. Ik vind aardewerk met breuklijnen niet mooi. Keukenlades zijn hier nog wel eens onderwerp van herstel.
  Ik gebruik secondenlijm voor plastic en gewone houtlijm bruislijm voor hout en plaatmateriaal.

 4. We hebben meerdere soorten lijm in huis.
  Secondenlijm, Bisonlijm, en nog wat soorten.
  Manlief kreeg ooit een kadodoos met allemaal soorten erin op zijn verjaardag.

  Mooi mariabeeld heb je trouwens!

 5. Kan het niet zijn dat je teveel lijm hebt gebruikt. Je schrijft dat je de romp kwistig met lijm hebt ingesmeerd maar meestal staat op de gebruiksaanwijzing dat je de lijm op beide vlakken spaarzaam moet aanbrengen, even laten drogen en dan op elkaar drukken. Ikzelf repareer van alles, ook oude mariabeelden van allerlei materiaal, en na het lijmen werk ik het dan voorzichtig met op kleur gebrachte verf bij. Meestal zie je er dan daarna vrijwel niets meer van. Ik heb een hele verzameling potjes Decorfin, al jaren, waarmee ik naar believen kan mengen tot ik de kleur heb die ik nodig heb. Alle anderen lijmklussen in huis laat ik aan mijn wederhelft over, :):):), Leontine

 6. Ha!

  Allereerst: gips heeft niets, maar dan ook helemaal niets met keramiek te maken ;)
  Daarnaast kan het helpen om de lijm te mengen met iets (een beetje stof, of een ander poeder, weest creatief!) in de kleur van het beeld. daarna zou je zo'n zelfde soort poeder aan kunnen brengen na het aan elkaar plakken, op de breuklijn, zodat je geen lijm ziet, maar het poeder. Dus een beetje poedersuiker bij de witte mantel, etc etc. Als je dat een beetje goed doet, valt de breuk een stuk minder op!

  Groetjes!

 7. Hier wordt nog wel eens een leesbril gelijmd met secondenlijm. Maar ook gebruik ik het voor de breimachine daar zit een strip in met een schuimlaag die zo nu en dan vernieuwd moet worden, daar gebruik ik pritt en een in water oplosbare lijm uit een tube voor.

 8. In de Bijbel staat dat we geen beelden mogen hebben,en niet aanbidden,het is afgoderij,En zeker geen Maria,ze is de moeder van Jezus,maar geen belangrijke rol heeft ze dat we beelden daarvan in huis halen,ook geen Jezus aan het kruis,je kunt het nalezen in het Woord.

  • Om te beginnen is de enige die "aanbeden" wordt God zelf. Alle andere heiligen worden "vereerd", en dan niet de beelden of afbeeldingen zelf maar de personen die ze "verbeelden". Maria vooral wordt gezien als middelares dwz de tussenpersoon tussen jouzelf en God omdat je God te hoog vindt om rechtstreeks te benaderen. En met die afgoden wordt bedoeld dat je je alleen moet bezighouden met datgene wat er toe doet, dus je liefde voor God en je naaste. Je niet laten afleiden door allerlei personen en dingen met onzuivere motieven. De beelden, maar ook rozenkransen bv, kun je zien als hulpmiddel bij het bidden. Om je te concentreren en te focussen. Net zoals een psalmenboek kan worden gebruikt om God te loven en te eren dmv muziek.

  • Wij kunnen hierover in discussie gaan,maar wij worden het niet eens,U bent duidelijk Katholiek ,ieder zijn eigen geloof.Alleen God die alles weet en ieders hart doorgrond.

 9. Wat goed zeg, dat ze nog heel is! Dan is het wel goede lijm, zou ik denken. Nu ik dit zie, bedenk ik dat ik de losse randen aan mijn keukenkastdeurtjes hier vast ook mee kan vastplakken.

 10. Wat een mooi beeld. Fijn dat je haar kon repareren. Misschien kan je een kettinkje om haar hals doen. Dan zie je niks meer van die breuklijn. Maar eerlijk gezegd zou ik het zo laten. Wat geeft een breukje of beschadiging nou. Ze is gewoon mooi.

 11. Goed gedaan, dus. Ik vind het altijd leuk om oude beeldjes of vaasjes op te knappen/te repareren. Ik gebruik eigenlijk gewoon alles wat in huis heb. Montagekit of secondelijm, of zo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder