|

Mariabeeld repareren

mariabeeld reparerenIn mijn kantoortje staat een Mariabeeld. En naast Maria staat Jezus.

Elke vrijdagmiddag maak ik mijn kantoortje schoon. De laatste keer dat ik dat deed maakte Maria een onfortuinlijke val, en verloor haar hoofd! Toen ik haar kocht, ontbraken er al wat stukken uit haar mantel. Dat vond ik niet zo’n punt. Maar een Mariabeeld zonder hoofd, is toch wat anders.

Mariabeeld repareren met Pattex lijm

Dus zocht ik naar een manier om het mariabeeld te repareren. Bij de Action kocht ik voor 1,49 Pattex lijm. ‘Repair Extreme’ stond er met grote letters op. Precies wat ik nodig had. Deze Pattex lijm was geschikt voor:

 • Hout
 • Keramiek
 • Steen
 • Kruk
 • Metaal

pattex lijmBreuklijn blijft zichtbaar

Het mariabeeld is volgens mij van gips, maar dat valt wel onder keramiek lijkt me. Eenmaal thuis verspreidde ik de lijm kwistig op Maria’s romp. Dat ging nog best lastig, want de lijm was vrij stug en weinig vloeibaar. Daarna duwde ik Maria’s hoofd er voorzichtig en stevig op. Een dag later lijkt mijn mariabeeld goed hersteld van haar val. Maar je ziet helaas nog wel de breuklijn lopen.

Maar ik ben blij dat mijn mariebeeld weer uit één stuk bestaat. De Pattex lijm heeft goed gewerkt. Hoewel ik niet weet of door deze lijmsoort de breuklijn zichtbaar is gebleven.

mariabeeld
Het gelijmde Mariabeeld

Wat repareer jij allemaal met lijm? En zijn bepaalde lijmsoorten aan te raden?

Similar Posts

11 Comments

 1. Op dit moment ben ik met lijm een hele lade uit een kastje aan het repareren. Eerst de groefjes waar de bodemplaat in hoort, flink gevuld met lijm en dan de bodemplaat er in gedaan. Dat blijft goed zitten. Dan nog de achterwand van de lade er in zien te krijgen. Daar moeten ook nog wat houten spalkjes aan te pas komen hoor, waar ik de zijkanten en de achterkant aan kan vastschroeven. Maar de lijm doet het goed; Bison, in zo’n grote tube die je met een speciale houder moet legen. Nog over van alles delen in de badkamer die gelijmd moesten worden (houten platen op metalen frame, voor het tegelen)…
  Ik wens je een heel fijne dag en alvast een heerlijk weekend, doe vanmiddag maar extra voorzichtig in je kantoortje…
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Meestal maar weinig, heel soms een kopje ofzo, maar gelukkig gaat hier qua dat soort dingen nooit zo heel veel kapot. Of het is onherstelbaar beschadigd of gewoon ‘af’, dan doe ik het weg.

 3. Hout en plastic lijm ik wel, aardewerk gaa meestal gewoon weg. Ik vind aardewerk met breuklijnen niet mooi. Keukenlades zijn hier nog wel eens onderwerp van herstel.
  Ik gebruik secondenlijm voor plastic en gewone houtlijm bruislijm voor hout en plaatmateriaal.

 4. We hebben meerdere soorten lijm in huis.
  Secondenlijm, Bisonlijm, en nog wat soorten.
  Manlief kreeg ooit een kadodoos met allemaal soorten erin op zijn verjaardag.

  Mooi mariabeeld heb je trouwens!

 5. Kan het niet zijn dat je teveel lijm hebt gebruikt. Je schrijft dat je de romp kwistig met lijm hebt ingesmeerd maar meestal staat op de gebruiksaanwijzing dat je de lijm op beide vlakken spaarzaam moet aanbrengen, even laten drogen en dan op elkaar drukken. Ikzelf repareer van alles, ook oude mariabeelden van allerlei materiaal, en na het lijmen werk ik het dan voorzichtig met op kleur gebrachte verf bij. Meestal zie je er dan daarna vrijwel niets meer van. Ik heb een hele verzameling potjes Decorfin, al jaren, waarmee ik naar believen kan mengen tot ik de kleur heb die ik nodig heb. Alle anderen lijmklussen in huis laat ik aan mijn wederhelft over, :):):), Leontine

 6. Ha!

  Allereerst: gips heeft niets, maar dan ook helemaal niets met keramiek te maken ;)
  Daarnaast kan het helpen om de lijm te mengen met iets (een beetje stof, of een ander poeder, weest creatief!) in de kleur van het beeld. daarna zou je zo’n zelfde soort poeder aan kunnen brengen na het aan elkaar plakken, op de breuklijn, zodat je geen lijm ziet, maar het poeder. Dus een beetje poedersuiker bij de witte mantel, etc etc. Als je dat een beetje goed doet, valt de breuk een stuk minder op!

  Groetjes!

 7. Hier wordt nog wel eens een leesbril gelijmd met secondenlijm. Maar ook gebruik ik het voor de breimachine daar zit een strip in met een schuimlaag die zo nu en dan vernieuwd moet worden, daar gebruik ik pritt en een in water oplosbare lijm uit een tube voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.