Kapotte spullen repareren 9 praktische oplossingen
Last updated on February 19th, 2024 at 09:11 am
- Kapotte spullen repareren
- Kapotte spullen repareren
- 1. Hengsel tas kapot
- 2. Kleding gekrompen
- 3. Kapotte spullen repareren: een scheur in het bad
- 4. Een gebroken badkamertegel
- 5. Verroest gereedschap
- 6. Kapotte spullen repareren: verkeerd afgestelde fietsremmen
- 7. Kras op de auto
- 8. Kapotte spullen repareren: een krakende traptrede
- 9. Kapotte computer
- Kapotte spullen repareren: onmisbaar gereedschap
- Over het boek Fix het zelf en kapotte spullen repareren
- Fix het zelf kopen
- Kapotte spullen repareren
Er is veel te zeggen voor je kapotte spullen repareren.
Niet alleen is het duurzamer dan nieuw kopen, het is ook nog eens goedkoper.
Kapotte spullen repareren
In het boek Fix het zelf geeft Nick Harper tips en tricks voor kapotte spullen repareren. Hij geeft oplossingen voor kapotte kleding, kapotte elektrische apparaten, witgoed met problemen, dingen in de keuken die kapot zijn, meubilair waaraan wat mankeert, problemen in de badkamer, problemen in de tuin en kapotte fietsen, vishengels etc.
Hieronder een foto van de inhoudsopgave. Deze geeft een indruk van alle oplossingen en reparaties:
Het zijn er zoveel dat ik er even de reparatietips uithaal die mij opvielen.
Kapotte spullen repareren
1. Hengsel tas kapot
Het is knap vervelend als je een fijne tas hebt, en dan gaat ineens het hengsel kapot. Ik was benieuwd wat Nick Harpers oplossing voor een kapot tas hengsel zou zijn. Zijn tip is om het hengsel ‘gewoon terug’ te zetten op de juiste plek en met een veiligheidsspeld vast te zetten. En dan vervolgens het hengsel weer vast te naaien aan de tas. Ja Nick, zo kan ik het ook. Dit vind ik niet echt een waardevolle tip. Dit had ik zelf ook kunnen bedenken.
2. Kleding gekrompen
Als kleding gekrompen is, kun je er doorgaans weinig meer aan doen, dacht ik. Dus ik vroeg me af wat Nick voor goede oplossingen zou hebben. Hij geeft het volgende advies:
Doe de gekrompen kleding in een bak met warm water en laat vijftien minuten weken. Wring het kledingstuk daarna uit en dep het enigszins droog met een handdoek. Daarna leg je het kledingstuk op een platte ondergrond en stretch je het voorzichtig naar de oude vorm. Wat ook kan helpen is het vochtige kledingstuk ophangen, en dan hopen dat door het gewicht het weer langer wordt.
3. Kapotte spullen repareren: een scheur in het bad
Een scheur in het bad lijkt me een ernstig probleem. Zolang de scheur in het ad niet langer is dan vijf centimeter en hooguit een paar millimeter breed kun je hem zelf vullen met polyestervulmiddel of een tweecomponenten epoxylijm.
4. Een gebroken badkamertegel
Een gebroken badkamertegel is ook zo’n vervelend probleem dat niet eenvoudig is op te lossen dacht ik. Wat heeft Nick ons te bieden? De oplossing van Nick blijkt de installatie van een nieuwe tegel te zijn. Dus hopelijk heb je wat reserve badkamertegels op voorraad. Zijn oplossing voor een gebroken badkamertegel beschrijft vooral hoe je 1 badkamertegel kunt verwijderen.
5. Verroest gereedschap
Nick noemt verroest gereedschap als een ‘grillig virus dat alles van binnenuit opvreet.’ Maar als je er vroeg bij bent, kun je erger voorkomen. Ik moest meteen aan cola denken, maar Nick adviseert een doek met wat WD40. Een andere optie is een grote pan met sterke ceylonthee, en daar het verroeste gereedschap een nachtje in laten weken.
6. Kapotte spullen repareren: verkeerd afgestelde fietsremmen
Zoals je ziet stelt Nick echt wel ernstige problemen aan de kaak. Bij fietsremmen denk ik meteen: ‘Daarvoor moet je naar de fietsenmaker,’ maar je kunt het dus ook zelf proberen op te lossen. Ik heb Nicks instructies gelezen, maar schrik ervoor terug. Het is voor mij te technisch. Maar ik denk dat iemand die handig is, wel baat kan hebben bij Nicks uitleg. Voor zijn aanpak verwijs ik graag naar het boek, want ik kan het hier niet goed uitleggen.
7. Kras op de auto
Zeker als je dol bent op je auto is het knap balen als je een kras op de auto krijgt! Zolang je door de kras op de auto nog de kleur van de auto kunt zien, kun je de kras zelf repareren volgens Nick. Hij gebruikt hiervoor schoenpoets in een totaal andere kleur dan je auto. Dit smeer je op de kras. Vervolgens ga je met waterproof schuurpapier dat je in koud water doopt, heel voorzichtig de kras schuren. Let op: dat doe je in 1 richting. Zodra de schoensmeer weg is, ben je op het niveau van de kras en stop je met schuren.
Nu moet je eerst helemaal naar een winkel en daar schuurmiddel gaan kopen. Dat doe je op een zachte, schone doek en vervolgens poets je de resterende kras met een cirkelende beweging weg. Tot slot breng je een laagje autowax op de plek aan om hem te beschermen.
8. Kapotte spullen repareren: een krakende traptrede
Dit is ook wel een intrigerend probleem: een krakende traptrede! Volgens Nick wordt dit veroorzaakt doordat twee onderdelen zijn gekomen. Als de voorkant van een traptrede kraakt sla je een spijker door de trede in het stootbord in een hoek van 45 graden.
Zit het gekraak aan de achterkant van de traptrede? Strooi dan wat talkvrij babypoeder over de trede en smeer het in de verbindingen. Deze oplossing moet je wel herhalen, schrijft Nick.
9. Kapotte computer
Nicks aanpak voor een kapotte computer vond ik één van zijn betere! Zo adviseert hij om te kijken of de stekker er wel goed in zit. Dit lijkt misschien een open deur, maar ik vind het toch een goede tip. Soms is het namelijk inderdaad zo simpel als dat. En als de stekker erin zit, dan adviseert Nick om te kijken of het stopcontact zelf het überhaupt wel doet! In totaal geeft Nick Harper 10 zinnige stappen om te doorlopen bij een kapotte computer.
Kapotte spullen repareren: onmisbaar gereedschap
Aan het begin van het boek geeft Nick Harper een lijst met onmisbaar gereedschap.
- Bankschroef
- Beitel
- Boor
- Hamer
- IJzerzaag
- Inbussleutel
- Naald en draad
- Ontstopper
- Rolmaat
- Schroeven
- Schroevendraaier
- Schuurpapier
- Spijkers
- Stanleymes
- Steeksleutel of moersleutel
- Tang
- Vijl
- Waterpas
- Zaag
Over het boek Fix het zelf en kapotte spullen repareren
De tips die Nick geeft voor kapotte spullen repareren zijn best handig. Wat dat betreft is dit best een handig boek om in huis te hebben. Als je bijvoorbeeld vlekken in je vloerkleed krijgt, dan vind je daar oplossingen voor in dit boek.
Tegelijkertijd denk ik wel:
‘Ja maar, je kunt die informatie ook prima op internet opzoeken.’
En dat is natuurlijk ook zo. Ook vind ik het jammer dat achterin geen index staat, waarmee je makkelijk jouw probleem kunt opzoeken.
Het is hoogstens handig als je gewoon een boek van de plank kunt pakken en daarin een oplossing opzoeken. Ik leende dit boek in de bibliotheek, en ik vind het niet goed genoeg om te gaan kopen. Ook niet als handig naslagwerk. Daarvoor vind ik de meeste tips die Nick Harper geeft toch wat te veel open deur tips.
Fix het zelf kopen
Fix het zelf is voor 18,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel, maar het is dus ook verkrijgbaar in de bibliotheek. Er is een gratis inkijkexemplaar, maar daar heb je niks aan: het is slechts 1 pagina.
Kapotte spullen repareren
Tot slot nog een tip van mij: ben je net als ik niet handig? Dan kun je altijd nog gebruikmaken van een zogenoemd Repair Café. Daar zitten allemaal handige mensen, die graag je apparaat of kapotte meubelstuk repareren.
Lees ook mijn post over de naaidoos van mijn jongste dochter.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Jij schrijft in het slot wat ik ook dacht tijdens het lezen van de tips: het zijn een beetje open deuren. En inderdaad: ik zou het opzoeken op internet. Werkt minstens net zo snel.
Ik repareer heel erg veel zelf. Van de week ook het slot van de poort gerepareerd. Scheelde me een gang naar de bouwmarkt. (hier toch ruim 20KM verderop) Bespaarde geld en het geeft een goed gevoel als je klaar bent.
Wat goed John! Het lijkt me heerlijk om handig te zijn.
Handige tips. Soms vind je leuke filmpjes met tips op Youtube.
Ik weet inmiddels wat ik zelf kan. Zo kan een kapotte wasmachinepomp vervangen heel eenvoudig. Bandenlappen doe ik niet meer aangezien nieuwe binnenbanden niet duur zijn. In youtube filmpjes kan je over van alles uitleg krijgen. Zelf heb ik het gebruikt om van een ‘runners knee’ en later van hielspoor af te komen.
Heel veel dingen repareer je maar zelden, denk aan 1x per 5 jaar. In zo’n geval is het niet gek om te buurten bij een klussende buurman die beter gereedschap heeft.