Een nieuwe klok kopen en over het Repair Café

Klok kopen

Alweer een aantal jaar geleden kocht ik bij de Karwei een hele leuke klok. Het was een klok aan een ketting. Hij deed me altijd aan het horloge van het konijn in Alice in Wonderland denken. Ik was er erg tevreden over. Maar op een kwade dag wilde ik de batterij verwisselen, en sprong er één of ander metalen dingetje uit, met als gevolg dat de batterij er steeds uitviel. Kortom, er moest een nieuwe klok komen.

Nieuwe klok kopen. Waar doe je dat?

Ik dacht dat ik daarvoor het beste terecht kon bij Leenbakker of Kwantum. Dus mijn man en ik daarnaar toe. Maar dat viel tegen. Bijna geen klokken, en al helemaal geen leuke. ‘Dan gaan we gewoon weer naar de Karwei,’ vond ik. Dat was ooit een succes, dus waarom niet nog een keer. Maar bij de Karwei moet je het net treffen. En op het moment dat wij daar kwamen hadden ze helaas geen klokken. Onverrichter zake gingen we naar huis, waar ik droevig onze kapotte klok in mijn handen nam. Toen herinnerde ik me ineens het fenomeen Repair Café. Daar kun je naartoe met spullen die stuk zijn, en met een beetje geluk kunnen ze bij een repair café gerepareerd worden. Het was even wachten maar op zaterdag 23 februari was er een Repair Café in Varsseveld. Dus daar gingen we, mijn kapotte klok en ik. En mijn man.

Het Repair Café

Bij binnenkomst moest ik een briefje invullen met het probleem, en daarna mochten we plaatsnemen.

Repair cafe

Twee dames waren er aan het naaien, en aan de andere kant van de ruimte stond een groepje mannen bij een paar tafels. Na een tijdje kwam één van de mannen naar ons toe, en kon ik hem mijn klok laten zien. Terwijl ik dat deed viel er spontaan nog een onderdeel uit. ‘Tsja,’ zei de man hoofdschuddend. ‘Ik hád hem kunnen maken. Maar ja, nu dát stukje er uit is gevallen niet meer.’ Ik deed nog een suggestie of er niet wat te redden viel met plakband, maar de man vond van niet. Helaas had mijn kapotte klok dus geen baat bij het repair café. Maar ik vond het er wel heel gezellig, en bovendien een goed initiatief. Dus ik heb wel een vrijwillige gift gedaan. Vervolgens gingen we naar de Action, op zoek naar een nieuwe klok.

Klok gevonden bij de Action

De Action had warempel meer klokken dan de Leenbakker en Kwantum bij elkaar. Ik vond ze niet geweldig, maar ‘goed genoeg’. Voor 8,95 kocht ik de minst lelijke. Eenmaal thuis speelden mijn man en ik zelf Repair Cafétje en sloopten de ketting van de kapotte klok af en zetten die aan de klok van de Action. Nu heb ik toch weer een Alice in Wonderland achtige klok.

Ik moet er alleen nog wel aan wennen. Terwijl mijn vorige klok de tijd als het ware fluisterde, schreeuwt deze klok mij als het ware de tijd toe door de enorme cijfers….

Wat valt er te leren van deze post?

 • Als er iets stuk gaat bij je thuis, dan kun je eerst proberen om het zelf te repareren. Lukt dat niet, denk dan eens aan een Repair Café. Daar zitten, in theorie, handige mensen die dat misschien wel kunnen. Je weet maar nooit. Op repaircafe.org kun je eenvoudig zoeken naar een repair cafe bij jou in de buurt. In mijn geval lukt het helaas niet om mijn kapotte klok te repareren.
 • Bij Leenbakker en Kwantum hebben ze bijna geen klokken.
 • Heb je ooit iets leuks gekocht bij de Karwei? Dan wil dat niet zeggen dat je daar later terecht kunt voor een soortgelijk item. Een deel van het assortiment van de Karwei is tijdelijk beschikbaar.
 • Klokken bij de Action zijn niet duur : )

Zie ook mijn post over mijn keukenklok.

Wat voor type klok hangt er bij jou aan de muur? En heb je ervaring met het Repair Café?

Similar Posts

13 Comments

 1. Je kan ook een los uurwerkje kopen om je klok te repareren. Bij Conrad is de goedkoopste nog geen 7 euro. Jammer dat de meneer van het repaircafe dat niet vertelde.

  1. Ik opperde dat nog als mogelijkheid inderdaad. Maar dan dat ik een goedkope klok bij de Action zou kopen, en dat we daar het uurwerkje uit konden halen en in onze klok zetten. Maar de meneer bij het Repair Café zei dat dit niet kon.

   Je moet het daar denk ik ook net treffen.

 2. Bij mij hangt er ook een klok van de Action aan de muur. Precies om dezelfde reden als bij jou: klokken blijken bijna nergens te koop. Ik vind die ketting erboven wel heel tof!

  1. Bij de Blokker had ik inderdaad ook gekeken, maar daar schrok ik een beetje van sommige prijzen. De klok die ik mooi vond was vrij groot en zwaar en je kon het uurwerk zien.

 3. Mijn klok is een boerenklokje uit plus minus 1880. Geërfd van mijn grootouders. Het heeft altijd bij mijn ouders gehangen, en ik kan me niet meer herinneren waar. Gek hè? Ik kan me nog wel de koekoeksklok in de gang herinneren. Ook heb ik de schoorsteen pendule geërfd. Die heeft een hele mooie klank. En staat bij ons in de keuken.
  Maar mijn kinderen vinden dat dat boerenklokje veel te luid slaat. Als ik hem erf, gaat de open haard in mam. De één heeft een klok van Ikea. De ander niets. Volgens hen zijn die oude klokken niet meer in trek.
  Gelukkig merk ik, als ik dood ben, toch niet wat er met de spullen gedaan wordt.

  1. Een boerenklokje uit 1880 klinkt bijzonder Francien. Ik houd van dit soort dingen die een verhaal hebben. Wat voor geluid maakt het boerenklokje dan, dat je kinderen het te lawaaiig vinden?

 4. Leuk die klok aan de ketting! Jammer dat ze je oude klok niet konden maken.
  Bij de kringloop hebben ze ook vaak klokken (tip?)
  Op de schoorsteen heb ik een meer dan 100 jaar oude pendule staan, van mijn man’s grootouders geweest. Hij loopt niet meer, en kan ook niet gerepareerd worden, maar we doen hem ook niet weg. Hij staat er voor de sier en de herinnering en is ook echt heel mooi.

  1. Bij de kringloop had ik zeker gekeken, maar helaas hadden ze daar niks leuks. Je moet het daar net treffen. Die pendule klinkt prachtig! Ik kan me voorstellen dat je die alleen al voor de sier houdt : )

 5. Hier hangt een slinger uurwerk aan de muur, je weet wel, met gewichten die je op moet trekken.
  In de slaapkamer hangt een gewone ronde klok van ikea die rond een tientje was als ik me goed herinner. Het repair cafe kon mij ook al niet helpen toen ons digitale fotolijstje het niet meer deed. Jammer want dit was er een die we kregen toen ze in Nederland nog amper te koop waren en erg mooi van vormgeving.

  1. Leuk zo’n klok met slingers! Dat had mijn oma vroeger ook. Ik vond dat er als kind altijd heel ingewikkeld uitzien. Jammer dat ze jou bij het Repair Cafe ook niet verder konden helpen. Er moet denk ik maar net iemand zitten met veel verstand van zaken.

 6. Wat een goed idee zo n repair cafe, ook al hielp het in dit geval niet. Ik heb mijn klok van de Blokker, vrij basic ding maar doet wat het moet :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.