Welke lijm gebruik jij?

lobbes

Ik herinner me kleine doorzichtige potjes met witte lijm er in op de kleuterschool!

Daar kreeg je een kwastje bij, en zo kon je dingen aan elkaar lijmen.

Destijds ging er een gerucht dat een klasgenootje van die lijm at. Dat ben ik nooit vergeten. Altijd als ik die soort witte lijm zit, moet ik aan hem denken.

Mijn schoonvader is dol op secondelijm

Behalve bovengenoemde lijm om papier en dergelijke te plakken, zijn er allerlei soorten lijm te koop. Zo is mijn schoonvader helemaal dol op secondelijm.

‘Dat is een klusje voor secondelijm!’ roept hij als er ergens iets los zit, en rent blij naar de kast om zijn secondelijm te pakken.

Hij ‘zoomt’ er zelfs zijn broekspijpen mee om!

Zelf heb ik ook altijd wel lijm in huis. Een Prittstift is bijvoorbeeld altijd handig om in huis te hebben. Maar daarnaast heb ik ook een flesje knutsellijm in huis.

Lijm: wat is het eigenlijk?

Lijm is simpelweg een stof waarmee je twee verschillende dingen aan elkaar kunt bevestigen. Tegelijkertijd heeft lijm ook zo z’n beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld niet even een heel woonhuis in elkaar lijmen. Daarvoor is lijm toch niet sterk genoeg ; )

Er zijn enorm veel soorten lijmen op de markt. En die zijn dan vaak weer speciaal geschikt voor een bepaald materiaal. Hier onder een greep uit de lijmsoorten:

 1. Houtlijm
 2. Knutsellijm
 3. Twee componenten lijm. Zoals de naam al zegt bestaat deze lijmsoort uit 2 bestanddelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld gebroken kopjes lijmen.
 4. Behanglijm
 5. Textiellijm

Toen ik dat allemaal las, begon ik me af te vragen van wat voor type lijm een Pritt stift dan is…

Wat zit er eigenlijk in een Pritt stift?

Ik denk dat iedereen wel het fenomeen Pritt stift kent! Een Pritt stift is een plakstift, en er zijn inmiddels heel veel namaak plakstiften op de markt.

Het voordeel van een originele Pritt stift vind ik dat de lijm die er in zit voor 90% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Daar pronken ze dan ook mee bij Pritt.

‘Onze plakstift is duurzaam, en je kunt er veel meer mee plakken dan met andere plakstiften,’ zeggen ze bij Pritt!

lijm

Plakstiften: nepperds

lijm
Plakstiften van de Action voor een prikkie
Screen Shot 2016 12 22 at 11.30.07
Plakstift van de Hema voor 1,-

Lijm als kunst: Kintsugi

Als ik een kapot gevallen kopje lijm, dan wil ik het liefst dat je niet meer ziet dat het ooit kapot was! Maar in Japan maken ze van de nood een deugd. Daar lijmen ze met speciale goudkleurige lijm, en dan is het juist de bedoeling dat je kunt zien dat het gelijmd is. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

kintsugi
Voorbeeld van Kintsugi. Zie je de gouden ‘barst’?

Zie ook mijn post Scherven brengen geluk! en mijn post over een gipsen beeld repareren.

Lijm snuiven

Ik houd van de geur van lijm! Ik vind het een lekkere geur. Maar er zijn mensen die lijm snuiven om een andere reden. Zij doen het om in een soort van roes te komen. Want blijkbaar zitten in veel lijmsoorten substanties zoals ‘tri’ of benzine en daar kun je dus een beetje high van worden.

Lekker dan.

Waar kun je lijm kopen?

Lijm kun je vrijwel overal kopen, dus dat is wel handig. Het is verkrijgbaar online bij winkels als Lobbes, maar ook bij de Hema, Action en gewoon bij de supermarkt.

Zelf lijm maken

Je kunt ook prima je eigen lijm maken. Bijvoorbeeld met bloem. Op Wikihow vind je een recept voor zelf lijm maken. Als je kinderen dan bijvoorbeeld willen knutselen, maar je hebt geen lijm in huis maak je het gewoon even snel zelf!

Wist je dat lijm ook een belangrijk ingrediënt is voor zelf slijm maken? Maar je kunt ook slijm maken met baking soda.

Conclusie over lijm

Je hebt lijm voor verschillende soorten materialen. En het is verstandig om lijm te kopen die geschikt is voor het materiaal dat je aan elkaar wilt bevestigen. Knutsellijm doet bijvoorbeeld weinig als je twee stukken hout aan elkaar wilt plakken.

Welk type lijm heb jij in huis?

huisvlijt

Similar Posts

34 Comments

   1. Ik denk dat Jonna’s vriend constructielijm of zelfs tack-lijm (dat is een soort super-secondenlijm; google bijvoorbeeld op “tack lijm”) gebruikt. Dat zit ook in een soort kit-buis.

    Met die lijm kun je nèt geen huis in elkaar lijmen, maar wel veel…

 1. Bij de kinderen in de klas wordt ook beweerd dat een kindje lijm eet. Of het waar is weet ik niet.
  In huis hebben we prittstiften, fotolijm en velpon/knutsellijm. Zelf ben ik dol op velpon maar laatst heb ik gekeerd dat pritstift veel beter, en mooier, etiketten op potje plakt. En dat terwijl ik de pritsift eigenlijk al minderwaardig, kleuterknutselmateriaal zag, en niet vond dat het geweldig spul was. Bij mij laat het namelijk vaak los omdta ik er dan te weinig van gebruik.

 2. Ik heb net wat lijmen aangeschaft. Van Pattex en Bison en GorillaGlue. Dit omdat ik bij mijn vorige logeerpartijtje ineens een losse zool onder mijn wandelschoen had. Gelukkig had mijn gastheer goede lijm in huis en met wat lijmtangen lijmde ik de zool,in de hoop dat die zou houden. Het is nog steeds goed vastgelijmd (ondertussen zoek ik naar aanbieding wandelschoenen)
  Maar door deze gebeurtenis kwam ik er wel achter hoe handig wat speciale goede lijmen in huis hebben is.
  Verder is er houtlijm, Tesa knutsellijm,behanglijm, Prittstift, plakband, en ducttape in huis.

  1. Je bent goed voorbereid Greet. Wat fijn dat je de zool zo goed kon vastlijmen zeg. Zon klem zal ook wel helpen. Hopelijk vind je snel een goede aanbieding voor nieuwe wandelschoenen.

 3. Ik heb hibbylijm in huis en een pritstift. Ook hebben we houtlijm en allerlei kitten in de schuur. Want ja ook bij kit is er een hoop verschil.

  En mijn dochter heeft met sinterklaas haar surprise gemaakt met papiermache. En de lijm heeft ze toen gemaakt met bloem. Het werkte prima!

 4. Die Japanse manier vind ik érg mooi. Je blijft het toch altijd zien waar het gelijmd is. Dan kun je die barst maar beter in de schijnwerpers zetten.

  Verder zou het je nog verbazen hoeveel er gelijmd wordt in de huizenbouw… ;-)

 5. Ik heb zin om weer binnenkort te knutselen dus ik wil graag pistoollijm hebben. Ik heb het ooit gezien bij Action. Ik hoop dat ze het nog verkopen. Fijne feestdagen!

 6. Oei, ik hou eigenlijk niet zo van die lijmstiften, ze drogen bij mij vaak snel uit en ze lijmen niet altijd even goed. Grappig om te lezen dat je ook zelf lijm kunt maken!

   1. foto’s inplakken in standaard albums doe ik al jaren niet meer. Mijn scrap hobby ligt alweer een jaar stil, maar daar gebruikte ik altijd dubbelzijdig tape voor.
    Verder hebben we wel washitape in huis voor het inpakken van cadeautjes etc.

 7. Ik heb zo ongeveer alle soorten lijm in huis, alleen geen textiellijm, maar daar heb ook nog nooit aan gedacht of nodig gehad.
  Elke lijmsoort heb ik wel een keer nodig en afgelopen week de strip van een glasplaat uit de koelkast gelijmd met secondelijm, het zal voorlopig wel weer houden…
  Wel heb ik dit keer een flesje met een kwastje gekocht, want met tubetjes lijm ik steevast de vingers aan elkaar, wat overigens vrij makkelijk weg te krijgen is.

  Lijm voor de kinderen heb ik volgens mij vroeger aan de school overgelaten met knutselwerkjes ;)
  Klei kregen ze wel, dat is iets makkelijker schoonmaken…

  Groetjes Lily

 8. Dat lijm in de klas noemen leerkrachten plaksel. Als juf heb ik meerdere malen gezien dat kinderen het opaten. Plaksel is van aardappelzetmeel gemaakt, zullen die kinderen doorhebben dat plaksel in de verte familie is van de frietjes heb ik me weleens afgevraagd. Ik heb het ook maar eens geproefd, maar vind er niets aan ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.