Reacties

Word je liever patiënt of cliënt genoemd? — 58 reacties

 1. Nou, noem mij ook maar een patiënt! Zo kun je overal wel wat over vinden. Ik vind een cliënt ook meer klinken als iets waar je voor betaald.(doe je als patiënt eigenlijk ook al meer dan genoeg)

 2. Ik werkte jaren lang in verschillende zorg instellingen en sprak eigenlijk altijd over patiënten. Wanneer ik nu vriendinnen hoor praten over cliënten ( ze werken in verzorgingshuizen) vind ik dat eigenlijk heel raar klinken. Dan eerder bewoner.

 3. Het maakt mij niet uit hoe ik word genoemd. Er zijn zo veel benamingen voor allerlei groepen (client, klant, patienten, gast) en er komen er steeds meer bij.
  Ik heb het liefst dat ik gewoon bij mijn naam wordt genoemd.

 4. Patiënt klinkt meer beladen dan cliënt, zoiets...
  Als ik naar een arts ga, ben ik een patiënt, maar in een andere situatie voel ik me meer een cliënt, wat inderdaad gelijkwaardiger voelt.

  Ik las net een interessant stuk hierover:
  zorgethiek.nu/client-patient-de-betekenis-aanspreektermen

  Het lijkt erop, dat ik geen link mag plaatsen, maar hopelijk lukt het zo ook door het voorstukje weg te halen ;)

  Groetjes Lily

 5. Ha, ha, al die benamingen. Bij het arbejdsbureau hier noemt men de "klanten" BURGERS. Een van de zwakbegaafde jongeren waarmee ik gewerkt had kwam een keer te zeggen dat hij "naar de bioscoop was geweest met en burger"....

 6. Eens. Sowieso vind ik al het gedoe over termen nogal onzinnig (uiteraard los van denigrerende woorden/scheldwoorden).
  Elk woord kan een bepaalde lading krijgen. En dan buitelen we over elkaar heen een nieuw woord te vinden.
  Maar een woord is slechts dat... een woord.

 7. Interessante discussie. Persoonlijk heb ik ook liever patient. Maar ik zie vanuit de gemeente waar ik werk ook vaak clientgebruikt worden. Ik weet niet, ik heb er niet zoveel mee en vind het vooral een wassen neus om het zo te benoemen. Uiteindelijk is er van marktwerking en gelijkwaardigheid weinig sprake.

 8. Cliënt geeft mij ook de zure bijsmaak van het nummertje dat je bent in de wereld van managers en snel geld verdienen. Noem mij dus maar gewoon patiënt als ik iets mankeer.

 9. Het hangt er ook van af wat voor dienst de zorgverlener levert. Gaat het om preventie of therapie?
  Daarnaast mag je verwachten dat in de toekomst steeds meer wordt ingezet op de verantwoordelijkheid van de cliënt/patiënt, omdat het moeilijk is ons huidige zorgsysteem betaalbaar te houden bij de vergrijzing van onze samenleving. Daarbij past het woord cliënt beter.

 10. Mijn voorkeur heeft client, dit is toch wat luchtiger ofzo. Maar patiënt komt wel wat gewichtiger over. Hmmm misschien als ik echt iets onder de leden heb, dat ik dan toch liever een patiënt ben.

 11. Tja mij maakt het eigenlijk geen bal uit. Patiënt, klinkt alleen iets " persoonlijker" dan een client. Bij client denk ik aan die telefoon verkopers op de een of andere manier.

 12. Een client(ook maar een duur woord voor klant) heeft een keuze en is ergens naar op zoek. Preventie voor iets bijvoorbeeld.
  Een patiënt heeft geen keuze, die is ziek, heeft iets, heeft een dokter/verpleegkundige nodig voor herstel.
  Simpel,voor mij dan.

 13. In een ziekenhuis vind ik patiënt beter passen. Maar in andere situaties, bijvoorbeeld bij de tandarts of een verzorgingshuis vind ik cliënt beter passen. Iedereen moet de term gebruiken die hij of zij het prettigst vind. Het is wel fijn als er per instelling dezelfde term gebruikt wordt.

 14. Als ik met gebroken been naar een dokter ga ben ik gewoon een patient hoor. Dat ge-client klinkt net zo suf als zwarte piet die geen zwarte piet meer heten mag. Het is allemaal wel duur geworden, die zorg ja. Weet niet of het een oorzaak of gevolg van die naamswisseling is...

 15. Leuk vraagstuk, woorden hebben macht over mensen dus ik vind het wel belangrijk. Maar ladingen van woorden veranderen ook met de tijd.

  Ik zelf geef de voorkeur aan patiënt. Maar als huishoudelijke hulp in de thuiszorg vond ik het logisch mensen cliënt te noemen. Dat is ook meer dienstverlening dan een deskundige-patiënt relatie.

 16. Ik studeerde meer dan 10 jaar geleden af als psychiatrisch verpleegkundige, toen al moesten wij cliënt gebruiken.... Omdat het minder stigmatiserend zou zijn, een mens met een psyhische kwetsbaarheid is niet noodzakelijk ziek, leerden wij.

  In de "algemene geneeskunde" werd nog altijd patiënt gebruikt toen, maar dat vervaagt nu ook....

  Als hulpverlener spreek ik doorgaans gewoon van mensen

  Maar over mezelf: eigenlijk lig ik er niet wakker van... De benaming dan, zolang ik met respect behandeld wordt als patiënt/cliënt/gezondheidszorggebruiker/whatever is het meer dan goed genoeg

  Trouwens, cliënt is weeral gepasseerd, tegenwoordig is het politiek correct om een gezondheidszorggebruiker te hanteren als term....
  Oh ja, het kan nog gekker!! ;)

 17. Cliënt klinkt voor mij te commercieel. Dan ga ik me onmiddellijk afvragen welke middeltjes mij zo worden aangesmeerd, hoeveel dit bezoekje mij wel niet gaat kosten en of de voorgestelde behandeling voor mij wel het meest optimale is. Bij patiënt voel ik me gewoon een persoon die naar een deskundige gaat voor hulp.

 18. Client vind ik meer bij een gesprek in de zorg passed. Patient als je onder behandeling bent voor noem maar wat.
  Hier Noemen ze je bij de voornaam. Geen mevrouw.
  Groet
  Wilma

 19. Ik werk in een verpleeghuis en in het ziekenhuis. In het verpleeghuis zeggen we client, omdat ze bij ons wonen. In het ziekenhuis zeggen we patiënt omdat de mensen daar ziek zijn

 20. Ik ben het gewoon om patiënt genoemd te worden, cliënt klinkt als iets van bij de advocaat voor mij?
  En wat ze zeggen maakt niet uit, als ze me maar verder helpen ????

  Ilona

 21. Zelf ben ik cliënt geweest en nu ervaringsdeskundige. Vind en vond het zelf nooit erg om cliënt genoemd te worden. Een patiënt is weer iemand in het ziekenhuis. En ja daar zijn hele discussies over in de zorg. Uit onderzoek binnen mijn werkplek is gebleken dat 80% gewoon cliënt genoemd wilt worden. Ps met voornaam is natuurlijk het beste maar dat is niet altijd mogelijk ivm privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder