Wakkere mensen

wakkere mensen twee

Wakkere mensen.

Ooit waren dat mensen die goed geslapen hadden en fris en fruitig rondliepen.

Ze waren lekker wakker en alert!

Maar nu zijn er minstens 3 andere betekenissen als het om wakkere mensen gaat!

Wat zijn wakkere mensen?

Wat is dan die andere betekenis als het om wakkere mensen gaat?

Als ik het goed begrijp zijn wakkere mensen, mensen die zich bewust zijn van zichzelf. Ze zijn Wakker!

Het zijn mensen die nadenken over wie ze zijn en zich bewust zijn van hun emoties. Wakkere mensen durven kritisch naar zichzelf te kijken. Als ze boos worden op bijvoorbeeld een collega, dan is dat voor wakkere mensen reden voor wat zelfonderzoek!

'Waarom word ik zo boos van deze persoon? Wat zegt dat over mij? Wat is mijn aandeel?'

Wakkere mensen op het werk

Elsa mailde me met de vraag: 'Hoe moet ik omgaan met 'wakkere mensen' op mijn werk?' Ze schrijft dat ze het lastig vindt om met haar wakkere collega's om te gaan. Ze vindt ze slecht voor de sfeer en ook niet goed voor de productiviteit.

Ik vermoed dat Elsa met wakkere mensen zogenoemde woke mensen bedoelt.

Nou heb ik zelf geen collega's, want ik werk vanuit huis. De enige mensen waarmee ik permanent wordt omringd zijn mijn man en kinderen. En ik geloof niet dat die nou zo 'wakker' zijn, hoewel mijn jongste dochter wel enigszins woke is!

Zijn wakkere mensen hetzelfde als woke mensen?

Woke mensen zijn mensen die bewust zijn van zogenoemde systematische ongelijkheden. Denk aan racisme en sociaal onrecht. Het gaat om een kritisch bewustzijn en het streven naar verandering om een meer rechtvaardige wereld te bevorderen!

Wakkere mensen versus woke mensen: wat is woke?

Wakker zijn is dus niet hetzelfde als woke zijn. Wakker zijn heeft meer te maken met persoonlijk 'wakker' zijn, en je bewust zijn van wie je bent en wat je doet.

Woke is bewustzijn op een meer maatschappelijk niveau.

Terug naar Elsa's vraag!

Afhankelijk van wat Elsa nou precies bedoelt met haar vraag over wakkere mensen zou ik in ieder geval zeggen: Elsa, misschien kun je voor jezelf nagaan wat het precies is dat je zo lastig vindt aan je wakkere collega's.

Wat maakt dat je ze zo irritant vindt?

Als het gaat om wakkere mensen met een groot zelfbewustzijn, kun je wellicht nog handige dingen van ze opsteken. Als je woke collega's bedoelt dan is simpelweg luisteren zonder oordeel vaak een goede start.

Je hoeft het immers niet met ze eens te zijn.

Generation Awake

In 2011 schreef ik een blogpost over Generation Awake. Die post ging ook over een vorm van wakker zijn. In dit geval wakker worden voor overconsumptie en wat dat doet met ons leven op aarde.

Hulpbronnenefficiënt leven

Hulpbronnenefficiënt leven wil zeggen dat je dat je verschillende kleine handelingen in je dagelijks leven introduceert, die bij elkaar opgeteld echt een positieve invloed hebben op ons gezamenlijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Op de website Generation Awake worden elke maand vijf uitdagingen gelanceerd om je op weg te helpen en te inspireren. En omdat het kleine dingen zijn, voelen ze echt als 'goed te doen'!

Deze maand lanceert Generation Awake deze 5 uitdagingen

 1. Doe boodschappen met een lijstje om overconsumptie tegen te gaan. Zie ook Standaard boodschappenlijstje.
 2. Verzamel alle electrische apparaten in huis die weg kunnen, en breng ze naar het dichtstbijzijnde recyclepuntMest kasten uit, en breng oude kleding en
 3. schoenen naar een tweedehandskleding winkel
 4. Gebruik een maand lang alleen herbruikbare tassen
 5. Probeer een week lang niet meer afval te produceren dan in 1 vuilniszak van 1 liter past. Zo kom je in de richting van een leven zonder afval.

De 5 uitdagingen en ik in 2011

Ik vind de naam van de website Generation Awake prachtig gekozen, want ik voel mezelf ook vaak zo: wakker!  Weliswaar nog maar net, maar het begin is er.

December vind ik altijd een erg drukke maand, waarin ik vaak op standje 'overleven' ga. Dat betekent meestal dat ik weinig tijd over houd voor 'bijzondere' of 'extra' dingen. Maar een maand lang alleen herbruikbare tassen gebruiken?! Dat kan ik wel!  Een boodschappenlijstje maken?

Ook prima.

Kasten uitmesten ga ik doen na Kerstmis, want dan gaan we eindelijk de verhuisdozen in pakken, dat komt dus wel goed. Kapotte elektrische apparaten hebben we volgens mij niet, maar mocht ik er wat tegenkomen bij het inpakken, dan zal ik ze netjes gaan inleveren. Blijft over de vuilniszak van 1 liter. Dat lijkt me nog de moeilijkste moet ik bekennen.

Veel mensen willen wel iets doen, maar weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Of het voelt als zo'n overweldigende klus, dat ze helemaal lamslaan. Met de vijf maandelijkse uitdagingen, worden het ineens afgebakende dingen die je kunt doen.

Back when van Tim McGraw

Tot slot doet het verschijnsel van de nieuwe betekenis van 'wakker' zijn me denken aan het countryliedje Back when van Tim McGraw. Hij zingt daarin dat hij terugverlangt naar de tijd dat coke nog gewoon cola was : )

'Back when a hoe was a hoe
Coke was a coke
And crack's what you were doing
When you were cracking jokes
Back when a screw was a screw
The wind was all that blew
And when you said I'm down with that
Well it meant you had the flu
I miss back when.'

Wakkere mensen samenvattend: 4 betekenissen

De termen wakker en woke lijken op elkaar, en worden soms ook door elkaar gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat wakker de Nederlandse vertaling is van woke. Maar dat is niet persé het geval.

Wakker zijn kan verschillende dingen betekenen:

 1. Wakker zijn als in 'niet slapen,' en lekker uitgerust en alert zijn.
 2. Wakker zijn als in zelfbewustzijn, en jezelf kritisch durven en kunnen bekijken.
 3. Wakker zijn als je bewustzijn van je koopgedrag en kritisch zijn op je aankopen.
 4. Wakker als Nederlandse term voor het Engelse woke, oftewel je bewust zijn van maatschappelijk onrecht en daar wat van zeggen.

Leestip

Verbeter je leven met Kaizen

Irritante woorden

Gebruikte bronnen onder andere: BNN, EO, Wikipedia, NOS, Mind of your Own, Wijzijnwakker.nl

Similar Posts

9 Comments

 1. Je vergeet de "wappies"nog. Als een wakker persoon maar niet de eigen visie opdringt. Dan wordt het moeilijker om mee om te gaan

 2. Het zou inderdaad kunnen dat ze mensen bedoelt die geloven in great resets, in rassen van amfibie aliens die ons stiekum regeren, etc? Die mensen noemen zichzelf graag “wakker” 🙈

 3. Punt 5 heb ik toch wel een vraag over. Is dat dan inclusief alle afval die je in groen, blauw, glas bakken doet voor recycling of valt dat er buiten en reken je dan alleen wat in grijs gaat?

  Love As always
  Dimario

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.