Scheren of niet scheren, is het een vraag?!

scheren

Moet je als vrouw je benen scheren? En je oksels? En je schaamstreek?

Is de boodschap dat het niet oké is om als vrouw haren te hebben op andere lichaamsdelen dan je hoofd?

En dat je je dus moet scheren?

Scheren of niet vrouwen?

Ooit zag ik een advertentie voor een apparaat voor pijnloos ontharen voor Moederdag. De verborgen boodschap is dat je dat haar moet verwijderen, want ‘Dat verdient moeder toch?’! In de rubriek Anybody van de Viva zie je ook nog maar zelden vrouwen met het oorspronkelijke driehoekje.

Hoewel ik genoeg een kind van mijn tijd ben om behaarde benen oncharmant te vinden, en okselhaar misschien zelfs wel een beetje onfris, verzet ik mij toch tegen de trend van almaar gladder en haarlozer, en dus scheren.

Ik onthaar alleen mijn oksels en onderbenen

Dus beperk ik mijn ontharingspraktijken tot het scheren van mijn oksels en onderbenen. Mijn dochters zal ik dan ook niet aanraden hun gehele schaamstreek te scheren, want waarom zou je?! Uit hygiënische overwegingen is het goed de boel zo nu en dan een beetje bij te knippen, maar ik zie geen nut in een kale vlakte dan wel landingsbaan. Hoeveel vrouwen worstelen niet met pijnlijke bultjes… of vergaan van de jeuk?

Vrouw met beenhaar op de rode loper

Toch lijkt er een tegenbeweging op gang te komen tegen de ontharingstrend en het scheren. Zo verscheen Mo’Nique, die een Golden Globe won voor haar rol in de film Precious, met zeer behaarde benen op de rode loper.

En tsja, ik moet het eerlijk toegeven: ik vond haar beenhaar niet zo charmant. Haar benen zien er zeer mannelijk uit, vanuit mijn cultureel bepaalde bril!

Julia Robers okselhaar

Julie Roberts haalde ook ooit het nieuws omdat ze met okselhaar op de rode loper verscheen:

Wat vind jij van de ontharingstrend? Wat vind jij van het scheren van vrouwelijke lichaamsdelen?

Tip bij de DM drogist in Duitsland kun je heel budgetvriendelijk ontharingsproducten kopen.

Similar Posts

12 Comments

 1. Na de ‘Veet’-reclames voor vrouwen, hebben Gilette en Braun nu ook al reclame-campagnes die de mannen vertellen dat ook zij zich moeten ontdoen van lichaamshaar (oksels, borst, benen etc.)
  Ik vind iedereen vooral moet doen wat hij/zij ‘zelf’ mooi vind.

 2. Nu ik bezig ben met een chemokuur heb ik nergens meer haar behalve op m”n benen en dat had nu net niet gehoeven…………..

  Hannah

 3. Ik weet het nog heel goed, ik was 17 en zat op het strand in het buitenland. Ik was nog nooit bezig geweest met ‘beenhaar’ of ‘bikinilijn’. Een jongen kwam naast mij zitten en begon een praatje. Opeens zei hij tegen mij:’Boys don’t like that.’: en hij wees naar mijn benen. Ik snapte eerst niet wat hij bedoelde, maar zág toen opeens die zwarte haartjes. Kleine haartjes die ik altijd als vanzelfsprekend had gevonden, die hoorden bij mij..maar vanaf toen niet meer….
  Ik ben nu 47 en scheer mijn onderbenen als ik rondloop in een rok met blote benen. En iedere keer weer denk ik aan dát moment in het buitenland.
  17 jaar lang hielt ik van mijn haren, waar ze ook maar zaten op mijn lichaam, maar vanaf dat moment keek ik heel anders naar mijzelf.
  Nu moet álles eraf en ook de jongens moeten er aan geloven..nét goed!
  Maar ik blijf mannen met mooie verzorgde baarden prachtig vinden!

 4. In de zomer moeten de haartjes op mijn benen er aan geloven, in de winter mogen ze hun gangetje gaan.
  En mannen, moeten zeker niet aan die trend meedoen. Dat is althans mijn mening.

 5. Ik onthaar mij ook overal, maar moet toegeven dat het in de winter al eens wat langer op mijn benen mag blijven staan ;)

  Ik vind oksel- en beenhaar voor vrouwen echt niet mooi.

  Voor mannen vind ik dat ze zich niet moeten ontdoen van hun haar, ik vind het eigenlijk niet echt mannelijk als mannen zich kaal (benen, oksels, schaamstreek, borstkas) scheren. Hun baard dat mag geschoren zijn, maar hoeft niet.

  Grtjs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.