Hema eco-tas versus Zeeman statiegeld tasje + update 2023

hema eco-tas

In 2014 schreef ik onderstaande post over een opvouwbare Hema tas en vergeleek die met de Zeeman versie.

Deze tassen waren destijds een antwoord op het verbod op de plastic tasjes die je altijd meekreeg winkels.

Hieronder lees je de post van toen, en onderaan een update!

Hema opvouwbaar tasje versus Zeeman tasje

Wat ze bij Zeeman kunnen, kunnen wij ook!' moeten ze bij de Hema gedacht hebben. Want nadat de Zeeman met handige tasjes kwam die plastic tassen moeten vervangen, komt de Hema met de Hema Eco-tas. Een handig opvouwbaar tasje dat je makkelijk meeneemt.

Hema Eco-tas

De Hema Eco-tas kost 2,-. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Knalroze, felgroen en blauw. Ik koos voor de groene, omdat ik dat wel vonden passen bij het eco-aspect.

Je kunt hem kopen in de maat L en XL. De XL Hema Eco-tas kost 3,-. Hij heeft langere hengels dan de kleinere eco-tas.

Heme Eco-tas: voor een beter milieu

De Hema Eco-tas is gemaakt van gerecycled materiaal. En net als Zeeman, wil de Hema met deze tas het gebruik van plastic tasjes terug dringen.

Wel een beetje jammer dus, dat de verkoopster van de Hema de groene Eco-tas voor mij in een plastic zakje deed...

Korting met de Hema Eco-tas?

Op de website van de Hema las ik dat de Hema Eco-tas korting kan opleveren. Als je je Hema eco-tas laat zien, krijg je 25% op een 'geselecteerd duurzamer tas artikel'. Dat is elke week weer iets anders.

Maar eigenlijk heb je de eco-tas daar helemaal niet voor nodig! Je krijgt die korting ook als je:

 • 'Nee,' zegt tegen een plastic tasje
 • Als je je eigen tasje meeneemt. (Persoonlijk lijkt het me wel lollig als je dan je Zeeman statiegeld te voorschijn tovert.)

Zeeman statiegeldtas versus de Hema Eco-tas: wie wint?

Omdat ik de Hema een beetje een naäper vindt, ben ik vóór de Zeeman. Maar welke tas is beter?

 • Allereerst is er het prijsverschil. De Zeeman statiegeldtas is goedkoper met 1,-. Bovendien mag je die weer inleveren, en dan krijg je je geld terug. Ook als hij kapot is. Een punt voor de Zeeman dus!
 • De kwaliteit. De Hema eco-tas is van luxere kwaliteit dan de Zeeman statiegeldtas. Die is eigenlijk wel een beetje flodderig vergeleken met die van de Hema. Punt voor de Hema.
 • Uiterlijk en looks. De Hema tas oogt luxer, en is beschikbaar in meerdere kleuren. Ook zit er geen groot schreeuwerig logo op. Weer een punt voor de Hema. (Zie foto 1)
 • Gebruiksgemak. Aan beide tassen zit een klein tasje, waar je de grote tas in kunt vouwen. Dat maakt hem klein, en handzaam. Maar dit gaat bij de Zeeman tas veel gemakkelijker dan bij de Hema eco-tas. De Zeeman statiegeldtas prop je gewoon lekker in het kleine zakje. Bij de Hema eco-tas stond ik echt even te kijken hoe het moest. Dat is net een puzzel die je moet opvouwen! En zo mooi en plat als toen ik hem kocht, werd hij niet meer! (Zie foto nr. 3) Hier wint dus duidelijk de Zeeman.
 • Opbergruimte. De Zeeman tas is groter dan de Hema eco-tas. Daar kan dus meer in. Weer een punt voor Zeeman! (Zie foto nr. 2)
hema eco-tas
1. De Hema Eco-tas
hema eco-tas
2. De Zeemantas is duidelijk groter!
zeeman tas versus hema tas
3. Links de opnieuw ingepakte Hema tas. Rechts de ingepakte Zeeman tas

Conclusie over de opvouwbare Hema tas

De eco-tas van de Hema is mooier dan het flodderige statiegeldtasje van de Zeeman. Ook is hij neutraler dan de Zeeman tas waar een groot logo op staat. Maar de Zeeman tas is goedkoper, er kan meer in, hij is makkelijker weer op te vouwen, én je krijgt je geld terug als je hem inlevert.

Bovendien geven ze bij Zeeman geen plastic tasjes meer. Bij de Hema nog wel.

Dus: De Zeeman statiegeldtas wint het w.b. milieubewustzijn, gebruikersgemak en prijs. De Hema Eco-tas wint op 'looks'.

Weet je wat ook duurzaam is? Een tasje van jute!

Hema eco tas na 1 maand al kapot....

Een maandje geleden kocht ik bij de Hema hun eco-tas. Ik schreef toen een post waarbij ik de Hema ecotas vergeleek met het statiegeldtasje van de Zeeman.

Het tasje van de Zeeman won in gebruiksgemak.

En nu helemaal, want de Hema eco tas is nu al kapot! Dat ging wel heel snel zeg. Ik ben er niet blij mee.

hema eco tas

Overigens verkopen ze bij de Bristol nu ook milieuvriendelijke tassen. Als alternatief voor hun plastic tasjes. Maar die zijn in shopper model. Dat heeft, vind ik, als groot nadeel dat je ze dus niet in je gewone tas kunt meenemen.

Hema tas 2023

Ooit was het Hema tas assortiment best groot. Maar als ik nu kijk is de keuze voor bijvoorbeeld een dames schoudertas vrij beperkt. Ik tel maar drie leren dames tassen op de Hema website.

Veel opvouwbare tasjes Hema van katoen en canvas

Wel zijn er veel andere katoenen Hema tassen voor een kleine prijs van 2,50 te koop. Zoals onderstaande opvouwbare tas van de Hema van canvas van 40 x 36 cm:

hema tas

Dat maakt deze Hema opvouwbare tas van katoen meteen ook weer eco en duurzaam. Deze Hema opvouwbare tas van canvas is in verschillende motieven verkrijgbaar.

Daarnaast is er ook een nieuwe versie van de groene Hema eco tas uit 2014:

Screenshot 2022 03 10 at 16.51.45

Deze Hema tas wordt verkocht onder de noemer 'boodschappentas' en is in meerdere maten te koop. Maat M is 38,5 x 40. Maar er is er ook eentje in maat L die 3 euro kost.

Zeeman tasje 2023

Ook Zeeman is met de tijd meegegaan. Net als de Hema verkopen ze opvouwbare canvas tasjes. De tasjes zijn 44 x 40 centimeter en kosten 2,99. Het tasje van de Hema is iets goedkoper, maar ook iets kleiner.

Screenshot 2022 03 11 at 12.40.32 Screenshot 2022 03 11 at 12.40.40

Jute zakjes Hema

Ben jij op zoek naar de jute zakjes van de Hema? Ze zijn 23 centimeter x 17,5 centimeter groot. Hieronder zie je er eentje:

Screenshot 2022 03 11 at 12.46.39

Dit jute zakje van de Hema kost 1,75 per stuk.

Wat is handiger: een katoenen tasje of zo'n plastic tasje?

Bij de Zeeman en Hema zie ik veel canvas tasjes die je kunt opvouwen. Toch kun je deze katoenen tasjes minder compact opvouwen dan die flodderige, plastic-achtige tasjes is mijn ervaring.

Boodschappentasje Action

Even ter vergelijking: bij de Action liggen bij de kassa vaak van die kleine, opbouwbare boodschappentasjes. Onderstaand boodschappentasje van de Action is 45 x 49 centimeter groot en kost 85 cent:

Screenshot 2022 03 11 at 13.02.12

Beste tas voor boodschappen doen is van... plastic!

In de consumentengids van november 2022 las ik een artikel over de vraag wat de beste tas is voor je boodschappen. Is dat een tas van biologische katoen of van jute? Nee dus! Het is een tas van plastic! Dat verzin je toch niet?!

Milieu-impact van verschillende boodschappentassen

In een uitgebreid Europes onderzoek werden 96 boodschappentassen bestudeerd op hun milieu-impact. Daaruit bleek dat de 'herbruikbare plastic LDPE-tas' die je bij de kassa's van supermarkten kunt kopen de kleinste milieu-impact hebben. Je hoeft deze boodschappentas maar 2 keer te gebruiken en je hebt de milieu-impact al gecompenseerd.

Kleine polyester tasjes na 2 a 3 keer gebruiken gecompenseerd!

Die handige kleine polyester tasjes die je vaak in een vakje dat eraan vast zit kunt proppen komen op de tweede plaats. Als je ze 2 of 3 keer gebruikt heb je de milieu-impact gecompenseerd. Het minst milieuvriendelijk is een trolley! Die moet je maar liefst 706 keer gebruiken voordat je de milieu-impact hebt gecompenseerd.

Gek genoeg is een boodschappentas van biologisch katoen milieu onvriendelijker dan een gewone katoenen boodschappen tas.

Duurzame tasjes in 2011

duurzame tasjes

In 2011 was het verbod op de gratis plastic tasjes nog niet ingesteld, en schreef ik onderstaande blogpost.

Duurzame tasjes

Ik beken het met het schaamrood op mijn kaken: ik antwoordde nogal eens bevestigend op de vraag van de kassière:

'Wilt u er een tasje bij?'

Bij supermarkten is het geen punt, want dan heb ik altijd mijn grote shopper bij me. Maar als ik gewoon 'in de stad' ben, schiet mijn V&D schoudertas nog wel eens tekort in ruimte. En dan is zo'n plastic tasje toch best handig... Maar tegenwoordig zeg ik ferm: 'Nee, dankuwel', en dan haal ik trots mijn mini-tasje uit mijn schoudertas. Voor slechts 89 cent gekocht bij de Zeeman, en ontzettend handig! En waar dit soort tasjes vaak nooit meer in hun oorspronkelijke vorm terug te brengen zijn, bijvoorbeeld die van de Hema, laat het Zeeman tasje zich moeiteloos weer in het hoesje terugproppen! Ik ben er echt heel enthousiast over.

duurzame tasjes

Duurzame tasjes 2023

Inmiddels heb ik standaard een stuk of 3 duurzame tasjes in mijn gewone schoudertas zitten.

Leestips

Hoe vervoer jij je boodschappen?Heb jij al zo'n herbruikbaar tasje? En welke heeft jouw voorkeur: die van de Zeeman of die van de Hema?

Je vindt ook leuke babykleding bij Zeeman. Zie mijn posts Zeeman baby en Zuinigaan met Zeeman.

Similar Posts

66 Comments

 1. een hele moeilijke keuze, want die van de Hema is mooier, mooiere kleuren. Maar ja, die van de zeeman kun je makkelijker weer terug proppen en bij inleveren krijg je je geld weer terug.
  Ik zou denk ik voor die van de Hema gaan, maar dan alleen maar vanwege het uiterlijk. Meestal neem ik gewoon mijn eigen tas mee, ik heb dus niet echt zo'n tasje nodig, maar vind het wel goede initiatieven. En als Hema hem dan ook nog als statiegeld bestempeld is het helemaal mooi.

 2. Ik heb afgelopen zomer van de boerin waar wij altijd op vakantie gaan zo'n tasje gekregen. Het hoesje waar je het tasje weer in kan proppen is in de vorm van een koe. Het tasje zelf is gewoon wit. Hij zit standaard in mijn tas.

 3. Ik heb twee zelfgemaakte textiel tassen. Je kunt ze opvouwen tot een plat pakketje, en met een drukknoop blijven ze compact zitten. De tassen zijn veel steviger dan plastic, uitwasbaar, en uniek (in mijn geval heb ik een out tafelkleedje en een vrolijk restje gordijnstof gerecycled). Ik vouw ze op en doe ze standaard in mijn "gewone" boodschappentas. We hebben wel van die flodderige misschientjes gehad, maar die zijn in onbruik geraakt omdat ze bij veel/zware boodschappen scheurden of niet meer lekker tilden (insnijden). Patroon gratis op internet en ook te doen voor een absolute beginner als ikzelf.

  1. Leuk artikel! Ik vind dat groene tasje van de HEMA wel een kek kleurtje hebben. Maar ik kies ook voor de Zeeman. Beetje Zeeman-fan hiero.

 4. Afgelopen zomer heb ik een nieuwe pan gekocht en waar was deze pan ingepakt......... zo'n (eco) tasje die op jouw afbeeldingen staat.Weleens waar in een stof uitvoering en in het appelgroen met een printje. Ik gebruik deze tassen (ik kreeg er zelfs 2 - 1 voor de pan en 1 voor het deksel) En ik mag zeggen ze zijn stevig, leuk kleurtje en lekker plat op te vouwen. De tassen zitten altijd onder in mijn fietstas dan heb ik ze altijd bij me als ik boodschappen doe.

 5. Eigenlijk toevallig heb ik die van de zeeman, maar ik vind hem wel fijn. Heb hem altijd in mijn gewone tas zitten en gebruik hem heel veel. Dat van de Hema vind ik wel een beetje nep. Vooral omdat daar altijd zo stom gereageerd wordt als je zegt dat je geen tasje wil.
  Wat een mooi vergelijkend warenonderzoek heb je gedaan :)

 6. ik ben wel voor deze dingen....
  maar ik was gisteren bij de hema en deed alles in mijn eigen stoffen bloemen tasje maar geen korting (niets duurzaams zekers ;) )

  1. De korting is niet altijd. Ik geloof één keer in de twee weken of zo. En dan alleen op bepaalde producten. Vandaag op 10 oktober is er geloof ik wel korting. Je was net een dag te vroeg!

 7. Heb die stevige eko-tas van de Appie. Gaat lekker veel in en scheurt niet. En verder in de loop der jaren van die linnen tasjes verzameld. Bij de Hema in Groningen doen ze overigens zeker niet raar als je hun plastic zakjes weigert, in tegendeel!

 8. Ik doe dit al jaren. Zo'n tasje van Blokker, Xenos, Action of Big bazaar. Voor 1 euro koop je er zo een. Omdat ze klein zijn zitten ze standaard in mijn handtas. Na gebruik weer opvouwen en terug in de tas. Tip: misschien doet iedereen dit al. Het opbergtasje stop ik in de uitgevouwen tas zodat ik bij het opruimen het tasje altijd bij de hand heb en niet kwijtraak. Het zit dan ergens tussen de boodschappen maar is nooit weg.

 9. Jaren geleden kreeg je wel eens gratis een katoenen tasje. Een simpele,die je niet op kunt vouwen. Al die tijd gebruik(en was) ik ze. Loeisterk.

 10. Ik heb al jaren de opvouwbare €1,- tasjes van de Blokker bij me. Bij Hema doen ze altijd ongevraagd mijn aankopen in een plastic tas. Ik was trouwens verbaasd toen er bij Zeeman, na introductie van de statiegeld tas, nog steeds aan klanten een heel klein plastic tasje gegeven wordt. In een mail daarover kreeg ik een vrij nietszeggend antwoord dat het een milieuvriendelijk tasje is...

 11. Deze twee waren mij nog niet bekend. Ik gebruik vaak de kleurige herbruikbare tasjes van Yves Rocher of stoffen tasjes. Alle plastic tasjes die hier het huis binnen komen worden eerst nog gerecycled als vuilniszakjes voor ze weer de deur uitmogen.

 12. Ik vind die van de Hema wel leuk. Niet zo'n groot logo erop. Ik heb hem niet. Ik heb er 2 van de zeeman. En ik stond deze week inderdaad mijn aankopen bij de hema in een zeemantasje te doen. Voelt wel een beetje raar, maar ik heb het toch gedaan.

 13. Ik heb ze allebei en vind ze allebei wel handig. Die van Hema heb ik in het kleine formaat. Volgens mij betaalde ik daar €1,50 voor? Die van Zeeman is groter en gaat standaard mee als ik boodschappen ga doen. Die van Hema is bij meer voor de andere aankopen, bijvoorbeeld bij Hema zelf. :)

 14. Jarenlang heb ik een dun rugzakje van Unicef gebruikt, maar omdat deze na al die jaren aan vervanging toe was heb ik gekozen voor de statiegeldtas van Zeeman. Als hij kapot is krijg ik namelijk weer een nieuwe! Ik doe hem trouwens niet meer terug in het kleine zakje: ik doe hem netjes opgevouwen weer in mijn schoudertas terug, want dat vind ik makkelijker.

 15. Ik schaam me bijna dat ik t zeg maar ik heb er wel een x 1 bij de Zeeman gekocht waar ik altijd m'n panty s koop.
  Toe noodgedwongen aangeschaft maar ik schaam me met zo n groot logo erop,( hoezo hoogmoedig , hihi

 16. H&M heeft inmiddels ook een ecotasje. Deze combineert de voordelen van de HEMA en de Zeemantas; klein logootje en een tekst, volgens mij ongeveer hetzelfde materiaal als de Zeemantas dus makkelijk op te proppen én er zit een draadlusje aan het etui. 0,99 cent bij de Zweedse textielsuper, in vier kleuren.

  Mijn oranje ecotas van HEMA had losgelaten op een van de zijnaden na vier maanden, en die heb ik bij de klantenservice kunnen omruilen voor een nieuwe. Dus de HEMA doet gelukkig ook niet moeilijk over omruilen en statiegeld.

 17. Toen de plastic tasjes werden opgeheven, heb twee van die dingen aangeschaft. Eën van de Xenos, geloof ik. en één van de Hema, een gestreepte. Ik heb ze nog steeds altijd in mijn tas. Ik rol ze op, dan passen ze precies in een vakje in mijn tas.

 18. Meestal vergeten wij wel eens de ecotas en dan kopen we terug eentje.
  Met als gevolg dat wij ondertussen al uitverkoop kunnen houden.
  Ze hebben ons wel geholpen tijdens de verhuis.

 19. Vind zelf die van de Hema leuker maar het concept van zeeman wel beter eigenlijk. Kan dus slecht kiezen. Albert Heijn gaat trouwens de plastic tassen die de meeleveren met het bezorgen van de boodschappen weer terugnemen (ook een statiegeldconcept). Soortgelijk, mooi initiatief.

 20. Ik heb een opvouwbaar tasje gekregen van de Blokker bij een actie. Het is lichtgewicht en zit standaard in mijn boodschappentas

 21. Zo'n katoenen tasje vind ik er leuker uitzien, maar ik ga voor het vouwgemak van die eerste versie. Ik heb er één van Zeeman zonder heel schreeuwerig logo. Er staat wel een logo op, maar als je snel kijkt, zie je het niet;).

 22. Ik heb ook dit groene opvouwbare tasje van de HEMA, en ik gebruik de tas dagelijks. Dat ze er bij jou een plastic zakje om doen vind ik hilarisch.

 23. ha Nicole,

  ja... ik vind tasjes ook belangrijk.
  Dat we niet meer plastic gaan gebruiken!

  Ik zal je zeggen: ik heb nog nooit een tasje gekocht.
  Ik vind ze altijd!
  Soms zelfs bij mij voor de deur.
  Die laat ik dan een tijdje op mijn bankje liggen, maar na een paar dagen issie voor Loutje!

  Ik heb er altijd een stuk of 3 in mijn fietstas zitten...

  Prettig wekeend, Marlou

 24. Het Zeeman statiegeld tasje vond ik erg handig. Goed op te vouwen en sterk genoeg. Je neemt het mee als je het nodig hebt en levert het later weer in. Zo kost het je dus eigenlijk niets. Daarom liep ik vaak even de Zeeman binnen als ik tassenruimte tekort kwam. En dan kocht ik meteen de Zeeman dingen, ook als andere winkels die ook hadden. Want je was er toch al binnen.

  Maar dat was alweer heel wat jaren geleden. Ik heb nog van die tasjes in huis, maar onderweg had ik toch weer een tasje nodig. Liep de Zeeman in en vroeg om een statiegeld tasje. Verkoopster vertelde dat ze die niet kende. Er waren allerlei tassen te koop. Geen statiegeld tasje.

  Jammer, want ik vond het erg handig. Ook jammer, omdat die garantie van dat je het weer kon inleveren en geld terug zou krijgen, nu ook vervallen is. Want als de verkoopster die tasjes niet kent, lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze gebruikte tasjes terug zal nemen.

 25. Ik 'kocht' nog nooit een tas. Soms koop je een product waar je een tas bij krijgt, en die gebruik ik dan jàààren, tot die helemaal versleten is.
  Lie(f)s.

 26. Ik heb al jaren misschientjes in mijn tas. De oudste is van IKEA, de 2 andere weet ik niet meer waar die vandaan komen. Ik heb al jaren geen plastic tasjes meer aangepakt in de winkel.

 27. Zo'n opvouwbaar tasje kocht ik jaren geleden in Duitsland. Daarna nog wel eens een tasje gekocht of gekregen. Dus in elke tas zit altijd een extra tasje. Voor boodschappen gebruiken we katoenen van Aldi of Appie.

 28. Ik heb altijd wat tassen in de auto liggen, en in mijn handtas zit ook zo'n opvouwbaar tasje. Ideaal die kleine dingen. En ben ik trouwens de enige die dit stuk in de stem van de HEMA reclames las?

 29. Dat er minder plastic tasjes zijn ben ik een voorstander van.
  Ook al moet je nu betalen, er zijn er die ze gewoon na een keer weggooien.
  Terwijl ik met twee plastic tasjes meer dan een jaar gebruik, naast een katoenen tas. Hans

 30. Als ik jouw artikel zo lees, dan ga ik toch voor de Hema tas. Ik gebruikte vroeger altijd al van die herbruikbare tasjes. Maar alleen met boodschappen eigenlijk.

 31. Ik heb diverse katoenen tasjes en neem die ook vaak mee op reis. Ik heb ook wel die eco-plastic tasjes, maar die gebruik ik eigenlijk te weinig. Als ik boodschappen of iets dergelijks ga doen, neem ik niet altijd zo'n tasje mee, maar vaak een doosje uit de winkel (handig voor het oud papier).

 32. Die van de Zeeman of Hema heb ik niet maar wel andere en die gebruik ik ook bij de concurrentie hoor ☺

 33. Ai. Ik heb inmiddels ruim 30 stoffen tasjes en ook een aantal van die opvouwbare waar je over schrijft. Ik heb ze van IKEA, de Hema, Zeeman (die gebruik ik het meest) en nog van een aantal andere merken. Die van de Action heb ik dan nog niet eerder gezien. Goed om te weten.

 34. Statiegeld op een tasje?? Wauw dat is pas netjes zeg!
  Ik heb in iedere schoudertas zo'n opvouwbare tas zitten. Erg handig als je plots boodschappen besluit te gaan doen. Het maakt mij niet zo veel uit van welk merk als ze maar stevig genoeg zijn en daarna weer makkelijk kunt opvouwen.

 35. Ik gebruik al jaren de tasjes van de zeeman. Ook een aantal keer gebruik gemaakt van die inlever mogelijkheid als ze kapot gaan. Soms koop ik ook andere opvouwbare tasjes, bijvoorbeeld omdat er een leuk motiefje op zit. Ik heb een hele leuke met minnie mouse.
  En alsnog sta ik regelmatig zonder tas bij de supermarkt en koop ik uit nood maar weer een plastic zak. Gelukkig worden die hier in huis goed gebruikt, dus dat komt ook wel goed.

 36. Wat een moeilijke keuze! beide tasjes hebben voor en na delen. Ik heb altijd wel wat van dit soort tasjes in mijn handtas zitten. Je weet namelijk maar nooit wanneer je in de winkel beland.

 37. Wij zijn al jaren fan van de Loqi Totes, de hipste eco shoppers ever! Die zijn erg stijlvol en ze gaan écht heel lang mee. Een duurzame investering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.