Hema eco-tas versus Zeeman statiegeld tasje

hema eco-tasWat ze bij Zeeman kunnen, kunnen wij ook!’ moeten ze bij de Hema gedacht hebben.

Want nadat de Zeeman met handige tasjes kwam die plastic tassen moeten vervangen, komt de Hema met de Hema Eco-tas.

 

Hema Eco-tas

De Hema Eco-tas kost 2,-. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Knalroze, felgroen en blauw. Ik koos voor de groene, omdat ik dat wel vonden passen bij het eco-aspect.

Je kunt hem kopen in de maat L en XL. De XL Hema Eco-tas kost 3,-. Hij heeft langere hengels dan de kleinere eco-tas.

Heme Eco-tas: voor een beter milieu

De Hema Eco-tas is gemaakt van gerecycled materiaal. En net als Zeeman, wil de Hema met deze tas het gebruik van plastic tasjes terug dringen.

Wel een beetje jammer dus, dat de verkoopster van de Hema de groene Eco-tas voor mij in een plastic zakje deed…

Korting met de Hema Eco-tas?

Op de website van de Hema las ik dat de Hema Eco-tas korting kan opleveren. Als je je Hema eco-tas laat zien, krijg je 25% op een ‘geselecteerd duurzamer tas artikel’. Dat is elke week weer iets anders.

Maar eigenlijk heb je de eco-tas daar helemaal niet voor nodig! Je krijgt die korting ook als je:

 • ‘Nee,’ zegt tegen een plastic tasje
 • Als je je eigen tasje meeneemt. (Persoonlijk lijkt het me wel lollig als je dan je Zeeman statiegeld te voorschijn tovert.)

Zeeman statiegeld tas versus de Hema Eco-tas: wie wint?

Omdat ik de Hema een beetje een naäper vindt, ben ik vóór de Zeeman. Maar welke tas is beter?

 • Allereerst is er het prijsverschil. De Zeeman statiegeld tas is goedkoper met 1,-. Bovendien mag je die weer inleveren, en dan krijg je je geld terug. Ook als hij kapot is. Een punt voor de Zeeman dus!
 • De kwaliteit. De Hema eco-tas is van luxere kwaliteit dan de Zeeman statiegeld tas. Die is eigenlijk wel een beetje flodderig vergeleken met die van de Hema. Punt voor de Hema.
 • Uiterlijk en looks. De Hema tas oogt luxer, en is beschikbaar in meerdere kleuren. Ook zit er geen groot schreeuwerig logo op. Weer een punt voor de Hema. (Zie foto 1)
 • Gebruikersgemak. Aan beide tassen zit een klein tasje, waar je de grote tas in kunt vouwen. Dat maakt hem klein, en handzaam. Maar dit gaat bij de Zeeman tas veel gemakkelijker dan bij de Hema eco-tas. De Zeeman statiegeld tas prop je gewoon lekker in het kleine zakje. Bij de Hema eco-tas stond ik echt even te kijken hoe het moest. Dat is net een puzzel die je moet opvouwen! En zo mooi en plat als toen ik hem kocht, werd hij niet meer! (Zie foto nr. 3) Hier wint dus duidelijk de Zeeman.
 • Opbergruimte. De Zeeman tas is groter dan de Hema eco-tas. Daar kan dus meer in. Weer een punt voor Zeeman! (Zie foto nr. 2)
hema eco-tas
1. De Hema Eco-tas

 

hema eco-tas
2. De Zeemantas is duidelijk groter!

 

zeeman tas versus hema tas
3. Links de opnieuw ingepakte Hema tas. Rechts de ingepakte Zeeman tas

Conclusie

De eco-tas van de Hema is mooier dan het flodderige statiegeld tasje van de Zeeman. Ook is hij neutraler dan de Zeeman tas waar een groot logo op staat. Maar de Zeeman tas is goedkoper, er kan meer in, hij is makkelijker weer op te vouwen, én je krijgt je geld terug als je hem inlevert.

Bovendien geven ze bij Zeeman geen plastic tasjes meer. Bij de Hema nog wel.

Dus: De Zeeman statiegeld wint het w.b. milieubewust zijn, gebruikersgemak en prijs. De Hema Eco-tas wint op ‘looks’.

Weet je wat ook duurzaam is? Een tasje van jute!

Heb jij al zo’n herbruikbaar tasje? En welke heeft jouw voorkeur: die van de Zeeman of die van de Hema?

Je vindt ook leuke babykleding bij Zeeman. Zie mijn post Zeeman baby.

Similar Posts

29 Comments

 1. een hele moeilijke keuze, want die van de Hema is mooier, mooiere kleuren. Maar ja, die van de zeeman kun je makkelijker weer terug proppen en bij inleveren krijg je je geld weer terug.
  Ik zou denk ik voor die van de Hema gaan, maar dan alleen maar vanwege het uiterlijk. Meestal neem ik gewoon mijn eigen tas mee, ik heb dus niet echt zo’n tasje nodig, maar vind het wel goede initiatieven. En als Hema hem dan ook nog als statiegeld bestempeld is het helemaal mooi.

 2. Ik heb afgelopen zomer van de boerin waar wij altijd op vakantie gaan zo’n tasje gekregen. Het hoesje waar je het tasje weer in kan proppen is in de vorm van een koe. Het tasje zelf is gewoon wit. Hij zit standaard in mijn tas.

 3. Ik heb twee zelfgemaakte textiel tassen. Je kunt ze opvouwen tot een plat pakketje, en met een drukknoop blijven ze compact zitten. De tassen zijn veel steviger dan plastic, uitwasbaar, en uniek (in mijn geval heb ik een out tafelkleedje en een vrolijk restje gordijnstof gerecycled). Ik vouw ze op en doe ze standaard in mijn “gewone” boodschappentas. We hebben wel van die flodderige misschientjes gehad, maar die zijn in onbruik geraakt omdat ze bij veel/zware boodschappen scheurden of niet meer lekker tilden (insnijden). Patroon gratis op internet en ook te doen voor een absolute beginner als ikzelf.

 4. Afgelopen zomer heb ik een nieuwe pan gekocht en waar was deze pan ingepakt……… zo’n (eco) tasje die op jouw afbeeldingen staat.Weleens waar in een stof uitvoering en in het appelgroen met een printje. Ik gebruik deze tassen (ik kreeg er zelfs 2 – 1 voor de pan en 1 voor het deksel) En ik mag zeggen ze zijn stevig, leuk kleurtje en lekker plat op te vouwen. De tassen zitten altijd onder in mijn fietstas dan heb ik ze altijd bij me als ik boodschappen doe.

 5. Eigenlijk toevallig heb ik die van de zeeman, maar ik vind hem wel fijn. Heb hem altijd in mijn gewone tas zitten en gebruik hem heel veel. Dat van de Hema vind ik wel een beetje nep. Vooral omdat daar altijd zo stom gereageerd wordt als je zegt dat je geen tasje wil.
  Wat een mooi vergelijkend warenonderzoek heb je gedaan :)

 6. ik ben wel voor deze dingen….
  maar ik was gisteren bij de hema en deed alles in mijn eigen stoffen bloemen tasje maar geen korting (niets duurzaams zekers ;) )

  1. De korting is niet altijd. Ik geloof één keer in de twee weken of zo. En dan alleen op bepaalde producten. Vandaag op 10 oktober is er geloof ik wel korting. Je was net een dag te vroeg!

 7. Heb die stevige eko-tas van de Appie. Gaat lekker veel in en scheurt niet. En verder in de loop der jaren van die linnen tasjes verzameld. Bij de Hema in Groningen doen ze overigens zeker niet raar als je hun plastic zakjes weigert, in tegendeel!

 8. Ik doe dit al jaren. Zo’n tasje van Blokker, Xenos, Action of Big bazaar. Voor 1 euro koop je er zo een. Omdat ze klein zijn zitten ze standaard in mijn handtas. Na gebruik weer opvouwen en terug in de tas. Tip: misschien doet iedereen dit al. Het opbergtasje stop ik in de uitgevouwen tas zodat ik bij het opruimen het tasje altijd bij de hand heb en niet kwijtraak. Het zit dan ergens tussen de boodschappen maar is nooit weg.

 9. Jaren geleden kreeg je wel eens gratis een katoenen tasje. Een simpele,die je niet op kunt vouwen. Al die tijd gebruik(en was) ik ze. Loeisterk.

 10. Ik heb al jaren de opvouwbare €1,- tasjes van de Blokker bij me. Bij Hema doen ze altijd ongevraagd mijn aankopen in een plastic tas. Ik was trouwens verbaasd toen er bij Zeeman, na introductie van de statiegeld tas, nog steeds aan klanten een heel klein plastic tasje gegeven wordt. In een mail daarover kreeg ik een vrij nietszeggend antwoord dat het een milieuvriendelijk tasje is…

 11. Deze twee waren mij nog niet bekend. Ik gebruik vaak de kleurige herbruikbare tasjes van Yves Rocher of stoffen tasjes. Alle plastic tasjes die hier het huis binnen komen worden eerst nog gerecycled als vuilniszakjes voor ze weer de deur uitmogen.

 12. Ik vind die van de Hema wel leuk. Niet zo’n groot logo erop. Ik heb hem niet. Ik heb er 2 van de zeeman. En ik stond deze week inderdaad mijn aankopen bij de hema in een zeemantasje te doen. Voelt wel een beetje raar, maar ik heb het toch gedaan.

 13. Ik heb ze allebei en vind ze allebei wel handig. Die van Hema heb ik in het kleine formaat. Volgens mij betaalde ik daar €1,50 voor? Die van Zeeman is groter en gaat standaard mee als ik boodschappen ga doen. Die van Hema is bij meer voor de andere aankopen, bijvoorbeeld bij Hema zelf. :)

 14. Jarenlang heb ik een dun rugzakje van Unicef gebruikt, maar omdat deze na al die jaren aan vervanging toe was heb ik gekozen voor de statiegeldtas van Zeeman. Als hij kapot is krijg ik namelijk weer een nieuwe! Ik doe hem trouwens niet meer terug in het kleine zakje: ik doe hem netjes opgevouwen weer in mijn schoudertas terug, want dat vind ik makkelijker.

 15. Ik schaam me bijna dat ik t zeg maar ik heb er wel een x 1 bij de Zeeman gekocht waar ik altijd m’n panty s koop.
  Toe noodgedwongen aangeschaft maar ik schaam me met zo n groot logo erop,( hoezo hoogmoedig , hihi

 16. H&M heeft inmiddels ook een ecotasje. Deze combineert de voordelen van de HEMA en de Zeemantas; klein logootje en een tekst, volgens mij ongeveer hetzelfde materiaal als de Zeemantas dus makkelijk op te proppen én er zit een draadlusje aan het etui. 0,99 cent bij de Zweedse textielsuper, in vier kleuren.

  Mijn oranje ecotas van HEMA had losgelaten op een van de zijnaden na vier maanden, en die heb ik bij de klantenservice kunnen omruilen voor een nieuwe. Dus de HEMA doet gelukkig ook niet moeilijk over omruilen en statiegeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.