Hema eco-tas versus Zeeman statiegeld tasje + update 2023

hema eco-tas

In 2014 schreef ik onderstaande post over een opvouwbare Hema tas en vergeleek die met de Zeeman versie.

Deze tassen waren destijds een antwoord op het verbod op de plastic tasjes die je altijd meekreeg winkels.

Hieronder lees je de post van toen, en onderaan een update!

Hema opvouwbaar tasje versus Zeeman tasje

Wat ze bij Zeeman kunnen, kunnen wij ook!’ moeten ze bij de Hema gedacht hebben. Want nadat de Zeeman met handige tasjes kwam die plastic tassen moeten vervangen, komt de Hema met de Hema Eco-tas. Een handig opvouwbaar tasje dat je makkelijk meeneemt.

Hema Eco-tas

De Hema Eco-tas kost 2,-. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Knalroze, felgroen en blauw. Ik koos voor de groene, omdat ik dat wel vonden passen bij het eco-aspect.

Je kunt hem kopen in de maat L en XL. De XL Hema Eco-tas kost 3,-. Hij heeft langere hengels dan de kleinere eco-tas.

Heme Eco-tas: voor een beter milieu

De Hema Eco-tas is gemaakt van gerecycled materiaal. En net als Zeeman, wil de Hema met deze tas het gebruik van plastic tasjes terug dringen.

Wel een beetje jammer dus, dat de verkoopster van de Hema de groene Eco-tas voor mij in een plastic zakje deed…

Korting met de Hema Eco-tas?

Op de website van de Hema las ik dat de Hema Eco-tas korting kan opleveren. Als je je Hema eco-tas laat zien, krijg je 25% op een ‘geselecteerd duurzamer tas artikel’. Dat is elke week weer iets anders.

Maar eigenlijk heb je de eco-tas daar helemaal niet voor nodig! Je krijgt die korting ook als je:

 • ‘Nee,’ zegt tegen een plastic tasje
 • Als je je eigen tasje meeneemt. (Persoonlijk lijkt het me wel lollig als je dan je Zeeman statiegeld te voorschijn tovert.)

Zeeman statiegeldtas versus de Hema Eco-tas: wie wint?

Omdat ik de Hema een beetje een naäper vindt, ben ik vóór de Zeeman. Maar welke tas is beter?

 • Allereerst is er het prijsverschil. De Zeeman statiegeldtas is goedkoper met 1,-. Bovendien mag je die weer inleveren, en dan krijg je je geld terug. Ook als hij kapot is. Een punt voor de Zeeman dus!
 • De kwaliteit. De Hema eco-tas is van luxere kwaliteit dan de Zeeman statiegeldtas. Die is eigenlijk wel een beetje flodderig vergeleken met die van de Hema. Punt voor de Hema.
 • Uiterlijk en looks. De Hema tas oogt luxer, en is beschikbaar in meerdere kleuren. Ook zit er geen groot schreeuwerig logo op. Weer een punt voor de Hema. (Zie foto 1)
 • Gebruiksgemak. Aan beide tassen zit een klein tasje, waar je de grote tas in kunt vouwen. Dat maakt hem klein, en handzaam. Maar dit gaat bij de Zeeman tas veel gemakkelijker dan bij de Hema eco-tas. De Zeeman statiegeldtas prop je gewoon lekker in het kleine zakje. Bij de Hema eco-tas stond ik echt even te kijken hoe het moest. Dat is net een puzzel die je moet opvouwen! En zo mooi en plat als toen ik hem kocht, werd hij niet meer! (Zie foto nr. 3) Hier wint dus duidelijk de Zeeman.
 • Opbergruimte. De Zeeman tas is groter dan de Hema eco-tas. Daar kan dus meer in. Weer een punt voor Zeeman! (Zie foto nr. 2)
hema eco-tas

1. De Hema Eco-tas

hema eco-tas

2. De Zeemantas is duidelijk groter!

zeeman tas versus hema tas

3. Links de opnieuw ingepakte Hema tas. Rechts de ingepakte Zeeman tas

Conclusie over de opvouwbare Hema tas

De eco-tas van de Hema is mooier dan het flodderige statiegeldtasje van de Zeeman. Ook is hij neutraler dan de Zeeman tas waar een groot logo op staat. Maar de Zeeman tas is goedkoper, er kan meer in, hij is makkelijker weer op te vouwen, én je krijgt je geld terug als je hem inlevert.

Bovendien geven ze bij Zeeman geen plastic tasjes meer. Bij de Hema nog wel.

Dus: De Zeeman statiegeldtas wint het w.b. milieubewustzijn, gebruikersgemak en prijs. De Hema Eco-tas wint op ‘looks’.

Weet je wat ook duurzaam is? Een tasje van jute!

Hema tas 2023

Ooit was het Hema tas assortiment best groot. Maar als ik nu kijk is de keuze voor bijvoorbeeld een dames schoudertas vrij beperkt. Ik tel maar drie leren dames tassen op de Hema website.

Veel opvouwbare tasjes Hema van katoen en canvas

Wel zijn er veel andere katoenen Hema tassen voor een kleine prijs van 2,50 te koop. Zoals onderstaande opvouwbare tas van de Hema van canvas van 40 x 36 cm:

hema tas

Dat maakt deze Hema opvouwbare tas van katoen meteen ook weer eco en duurzaam. Deze Hema opvouwbare tas van canvas is in verschillende motieven verkrijgbaar.

Daarnaast is er ook een nieuwe versie van de groene Hema eco tas uit 2014:

Screenshot 2022 03 10 at 16.51.45

Deze Hema tas wordt verkocht onder de noemer ‘boodschappentas‘ en is in meerdere maten te koop. Maat M is 38,5 x 40. Maar er is er ook eentje in maat L die 3 euro kost.

Zeeman tasje 2023

Ook Zeeman is met de tijd meegegaan. Net als de Hema verkopen ze opvouwbare canvas tasjes. De tasjes zijn 44 x 40 centimeter en kosten 2,99. Het tasje van de Hema is iets goedkoper, maar ook iets kleiner.

Screenshot 2022 03 11 at 12.40.32 Screenshot 2022 03 11 at 12.40.40

Jute zakjes Hema

Ben jij op zoek naar de jute zakjes van de Hema? Ze zijn 23 centimeter x 17,5 centimeter groot. Hieronder zie je er eentje:

Screenshot 2022 03 11 at 12.46.39

Dit jute zakje van de Hema kost 1,75 per stuk.

Wat is handiger: een katoenen tasje of zo’n plastic tasje?

Bij de Zeeman en Hema zie ik veel canvas tasjes die je kunt opvouwen. Toch kun je deze katoenen tasjes minder compact opvouwen dan die flodderige, plastic-achtige tasjes is mijn ervaring.

Boodschappentasje Action

Even ter vergelijking: bij de Action liggen bij de kassa vaak van die kleine, opbouwbare boodschappentasjes. Onderstaand boodschappentasje van de Action is 45 x 49 centimeter groot en kost 85 cent:

Screenshot 2022 03 11 at 13.02.12

Beste tas voor boodschappen doen is van… plastic!

In de consumentengids van november 2022 las ik een artikel over de vraag wat de beste tas is voor je boodschappen. Is dat een tas van biologische katoen of van jute? Nee dus! Het is een tas van plastic! Dat verzin je toch niet?!

Milieu-impact van verschillende boodschappentassen

In een uitgebreid Europes onderzoek werden 96 boodschappentassen bestudeerd op hun milieu-impact. Daaruit bleek dat de ‘herbruikbare plastic LDPE-tas’ die je bij de kassa’s van supermarkten kunt kopen de kleinste milieu-impact hebben. Je hoeft deze boodschappentas maar 2 keer te gebruiken en je hebt de milieu-impact al gecompenseerd.

Kleine polyester tasjes na 2 a 3 keer gebruiken gecompenseerd!

Die handige kleine polyester tasjes die je vaak in een vakje dat eraan vast zit kunt proppen komen op de tweede plaats. Als je ze 2 of 3 keer gebruikt heb je de milieu-impact gecompenseerd. Het minst milieuvriendelijk is een trolley! Die moet je maar liefst 706 keer gebruiken voordat je de milieu-impact hebt gecompenseerd.

Gek genoeg is een boodschappentas van biologisch katoen milieu onvriendelijker dan een gewone katoenen boodschappen tas.

Duurzame tasjes in 2011

duurzame tasjes

In 2011 was het verbod op de gratis plastic tasjes nog niet ingesteld, en schreef ik onderstaande blogpost.

Duurzame tasjes

Ik beken het met het schaamrood op mijn kaken: ik antwoordde nogal eens bevestigend op de vraag van de kassière:

‘Wilt u er een tasje bij?’

Bij supermarkten is het geen punt, want dan heb ik altijd mijn grote shopper bij me. Maar als ik gewoon ‘in de stad’ ben, schiet mijn V&D schoudertas nog wel eens tekort in ruimte. En dan is zo’n plastic tasje toch best handig… Maar tegenwoordig zeg ik ferm: ‘Nee, dankuwel’, en dan haal ik trots mijn mini-tasje uit mijn schoudertas. Voor slechts 89 cent gekocht bij de Zeeman, en ontzettend handig! En waar dit soort tasjes vaak nooit meer in hun oorspronkelijke vorm terug te brengen zijn, bijvoorbeeld die van de Hema, laat het Zeeman tasje zich moeiteloos weer in het hoesje terugproppen! Ik ben er echt heel enthousiast over.

duurzame tasjes

Duurzame tasjes 2023

Inmiddels heb ik standaard een stuk of 3 duurzame tasjes in mijn gewone schoudertas zitten.

Leestips

Hoe vervoer jij je boodschappen?Heb jij al zo’n herbruikbaar tasje? En welke heeft jouw voorkeur: die van de Zeeman of die van de Hema?

Je vindt ook leuke babykleding bij Zeeman. Zie mijn posts Zeeman baby en Zuinigaan met Zeeman.

66 Comments

 1. Janneke
 2. jolanda
 3. Anoniem
 4. Ernie
 5. bespaarzuinig
 6. Carolina
 7. Vlijtig met Zuinigheid
 8. izerina
 9. Fleur
 10. Grietje
 11. Hilda
 12. Linda Meester
 13. Linda schrijft 't op
 14. Trude
 15. Nienke
 16. Elena
 17. Uniek overnachten
 18. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh