Reacties

Leven zonder afval boek en Instagram + 5 praktische tips — 61 reacties

 1. Ik heb gemiddeld gezien weinig afval en scheid de afvalsoorten goed. Dat wordt hier sterk gestimuleerd want je betaald voor elke restafvalcontainer die je aan de weg zet.
  Ik kook meestal met basisproducten en ik hergebruik plastic zakjes. En bij aankoop let ik soms op de hoeveelheid afval. Zo worden avocado's bij appie in dik plastic verpakt, terwijl je ze los kunt kopen.
  Ik zet mijn restafvalcontainer ongeveer drie keer per jaar aan de weg. Dat is een kleine container en we zijn met vier volwassenen.
  Maar het kan altijd beter. Green Evelien heeft maar een zakje afval per jaar in een gezin van vijf personen :-)

  • Aan Evelien dacht ik ook meteen.

   Wat ik me nog afvraag is: alles wat je goed sorteert om te recycelen is dat geen afval?
   Die indruk krijg ik bij haar tenminste.
   Het zijn alleen die dingen die niet in een hokje passen die in de "afval"zak terecht komen.

   Ik scheid alles wat mogelijk is: papier, plastic, glas, lampen etc. Gelukkig woon ik vlakbij een milieustraat en kan wegbrengen als iets in de weg staat, dat maakt het wel makkelijk want vaak zijn het nogal sta-in-de-weg dingen in huis.

  • Ja, daar dacht ik ook al aan.
   En wat als voorbeeld wordt genoemd om koekjes te bakken, daar heb je ook weer grondstoffen voor nodig en een oven die moet branden en de afwas naderhand. Kun je beter kiezen voor minder koekjes eten :-)

 2. Leuk dat ze dit boek in de bieb hadden! Ik heb het van mijn man gekregen nadat ik bij Emily Jane een workshop volgde. Was erg inspirerend! Ik probeer het nu ook zo te doen. Door de moeheid van de zwangerschap icm de verhuizing van afgelopen zaterdag schoot het er de laatste paar weken wel bij in, maar vandaag pak ik het weer op en haal ik mijn melk weer bij de boer:-)

 3. Ik probeer er zelf een middenweg in te vinden. Er staan goede tips bij, maar al die moeite om afvalvrij te leven is ook niet altijd leuk. Het zou handiger zijn als ze de afvalverwerking milieu vriendelijker zouden maken en de supermarkten. Wellicht met het nieuwe milieu akkoord? ;-)

 4. Die kip Tandori verpakking komt bij scheiden niets in de grijze klikt
  Theezakjes: zakje en touwtje in de gft label in de grijze klikt vanwege het nietje.
  De melkpannen mogen ook bij het plastic Afval.
  Succes.

  • Eh nee, niet alle theezakjes kunnen in het gft, uit milieu overwegingen zijn ze vaak van papier vervangen door plastic.
   De kiptandori verpakking: de buiten doos is oud papier, de plastic zakjes bij het plastic afval, maar die zakjes van de saus is met een aluminium-liner, dus dat is grijs afval.
   De roerbakgroenten zijn goedkoper als je ze los koopt en zelf snijdt en dan ook zonder afval, ook in de supermarkt hoef je geen zakje om je preitje te doen.
   En de kip haal je met je eigen bakje bij de slager idd.
   Eigen bakjes en zakjes meenemen is even wennen maar dat gaat snel. Zo gebruik ik nu al bijna een jaar een plastic bekertje van de tomaatjes bij de jumbo, die vul ik steeds weer, of de groentenboer vult 'm.

 5. Wat een goede tips zeg! Ik ga er zeker gebruik van maken.
  Zelf ben ik er nog niet echt bewust mee bezig, probeer wel al het afval te scheiden.
  Daarnaast zou ik graag minder afval willen.
  Liefs xx

 6. Wij moeten wel, want over een jaar of drie dan komt de gemeente hier niet meer om de afvalbak op te halen. Je moet het dan zelf gaan wegbrengen en voor dat wegbrengen moet je gaan betalen.
  En dus zijn we inmiddels overgestapt van de supermarkt naar de slager en de groenteman.
  Helemaal zonder afval kom je toch niet en er zijn dingen die ik gewoon echt niet ga uitproberen.

 7. Hier hebben we drie containers staan. Een voor plastic, blik en drinkkarton, een voor groen afval en een voor oud papier. Het restafval moet in een container die her en der door het dorp staan. Ik ben ook weleens geschrokken dat we nog best vaak naar de gezamenlijke container lopen, terwijl ik voor mijn idee best op de afvalscheiding let.
  Ook verbaast het me dat de grijze (plastic) container na twee weken zo goed als vol zit.

 8. Het zijn inderdaad wel handige tips om afval te verminderen. Hier is de grijze container ook altijd enorm vol. Terwijl ik wel al probeer alles te scheiden. En dan nog! En de luiers van de jongste vullen de container natuurlijk ook nog wel goed ;)

  • Bij ons is er een luierregeling, bij jullie niet? De gemeente heeft dan een aparte container op een centrale plaats staan waarin ze gedumpt mogen worden. Je betaalt daarvoor 7,50 per kwartaal. uiteindelijk waren we hier goedkoper mee uit, want je betaalt per kilo bij ons. En ze worden gerecycled. Hoewel ik daar liever niet te lang over nadenk ;-) hihi...

 9. Wij hebben zelf onze groenten en het fruit koop ik altijd los,als we groente afval hebben ,op de composthoop en ik neem alleen bij de bakker een plastiektas per week en die gaat in mijn vuilbakje die moet ik dan niet kopen

  • Ligt eraan hoe groot je vuilniszak is? ;-) maar dat is inderdaad veel, wij zijn met 6 personen en doen het even vaak als jullie. En ik heb een klein afvalbakje. Ik probeer ook echt alles te scheiden wat te scheiden valt, heel netjes oud papier, glas, plastic, statiegeldflessen, oude kleding en textiel, oude schoenen, etc.

 10. Haha... Ik moest heel erg lachen om je allerlaatste zin, dat is echt wel de spijker op de kop!

  Dit lijkt mij een zeer inspirerend boek!

  Ik vind het ook een heel romantisch idee om te leven zonder afval en om de tips die hier gegeven worden na te leven. Maar ik vrees dat het voorlopig bij mij toch een 'streven' blijft...

  Vanwege tijdgebrek en prioriteiten moeten stellen.

 11. Goede tips weer!
  Wij zijn er ook mee bezig, maar nu met twee baby's lukt het iets minder, we hebben juist gekozen om gewone luiers te gebruiken omdat we het al druk genoeg hebben, maar ik probeer weer op andere manieren het milieu te sparen.
  Ik ga eens kijken of ik het boek in de bieb kan vinden en ga zeker eens kijken op haar blog, leuk!

 12. Leuke blog Vlijtig Liesje, en inspirerend! Wij zijn er al veel bewuster mee bezig dan de meeste mensen (ik kook wel zonder pakjes en zakjes) maar toch heb je dan nog veel afval. Blik kokosmelk... neemt best wat plek in, bijvoorbeeld! En alles scheiden is ook niet alleen maar milieuvriendelijk, dat zorgt ook voor stoffen in de lucht en energiegebruik. Dat vergeten sommige mensen.

 13. Hm nou ik kook wel zonder pakjes en zakjes ( tenminste nooit helemaal ook een baal rijst van 10 of 20 kilo zit nog altijd in een zak,en zo is het met alles wta je groot kooopt, maar goed) groentjes en fruit haal ik zoveel mogelijk op de markt bij de groenteboer en die kiept het zo in mn shopper.
  Toch wcpapier bv zit in plastic verpakt en zo zijn er nog best veel plastikomhetproduktheen dingen ook als je ze in bulk koopt.
  Vind ik dan hoor.
  Ik hoop als ieder nou gewoon zn best doet, dat het beter gaat worden?

 14. Helemaal zonder afval , gaat mij niet lukken,maar als we allemaal wat meer opletten wat en hoe we het weggooien ,dan maakt dat wel degelijk een groot verschil, dus hoe klein je aanpassing ook is als we het massaal doen ,word het meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Ik scheid zoveel mogelijk mijn afval, probeer zoveel mogelijk her te gebruiken en kijk voor ik iets weg doe of anderen er nog iets mee kunnen. Zo geef ik mij closet rollen aan een collega van mijn dochter die ermee knutselt en gaan mijn eierdozen naar een kennis die ze gebruikt om haar eieren weg te geven en ze ook als verfbakjes gebruikt bij het knutselen , maar enkele voorbeelden er zijn er natuurlijk nog veel meer

 15. Dat klinkt als een heel handig boek met bruikbare tips. Wij hebben een groen container voor het groente, fruit en tuinafval. Dan is er een grijze container voor het restafval. Het plastic afval wordt verzameld in grote plastic zakken en voor het papier is ook een aparte container. Al met al hebben wij dus weinig restafval en is de grijze container bijna nooit vol.

 16. Goede tips. Veel producten in de supermarkt zijn inderdaad echt óververpakt. Groente haal ik meestal bij de plaatselijke groentenwinkel. Verder proberen we er wel op te letten, maar het is soms wel erg lastig...

 17. De hoeveelheid verpakking die je gratis bij je producten koopt is echt verschrikkelijk en ik zou er graag iets tegen doen. Maar soms is dat gewoon niet mogelijk. Wat ik wel doe is zoveel mogelijk plastic tasjes te weigeren; zo min mogelijk te koken met pakjes en zakjes en ik ga graag naar de markt voor mijn boodschappen. En ik scheid mijn afval natuurlijk.

  • Plastic tasje weigeren doe ik ook. In principe heb ik altijd een paar van die kleine tasjes in mijn grote tas zitten, die ik dan gebruik als ik iets koop.

 18. Het is een interessant onderwerp en zeker zitten er bruikbare tips bij. Ik heb er zo'n hekel aan hoe alles verpakt zit, een karton, een zak, nog wat folie. Overdreven af en toe, maar moeilijk te mijden als je naar de supermarkt gaat.

 19. Wij hebben niet veel afval. En aangezien we ook geen auto hebben, denk ik dat melk halen bij de boer voor ons ook geen optie is. Eerlijk gezegd denk ik dat wij al heel milieu- en afvalbewust leven :) En zonder al te veel moeite ook nog.
  Volgens mij zijn de katten nog het meest milieu-vervuilend, met hun zakjes eten en kattengrind. Zou schelen als ze natuurlijk hun behoefte buiten mochten doen.

  • Onze kat doet zijn behoefte inderdaad buiten. Maar wij wonen natuurlijk buitenaf, waardoor hij veel plek heeft buiten. Fijn dat het bij jullie al moeiteloos en vanzelf gaat om niet veel afval te produceren. Dan is het dus heel natuurlijk denk ik.

 20. Wij zijn zo slecht in het organiseren van ons afvallen. Dit moeten we in 2016 echt eens beter gaan aanpakken. Ik donder alles in 1 bak, als ik geen zin heb op naar de glasbak te lopen, dan doe ik dit ook in de grijze bak. Plasticscheiden is in onze gemeten een verzoek, geen plicht, dus driemaal raden waar deze verdwijnt. Daarnaast doe ik echt aan over consumptie qua koken en dergelijke. Hoe meer ik er over nadenk, hoe slechter ik me er eigenlijk over voel.

 21. Oeeeh die gaat ook zeker op mijn verlanglijstje! Ik kan me er echt vreselijk aan ergeren al die verpakkingsmaterialen en probeer daar echt zo veel mogelijk op te letten. We zijn op zich goed op weg met 1 vuilniszak per maand maand dat kan nog minder, zeker als mijn peuter straks zindelijk is zouden we waarschijnlijk nog maar op 1 vuilniszak per 3 maanden zitten. Maar ook dat kan minder, vind ik... ;)

 22. Correct, afval hoopt zich heel snel op.
  Als zaken in een afsluitbare plastiek container zitten hergebruik ik de containers.
  Maar na een tijdje staat je kast er ook al mee vol.
  Toch is het fout dat de consument steeds actie dient te ondernemen en inventief dient te zijn.
  Terwijl de producent overal een verpakking rond doet.
  Lang geleden kwam zeep uitsluitend in bars. Toen zijn ze op de markt gekomen met flacons. Nu schakelen sommigen weer over naar bars ... waar je alweer wat meer centen moet voor neertellen want het is onder de noemer 'goed voor het milieu'. Een extra prijs die de consument dient te betalen.

 23. Als je bij een gerecht opsomt hoeveel afval je hebt is het schrikbarend. Toch zie ik me veel tips zoals moestuin, melk bij de boer in de Randstad niet uitvoeren.

 24. Dit boek heb ik ook in de kast staan! Alhoewel wij al redelijk duurzaam leven stonden hier voor mij ook wel weer praktische zero waste tips in. Ik vind lang niet alles haalbaar voor ons gezin, maar het zet je in ieder geval aan het denken.

 25. Een opgefrist artikel, uit 2015 al en uiteindelijk nog steeds actueel. Haar boekje heb ik ook gelezen en hoewel de meeste tips me al wel bekend waren, vond ik het een heel sympathiek en volledige uitgave. Vooral de foto's kon ik waarderen, gewone huis, tuin- en keuken-foto's.

 26. Versproducten is het hygiënist in een milieubewuste verpakking.
  Maar al de extra verpakking om sommige producten moet je gewoon niet kopen.
  Mijn restafval is minimaal 25 liter per maand, de rest is recyclebaar. Hans

 27. Dat is lang geleden dat ik dat deed. Toen woonde ik net op mezelf, maar die boer stopte er een na een paar jaar mee, dus toen ging ik weer naar de zuivelmarkt.

  Love as always
  Dimario

 28. Emily-Jane heeft geen baan zeker? Voor al die dingen die zij doet heb ik gewoon geen tijd. Maar ik doe op mijn manier mijn best. Ik scheid in elk geval al mijn afval en breng het braaf naar de container waar het in hoort. Wat mij echt stoort is niet eens zo zeer de verpakkingen van eten maar wel van allerlei non food. De Action is daar goed in. Zo'n enorme plastic blisterverpakking voor een heel klein product. Dat vind ik zo'n onzin.

 29. De tips en het idee erachter zijn volgens mij best goed. De manier van oplossen van het afval probleem, vind ik nog niet helemaal de juiste benadering.
  Als ik klaar ben met een werkdag, is de markt al ingepakt en opgeruimd. Maar ook bij andere tips, moeten we de producten die we gebruiken veranderen vanwege de verpakking. Dit maakt de overgang voor de meeste mensen te groot.

  Ik ben zelf ook producent en verdiep me daarom veel in verpakkingen. Daardoor kijk ik er ook anders naar als wanneer ik alleen consument zou zijn.
  Ik denk dat we ook meer moeten kijken naar een andere manier van verpakken van de producten die we willen gebruiken ipv alleen maar vanwege de verpakking andere producten kopen.
  Want mensen gaan niet stoppen met het kopen van kant en klaar maaltijden vanwege de verpakking. Soms willen ze makkelijk doen en dus zouden kant en klaar maaltijden op een andere manier verpakt moeten worden denk ik.

  • Ik weet niet of ik dat allemaal moet bedenken. Het lijkt me ook goed als er vanuit de fabrikanten over na wordt gedacht. Zelf denk ik dat we veel kunnen leren van hoe het vroeger ging. Dus minder verpakt en meer in glas bijvoorbeeld. Ook kan er nog veel meer aandacht komen naar verschillende bio materialen. Maar vanuit de industrie komt dit nog waar weinig op gang. Denk aan verpakkingen gemaakt van fruitafval en paddenstoelen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>