Leven zonder afval boek en Instagram + 5 praktische tips

Last updated on November 4th, 2024 at 09:29 am

leven zonder afval

Leven zonder afval.

‘Kan dat dan?’ is de vraag die dan bij me opkomt. Want ik ben altijd toch wel blij als de grijze container weer ‘aan de beurt is’. Meestal zit die dan namelijk echt wel vol. Fijn vind ik dat natuurlijk niet. En veel liever zou ik minder afval hebben. Maar hoe doe ik dat?

Want bijna alles wat ik in de supermarkt koop op maandagochtend is verpakt. Alleen al zoiets simpels als een Pickwick theezakje levert al afval op. En als ik bijvoorbeeld Kip Tandoori maak met zo’n voordeelverpakking van de Albert Heijn, want nee ik kook nog steeds niet zonder pakjes en zakjes, is de hoeveelheid afval schokkend!

Eén oplossing is gebruik maken van de Lidl green bag! Of maaltijdboxen van Hello Fresh gebruiken.

Laten we het afvalmateriaal eens op een rijtje zetten!

Afval van Kip Tandoori voordeelverpakking Albert Heijn.

  1. De doos waar de ingrediënten in zitten
  2. Plastic verpakking zakje rijst 1
  3. Plastic verpakking zakje rijst 2
  4. Papieren verpakking marinade
  5. Papieren verpakking van de saus
  6. Plastic verpakking van de Chinese roerbakgroenten die ik er door doe
  7. Verpakking van de kipfilet
  8. Plastic verpakking van de komkommer die ik erbij serveer voor het frisse. (Zie ook komkommer bewaren)

En dat is dan nog maar één maaltijd! Vaak prop ik zoveel mogelijk in de doos van de maaltijd. Dan lijkt het in ieder geval nog weer wat minder… Het is het tegenovergestelde van verpakkingsvrij boodschappen doen!

Maar nou kwam ik in de bieb het boek Leven zonder afval van Emily-Jane Lowe tegen.

Leven zonder afval boek: tips en tricks

Emily-Jane Lowe geeft in haar boek praktische tips voor een leven zonder afval. En ze geeft hiervoor een handige tool in de vorm van een afbeelding:

leven zonder afval
Bron: Leven zonder afval, Emily-Jane Lowe

Zoals je ziet is stap één simpelweg geen dingen kopen die verpakt zijn, of die weigeren. Dat vind ik ook meteen de lastigste. Want zoals ik al zei: bijna alles wat ik in de supermarkt koop zit in een verpakking!

Praktische tips om boodschappen te doen zonder verpakkingsvermateriaal

1. Doe je boodschappen op de markt

Gelukkig geeft Emily-Jane praktische tips. De belangrijkste tip, die niet eens zo moeilijk is eigenlijk, is je goedkope boodschappen voortaan op de markt te doen! Daar ga je naar toe met je tasjes van ecokatoen en laat ze daar vullen. Van te voren maakt Emily-Jane een boodschappenlijstje zodat ze precies weet hoeveel potjes, bakjes en katoenen tasjes ze moet meenemen naar de markt.

2. Brood, melk en vruchtensap zonder verpakking

Brood laat ze als het even kan ter plekke snijden, en in haar eigen katoenen tas doen. En vruchtensap perst ze zelf uit, waarna ze in het glazen flessen bewaart in de koelkast. Emily-Jane heeft kinderen die vechten om voor haar de vruchten uit te persen… Heel apart. Die van mij zouden er voor vechten om dat niet te hoeven doen. Maar die zijn dan ook alweer wat ouder. Melk tapt ze bij voorkeur rechtstreeks bij de boer. Toen ik dat las herinnerde ik me dat wij dat als kind ook altijd deden. Dan stuurde onze moeder ons met het melkkannetje naar de buren voor melk. Bewaar voedsel in een bijenwasdoek in plaats van aluminiumfolie!

3. Koop in bulk

Dit vond ik net als de tip van de markt een leuke en vrij makkelijke tip. Door groot in te kopen heb je minder verpakkingsmateriaal per hoeveelheid product nodig zegt Emily-Jane. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens goedkoper uit bent.

4. Kook en bak dingen zelf

Wie zelf zijn koekjes bakt vermijdt de verpakking waar koekjes in zitten. En dit is van toepassing op veel etenswaren natuurlijk. Daarom geeft Emily-Jane recepten om dingen te bakken en te koken.

5. Begin een eigen moestuin

Als je je groentes rechtstreeks uit je moestuin haalt, mijd je natuurlijk ook verpakkingsmateriaal!

Zero Waste babyvoeding = Borstvoeding!

leven met minder afval

Toen ik de nog de Cursus Samen Bevallen gaf, was avond negen bestemd voor informatie over borstvoeding. Daarbij was ik me er altijd sterk van bewust dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn voor vrouwen.

Borstvoeding: een gevoelig onderwerp

Vrouwen die om een of andere reden vroeger zijn gestopt met het geven van borstvoeding dan ze van plan waren, voelen zich nog wel eens aangevallen door het huidige pro-borstvoedingbeleid.

Zelf gaf ik lang borstvoeding, omdat borstvoeding nu eenmaal het gezondst is, en bovendien extreem makkelijk: je hebt het altijd bij je, het is altijd op de goede temperatuur, en het is hygiënisch verpakt. Bij mijn jongste ben ik dan ook niet bewust gestopt met voeden, hij vroeg er steeds minder om, en op een gegeven moment was het gewoon klaar.

Borstvoeding is Zero Waste!

Terugkijkend was ik destijds eigenlijk enorm ‘zero waste’ bezig! Toen was ik me daar helemaal niet van bewust, maar ik hoefde natuurlijk geen blikken flesvoeding aan te schaffen, of spenen of flesjes. Ik ben nog steeds erg pro-borstvoeding, maar zoals ik al eerder zei: ik besef terdege dat borstvoeding voor sommige vrouwen een emotioneel onderwerp kan zijn.

Filmpje: Tietzat

Vandaag kreeg ik onderstaand filmpje van het Kenniscentrum Borstvoeding, waarin langdurig borstvoeding gepromoot wordt. En dan heb ik het over voeden tot bijvoorbeeld peuterleeftijd. Hoewel ik de woordspeling in de titel Tietzat kan waarderen, doet die mij tegelijkertijd ook enigszins fronsen.

Ik ben benieuwd wat jullie van het filmpje vinden.

Leestips

Conclusie over leven zonder afval

Het Leven zonder afval boek is niet dik, maar het is heel volledig! Niet alleen vind je er handige tips om je afval te verminderen, er staan ook nog recepten in en algemene tips voor een leven zonder afval.

Leven zonder afval Instagram

Wist dat er ook een account Leven zonder afval op Instagram te vinden is? Ook dit is van Emily-Jane.

Leven zonder afval boek

Het Leven zonder afval boek is voor 14,99 te koop bij bol.com. Wat zou het bijzonder zijn als bol.com dit boek zonder verpakking zou kunnen versturen!

leven zonder afval boek

Leven zonder afval webshop

Emily-Jane heeft inmiddels ook een webshop.

Leven zonder afval bijenwasdoek

Een bijenwasdoek is een duurzaam alternatief voor onder andere aluminiumfolie en plastic. In Emily-Jane’s webshop koop je er 6 voor 17,75. Maar je kunt ze ook zelf maken. In onderstaand filmpje laat Emily-Jane zien hoe dat moet.

Leven zonder afval shampoo

Leven zonder afval shampoo bestaat uit zogenoemde shampoo bars. Dat is eigenlijk shampoo in de vorm van een zeepje. Het voordeel is duidelijk: geen plastic fles en dus afval. Onderstaande Leven zonder afval shampoo kost 7,87. Zie ook mijn post over Shampoo bar ervaringen.

leven zonder afval

Leven zonder afval.com

Het begon allemaal ooit met een simpel Blogspot blog! Emily-Jane heeft ook een blog! Het heet Leven zonder afval.  Daarnaast heeft ze een website Leven zonder afval.com

Leestips!

Heb jij veel afval? Hoeveel containers staan er bij jou thuis? En heb je die altijd vol?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

61 Comments

  1. ik sorteer gewoon alles netjes, ik let wel op afval, maar ik vindt het ook proper als het goed verpakt is
    .Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

  2. Als je bij een gerecht opsomt hoeveel afval je hebt is het schrikbarend. Toch zie ik me veel tips zoals moestuin, melk bij de boer in de Randstad niet uitvoeren.

  3. Dit boek heb ik ook in de kast staan! Alhoewel wij al redelijk duurzaam leven stonden hier voor mij ook wel weer praktische zero waste tips in. Ik vind lang niet alles haalbaar voor ons gezin, maar het zet je in ieder geval aan het denken.

  4. Een opgefrist artikel, uit 2015 al en uiteindelijk nog steeds actueel. Haar boekje heb ik ook gelezen en hoewel de meeste tips me al wel bekend waren, vond ik het een heel sympathiek en volledige uitgave. Vooral de foto’s kon ik waarderen, gewone huis, tuin- en keuken-foto’s.

  5. Versproducten is het hygiënist in een milieubewuste verpakking.
    Maar al de extra verpakking om sommige producten moet je gewoon niet kopen.
    Mijn restafval is minimaal 25 liter per maand, de rest is recyclebaar. Hans

  6. Dat is lang geleden dat ik dat deed. Toen woonde ik net op mezelf, maar die boer stopte er een na een paar jaar mee, dus toen ging ik weer naar de zuivelmarkt.

    Love as always
    Dimario

  7. Emily-Jane heeft geen baan zeker? Voor al die dingen die zij doet heb ik gewoon geen tijd. Maar ik doe op mijn manier mijn best. Ik scheid in elk geval al mijn afval en breng het braaf naar de container waar het in hoort. Wat mij echt stoort is niet eens zo zeer de verpakkingen van eten maar wel van allerlei non food. De Action is daar goed in. Zo’n enorme plastic blisterverpakking voor een heel klein product. Dat vind ik zo’n onzin.

  8. De tips en het idee erachter zijn volgens mij best goed. De manier van oplossen van het afval probleem, vind ik nog niet helemaal de juiste benadering.
    Als ik klaar ben met een werkdag, is de markt al ingepakt en opgeruimd. Maar ook bij andere tips, moeten we de producten die we gebruiken veranderen vanwege de verpakking. Dit maakt de overgang voor de meeste mensen te groot.

    Ik ben zelf ook producent en verdiep me daarom veel in verpakkingen. Daardoor kijk ik er ook anders naar als wanneer ik alleen consument zou zijn.
    Ik denk dat we ook meer moeten kijken naar een andere manier van verpakken van de producten die we willen gebruiken ipv alleen maar vanwege de verpakking andere producten kopen.
    Want mensen gaan niet stoppen met het kopen van kant en klaar maaltijden vanwege de verpakking. Soms willen ze makkelijk doen en dus zouden kant en klaar maaltijden op een andere manier verpakt moeten worden denk ik.

      1. Ik weet niet of ik dat allemaal moet bedenken. Het lijkt me ook goed als er vanuit de fabrikanten over na wordt gedacht. Zelf denk ik dat we veel kunnen leren van hoe het vroeger ging. Dus minder verpakt en meer in glas bijvoorbeeld. Ook kan er nog veel meer aandacht komen naar verschillende bio materialen. Maar vanuit de industrie komt dit nog waar weinig op gang. Denk aan verpakkingen gemaakt van fruitafval en paddenstoelen bijvoorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.