Zero waste koken: 100 recepten zonder iets te verspillen
Last updated on februari 22nd, 2024 at 03:48 pm
- De kunst van no waste
- Minder verspillen doe je zo
- Een greep uit de 100 zero waste recepten voor een zero waste leven
- Mijn conclusie over De kunst van no waste
- Praktische informatie over De kunst van no waste
Als ik kook heb ik meestal afval. En dan ook nog eens twee soorten afval. Afval van verpakkingen, en afval van bijvoorbeeld schillen. Het kookboek De kunst van No of Zero waste koken belooft 100 recepten zonder iets te verspillen. Kortom, een leven zonder afval. Dus daar was ik wel benieuwd naar.
Hieronder een verslag van dit no waste kookboek voor mensen die graag minder verspillen!
N.B. Hello Fresh vind ik ook een geweldige manier om nooit teveel te hebben en te verspillen.
De kunst van no waste
Minder verspillen begint bij jezelf. In de inleiding van No waste koken staat dat 35 tot 50% van alle geproduceerde voedsel wordt weggegooid… Wij als consument zijn verantwoordelijk voor de helft van de verspilling wereldwijd.
Minder verspillen doe je zo
De kunst van no waste geeft de volgende tips voor minder verspillen:
- Koop lokaal en seizoensgebonden. Dan is het verser en dus langer houdbaar.
- Kijk niet alleen naar het uiterlijk. Koop ook producten die er niet volmaakt uitzien.
- Koop niet teveel.
- Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt.
- Maak een weekmenu.
- Verwijder als je thuis komt van het boodschappen doen de verpakking en controleer het product. Een aangetast stuk fruit of groente kan de rest bederven.
- Vries voedsel in. De diepvries word je beste vriend aldus No waste koken.
- Bewaar restjes.
Na deze algemene no waste tips voor minder verspillen, volgen recepten voor groenten, vlees en vis, fruit, brood en peulvruchten zuivelproducten en eieren en restjes.
Een greep uit de 100 zero waste recepten voor een zero waste leven
Frittata met radijsblad. Ik ben iemand die het blad van radijsjes weggooit, maar je kunt het dus verwerken in een frittata. De stronkjes van spruitjes kun je combineren met spekjes en van restjes gekookte spaghetti kun je koekjes maken. Een kipkarkas kan dienen als de basis voor een lekkere bouillon en mergpijpjes kun je braden.Visgraten en vissenhuid kun je ook gebruiken voor een bouillon.
Mijn conclusie over De kunst van no waste
De kunst van no waste is een mooi vormgegeven kookboek. Na een korte inleiding met algemene tips voor een leven met minder verspilling, krijg je 100 recepten. In die recepten worden dingen gebruikt die je normaliter weggooit als zijnde afval. Denk aan het blad van een radijs of een vissenkop.
Voor wie op zoek is naar een no waste kookboek vind ik dit een aanrader.
Bij elk recept staat een mooie foto en de instructies zijn duidelijk. Bovendien staat er duidelijk bij voor hoeveel personen het gerecht geschikt is en hoe lang het duurt om klaar te maken.
De no waste tips die ze geven vind ik een stuk minder vernieuwend dan de recepten. Het zijn vrij standaard tips, maar ze passen goed in dit kookboek met als doel minder verspillen.
Praktische informatie over De kunst van no waste
De kunst van no waste is voor 19,95 te koop bij bol.com. Maar je kunt het ook prima lenen in de bibliotheek.
Tip: denk ook eens aan eieren invriezen als je er teveel hebt. Of verwerk groente in een scrambled egg. Lees ook mijn post over een ei koken.
Kook jij ‘no waste’? Heb je veel afval als je gaat koken?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
De schillen van fruit en groente gaan in de gft-afvalbak. Verder probeer ik alles zoveel mogelijk op te maken.
Een beetje kok kan ook goed terecht op internet, en dan kost het niets en hoef je het boek niet terug te verdienen.
Hier wordt heel weinig verspilt, er is ook de compostemmer.
Lie(f)s.
In totaal heb ik 33kg grijsafval per jaar. Hoofdzakelijk verpakkingen, maar er zitten ook wat schillen en koffieprut bij aangezien ik geen GFT-bak heb. Gaat om maar 1 persoon en ik kook precies op maat. Of beter bak roer. Heb daar wat dingen voor die ik in de vriezer bewaar en waarvan ik niets weg hoef te gooien. Wel is het zo dat ik bijvoorbeeld mexicaanse roerbakzakken koop. Bij de productie worden er zeker schillen ‘weggegooid’. Toch hebben dergelijke bedrijven een betere afvoer van reststromen bijvoorbeeld richt veevoer.
ik denk niet, dat we veel verspillen
’n beetje gezond verstand, helpt ook
groeten
Ik verspil zo weinig mogelijk bijna alle groenten telen we zelf bio en ik koop zo weinig mogelijk iets met verpakking errond en als er toch eetrestjes zijn die gaan naar de kippen en mijne man zijne pierenbak ,die is visser dus moet hij die niet kopen.
De vriezer is goed voor restjes die te weinig zijn voor een complete maaltijd. Dat kun je dan later weer combineren tot een zelfgemaakte kant-en-klaar hapje. Ook kun je veel in een soepje verwerken. Daarnaast is composteren en aan de kippen voeren van groente afval een goede oplossing. Het enige afval dat overblijft dat zijn de verpakkingen en versleten spullen die niet meer bruikbaar zijn.
Een vriezer is inderdaad handig Vlierbloesem. Die hebben wij ook. Zeker als je op het platteland woont is dat prettig.
Het valt bij mij wel mee. Dankzij tips 3,4,5,7 en 8. Die vissenkoppen enzo gaan mij iets te ver. Jasses!