66 Huishoudelijke klusjes die je vaak vergeet: super tips!

vergeten huishoudelijke klusjes

Weet jij welke huishoudelijke klusjes je vaak vergeet?

En je ben zeker niet de enige?

‘Kijk eens tante Marietje!’ wees ik trots op de keuken. ‘Hartstikke schoon!

En toen wees mijn tante Marietje mij op een aantal dingen die helemaal niet zo schoon waren. Dingen die je over het hoofd ziet, of waar je niet aan denkt! Dankzij mijn tante Marietje doe ik deze klusjes in huis ondertussen wel. Meestal dan. Als ik weet dat ze komt.

Dat zijn zo van die huishoudelijke klusjes die je vergeet. Ik zet ze op een rijtje!

Dit zijn klusjes in huis waar ik eigenlijk nooit aan dacht, tot mijn tante Marietje me er op wees.

66 Huishoudelijke klusjes die je snel vergeet

Hieronder een handige lijst met klusjes in huis.

 1. Koffiezetapparaat ontkalken. Het is een behoud voor je koffiezetapparaat en de koffie smaakt daarna weer lekkerder.
 2. Snelkoker ontkalken oftewel de waterkoker ontkalken
 3. Magnetron schoonmaken( de kinderen koken daar graag melk in, en laten de melk dan ontploffen…)
 4. Filter van de afzuigkap schoonmaken. Een vet filter veroorzaakt brandgevaar!
 5. Vergeet ook niet het filter van je droogtrommel regelmatig schoon te maken. Haal alle stof dat zich daar verzameld heeft eruit. Ook dat is namelijk brandgevaarlijk.
 6. Besteklade schoonmaken
 7. Broodmandje schoonmaken
 8. Je wasmachine reinigen
 9. Plinten afstoffen. Vergeet daarbij ook de plinten in de gang en woonkamer vooral niet.
 10. Met de ragebol langs het plafond gaan om spinnenwebben weg te werken. Koop perslucht bij de Action voor de moeilijk bereikbare plekken.
 11. Afstandsbedieningen zijn ook vaak vergeten klusjes! Maar je hebt ze vaak in je handen, en drukt erop met je vingers. Zeker na een griepgolf in je huis is het slim om ze schoon te maken.
 12. Buizen van radiatoren
 13. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je vaste telefoon en smartphone. Maak de toetsen regelmatig goed schoon!
 14. De binnenkant van plafonnières
 15. De buizen in het gootsteenkastje onder de kraan
 16. Vergeet ook het toetsenbord van je computer niet
 17. Bovenkant magnetron schoonmaken
 18. Dakgoten schoonmakenJe merkt pas dat ze moeten worden schoongemaakt als er problemen ontstaan. Die kun je dus beter voor zijn.
 19. Bovenkanten keukenkastjes schoonmaken. (Door er een krant op te leggen, maak je het jezelf makkelijker. Dan vervang je gewoon alleen even de krant!)
 20. Vuilnisbak van binnen, en van buiten schoon maken met een natte doek
 21. Keukenkastjes van binnen schoonmaken
 22. Dekbed wassen.
 23. De tuit van de theepot
 24. Deurmatten uitkloppen
 25. Ramen lappen.
 26. Deuren afnemen rondom de deurklinken. Als je goed kijkt, zul je zien dat het daar vaak vol vingerafdrukken zit.
 27. Ventilatieroosters
 28. Het bakje van de toiletborstel schoonmaken. Bij mij zit er vaak wc-reiniger in, die van de wc-borstel in het bakje lekt. Tante Marietje wees mij hierop.
 29. Je haarborstel schoonmaken.
 30. Onder je bed schoonmaken. Daar verzamelt zich hartstikke veel stof namelijk. Ga er maar eens onderdoor met een Swiffer of iets dergelijks. Je schrikt je wild.
 31. De onderkant van je wc-pot, en erachter.
 32. De binnenkant van stopcontacten
 33. Het stuk tussen de muur en de verwarming
 34. De radiator zelf
 35. Zeeppompjes
 36. De douchekop
 37. Plinten boven deuren afnemen. Mijn man vertelt er nog vaak over. Toen hij verplicht in dienst moest, werd zijn slaapkamer altijd gecontroleerd. En de persoon die hem controleerde ging altijd met een vinger over de plint boven de deur. Hij is het nooit vergeten!
 38. Vaatwasser schoonmaken.
 39. Bovenkant wasmachine en droger schoonmaken. De mijne staan op elkaar gestapeld in de berging met de droger bovenop. Ik heb de neiging om de droger als handige opbergplek te gebruiken. Daardoor vergeet ik hem soms schoon te maken, maar dat is wel nodig.
 40. Wasmanden voor vieze was schoonmaken. Je wilt toch niet de schone was in een vieze wasmand doen?!
 41. De oplader van je elektrische tandenborstel. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar die wordt bij mij vaak heel vies. Dit is ook één van de klusjes waar mijn tante Marietje mij op wees.
 42. Onder de groentela in je koelkast moet je ook regelmatig schoonmaken. Haal de groentela eruit, en maak vervolgens goed schoon op die plek.
 43. Heb je een hond? Vergeet dan ook het voerbakje niet regelmatig te reinigen. Wel zo hygiënisch. En dit geld natuurlijk ook voor voerbakjes voor katten en andere dieren.
 44. Rondom lichtknopjes. Net als bij deurklinken grijpen we er blijkbaar vaak náást. Ga daarom wekelijks even met een vochtige doek rondom lichtknopjes.
 45. Het filter van de afzuigkap schoonmaken! Een bekende ontvetter is Dasty van de Wibra.
 46. Kroonluchters. Gisteren was het Halloween, en mijn kroonluchters pasten perfect in een Halloween decor. Niet omdat ik ze had versierd, maar omdat de spinnen dat hadden gedaan. Er zaten allemaal spinnewebben in de kroonluchter. Vergeet ook de ketting waaraan de kroonluchter hangt niet af te stoffen.Toen ik mijn kroonluchter ophing, besefte ik niet dat het ding schoonmaakwerk met zich zou meebrengen : (
 47. Gordijn rails. Gordijn rails verzamelen stof en worden viezig. Vergeet daarom niet ze regelmatig schoon te vegen met een vochtige doek.
 48. Lampen
 49. Thermostaat knoop
 50. Pasjes in je portemonnee
 51. Het deurtje van je houtkachel. Dit kan snel en eenvoudig met een gebruikt theezakje of billendoekjes voor baby’s!
 52. Binnenkant van je raamkozijn
 53. Planten!
 54. Tafelpoten
 55. Het plafond
 56. Je vuilnisemmer
 57. Binnenkant van lades
 58. De bovenkant van je koelkast
 59. De pootjes van de keukenstoelen. Veel mensen halen wel een doek over het zitvlak van de keukenstoelen. Zeker als ze kinderen hebben. Maar vergeet de onderkant van de pootjes niet. Want die kunnen verbijsterend vies worden.
 60. De achterkant van stoelen
 61. De wasmachine reinigen. Net zoals de áfwasmachine is het verstandig om die van binnen regelmatig schoon te houden.
 62. De stofzuiger: nog zo’n apparaat dat je gebruikt om schoon te maken en dat zelf vaak vergeten wordt.
 63. De autoriemen!
 64. Je autostuur
 65. De matten van je auto
 66. Wasmanden
 67. Je luxaflex. Zie ook luxaflex schoonmaken met Dasty.
 68. Droogtrommel pluis verwijderen

Gratis printable hebben van bovenstaande lijst van klusjes in huis?

Wil je deze lijst met klusjes in alfabetische volgorde hebben, en als checklist?

Dat kan!

Ik heb er speciaal een Google Doc document van gemaakt zodat iedereen deze lijst met klusjes in huis gratis kan downloaden.

Leestips

Wat zijn jouw vergeten huishoudelijke klusjes? Vertel in de comments welke klusjes in huis jij nog wel eens vergeet.

Deze post publiceerde ik voor het eerst in 2014 en is vernieuwd en opgepoetst : )

Similar Posts

48 Comments

 1. Het komt bij mij grotendeels overeen met jouw lijstje. Er kwam er kortgeleden ook achter toen we ons huis in de verkoop gingen zetten.
  Deuren hebben bij mij geen prioriteit, blijkbaar…. Ik zag er compleet overheen, oeps…

  1. Ja, een bezichtiging is een goede manier om met een nieuwe en kritische blik naar je eigen huis te kijken! Ik deed dan ook ineens van alles wat ik normaal niet zag!

 2. een aantal vergat ik ook regelmatig ,maar daar heb ik iets anders op gevonden , geen broodmandje meer, ben nu alleen dus gewoon uit de zak, koffiezetapparaat de deur uit , drink zelf geen koffie en dochter die wel koffie dronk is het huis uit, voor visite schenk ik ouderwets op, waterkoker voorzien van een schelp wat voorkomt dat je moet ontkalken zou je ook met een koffiezetapparaat kunnen doen, krant op keukenkastjes heb ik ook en magnetron is ingebouwd dus geen bovenkant schoonmaken, deurmat ligt buiten,en afzuigkap heb ik ook niet. pfff scheelt een hoop werk als ik het zo allemaal een nalees

  1. Hoe minder spullen hoe minder werk! Dat zeg ik ook altijd tegen de kinderen. Wat dat betref gooi ik graag zooi weg. Dan hoef je het tenminste ook niet meer te onderhouden of op te ruimen.

 3. Als ik dat lijstje zo lees, zijn er gelijk heel veel klusjes die ik regelmatig vergeet. Okee, ik maak de magnetron regelmatig schoon, ook bovenop, en de bovenkant van de kastjes kan ik niet vergeten, want die zit tegen het plafond… heb dus helemaal geen bovenkant…
  Maar ik ga deze lijst maar eens overnemen en uitprinten denk ik… dan zo nu en dan even helemaal langslopen en afvinken… haha. wat een goeie…
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Slim om je keukenkastjes gewoon tot aan het plafond te maken! Als ik ooit nog eens een nieuwe keuken krijg doe ik dat ook! Fijn dat mijn lijstje behulpzaam is.

 4. Helaas is mijn moeder zo’n Pietje precies en doet dit elke week, er stonden voor mij dus geen nieuwe dingen in. Wat we hier vaak vergeten is het vervangen van het wtw filter. Hebben zo’n warmte terugwin unit op zolder staan.

 5. De bovenkant van de keukenkastjes zitten tot aan het plafond, die hoef ik dus niet schoon te maken. De onderkant dus wel, die vergeet ik nog al eens, is ook niet mijn favoriete klusje.

 6. Mijn keukenkastjes worden ieder kwartaal bovenop stofvrij gemaakt en gesopt.

  Wat ik wel eens vergeet zijn de verwarmingsbuizen die langs het plafond lopen schoon te maken, maar dat is een klusje waarvoor ik de huishoudtrap nodig heb. En die pak ik mar 4 keer per voor de keuken.
  De rubberen randen van de koelkast vergeet ik nog wel eens schoon te maken.

  Maar klusje als koffiezetapparaat ontkalken, keukenkastjes bovenop, magnetron goed schoonmaken zijn dingen die ik in mijn agenda zet. Zo vergeet ik ze niet.

 7. Heel bekend lijstje!
  Bovenop mijn keukenkastjes hoeft het ook niet. Ze zitten bij niet tot bovenaan, maar manlief heeft het afgetimmerd boven de kastjes. Dus is het daar dicht. Het randje dat ik daarvoor nog heb neem ik meteen mee als ik de deurtjes afneem. Nu ik een lichte keuken heb doe ik het vaker als met mijn oude donkere keuken. Daar zag je niets op, op de lichte deurtjes alles.

  1. Ik heb ook lichte deurtjes, en bij mij zie je inderdaad ook alles zitten. Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat donkere kleuren wat dat betreft misschien praktischer zijn!

 8. Als ik deze tips lees dan doe ik het nog zo slecht niet 😁. Wat ik wel eens vergeten was is de tweede grote filter van de droogkast. Die in de deur kijk ik elke keer na. Maar ik was compleet vergeten dat er ook een hele grote filter onderaan de droogkast zit achter een klikplaat. Mijn schoonvader had me hier attent op gemaakt, gelukkiglijk. Ook vergeet ik wel eens de kleine filtertjes van de stofzuiger. Shame on me!

 9. Wat dat is het wel makkelijk dat de koffiemachine zelf aangeeft dat het ontkalkt moet worden, dit rijtje komt me zo bekend voor, het een doe ik wel op tijd en het andere niet. Wat ik vaak vergeet, niet echt een huishoudelijke klus, maar dat is de planten water geven

 10. Op de keukentafel ligt -opengeslagen- een soort agenda waarin ik deze klusjes noteer. Af en toe lees het en doe er een, soms twee.

 11. Ik heb aan de meeste klusjes ook een hekel. Zo als de magnetron schoonmaken en het koffiezetapparaat ontkalken.

 12. Ha Nicole,

  dank je wel!
  Ik heb er meteen een WORD-document van gemaakt.
  Er gaat wel wat van af: de afzuigkap bijvoorbeeld… de hond…
  Maar verder: geweldig!

  Prettig weekend, Marlou

 13. Nou vergeten doe ik ze niet, maar het is meer een kwestie van ” en lang kijken”voor zover van toepassing. Er staat genoeg tussen dat ik nooit hoef te doen, géén bovenkastjes meer in de keuken, geen afwasmachine, geen broodmandje en nog wel het een en ander, heerlijk rustgevend.

 14. Die lijst klopt wel ! voor mij tenminste, behalve de afstandsbedienig: ik heb ooit van een profesionele schoonmaker gehoord dat dat op afstands het smerigste artikel in huis is. Sindsdien sop ik hem!

 15. Hmmm dat zijn inderdaad de klusjes die je niet elke week doet en ook snel weer vergeet om te doen, totdat je weer eens ziet hoe vies het eigenlijk is.
  Vervelende en soms tijdrovende klusjes🙈maar die toch zo nu en dan moeten gebeuren……..

 16. Superhandige lijst Nicole! Die tip van de krant op je keukenkastjes is echt heel goed. En nu snap ik ook waarom de vorige bewoners kranten op de keukenkastjes hadden liggen. Hahahaha, die heb ik toen ik hier kwam wonen meteen weggehaald, oops…

  1. LOL. Grappig dat je de kranten meteen weghaalde Amina! Ze zijn inderdaad ideaal om je leven makkelijker te maken. Je hoeft ze alleen maar te verversen, en je bespaart jezelf een boel poetswerk : )

 17. hahaha, ik denk dat ik na het lezen van je blog maar weer even aan het werk ga. Een hoop gekke klusjes staan zijn al gedaan. Maar ik zie er ook nog een aantal “vergeten” taken tussen staan hahaha.

 18. Wat goed dat je hier een blog over schrijft! Ik denk dat meerdere mensen nu iets hebben van “ Oepsie, dat moet ik nu inderdaad nog even doen “ haha!

 19. Met trots kan ik melden dat ik dat allemaal regelmatig doe. Behalve die dakgoten dan. Maar ik woon dan ook in een huurwoning. :-)

 20. noem mij maar idioot haha want hier staat het zelfs in de planning wanneer er wat ontkalkt moet worden, ik als schoonmaak freak heb dus niet echt iets wat blijft liggen omdat het vergeten is

 21. bij mij is het geen kwestie van vergeten maar mijzelf ertoe zetten om het te doen omdat het voor mij geen prioriteit is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.