|

Mac toetsenbord schoonmaken

mac toetsenbord schoonmaken

Je toetsenbord schoonmaken is geen luxe!

Elke keer dat ik achter mijn computer ging zitten en mijn vingers op het toetsenbord zette dacht ik het:

‘Ik moet mijn Mac toetsenbord een keer schoonmaken.’

Ook al type ik altijd netjes met schone handen, mijn Mac toetsenbord ziet er smoezelig uit. Ik heb geen idee hoe dat komt. Het is namelijk niet zo dat ik zit te eten terwijl ik achter mijn computer zit of zo. Maar even onder ons, mijn man gaat ook vaak achter mijn computer zitten als ik even wat anders doe….

Mijn Mac toetsenbord schoonmaken was één van die klusjes van het type ‘Ik moet dat nodig doen!’ en dat je het dan vervolgens toch niet doet. Ken je dat soort klusjes?

Shockeer jezelf in actie!

Soms moet je jezelf dan even een schok geven om jezelf in beweging te krijgen. Dus googlede ik:

‘Hoe vies is een toetsenbord?’

En dat hielp. Want ik kwam prompt een artikel tegen waarin stond dat uit onderzoek blijkt gemiddeld 511 bacteriën een feestje bouwen op elke vierkante centimeter van je toetsenbord. Ter vergelijking: op een wc-bril zitten er maar zo’n 8 per vierkante centimeter… Deze informatie gaf de me stevige duw in de rug om in beweging te komen en het toetsenbord schoon te maken.

Mijn toetsenbord vóór het schoonmaken:

toetsenbord schoonmaken
Schaam….

Mac toetsenbord schoonmaken: ± 8 minuten

Het makkelijkste zou het natuurlijk zijn als je je toetsenbord gewoon even lekker een sopje kunt geven. Maar vocht en een toetsenbord gaan niet samen. Daarom heb ik mijn Blue Wonder schoonmaakdoekjes gebruikt. Eerlijk gezegd moest ik hier en daar nog best kracht zetten om de toetsen schoon te krijgen. De viezigheid zat er op sommige plekken vrij hardnekkig op. Kijk dit is het doekje na het schoonmaken van het toetsenbord:

toetsenbord schoonmaken

De truc is om rechtsboven te beginnen en vervolgens elke toets één voor één schoon te maken. In totaal kostte het mij zo’n 8 minuten van mijn leven om mijn Mac toetsenbord schoon te maken. Hieronder het toetsenbord na het schoonmaken:

toetsenbord schoonmaken

Stappenplan Mac toetsenbord schoonmaken

 1. Ontknoppel het toetsenbord, zodat je niet allerlei rare tekens typet terwijl je het toetsenbord schoonmaakt.
 2. Pak een kant-en-klaar schoonmaakdoekje of neem een gewone doek die je een heel klein beetje vochtig maakt.
 3. Begin rechtsboven en ga systematisch de toetsen af.
 4. Kun je er niet goed bij? Gebruik dan een wattenstaafje voor moeilijke plekken.

Hulpmiddelen om je computer + toetsenbord schoon te maken

Er zijn diverse hulpmiddelen te koop om je computer en je toetsenbord mee schoon te houden. Zo zijn er speciale reinigingsdoekjes om je computer scherm mee schoon te maken. Zoals deze:

computer schoonmaken
8,99 bij bol.com

Maar je kunt deze veel goedkoper ook vinden bij de Action. Verder zijn er ook nog speciale kleine stofzuigertjes op de markt om je toetsenzorg mee schoon te zuigen.

computer stofzuiger
12,95 bij bol.com

Perslucht wordt ook vaak genoemd als handig hulpje.

Voor de echte luiaards!

Krijg jij jezelf niet zo ver dat je je toetsenbord schoonmaakt? Dan is de simpelste oplossing dit:

Een nieuw toetsenbord kopen.

Voor een tientje heb je er vaak al eentje. Heb je meer geld te besteden, dan kun je kiezen voor een zogenoemd medisch toetsenbord.

Conclusie over toetsenbord schoonmaken

Een toetsenbord kan een bron van bacteriën zijn. En hoewel een paar bacteriën geen kwaad kunnen, kan er wel degelijk een moment komen waarop het goed is om je toetsenbord schoon te maken. Hier zijn diverse hulpmiddelen voor op de markt. Maar met een vochtige doek en een wattenstaafje kom je een heel eind! In mijn ervaring is het een klusje dat niet meer dan 10 minuten hoeft te kosten.

Leestip: Toetsenbord doet raar.

Hoe vaak maak jij je toetsenbord schoon?

Similar Posts

42 Comments

 1. Handig artikel! Er zitten inderdaad heel veel bacteriën op je toetsenbord, maar weinig die hem schoonmaken. Ik maak het altijd schoon met een doekje :).

 2. Klikte ik net mijn scherm te vroeg weg.. Handige tips! Ik maak mijn toetsenbord ook eigenlijk pas schoon als hij er zo uitziet als op die foto hierboven :$ En waar scoor jij Mac-toetsenborden voor een tientje? Dat vind ik wel handig om qua adres in m’n achterhoofd te houden dan ;-)

  Ik heb sinds mijn nieuwe computer een draadloze, maar volgens mij is het vervangen daarvan een grapje van 150 euro :|

  1. Bij Staples een draadloze voor 25 euro en met draad 14. Wel exclusief BTW. We hebben een tijdje geleden de draadloze van 25 euro gekocht en hij voldoet prima!

 3. Och jee er zitten echt veel bacteriën op een toetsenbord. hier een laptop dus die kan ej niet loskoppelen, maar ik maak hem geregeld even schoon en ik zorg dat ik niet eet bij mijn computer, scheelt weer een hoop kruimels op het toetsenbord.

 4. Aangezien het toetsenbord van mijn laptop problemen geeft heeft mijn man een ander toetsenbord voor mij geregeld. Tegen de tijd dat dit toetsenbord schoon gemaakt moet worden is het tijd de laptop te vervangen (die is eigenlijk al over zijn houdbaarheid heen ;)

 5. oh oooo…. Ik doe hier eigenlijk ook nooit aan…
  Maar zo vies als die van jou is, is de mijne gelukkig nog niet haha. Nu kan ik mijn toetsenbord niet loskoppelen, heb nl een laptop. Maar toch zal ik er eens voor gaan zitten.

 6. Dank je wel voor de tips! ik heb net hetzelfde toetsenbord en nu ik het even goed bekijk… het ziet er ook best ranzig uit. Ik zal de schuld maar op mijn zoontje steken die soms met plakvingers achter mijn computer zit. Als het klusje in slechts 8 minuten geklaard is met zo’n wegwerpdoekje, begin ik er meteen aan! Het scherm van mijn iMac ziet er trouwens ook vies uit, zie ik nu net. Heb je ook tips om dat schoon te krijgen?

 7. Oeps, die was aan een schoonmaakbeurt toe……..

  Ik maak meestal eens per week mijn toetsenbord schoon met een vochtig sopdoekje. Wanneer ik er een rommeltje op zie liggen dan hou ik het toetsenbord even op de kop en soms ga ik er met het borsteltje van de stofzuiger over.

 8. Ik werk niet met een Mac maar met een los toetsenbord en die set ik af en toe even op z’n kop zodat de broodkruimels eruit kunnen vallen. Verder haal ik er af en toe een klamme lap overheen.

 9. Even met een doekje is echt genoeg volgens mij. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen, die komen weer aan je vingers te zitten, daarna wrijf je ongemerkt in je ogen!
  We zijn te bang voor bacteriën . In huishoudens waar bleekmiddel in de wc gebruikt wordt ,zijn de kinderen sneller ziek, is wetenschappelijk aangetoond .

 10. Toevallig kocht ik van de week nog een speciale spray en doekjes voor schermen. Maar mijn toetsenbord moet ik toch ook echt weer een schoonmaken :(

 11. Leuke tips. Mijn toetsenbord is zo vies. Ik had laatst iets bij de action gekocht maar mijn hand zat vast. Ik heb mijn toetsenbord dus niet kunnen achoonpoetsen met die doeken.

 12. Eigenlijk nooit. Volgens mij hoorde ik gisteren ook op de TV voorbij komen dat dit dagelijks zou moeten. Eigenlijk ook niet zo gek aangezien je er een groot deel van de dag aan zit

 13. gelukkig is mijn mac-tb nog niet zo oud dus schoonmaken is niet nodig.
  Het feit dat er zoveel bacteriën op toetsenborden zitten, daar as ik bekend mee. maar toch geeft het weer de kriebels… brrrr. Ben blij dat ik op het werk in elk geval een vaste in plaats van flex plek heb.

 14. Je komt inderdaad al een heel eind wanneer je een stofdoek en wattenstaafjes neemt. Mijn toetsenbord zat overigens vol met stof wat ik er gelukkig uit kon krijgen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je toetsenbord regelmatig schoon te maken, zodat vuil zich niet te veel kan ophopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.