Afstoffen tips 4 stappenplan
Last updated on October 7th, 2024 at 10:32 am
- Huisstof: wat is het eigenlijk?
- De gemiddelde samenstelling van huisstof is:
- Stofzuiger
- Afstoffen: waarom zou je?
- Wat is afstoffen?
- Hoe kun je het beste afstoffen: afstoffen tips?
- Effectief afstoffen in 4 stappen
- Lego afstoffen
- Lego afstoffen: eerst zuigen en dan een vochtige doek
- Hoe planten afstoffen: ± 1 keer per week
- Muren afstoffen
- Luxaflex afstoffen
- Afstoffen samenvattend
- Leestips
Afstoffen.
Het heeft een stoffig imago ; )
Maar misschien zie jij het ook wel eens in je keuken of woonkamer als de zon schijnt: dwarrelende stofdeeltjes die door de lucht zweven.
Het is één die onrechtvaardigheden van het leven: stof!
Zelfs al ben je de hele week van huis, en maak je dus niets vies, dan wordt het toch nog vies.
Door huisstof.
Huisstof: wat is het eigenlijk?
Ik heb op Wikipedia opgezocht wat huisstof eigenlijk is. En nu ben ik een beetje misselijk. Er stond namelijk dat huisstof bestaat uit menselijke en dierlijke huidschilfers. Wat er precies in de huisstof in jouw huis zit, hangt af van waar je woont. En van wat er bij jou thuis rondloopt.
De gemiddelde samenstelling van huisstof is:
- dierenhuid
- zand
- uitwerpselen van insecten
- gewoon vuil
Met onze hond en poes scoren we vast hoog op dierenhuid. En hier op het platteland is er ook geen tekort aan vliegen en dus aan uitwerpselen…
En blijkbaar eten huismijten onze huidschilfers dan weer op!
Getver!
Na het lezen van deze informatie kreeg ik prompt zin om eens even flink met de stofdoek in de weer te gaan. Met de nátte stofdoek om precies te zijn. Want ik heb het gevoel dat je met een droge stofdoek het huisstof alleen maar rondwappert. Met een natte stofdoek heb ik echt het gevoel dat ik het weghaal.
Stofzuiger
Hoewel ik bezemen rustiger vindt, denk ik dat een stofzuiger efficiënter is als je echt van je huisstof af wilt. Wel worden blijkbaar de àllerkleinste stofdeeltjes weer uitgeblazen. S
Afstoffen: waarom zou je?
En niet alleen zweven ze, ze dalen ook neer op je spullen. Denk aan je salontafel, schilderijlijsten, boeken, boekenkasten, foto’s en zelfs op je planten ligt stof. En in dat stof zit een heleboel! Op Wikipedia vind je een lijst van maar liefst dingen die in huisstof zitten:
- huidschilfers van mens en dier
- dode insecten (huisstofmijt)
- uitwerpselen van insecten en mijten
- haren van mens en dier
- voedselafval
- organische vezels van kleding, meubels, verpakkingen, beddengoed enz.
- zand
- roet, bijvoorbeeld van kaarsen of komend van buiten
- deeltjes die vrijkomen bij het koken
- schimmels
- veren
- kapok (vulmiddel)
- jute
- rubber
- rook, zoals tabaksrook.
Kortom, regelmatig afstoffen is belangrijk. Als je teveel huisstof krijgt kan dat leiden tot flinke niesbuien, allergieën en mensen die op bezoek komen en een vies gezicht trekken.
Wat is afstoffen?
Het woord zegt het eigenlijk al: afstoffen is ergens het stof van afhalen. In het Engels heet het ‘dust off’ en in het Duits entstauben.
Hoe kun je het beste afstoffen: afstoffen tips?
Je herinnert je misschien wel dat je moeder een gele stofdoek met een rood randje gebruikte om het huis af te stoffen. Dat is de klassieke stofdoek. Maar inmiddels zijn er ook andere hulpmiddeltjes op de markt voor afstoffen. Zoals een magnetische plumeau, een Swiffer of zogenoemde microvezel duster.
Een gewone plumeau moet je niet hebben: die verspreidt het stof alleen maar. Je hebt een plumeau of hulpmiddel nodig met een magnetische werking, zodat het stof zich eraan hecht. Ook je stofzuiger of kruimeldief kun je gebruiken om stof te verwijderen. En een stoffer en blik zijn ook handig om in huis te hebben.
Effectief afstoffen in 4 stappen
- Ruim eerst even op. Hoe minder zooi, hoe minder je hoeft af te stoffen.
- Pak je materiaal. Dat kan dus een magnetische plumeau zijn, een vochtig schoonmaakdoekje of een heuse stofdoek. Ik gebruik ook graag vochtige doekjes, want dan kan ik zo fijn zien hoe vies ze wel niet worden, en hoeveel stof ik dus heb verwijderd!
- Begin altijd bovenaan! Je wilt niet eerst de vloer afstoffen en vervolgens bedenken: ‘Oh ja ik moet de bovenkant van de hoge kasten nog afstoffen!’ want dan valt dat stof weer naar beneden op je schone vloer. voor hoge plekken gebruik je een ragebol of een uitrekbare plumeau.
- Werk met de klok mee, en maak zo een rondje. Zo voorkom je dat je stukken mist.
Lego afstoffen
Er is geen pijn zo venijnig als op een lego steentje stappen. En dan moet je lego nog regelmatig afstoffen ook! De simpelste methode is de lego in een waszakje doen en wassen op maximaal 30 graden. Bij de Action koop je twee waszakjes voor nog geen euro:
Maar op de officiële Lego website raden ze dit af.
Lego afstoffen: eerst zuigen en dan een vochtige doek
En lego in de wasmachine doen kan natuurlijk niet als je kinderen uren van zijn leven heeft besteed aan een groot lego kasteel! Maar ook daar komt stof op. Hoe kun je lego afstoffen dat een bouwwerk is? Ik zou zeggen pak je stofzuiger en doe er zo’n kleine stofzuiger mond op.
Heb je die niet?
Haal dan gewoon het brede stuk eraf zodat je alleen de pijp hebt. Doe daar een oude panty overheen en zuig het lego bouwwerk schoon van stof. Maak daarna een microvezel doek vochtig, en ga daarmee nog een keer over het lego heen. Daarna is het weer helemaal fris en fruitig. Bofkonten die een kruimeldief hebben gebruiken die natuurlijk!
Hoe planten afstoffen: ± 1 keer per week
Zoals ik hierboven al schreef: zelfs planten kunnen stoffig worden! Het probleem is dat ze hierdoor minder goed licht kunnen vangen, en dat ze minder goed kunnen ‘ademen’. Betekent dit dat je om de haverklap teder elk plantenblaadje voorzichtig moet afstoffen? Tere planten kun je simpelweg afspuiten met een plantenspuit. Zo raken planten in de natuur immers ook eventueel stof kwijt. Grote, stevige planten kun je voorzichtig afnemen met een vochtige doek. Een make-up borstel is ook een handige tool voor planten afstoffen.
Muren afstoffen
Wááát, verzamelt zich dan ook stof op muren?! Die zijn toch glad en hebben geen opstaande richeltjes? Toch kunnen je muren wel degelijk stoffig worden. Simpelweg doordat er in je huis geleefd wordt. Bij ons in de keuken zie ik bijvoorbeeld regelmatig stoffige spinnenwebben. Gelukkig is muren afstoffen niet moeilijk. Ik doe dit altijd met mijn ragebol.
Muren afstoffen is overigens ook belangrijk als je ze wilt verven of sauzen. Dan wil je ze van te voren goed stofvrij maken zodat de verf goed kan hechten en het een mooi glad eindresultaat wordt.
Luxaflex afstoffen
Stof is dol op Luxaflex lamellen. Als stof een conferentie moest geven dan zouden ze dat doen op…. de lamellen van Luxaflex. Want er zijn er zo lekker veel van. Luxaflex afstoffen kan echt een rotklusje zijn. Voor de mensen die houden van ‘grote stappen, snel thuis’ is er de methode van de Luxaflex dicht doen. Nu heb je een glad oppervlak, en daar ga je gewoon even met je stofdoek langs. Veel makkelijker dan elke lamel apart.
Vind je dat toch een beetje te slordig? Dan kun je ook een speciale Luxaflex afstoffer kopen:
Ik kan dit ontwerp erg waarderen! Dit moet wel bedacht zijn door iemand die echt helemaal klaar was met het afstoffen van zijn luxaflex!
Bonustip: lucht elke dag minstens 15 minuten je huis! Dat helpt ook tegen stof! En gebruik perslucht van de Action voor moeilijk bereikbare plekken.
Afstoffen samenvattend
Ik stof 1 keer per week onze woonkamer af. Dat doe ik altijd op vrijdagmiddag. Zo gaan we lekker fris het weekend in. Ik begin altijd met mijn ragebol en ga daarmee langs het plafond en de hoge hoeken.
Als dat klaar is pak ik meestal een vochtig doekje met citroengeur van de Action en maak een rondje door de woonkamer. Daarbij neem ik alles af. Van stopcontacten tot schilderijlijsten tot de tussenverdieping van onze salontafel. Het vervelendst vind ik onze enorme boekenkast. Die staat supergezellig, maar is helaas wel een verzamelplek voor huisstof.
Het is verstandig om minimaal 1x per week je huis af te stoffen. Zelf doe ik dat het liefst met een vochtige doek, omdat ik niet zoveel vertrouwen heb in de zogenoemde magnetische stof dusters.
Leestips
- Opruimliedjes om je kinderen te laten helpen
- Schoonmaken
- Veel stof in badkamer
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ach ja, de gele stofdoek met de rode rand. Die ken ik nog:).
Ik gebruik zelf altijd gewoon een vochtige schoonmaakdoek en stof daarmee één keer per week alles af. Niet mijn favoriete klusje, maar wel heerlijk als het weer gedaan is.
Ik stof veel met de stofzuiger. Mijn vrouw met een vochtige vezeldoek. Het is altijd weer een werkje, maar dan kun je weer even ademhalen :)
Stofzuiger gebruik ik. En microdoekjes. En vochtig doekjes. Lijkt wel handig zo. Beter schoon maken moet je altijd doen. Fijn weekend.
Vochtige vezeldoek, stofzuiger en dweil worden hier minstens wekelijks gebruikt.
Lie(f)s.
Hier wordt ook iedere week afgestoft, maar gelukkig hebben we dat uitbesteed.
Een make- up borstel voor het schoonmaken van de planten, dat is een goede tip!
Als de zon naar binnen schijnt geeft het stof een lucht voorstelling, verschijnt het op plekken waar je het niet verwacht.
Dan heb je net gestoft en lijkt het niet weg te gaan. Hans
Ja, door de zon kun je stof inderdaad ineens veel beter zien : )
Als ik geen tijd heb, stof ik even snel. Maar meestal maak ik gewoon een emmertje sop.
Stofafnemen, zuigen en dweilen, het geeft een opgeruimd gevoel.
Ja, dat vind ik ook Hilly.