Wat is een goed vliegengordijn? Lees nu slimme tips!

Wat is een goed vliegengordijn?

Op het platteland hebben we behoorlijk last van vliegen. Combineer dat met kinderen die voortdurend deuren laten openstaan, en je snapt vast mijn probleem!

Dus ben ik nog steeds op zoek naar dat ultieme vliegengordijn, dat vliegen buiten houdt. Het vliegengordijn van de Action, de Bug Blocker, werkte weliswaar even, maar ging al snel kapot.

En het lag niet aan de prijs! In de reacties op mijn review van dit vliegengordijn las ik dat de duurdere versie van de Blokker en Marskramer net zo snel kapot gaat.

Maar wat is dan wel een goed vliegengordijn? En waar moet je op letten bij aanschaf?

Vliegengordijn kopen: aandachtspunten en opties

1. Let op de ruimte tussen de strengen/stroken/lamellen van het vliegengordijn.

Sommige vliegengordijn zijn vooral decoratief. Bijvoorbeeld die kleurige kralengordijnen van de Xenos. Bij dit soort decoratief vliegengordijn is de ruimte tussen de strengen meestal te groot. Vliegen vliegen er zo tussendoor!

Een klein beetje ruimte tussen de stroken is niet zo erg. Voor een vlieg ziet een gordijn met kleine ruimtes tussen de stroken van het vliegengordijn er namelijk uit als een massieve wand! Maar als er teveel ruimte tussen zit, dan zien die stomme vliegen de opening helaas wel.

Een voorbeeld van zo’n mooi, maar ineffectief kralen vliegengordijn zie je hier onder.

vliegengordijn
Drie keer raden wie verblind door de mooie kleurtjes dit gordijn kocht…

2. Let op het gewicht van het vliegengordijn!

Het is belangrijk dat een vliegengordijn een beetje gewicht heeft. Dat voorkomt namelijk dat de strengen/slieren/lamellen bij wind naar binnen waaien en de vliegen alsnog schaterlachend naar binnen kunnen! Helaas valt daarom het leuke felgekleurde vintage vliegengordijn af. Hier onder zie je zo’n leuk plastic vliegengordijn.

vintage vliegengordijn
Gewogen, en te licht bevonden.

3. Heb je huisdieren?

Bij de aanschaf van een vliegengordijn is het handig om rekening te houden huisdieren. Zo is een hordeur effectief tegen vliegen, maar lastig voor huisdieren. Ook vinden sómmige huisdieren (ja ik bedoel júllie, katten!) het leuk om hun nagels te scherpen aan een vliegengordijn.

Zo’n vliegengordijn dat in het midden sluit met magneten wordt aanbevolen voor mensen met dieren. Huisdieren kunnen er namelijk makkelijk door heen lopen. In theorie is dat absoluut waar. Maar helaas, werkt dit soort vliegengordijn dus niet goed.

Zo wordt het aangeprezen!
Zo wordt het aangeprezen!

4. Wat is je budget?

Vliegengordijnen variëren enorm in prijs vind ik. De goedkoopste heb je bij de Action voor 3 euro. En voor het duurste vliegengordijn betaal je zo 150,-.

N.B. als het gaat om een vliegengordijn is het slimmer om iets meer te betalen dan een hele goedkope te nemen, die vervolgens niet werkt. Ik spreek helaas uit ervaring.

5. Materialen van vliegengordijn

Vliegengordijn worden in allerlei verschillende materialen verkocht.

 • Kralen
 • Plastic
 • PVC
 • Kattenstaarten
 • Gaas
 • Kunststof
 • Aluminium
 • Hulzen

Het duurdere vliegengordijn is doorgaans van betere kwaliteit materiaal. Het betere kwaliteit vliegengordijn herken je aan:

 • zwaarder gewicht,
 • dikker materiaal
 • steviger haken

6. Is het vliegengordijn makkelijk op te hangen?

Het goedkope vliegengordijn van de Action moet je vastmaken met bijgeleverde punaises. Het is dan dus wel handig als je deurkozijn zacht genoeg is om een punaise in te prikken.

Sommige gordijnen worden geleverd met een hangsysteem. Maar andere niet. Het is slim om daar op te letten! Voorkom dat je met een vliegengordijn zit dat je niet kunt ophangen.

7. De maat van het vliegengordijn

De meeste vliegengordijnen kun je heel simpel op maat knippen. Maar meet voordat je een vliegengordijn koopt even de hoogte en breedte van je deurkozijn op. Je moet er toch niet aan denken dat je vliegengordijn bijvoorbeeld te kort is! Want daar helpt geen knippen meer aan.

8. Kant-en-klaar vliegengordijn of zelf in elkaar zetten?

Je zou het niet verwachten maar sommige vliegengordijnen moet je thuis eerst nog in elkaar rijgen! Dat wordt natuurlijk wel heel mooi en uniek, maar niet iedereen heeft daar zin in. Check dus goed hoe het vliegengordijn geleverd wordt: kant en klaar, of als een bouwpakketje.

9. Alternatieven voor vliegengordijnen

 • Een deurhor is een alternatief waar mensen erg lovend over zijn. Ze zijn alleen wel een stuk duurder dan vliegengordijnen. En je moet er handig genoeg voor zijn om ze te  monteren.
 • Plissé deurhor
 • Zware kwaliteit vitrage waar je aan de onderkant een loodveter in hangt. Ben je niet handig, dan kun je er ook van die tafelgewichtjes aan hangen! Dit is goedkoop. Maar het nadeel is dat je er niet makkelijk ‘door’ loopt. Het is echt een gordijn.
 • Zakje water in de deuropening hangen. Het schijnt dat de vlieg zichzelf dan uitvergroot ziet in het zakje water. Het idee is dat hij zo schrikt, dat hij snel weer weg gaat. Ik heb dit geprobeerd, maar bij ons werkte het voor geen meter.
 • Bij de Xenos koop je voor zo’n 2 euro vliegengaas in diverse maten. Het wordt geleverd met dubbelzijdige tape. Het is niet duur, en ik gebruik het voor onze zolderramen. Maar helaas, als vliegengordijn vond ik het drie keer niks.

10. Let op de kleur

Het schijnt dat vliegen een hekel hebben aan de kleur blauw. Toch kwam ik maar weinig blauwe vliegengordijnen tegen. Maar als vliegen er een hekel aan hebben, zou ik zeggen: ga voor de kleur blauw!

Conclusie over het vliegengordijn!

Als ik alle ervaringen over goede vliegengordijnen op een rijtje zet, dan heb ik de indruk dat het meest effectief de hordeur is. Vind je die te duur, kies dan voor een zware kwaliteit vliegengordijn. Liefst met een spiegelend effect en de kleur blauw er in.

Toch vliegen in huis? Lees dan mijn post over een vliegenkap.

Mijn toekomstige vliegengordijn

Na alle research voor dit artikel, heb ik er zelf ook nog weer eentje besteld. Geïnspireerd op het vintage stroken gordijn dat ik zo mooi vond. Alleen is deze van kattenstaarten. Maar in ongeveer dezelfde kleuren. Ik kocht hem bij kleurmijninterieur.nl.

Kijk:

vliegengordijn kattenstaarten

Ik heb dit vliegengordijn besteld in de maat 212 bij 90 cm. Inclusief verzendkosten was het 45,90. Niet zo duur als het duurste vliegengordijn. Maar veel duurder dan ik normaal zou willen uitgeven.

Maar ja, nood breekt wet! En ik wil écht van die vliegenplaag af.

Binnenkort zal ik een review plaatsen over mijn ervaringen met dit vliegengordijn!

Ik hoop dat anderen iets aan deze post over vliegengordijnen hebben. Ik vond dat er best weinig informatie over een goed kwaliteit vliegengordijn te vinden was. Maar nu vind je op Huisvlijt alles overzichtelijk bij elkaar!

Praktische links

Online vliegengordijnen kopen kun je o.a. bij:

Wat voor vliegengordijn heb jij? En kun je het aanraden?

Similar Posts

47 Comments

 1. Mijn buurvrouw heeft deze juist de deur uitgedaan omdat deze door de wespen als rustplaats werden aangezien. Dus is ze flink gestoken toen ze de ‘rattenstaarten’ aan de kant deed om er door te kunnen. Ikzelf heb deze ook gehad, beviel heel goed! Lekker zwaar maar toch zacht als je er in bikini langsloopt. Maar na twee jaar begonnen ze vreselijk te verharen dus toen ook maar weer opgeruimd. Ik ben ook nog steeds op zoek naar het ultieme!
  Ben benieuwd naar jou bevindingen.

 2. Ik heb bij de xenos 2 vliegengordijnen gehaald, 1 van stroken stof in leuke kleurtjes rood en roze, met bloemetjes en stippels. Maar omdat er wel drie centimeter ruimte tussen zit heb ik er nog een tegenaan genaaid. Deze bestaat uit heel dunne, witte koordjes.
  Het staat leuk en we hebben minder vliegen in huis. Ook wij wonen op het platteland en als de koeien naast je huis lopen (wat overigens heel gezellig is) word je niet vrolijk van de vliegen……

 3. Ik zweer bij het gordijn met de magneetstrips. Geen vlieg, mug, wesp, bij meer in huis en mijn konijntjes lopen gezellig in en uit huis. Helemaal geweldig

   1. Het is van ‘fikszo’ ik heb het via internet gekocht en het was ong. 40 euro, maar dan heb je ook wat!
    De magneetstrips werken prima en hij hangt al een aantal maanden hoor.

    1. Aha, bedankt Desiree! Dat is ook de duurste versie van dit soort vliegengordijn die ik ken. Dus misschien is dit dan ook een hele goede kwaliteit. Ik houd hem in gedachten.

     1. Nog even voor de volledigheid: ik heb hem gekocht bij vliegengordijnkopen.nl voor
      € 39,95 .

 4. Wij hádden altijd een schuifhor, de katten liepen er dwars doorheen, net zo vaak tot dat ding echt helemaal stuk was. Inmiddels een andere pui met openslaande deur. Zonder hor want die was echt belachelijk duur voor deze deur in niet-standaard maat. Ik trek gewoon mijn overgordijn een klein beetje dicht als het echt te gek wordt met vliegen. Dat werkt helemaal prima. Echt op het platteland woon ik niet maar toch wel dicht in de buurt van weilanden en ook de schapen lopen hier in de wijk. Veel vliegen dus.

 5. Ik heb geen vliegengordijn meer en ik wordt ook simpel van de vliegen.
  En de muggen trouwens.
  Dus ik ben ook nog op zoek naar een goed gordijn. Ik heb een dubbele deur die vaak opengaat naar het terras en dat maakt een effectief gordijn ook lastig.
  Ik ben dus zeker benieuwd naar je ervaringen!

 6. Wij hebben een varkensbedrijf, dus vliegen bij de vleet! Ik heb een vliegengordijn van kattenstaarten, maar omdat er nog veel te veel vliegen binnen zaten, heb ik een apparaat waar een spuitbus in kan die gedoseerd spuit.( kun je zelf instellen) En dit bevalt supergoed!! Het schijnt niet schadelijk te zijn voor mensen, het is op natuurlijke basis, dus dat hopen we dan maar. Ook die kleine vliegjes, waar het plafond altijd vol mee zat en die door geen ander vliegenspul doodgingen zie ik niet meer.
  Het is niet goedkoop, maar werkt geweldig!! ( en het scheelt een hoop schoonmaakwerk, want wat is vliegenpoep vies!)

 7. Ik heb hele dunne katoen gebruikt. Met vier dunne loodveters vanwege de wind. Er zitten korte lusjes aan om ze aan de roede te hangen.
  Ik heb twee gordijntjes gemaakt in plaats van een grote. Ik heb een lus van het rechter gordijn tussen de laatste lussen van het linkergordijn gedaan. Het kiert niet, maar ik kan er wel makkelijk doorheen lopen.
  Ik heb deuropening plus 20 gedaan. Ruimte om te vallen en om te overlappen.
  Kostte inclusief loodveters, garen en roede 35 euro. En een uurtje werk.

  1. Dat lijkt me ook een heel goede!!
   Wij hebben al een aantal jaren kattenstaarten. Niet zo’n vrolijk gekleurde hoor, maar gewoon grijs/wit.
   We moesten ze op lengte knippen en dan de onderkant even dichtbranden. Ze zakten in het begin wel nog wat uit. Dus nog een keer afknippen en dichtbranden.
   We hebben ze nu denk ik voor het derde of vierde jaar hangen en ze zijn nog wel goed. Ze worden wel vies door het doorheen lopen. Ze zijn lastig te wassen, maar met een sopje in het babybadje kun je ze toch weer redelijk schoon krijgen.
   Ik ben tevreden met de mijne.
   Dus als deze versleten is koop ik denk ik wel weer zo een.
   Bij mijn broer hangt een mooie (en denk ik dure) van kralen en kettinkjes. Blijft heel goed hangen, maar ik vind het een hele zware om doorheen te lopen. Niet prettig met iets in je handen.

 8. Wij hebben zo’n duur kralengordijn en het bevalt heel goed. Is al 11 jaar oud dus als je per jaar rekent niet duur. En nog lang niet versleten

 9. ik zit er ook over om er zelf een te maken van dunne vitrage of katoen vind de meeste vliegengordijnen te duur, niet mooi of van slechte kwaliteit. ga trouwens ook de tip eens proberen die ik zag over een zakje water in de deur opening hangen eens proberen. niet duur en als het mislukt geen ramp.

 10. We hadden de bug blocker gekocht van de action , en de miracle door bij een bedrijf die alleen maar televisie reclame producten verkochten. Tot mij verbazing was het exact het zelfde product . Alleen op de doos stond een ander plaatje en die van de action was €7,- euro goedkoper. Produkt vinden wij als gezin geweldig werkt goed !!!

 11. Dankjewel voor het uitgebreid opschrijven van je bevindingen!! :-)
  En ook bedankt aan al je lezers die een reactie geplaatst hebben.

  Om er nog kort iets aan toe te voegen: het trucje met de opgehangen (doorzichtige) waterzak heb ik ook geprobeerd. Dit leek toch ergens een effect te hebben (vliegen die soms heel snel weer omdraaiden), maar er zaten alsnog redelijk wat vliegen binnen. Dus geen all-in-one oplossing.
  Hebben in een straal van 150m wel wat schapen lopen, maar geen hele kuddes en zitten ook niet echt op platteland-platteland.

  Bedankt voor alle neergetypte ervaringen! :-)

 12. ja mooi onderwerp ! Vliegen. Ook wij hebben dit jaar weer een nieuwe aangeschaft. Nu een van gaas noem ik het maar die in het midden open gaat en meteen door magneten weer zelf sluit. Op zich werkt het prima.De maat moesten we wel wat aanpassen het gordijn was eigenlijk voor onze deur wat te groot . maar het is gelukt. Vorig jaar hadden we er een met twee openingen deze werkten wat minder. ik moet zeggen dat ik die gekleurde wel heel erg leuk en vrolijk vind. Die zijn ook super zacht toch als je er door loopt.? Dat andere plaatje die herken ik nog van vroeger toen ik klein was. Die plastic strookje die wapperden ;)

 13. Probeer ook eens een van onze vliegengordijnen! We zijn benieuwd wat jullie daar van vinden! Leuke blog ;)

 14. Ik heb al een paar jaar een zelfgemaakt vliegengordijn hangen. Gemaakt van 2 stroken lage vitrage van Kwantum. (Van die korte die je soms aan de bovenkant van de ramen ziet)
  Stroken in de lengte van de deur. Elkaar 20 cm laten overlappen en aan de bovenkant een tunneltje naaien. Gordijnspiraal erdoor en ophangen. De zijkanten heb ik met een sierpunaise halverwege vastgemaakt.
  Bijna geen last meer van vliegen en het staat een beetje bohémien.
  ????

 15. Ik heb een magneethor van Ki Tec aangeschaft . Dit was de enige leverancier met grotere maten die ook nog op maat werd geleverd . 2,5 mter bij 1,25 mtr voor een redelijke prijs ( 70 euro ) .Het systeem werkt super zoals ook wordt beweert op de site . Ophangen was ook zo gepiept . Echt een aanrader .

 16. Hallo Allemaal,
  Wij zijn ook opzoek naar iets voor de deur voor de vliegen en zeker de muggen!
  Nu lijkt een vliegengordijn het handigst maar houdt deze ook muggen tegen??
  Hoor graag jullie ervaringen, alvast dank!

 17. Leuke blog met handige tips! Dit zijn dingen waar ikzelf nog niet aan had gedacht. Wat ik naast functionaliteit ook belangrijk vindt is of het past bij je interieur. Komen de kleuren overeen? Komen materialen terug? Zo vormen ze een geheel met je interieur!

 18. We hebben een deur met een hor.
  Soms komt er nog wel een vlieg binnen.
  Nadeel bij ons is dat poes niet naar binnen kan, in de gewone buitendeur zit een kattenluik.

  1. Dat is inderdaad wel een nadeel Hilly. Je hebt wel van die gordijnen waar huisdieren ook doorheen kunnen, maar die zijn dan wel weer minder effectief tegen de vliegen vaak.

 19. Hoe bevalt je ‘kleurmijninterieur’ kattenstaart gordijn? Anders bestel ik die ook :-)

  Groetjes en dank! Suzanne

  1. Mwah… hij was helaas niet helemaal vliegenproof genoeg voor mij. Het hielp ook niet dat de kinderen voortdurend in en uit liepen. Ik weet dus niet of ik hem echt kan aanraden. Ik denk dat er betere systemen zijn.

 20. wij hebben een liv2 kleurig pvc gordijn van de praxis, gister gekocht en opgehangen en alles moet nog even uitzakken maar het ziet er vooralsnog goed uit. Probleem is nog wel dat we in de deur ook een kattenluik hebben, in ons vorige gordijn hadden we dat er uit geknipt zodat de slierten niet mee het kattenluik ingingen maar eigenlijk vind ik dat zonde. Heeft iemand tips of ideeën?

   1. whahahaha ja dat wel, hier zijn nul kinderen, maar toch nog op zoek, ik ga uiteindelijk voor een dure denk ik… van kralen ;-) Dank je wel voor jouw antwoord!

    X

    1. Graag gedaan. Een vriendin van mij heeft een heel goed gordijn, daar was ik twee weken geleden op bezoek. Het is met een soort heel zware kralen, en ze zijn er heel tevreden over. Ik zal haar eens even appen waar ze dat heeft gekocht en of het een naam heeft, en kom er dan op terug. Misschien heb je er wat aan.

     1. Oh nee, dat hoeft niet hoor, vrienden van ons hebben er ook zo eentje, en als je het op google in tikt, kralengordijn, komen ze vanzelf omhoog, de hoogste prijs die ik zag in de snelheid zelf, was 122 euro… Dank je wel.

      je hebt ze ook met patronen, ze zijn al oud, zwaar, maar wel echt effectief. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.