|

Vliegen in huis. En muggen

vliegen in huis

Veel vliegen in huis

Sinds onze verhuizing naar het platteland hebben we echt veel meer last van vliegen in huis! Het is echt afschuwelijk. Overal zitten die vieze beesten. En het ergste vind ik nog wel als ze op je blote been gaan zitten. Vliegen in huis zijn irritant, hinderlijk en vies!

Wat te doen tegen vliegen in huis

Voorkomen is beter dan genezen, dus heb ik geprobeerd vliegen in huis te voorkomen. Ik nam diverse maatregelen. Aanvankelijk hield ik alle ramen steeds stijf dicht. Maar ik ben nogal een fan van luchten, dus die oplossing tegen vliegen in huis beviel me slecht. Daarom kocht ik bij de Xenos voor 1,50 van die handige vliegengordijnen.

Vliegengordijn in de vorm van hoeslaken voor 1,50

Ze lijken qua vorm een beetje op een hoeslaken, want er zit elastiek in de hoeken. Om ze te bevestigen sloeg ik 4 kleine spijkertjes in de hoeken van het raamkozijn, en haakte het vliegengordijn daar aan. Vervolgens moest ik halverwege ook nog twee spijkertjes plaatsen, om te zorgen dat ook de zijkanten goed bedekt waren. Nu kunnen de ramen weer open, zonder dat er vliegen in huis komen. Een goedkope, en efficiënte oplossing.

Vliegengordijnen tegen vliegen in huis

Bug Blocker

Maar helaas komen de meeste vliegen in huis via de voor- en achterdeur. De tweede maatregel die ik daarom nam was het plaatsen van vliegengordijnen. Ik schreef twee posts over vliegengordijnen die sluiten met magneten: de Bug Blocker en de Snap Screen. Helaas blijft de Bug Blocker een matig succes. Ook nu weer sluiten de magneten niet, waardoor de vliegen heerlijk naar binnen kunnen vliegen.

vliegen in huisMooi linten vliegengordijn

Bij de achterdeur heb ik een linten vliegengordijn opgehangen. Mijn man vervloekt het ding voortdurend, omdat hij er steeds in verstrikt raakt. Maar ik vind het zo mooi! Helaas is het volgens mij nauwelijks effectief…

Last van vliegen: maak je eigen vliegengordijn

Als je handig bent kun je natuurlijk ook zelf een vliegengordijn maken! In deze video zie je hoe.

Muggen in huis!

Wat muggen betreft mocht ik tot drie nachten geleden niet mopperen. Op zolder hebben we van die schuine kantelramen. Ook daarvoor had ik voor 1,50 bij de Xenos van die vliegengordijnen gekocht. Dat werkte goed, maar de laatste drie nachten heb ik toch last van muggen. Heel irritant!

Vooral als ze zo heel agressief om je hoofd gaan zoemen. Soms leg ik mijn arm netjes boven de deken, zodat ze daarvan kunnen eten. Gewoon om er maar van af te zijn. Maar zelfs dan nog gaan ze om mijn hoofd zoemen. En dan gaan ze dus écht te ver hè! En ik heb de bloedvlekken op het behang om het te bewijzen…

Heb je eenmaal muggen in huis dan kun je proberen ze af te schrikken met:

 • Citronella kaarsen
 • Zo’n stekker die een hoog geluid maakt waarvan ze niet houden. Werkte bij ons overigens totaal niet
 • Azaron spray gebruiken
 • Muggengordijn over je bed: maar die vind ik zo benauwd

Tegen vliegen in huis: waar koop je hulpmiddelen tegen vliegen?

 • Xenos
 • Blokker
 • Action
 • Marskramer
 • bol.com (Wonderlijke plek voor een vliegengordijn, maar wel handig, want je kunt het online bestellen)
 • Vliegenkap bij de Action

Lees ook over een andere bekende plaag: mieren in huis!

Iemand nog handig tips tegen vliegen in huis? Behalve naar de stad verhuizen? 

Similar Posts

28 Comments

 1. Wat jij vliegen noemt, noemen wij muggen.
  Wat jij muggen noemt, noemen wij neefjes.

  Geen last van neefjes maar wel van muggen die ik helaas te lijf ga met zo’n electrische vliegenmepper…

 2. Gewoon geduldig wachten tot het weer kouder wordt. Maar troost je, ook wij hebben ontzettend last van vliegen en dan bij tijden die fijne groene aasvliegen. Ik gebruik op plekken waar ze graag zitten nog wel eens zelfgemaakte lijmvallen. Werkt goed. Of gewoon lekker opzuigen met de stofzuiger, altijd weer een wedstrijd wie er wint. Maar het einde is weer bijna nabij, het wordt weer herfst en dan verdwijnen ze vanzelf.

  1. Zo’n zelfgemaakte lijmval, wat kan ik me daarbij voorstellen? Gewoon een vel met hobbylijm in de vensterbank leggen?

   Dit herinnert me wel aan vliegenvangers trouwens. Van die stroopdingen die je ophangt, en waar vliegen dan aan kleven. Die heb ik nog niet!

 3. Als er veel vliegen / muggen in huis zitten dan opzuigen met de stofzuiger. Ze kunnen er weer uit komen dus de slang na afloop afsluiten met een prop papier.

  Verder heb ik een electrische vliegenmepper.

  1. De stofzuiger is ook hier de oplossing. Voor vliegen, muggen en fruitvliegjes. Het vereist even wat inzet, maar dan heb je ook wat (en zonder vlekken :))

   Nu hebben wij het voordeel dat voor de meeste ramen horren zitten en de andere doen we gewoon niet open.
   Bij de deuren hebben we nog geen horren,en we zitten hier ook op het platteland dus vliegen genoeg.

 4. Toevallig afgelopen week 2 ouderwetse vliegenmeppers gekocht. Er lag er een in dit huis toen we het kochten en het beviel best goed. Nu liggen ze op verschillende plekken. Ook zo’n elektrische in de kamer en zeer regelmatig hoor je daar “pang” weer eentje die er geweest is. Lijmrolletjes hangen er ook en spuitbus is ook aanwezig.

  Voor muggen vind ik eigenlijk de haarlak het beste!!!

   1. Vleugeltjes worden den beetje stijf hé, beetje moeilijk vliegen dan voor zo’n beestje. Meesta stort hij neer en plet ik nog een beetje, dierenbeul die ik ben. Maar veel andere beestjes vang ik zorgvuldig en breng ze naar buiten.

 5. Muggen heb ik zelden in huis. En àls er al eentje per ongeluk naar binnen mocht komen vliegen, dan heb ik horren voor de ramen en een klamboe om mijn bed. Muggen heb ik dus nooit last van. Ik doe de balkondeur ‘s avonds altijd op tijd dicht. Warm blijft het toch wel in huis en ik hààt muggen.

  En vliegen? Ik heb een zelfgemaakt vliegengordijn bij mijn balkondeur hangen. Dat scheelt wel hoor. Eerst kwamen ze nog wel via het keukenraam naar binnen, maar daar heb ik sinds vorig jaar een hor voor zitten.

  Ik ben altijd beducht voor beestjes in huis die ik er liever niet in wil hebben. Mieren, vliegen, muggen en weet ik wat voor enge kriebelende beestjes nog meer. De afwas houd ik strikt bij en ik laat geen voedeelresten slingeren. Ik heb een keer mieren op mijn balkon gehad. Direct ben ik naar de winkel gehold en heb ik lokdoosjes gekocht. Jammer dan van het gif, maar ik wil absoluut geen mieren in en/of heel dicht bij mijn huis.

  1. Bij sommige winkels (vaak winkels met producten voor boeren, maar ook via Internet) kun je “Ratten-lijm” kopen. Dat spul is ontzettend taai en kleverig. Ik doe het meestal op ‘n plastic saté-bordje van de Action, dit omdat het spul nog wel wil uitvloeien en je het niet op je vloer of zo wil hebben. Eigenlijk is het bedoeld voor ratten en muizen (daarom die naam) maar het werkt ook ontzettend goed bij vliegen. Ik heb er meestal eentje staan op het gaas van de deksel van de warmtekast voor de kleinste kuikens. Daar willen die vieze, blauwe/groene vliegen zich graag ophouden. Na ‘n beetje dag is zo’n bordje regelmatig helemaal vol met vliegen.

  2. Wat bij mieren, binnenshuis, heel goed werkt is ‘n mengsel van gelijke delen poedersuiker en gedroogde gist. Eventjes goed mengen (droog dus!!) en dan strooien op de plekken waar ze graag lopen. Ze krijgen dat gist binnen, dat wordt vochtig en begint te zwellen. Dus ze ontploffen gewoon!! De rest van het mengsel later bij elkaar vegen en droog bewaren.
   Zo heb je geen vergif op het aanrecht en andere plaatsen waar je zeker geen gif wilt gebruiken.

 6. Ik woon niet ver van de weilanden. Als ik de tuindeur openzet dan doe ik, voor de andere ramen, de gordijnen ( kaaslinnen) dicht en de deur naar het achterhuis ook ver dicht. Een vlieg die binnenkomt vindt al snel zijn weg terug naar buiten.
  Op het werk hebben we zakjes water en oude CD schijfjes opgehangen bij de tuindeur. Vliegen schijnen een hekel te hebben aan de prisma kleuren.
  Ik vind vliegen ook zo walgelijk vies en tot nu toe nog geen mug gezien.

  1. Ik raak geïnspireerd door die cd’s. Misschien kan ik van oude cd’s wel een deurgordijn maken. Dat moeten de vliegen dan helemaal vervelend vinden! Moet ik alleen eerst een heleboel cd’s zien te vinden.

 7. Voor de achterdeur een gordijn van hele dunne draden (lijkt wel springtouwdraad maar dan dunner) Komt er toch nog een vlieg binnen dan wordt hij/zij deskundig geelektroc
  uteerd
  We hebben VIER! elektrische vliegenmeppers en 1 ouderwetse. Muggen lusten mij niet maar het gezoem alsof het de luchtmacht is drijft ook Ernie tot wanhoop. Oplossing; een elektrische mepper naast mijn bed. Hoor ik er 1 dan pak ik de mepper, houdt hem in de lucht en met een beetje mazzel vliegt de mug er tegenaan, knetter knetter…… einde mug! (had ie maar buiten moeten blijven)
  Het muggen verhaal is ‘zo wie zo’ interessant; de hele buurt heeft gaas, horren, rolhorren weet ik veel wat, wij hebben helemaal niets voor de ramen en de ramen staan hele dagen/nachten open. Blijkbaar zijn wij op een of andere manier erg mug onvriendelijk…….

  1. Dat is wel handig natuurlijk: als de mug zichzelf even electrocuteert. Ik moet nu ‘s nachts altijd heel erg sluipen en mikken, en dan maar hopen dat ik hem te pakken heb. Vaak vliegen ze net weg als ik wil toeslaan.

 8. Ik heb in het hele huis horren tegen muggen. Geen goedkope maar cassettes. En naar de tuin een hordeur. Ik krijg van muggenbeten nl een allergische reactie en dat levert een paar dagen ziek zijn op ( ondanks medicijjnen). Mocht een enkele bromvlieg zich naar binnen wagen dan wordt hij/zij onmiddellijk door de poes gevangen. Kan geen vliegenmepper tegenop.

 9. Overal hebben we horren, reuze handig. Nooit meer last van muggen en vliegen. Alleen hebben we vliegen als de garage deur open gaat om de auto binnen te zetten maar daar hebben we ook wat op gevonden, gewoon de achterdeur open zetten. Muggen en vliegen hebben een hekel aan tocht. Af en toe glipt er dan nog wel eens 1 mee naar binnen maar daar hebben we de muggenklapper voor.

   1. Het vergroot vliegen, zodat de vlieg een vlieg van 10 keer zo groot ziet, zich wezenloos schrikt en weer weg vliegt. Zeiden ze tegen mij.

    Je muren blauw verven schijnt ook te helpen tegen vliegen. En in Noorwegen vertelden ze dat ze de huisjes rood verfden (ik geloof met ossenbloed), ook tegen het ongedierte.

    Een goeie oplossing zoek ik ook nog, want ik haat ze net zo erg als jij. Maar mooie horren zijn duuuur!

 10. Aan de andere kant heb ik liever een paar maandjes per jaar overlast van vliegen dan het héle jaar last van het verkeer :)

 11. Ach, vliegen. Geen horren hier, ik probeer der deuren dicht te houden als het warm is maar soms snap je niet hoe ze binnen komen.
  Eerlijk gezegd vind ik dat het ergste aan de zomer. Maar het gaat weer voorbij, je kunt je er vreselijk druk over maken maar dat helpt ook al niet.
  Ik sla ze een paar keer per dag met een gewone vliegenmepper, die ouderwetse wat dat zijn de beste.
  En tegen de muggen heb ik idd ook een electrische vliegenmepper, dat werkt bij muggen fantastisch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.