De Bijenkorf dicht, lang leve de Primark

De Bijenkorf PrimarkDe Bijenkorf gaat 5 winkels sluiten, waaronder die in Arnhem. De laatste tijd kwam ik er zelden meer, omdat ik het een dure winkel vind. Maar in mijn kindertijd gingen we speciaal naar Arnhem voor de Bijenkorf! Dat was een gezinstraditie voor de vakantie.

De Bijenkorf

Ooit was De Bijenkorf een oer-Hollandse winkel. Maar in 2010 werd het verkocht aan de Engelse Weston Familie. Zij zijn in Engeland eigenaren van o.a. Selfridges. Voor mij was de Bijenkorf altijd een beetje de luxe, chique versie van de V&D. Maar dat betekende ook dat ik het een dure winkel vond. De laatste tijd kwam ik er eigenlijk zelden meer. Dat De Bijenkorf chique is blijkt misschien wel uit het feit dat Koningin Maxima er ooit op de roltrap werd gespot. In de V&D zie ik haar toch minder gauw.

Drie Dwaze Dagen

De Bijenkorf is bekend om de Drie Dwaze Dagen. Gedurende die dagen zijn er veel aanbiedingen, en kun je koopjes scoren. Dat is in ieder geval de theorie. Volgens mijn jongste zusje was het aanbod de laatste jaren heel matig. Zelf waag ik mij gedurende de Drie Dwaze Dagen echt niet in de Bijenkorf. Ik vind die drukte afschuwelijk.

Balletachtige Reclame Drie Dwaze Dagen

In onderstaande video hebben ze geprobeerd om vechten om een product elegant en chique te maken… Of het is gelukt moet je zelf maar beoordelen.

Bijenkorf in Arnhem sluit begin 2014

Toch vond ik het wel een beetje jammer te horen dat de Bijenkorf in Arnhem begin 2014 dicht gaat. Al was het maar uit jeugdsentiment. Maar al snel volgde er een nieuwe, heuglijker mededeling. De Primark wil zich vestigen in de Bijenkorf in Arnhem. Ik ben nog nooit in de Primark geweest. Maar ik begrijp dat het hun aanbod groot en voordelig is.

Primark naar Arnhem

Als de Primark inderdaad naar Arnhem komt, wil ik daar beslist wel een bezoekje aan brengen. Misschien kan ik er een nieuwe gezinstraditie van maken: in de vakantie naar Arnhem voor de Primark.

Goed voor de werkgelegenheid

Als Primark inderdaad de panden van de Bijenkorf overneemt, is dat goed nieuws voor de werkgelegenheid. Want door de sluiting van de Bijenkorf verdwijnen er 262 arbeidsplaatsen. Maar de nieuwe Primark winkels leveren er juist weer 740 op! Toch lijkt me de overgang voor het enigszins chique Bijenkorf personeel naar de Primark best groot.

Bijenkorf Card

Toen ik studeerde in de jaren 80 kreeg ik als studente een cadeaubon van 50 euro, als ik een Bijenkorf card nam! Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Die Bijenkorf Card vind ik nog steeds wel handig. Hij fungeert namelijk ook als creditcard. En je spaart er punten mee als je die creditcard gebruikt. Zo kocht ik ooit voor maar 12,50 een Eastpak rugzak omdat ik veel punten had. Op zich vind ik creditcards eng, maar voor aankopen op bijv. amazon.co.uk en ebay.co.uk komen ze soms goed van pas.

Wat vind jij van de sluiting van 5 filialen van de Bijenkorf? En wie heeft ervaring met de Primark? Is het wat?

Similar Posts

32 Comments

 1. Zoeen winkel hebben wij niet in belgië, toch niet voor zover ik weet :-)
  Het filmke is eens iets anders dan de gewone kledij spots.

 2. Ik kom eigenlijk nooit bij de Bijenkorf. Vind het een beetje een elitaire winkel en daar voel ik me nooit zo op mijn gemak!

  De Primark vind ik dan juist weer het tegenovergestelde. Er zit er hier eentje op 10 minuten afstand, maar ik kom er nooit, want het is er altijd stampensvol en veel te druk. Alleen rond sinterklaas kom ik er wel eens, omdat ik dan goedkoop wat onzin-cadeautjes kan kopen (kerstsokken enzo) ;)

 3. Ik vind de Bijenkorf geweldig, wel duur, maar heerlijk om inspiratie op alle vlakken op te doen, mode, interieur, mooie tassen, boeken, lekkere luchtjes...Als ik in Amsterdam ben, ga ik zeker even naar binnen, boven een kop koffie drinken, kopen doe ik zelden, maar kopieren van ideeen op een goedkopere wijze is aan mij wel besteed.
  Primark ben ik nog nooit geweest, maar mijn dochter had er laatst een bikini vandaan, die na 3 keer zwemmen geen enkele kleur meer had.. Julia

 4. Ik ben wel fan van de Bijenkorf omdat je daar inderdaad inspiratie opdoet. Primark vind ik goedkoop, maar ook veel plastic-prut en aangezien ik het liefs natuurlijke materialen ( katoen enzo) draag, slaag ik daar zelden. Het is me daar ook te druk.
  De Primark kan dan banen opleveren, maar kleinere lokale winkels hebben dan dusdanig concurrentie, dat daar banen verdwijnen.

 5. Als je niet van drukte houdt is de Primark een van de eerste winkels die je moet vermijden! Ik ben er een paar keer geweest, doordeweeks, in de ochtend, altijd SUPERdruk, geen kans om normaal te kijken, een rij van minstens een half uur voor de pashokjes. Ja het is goedkoop, maar als ik al gek word als ik een minuut binnen ben zal ik er niet snel scoren helaas. Het schijnt zo in iedere Primark te zijn trouwens, dus je moet er maar tegen kunnen. De Bijenkorf ben ik een paar keer geweest maar het is me te duur dus ik heb er nooit wat gekocht.

  1. Dat klinkt als niets voor mij! Hoe is het mogelijk dat het er echt altijd zo enorm druk is?! Is het een soort Action voor kleding? Hoewel de Action niet altijd druk is.

 6. Wij hebben een primark in de buurt, ik vind er niet veel aan, maar de mijn dochters zijn er dol op, voor weinig geld veel leuke dingen!
  Ik vind de kwaliteit niet zo en het is net een bijenkorf zo druk altijd en daar kan ik niet zo goed tegen!
  Soms denk ik weleens: denken ze dat het daar gratis is of zo? als 's morgens om 11 uur de winkel open gaar op maandagmorgen staan er al hordes mensen te wachten en te dringen, je moet er soms ook wel als de kippen bij zijn zeg maar want het assortiment verandert nog sneller als het weer hier!:)

 7. Mijn Bijenkorf blijft, maar ik winkel ook in hun webwinkel. Primark ken ik niet, maar heb toch het idee dat die niet te vergelijken is met Bijenkorf, alleen al omdat ik hun huishoudelijke afdeling zo goed vind, qua merkserviezen en kookspulletjes...

  1. Ik hoorde vanochtend toen ik koffie dronk met mijn twee buurvrouwen dat Primark inderdaad de kleding laat maken in Bangladesh! Waar laatste dat vreselijke ongeluk was. Mijn buurvrouw was echt tegen de Primark. Ze vindt dat je door daar te kopen het systeem in stand houdt.

 8. de primark ken ik niet ,bij ons in de omgeving is er geen tenminste voor zover ik weet, een bijenkorf trouwens ook niet , vroeger gingen we nog wel eens winkelen in utrecht en daar zat er wel een,maar ik vond het een vreselijke winkel, met hele hoge prijzen en eerlijk gezegd vond ik het ook een saaie winkel en als je er net als ik niet zo modieus uitziet voel je je er al snel een slons vergeleken met wat er verder aan winkelend publiek rondliep, nu ben ik toch al geen fan van winkelen dus dat zal er ook mee te maken hebben, mijn favoriete winkelpunten zijn rommelmarkten en kringloopwinkels, ik ga alleen de stad in als ik iets nodig heb wat ik in de kringloop of op een rommelmarkt niet kan vinden.zo min mogelijk eigenlijk

 9. Ik ben niet superprincipieel. Maar in één geval wel. Ik ga NIET naar Primark. De prijzen zijn ongekend laag, dat zegt al genoeg. Mijn nieuwsgierigheid bracht me op wat onderzoek en wat blijkt? Eén van de ergste bedrijven op het gebied van arbeisomstandigheden. Uitbuiten van illegalen in Engeland, kinderarbeid in Bangladesh. Het bedrijf wat onlangs afbrandde, met vele kinderdoden, was leverancier van Primark. Niet gaan! En na het lezen ga je het misschien ook geen uitje van voorkinderen-doorkinderen vinden.

  Ik zal mijn nieuwsgierige tocht zelf eens bloggen vanavond.

  1. Hoi Maria, ik hoorde dit vanmorgen inderdaad ook! Dat klinkt echt erg. Heeft Primark zijn leven nog niet verbeterd na het ongeluk in Bangladesh? Dat zou ik eigenlijk verwachten!

 10. Geen bijenkorf in de buurt en ook geen primark dus kan er niet over oordelen. Wel ben ik vroeger eens in de Bijenkorf geweest maar veel te duur vond ik dat. Kan me dan ook nooit die dolle dagen voorstellen.

 11. Primark heb ik van gehoord, maar vind het vreselijk dat er kinderen worden uitgebuit omdat wij hier goedkope kleding kunnen dragen. Ik kan ook goedkope kleding dragen doordat ik het tweedehands koop, voor mij de beste optie.

 12. Ik ben heeeeeeeeeeeeeeel lang geleden wel eens de Bijenkorf in Amsterdam binnen gelopen om er ook zo gauw mogelijk weer uit te rennen.
  Absoluut niet mijn winkel.

  Primark heb ik nog nooit van gehoord.
  (hebben we die hier in het zuiden?)

 13. Ik ben misschien een of twee keer in mijn leven in de Bijenkorf geweest, maar het is een winkel boven mijn budget. Ik vind de v en D al duuw, hoewel ik daar graag heen ga als ik een handtas nodig heb.
  Primark ken ik niet, alleen van naam. Maar ik ben een groot voorstander van kwaliteitskleding en tweedehands kleding. Goedkoop is duurkoop.

 14. In de Bijenkorf kom ik alleen als ik er toevallig eens in de buurt ben. Dan vind ik het wel leuk om op de kook-afdeling te kijken. Van kopen komt het zelden of nooit. Veel te duur.
  Bij de Primark wil ik niets kopen. Het is alles ´made in Bangladesh´. Ik wil er niet aan mee doen dat mensen uitgebuit worden. Ik ben me ervan bewust dat mijn boycotten van Primark en consorten wellicht geen verbetering brengt voor de mensen daar. Maar toch...Het is meer het gevoel dat ik daar gewoon niets mee te maken wil hebben.

 15. Ik word niet blij van de verhalen over Primark! En ik ben ook verbaasd dat die winkel dan toch zo'n succes heeft eigenlijk.

  Vlierbloesem heeft een goed punt, dat je dan beter tweedehands kunt kopen.

 16. Primarkt ken ik niet en wat ik ervan weet en lees hoef ik er ook niet naartoe.

  De drie dwaze dagen eigenlijk alleen maar vervelende ervaring mee. De dingen die ik wilde altijd uitverkocht of maat niet aanwezig en van veel artikelen zijn het net goedkopere en speciaal gemaakt ervoor en dus anders. Met ondergoed ben ik daar 2x mee gefopt, van Slo*gi en Schl*e*ser beiden heel andere pasvorm.

  1. Tsjonge, dat is even een heeeel ander verhaal. Veel positiever en heel menslievend. Of ze hebben dus een heel verkeerd image, of ze hebben mooie praatjes op hun website.

   Ik hoop het eerste. Want het beeld dat ze zelf neerzetten klinkt prettig.

   Bedankt voor de tip Marlien!

 17. Naar de Bijenkorf ging ik vroeger met de kinderen om de etalage met Steif beren etc te bekijken en de klimpieten . dat was voor hun een uitje ;).Ooit heel lang geleden naar de 3 dolle dwaze dagen geweest maar nu al jaren niet meer , als ik ga dan is het om rond te kijken en je in zekere zin te ergeren aan de bespottelijke prijzen van dingen . Oftewel zelden of nooit naar de Bijenkorf en voor sommige mensen is het ook een soort status om daar te kopen want de kwaliteit is goed enz enz. De Primark ken ik niet , zelfs nog nooit van gehoord.

 18. Pas iets bij de primarkt gekocht. Eens maar nooit meer. Het is niet duur....maar wel als het na 1 keer dragen al kapot is.
  Helaas bij 2 aankopen het geval, dus ik vind het dan ook geen pech hebben, maar gewoon troep kopen.

 19. Over primarkt ... Nooit ervan gehoord tot laatst op net nieuws.
  Als ik lees over de kwaliteit ... Lijkt het me dan hetzelfde niveau als kleding dan bij Action. 1x wassen en meteen uit vorm. Rits meteen kapot. Of bij kik in Duitsland ... Meteen dove kleuren :-(
  Kinderarbeid lees ik ... Heeft men een idee hoeveel spullen van "made in China" men thuis heeft ? Sta eens stil en kijk! ... Daar zijn de werkomstandigheden ook niet beter en toch zijn onze huizen er vol van :-(

 20. Ik ben eigenlijk wel blij met dit blogje- en nog meer met het commentaar erop. Ikzelf heb ook wel eens bij Primark gekocht, heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan hoe het kan dat deze zooi (kwaliteit van niks!) zo goedkoop kon zijn. Ik zal er dan ook niets meer halen nu ik dit weet. Niet dat ik er veel weggehaald heb. Het is dan wel goedkoop, maar na twee keer wassen is het weggooi materiaal- het was leuk voor op vakantie, voor als het niet mee terug hoefde!

 21. De Primark lijkt als soort van paddestoeltjes her en der in Nederland uit de grond te komen. Had het er vanochtend nog met een collega over omdat de (ver)bouw van de Primark bij haar in de stad stil lijkt te liggen vanwege vergunningsproblemen. Als je van de Efteling of andere attractieparken houdt waarbij je slingerdeslang wachtend in een rij naar voren schuifelt, dan is de Primark echt iets voor jou :)

  Heb met puberdame 2 pogingen gedaan, maar ik haak af; eerst zo'n rij bij de paskamers waar je met je volle mand uiteindelijk elke keer maar 8 stuks mag passen (strenge paskamerbewakers met kaartsysteem waar ik al helemaal geirriteerd van werd) en als er dan wat van past, kan je weer slingerend in de rij van de kassa. Het kost 3x niks maar kwalitatief vind ik het ook niet zo en al helemaal niet met de Bangladesh-gedachte erachter. Leuk voor de jeugd die nog niet veel budget hebben misschien, maar voor mij hoeven alle bijenkorfjes nu niet opeens opgevuld te worden met die Primark!

 22. Primark ken ik van de meisjes in mijn omgeving ,ze gaan massaal en reizen ver om kleding te kopen en uren in de rij staan nemen ze op de koop toe.

  Modewarenhuizen C&A,Vogeler,We,Vero Moda en Primark nemen kleding af bij een textielbedrijf in Zuid-India waar kinderarbeid voorkomt,ze veroordelen het wel maar moesten toegeven dat vooral de controle op katoen niet voldoet.

  Meer hierover kan je lezen op de website "Schone Kleren Campagne".

 23. Ik ben één keer naar de primark geweest met dochter en manlief en mij zien ze er ook nooit weer terug. Wat een troep! Alles vaal na een keer wassen. Je moet zo ongeveer op overlevingstocht om de winkel door te komen en inderdaad het kan niet anders dan dat het door kinderhandjes en uitbuiting van mensen tot stand komt. Nee, dan betaal ik liever iets meer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.