Kledingkast opruimen: 8 fijne tips!

kledingkast opruimen
Voor! De deur kan niet eens meer dicht…

Tijdens de drie weken dat mijn man vakantie had, heb ik de huishoudelijke teugels nogal laten vieren. Hoog tijd voor mijn kledingkast opruimen en orde op zaken stellen.

Huishouden organiseren

Nu hij weer aan het werk is, wil ik de boel langzaam maar zeker weer in het gareel brengen! Over twee weken gaan ook de kinderen weer aan de slag, en voor die tijd wil ik het huishouden op orde brengen en opruimen. Niets is zo vervelend als op een eerste schoolochtend gymschoenen kwijt te zijn, broodtrommels niet kunnen vinden of geen sokken hebben. Om mezelf, en de kinderen, dat gestress te besparen begin ik ruim van te voren met kasten opruimen etc.

Kledingkast opruimen

Gisteren ging ik mijn kledingkast opruimen. Want ik was echt alles kwijt. Ik kon niet eens mijn deodorant terug vinden, en moest die van mijn dochters lenen. En als ik wilde gaan hardlopen, moest ik eerst letterlijk alles uit de kast trekken, om mijn hardloopkleding te vinden. Dat is dermate vervelend, dat ik zwaar gemotiveerd aan het werk ging.

Omdat onze slaapkamer net een wigwam is, hebben we daar geen kledingkasten. Mijn kledingkast zit dan ook twee verdiepingen lager, in mijn kantoortje. Het is de kast die mijn tante Dina destijds ook al gebruikte, en de oorspronkelijke kast uit de tijd dat dit huis werd gebouwd. Alleen om die reden al, draag ik die kast een warm hart toe. Het is een diepe kast, die sluit met zo’n ouderwetse houten draaiknop. Om er zoveel mogelijk in kwijt te kunnen gebruik ik de binnenkant van de kastdeur ook, om bijvoorbeeld bh’s en sporthemdjes op te hangen.

Stappenplan kledingkast opruimen

Met onderstaande 8 opruimtips word je kledingkast opruimen een makkie!

 1. Haal alles uit je kast. Nog één keer trok ik mijn hele kast leeg. Voor het goede doel!
 2. Maak de kast schoon! Dit is iets wat mijn moeder me altijd adviseerde. Als je toch gaat opruimen, maak het dan ook meteen even schoon. Dat is ook wel zo fris.
 3. Bedenk hoe je de kast wilt gaan indelen. Mijn kledingkast zit in wat vroeger de slaapkamer van mijn tante Dina was. Het is een diepe kast, met één plank. Boven die plank zit vrij veel ruimte. En die gebruikte ik eigenlijk niet. Ik wilde daarom 4 witte stapelbakken van de Action op elkaar zetten. Maar helaas: dat paste niet. Toen heb ik er maar een oude plank over heen gelegd, en zo een extra verdieping in de kast gecreëerd! Het is goed gelukt.
 4. Zorg ervoor dat dingen die je vaak nodig hebt voor aan liggen. Eén van de redenen dat mijn kast zo’n zootje was geworden, was dat ik hem niet handig had ingedeeld. Ik blijk namelijk nogal gemakzuchtig te zijn. Opruimen moet dus makkelijk zijn, evenals pakken. Anders ben ik geneigd om het ‘even’ ergens anders neer te leggen.
 5. Voor een rustig effect, hang je je kleding op kleur!
 6. Leg wat lekker ruikende zeepjes tussen je kleding.
 7. Roep je kinderen om ze laten zien wat een beetje opruimen kan doen! Zo maak je van je opruimactie meteen een belangrijke pedagogische les.
 8. Beloon jezelf met een lekker kopje thee of koffie, want morgen is er weer een kast.
huishouden organiseren
Na!

Kledingkast organizer bij de Action en Trekpleister: 1 of 2 euro

Een kledingkast opruimen wordt makkelijker met handige opbergspullen. Bij de Action verkochten ze voor maar 1 euro handige kast organizers. Zie foto bovenaan. Die heb ik aan de binnenkant van mijn kastdeur gehangen, en daar hang ik nu van alles aan op, zoals sporthemdjes en bh’s. Ik ben er erg blij mee!

kledingkast organizer

Vorige week kocht ik voor mijn dochter de allerlaatste bij de Action in Varsseveld, maar gisteren zag ik ze in de folder van de Trekpleister staan voor 1,99.

opruimen
‘I am a woman who worries about closet space, and one day I’ll be dead.’
(Marie Bellet)

Mijn hele leven heb ik geloofd dat ik het slachtoffer was van ‘te weinig kastruimte’. Maar toen ik mijn kledingaanbod aanschouwde, kreeg ik een openbaring. Ik hoorde klokken luiden, en een stem kwam van verre, en zeide:

‘Je gaat het nooit redden om dit allemaal af te dragen, voor je het eeuwige met het tijdelijke verwisselt!’

En dat, terwijl ik hoop op een lang en voorspoedig leven.

Opruimen is de oplossing

Dus heb ik gedaan wat alle organisatiegoeroe’s prediken: ik ging opruimen wat ik meer dan een jaar niet had gedragen. Hoe leuk ik het ook vond. Tenslotte heb ik maar één lichaam om te kleden, en dat lichaam is erg op comfort gesteld. Met als gevolg dat alles dat niet elastisch is, of geen elastische tailleband heeft, treurig blijft hangen.

Nu heb ik niet langer te weinig kastruimte.

Wel veel te veel lege kledinghangers.

Opruimtips kledingkast van Huisvlijt bezoekers

 • Shawls hangen over broekenhangers (van die plastic dingen met vijf “stangen” boven elkaar). Voor mijn riemen heb ik aan weerszijden van een kledinghanger haakjes ingeschroefd. Aan de binnenkant van de kledingkast een houten kapstokje voor lange kettingen. Onderin de kast heb ik een extra plank gemaakt voor lakens e.d., en daaronder passen dan weer dozen met schoenen, campingspul, oude administratie etc. (Hannah)
 • Dankjewel Hanneke!, ik had hier ook nog twee zo’n plastic dingen (broekenhangers) werkloos in de kast hangen en heb er nu mijn en dochters
  sjaals opgehangen….dankjewel voor de tip. liefs Vergreetmenietje
 • Die hanger heb ik ook! Alleen wel voor 4 euro, grr! Ik hang er al mijn kettingen aan, raken ze niet uit de knoop. Ook handig.. een w.c.rol-houder. Zo’n lange waarop je volle rollen opstapelt, daar heb ik alle armbanden omheen. Neemt weinig ruimte in beslag en je ziet duidelijk wat je allemaal hebt. (Luxepaard)
 • Dat ziet er een super handig uit!!! Ik heb zo een schoenenorganiser (met zo allemaal van die zakjes) en daar steek ik mijn nylons en mijn bh’s en zo in … Ook handig, zeker voor die nylons want die kun je moeilijk ophangen aan een haakje hé. (Saskia)
 • Ik had mijn broeken allemaal over een hangertje gevouwen hangen. Onder die broeken was nog een meter ruimte over waar ik niet zo veel mee deed. Op marktplaats kocht ik voor een habbekrats een doos broekhangers. Met van die knijpertjes.Nu hangen alle broeken languit en dat scheelt een derde in de ruimte. (Marlien)
 • Herkenbaar! Ik heb het licht gelukkig ook net gezien en ben druk door mijn kast aan het ploegen. Kom ik wel voor een ander dilemma te staan; heb ik straks nog wel wat om aan te trekken? Nou ja, dat is een zorg voor later… (Sanneke)
 • Ik heb een collega die werkelijk met elke trend meegaat; dus nu ook met die broeken met het kruis ergens halverwege. Gééén gezicht. Niet bij meiden van 18 maar zeker niet bij iemand die 45 is. En volgend jaar is die broek in geen velden of wegen meer te zien; dát is nou het jammere ervan. Dat iemand iets draagt waar ik niet van hou, dan zal die ander natuurlijk een worst wezen, maar ik vind het zo jammer dat het na 1 seizoen de kast niet meer uitkomt.Groet, Joke
 • Ik heb redelijk veel zomerkleding. Dit ivm. veertiendaagse vakanties waar je niets kunt wassen. Maar één keer een kleuradvies en je draagt alle kleding. Ik gooi niets eerder weg dan dat er gaatjes in zitten. Ik ga rustig uit in een combinatie van zes jaar oud. Kleding van goede kwaliteit en als kleur bij jou passend vervelen nooit. Als ik iets weg doe dan kan het zelfs niet meer naar de kringloop.Hartelijke groet en tot laters Gerrie
 • En staan al die kledingstukken nu bij jou op Marktplaats? Tja, wat zegt dat over mij als mens…al mijn kleding past in 1 kast. Ik vind het iedere keer weer zo’n gedoe om iets nieuws/schoons aan te trekken ( uit de kast, is dus oud, want er hangen veel kledingstukken in die al 20 jaar oud zijn, maar weer helemaal in!!). Mijn kinderen noemen mij een hippie (-: (Tineke)
 • WAUW! Wat een inzicht! Dat ga ik onthouden. We hebben een groot huis, maar toch weinig bergruimte omdat we geen zolder hebben… Er begint iets te groeien bij mij… (Buffertje)
 • Oh, hier hetzelfde verhaal. Krijg binnenkort de oude kledingkast van mijn zusje en heb gelijk eens de huidige kast eens goed uitgemest. Eén grote zak vol gaat naar de kringloop en ik neem me nou echt voor om alleen nog maar kleding te kopen die ik echt heel graag wil en ook ga dragen. (Fluitenkruid)
 • ..ik ben (hopelijk) ook al op de goede weg. Er zijn bij mij vorige week nog 4 zakken de deur uitgegaan maar dat is nog lang niet genoeg. Ik heb te veel kasten denk ik. (Petra)
 • Je kan tenslotte maar 1 tenue tegelijk dragen, dus waarom dan zo’n kast vol. (Johanna)
 • hihihi! Heel herkenbaar…..ik heb een tijd geleden heel veel weg gedaan…..alles wat ik niet droeg! (Annemarie)

Hier vind je nog veel meer opruimtips!

Leestips

Heb jij nog bepaalde handige tips voor kledingkasten opruimen?

Similar Posts

14 Comments

 1. Dat was eerlijk gezegd wel een beetje nodig :-P haha!
  Ik heb toen ik ging trouwen heel veel dezelfde klerenhangers gekocht bij de i.kea. Nu hangt het meeste op gelijke hoogte, wat het heerlijk overzichtelijk maakt en m’n kast een rustige uitstraling geeft. Ik was voor m’n trouwen een vreselijke sloddervos, alles mikte ik zo m’n kast in, en uiteindelijk moest ik het dan natuurlijk zelf opruimen, waar ik weer een hekel aan had. Dus nu hang ik, elke keer als ik m’n slaapkamer stof, even alles weer netjes, dan blijft het netjes. En ‘t kost maar 5 minuutjes werk. Groetjes, Marike

  1. Ja hè?! Die kast was echt een schande. Je tip van dezelfde kledinghangers vind ik trouwens briljant! Dat geeft natuurlijk ook een veel rustiger beeld. Ik heb nu een zootje van alles door elkaar.

 2. Ik ben een chaoot, mag ook de klerenkasten weer eens op gaan ruimen. Zelf kan ik wel het beste opruimen als ik alleen ben, als ik boos ben, en ehm mijn pms-periode bestaat tegenwoordig uit wild woest opruim en weggooi-acties, dus ik hoef alleen maar even af et wachten en dan gebeurt het zo’n beetje vanzelf :-D

 3. Het heerlijke van opruimen vind ik ook dat je spullen tegenkomt waarvan je een beetje vergeten was dat je ze had!

  Zelf heb ik mijn hangkast gesorteerd op broeken, rokken, blouses en bodywarmers bij elkaar, dat vind ik zelf handiger dan op kleur.

  1. Ik heb inderdaad ook een paar sokken voor hardlopen terug gevonden die ik ooit had gekocht, en nog niet had gebruikt!

   En ik heb mijn deodorant terug gevonden!

 4. Dat ziet er inderdaad beter uit. Om eerlijk te zijn heb ik niet zo’n rommeltje. Ik hang/leg altijd alles terug waar ik het pak dus weet eigenlijk wel waar alles ligt.

 5. Goed gedaan hoor!
  Heerlijk zo’n opgeruimde kledingkast.

  Hier heb ik ‘last’ van een post-vakantie-opruimvirus.
  De 6-deurs kledingkast anex kampeerspullen/ kadootjes kast is netter dan ie ooit geweest is.

  Is bij jou je opruimwoede over? Of staat er nog meer op stapel?

 6. Mijn systeem in het hanggedeelte van de kast is niet op kleur maar op gebruik. De rechterdeur gaat open voor de linkerdeur opengaat. Alle schone kleding word dan dus rechts opgehangen. Éen a twee keer per jaar kijk ik dan eens goed naar de linkerkant. Gelegenheidskleding blijft hangen, maar vaak hangen er wel drie of vier kledingstukken die ik het hele jaar niet heb aangehad. Die kan ik er dan makkelijk uitpakken en wegdoen.

  Met de stapels hemdjes en t-shirts gebeurt hetzelfde: alle dingen die ik niet heb gedragen liggen onderop. In de sokken en ondergoed la even de achterkant checken naar kapotte of te kleine dingen.

  Alle afgekeurde kleding gaat of naar de naaimand, of naar de lappenmand, of word weggegeven.

  Sowieso draag je 20% van je kleding 80% van de tijd. Hoe minder kleding je hebt, hoe netter je kast is, hoe minder was je hebt, vaak past alles juist beter bij elkaar en kan je echt goed zien wat je nodig hebt. Wat allemaal weer heel veel geld bespaart!

 7. Ik geef regelmatig wat weg op mijn pad .
  Kleding heel schoon en te klein gaat in een tas en elke dag wat in de fietstas om te geven.
  Trouwens een uitdaging per dag iemand belangeloos iets weg te geven.
  Kan van alles zijn.
  Kopje koffie bij de H ema,speelgoed ,dienst ,kledingstuk .
  Geeft voldoening en de wereld wordt er m.i leuker van.
  Te veel geeft keuze stress en slokt tijd onnodig op.
  Ook veel te veel stof en werk.
  Dus ik ben aan het loooozen.
  Jij goed bezig kijk naar uitdun mogelijkheden bij alle spullen ook in dd keuken ,boeken ,bladen ,schuur ,lakens ,enz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.