Hulp bij opruimen: 4 snelle en simpele tips!

hulp bij opruimen

Zoek je hulp bij opruimen?

In deze post vind je 4 tips om je op weg te helpen!

Als je van nature niet de neiging hebt om op te ruimen, is het best lastig om een opgeruimd huis te krijgen. Je kunt wel allerlei opruimboeken lezen met handige tips, maar vaak zie je dat dit na een tijdje weer wegzakt. En dat je weer vervalt in je oude gedrag.

De vraag is dus: hoe krijg je een netter huis als je van nature niet zo georganiseerd bent? Kortom hoe kun je je huis opruimen?

En gelukkig heb ik het antwoord!

1. Hulp bij opruimen: Vind het ‘haakje’!

Wel eens geprobeerd om een jas op te hangen aan een muur zonder haakje? Die viel onmiddellijk weer naar beneden! Hetzelfde geldt voor een goed voornemen of plan voor verandering. Als er geen haakje zit, lukt het niet. Stap 1 is dus bij jezelf het haakje vinden. En daarmee bedoel ik je innerlijke motivatie waarom  je serieus je huis netter wilt maken.

Vraag jezelf af: ‘Waaróm wil ik een opgeruimder huis? Wat levert het me op?’

Pas als je je innerlijke motivatie hebt gevonden, heeft het zin om verder te gaan.

Mijn ‘haakje’ voor een opgeruimd huis is dat het me heel veel stress scheelt. Als dingen liggen waar ze horen is mijn leven een stuk gemakkelijker!

2. Hulp bij opruimen: Gebruik wat je al hebt

Een veelgemaakte fout van mensen die hun huis willen opruimen en herorganiseren is dat ze beginnen met shoppen! Ze gaan naar de Ikea, Kwantum, Leenbakker of Blokker en slaan daar allerlei handige opruimspullen in. Denk aan kastjes, manden etc. Ik begrijp dat heel goed. Want het is erg leuk om allerlei leuke spulletjes te gaan kopen. Bovendien stel je zo het saaie opruimwerk nog even uit.

Maar bedenk dit: hoe meer spullen je je huis in sjouwt, hoe meer je moet opruimen en schoonmaken. Bovendien leidt het je af van je uiteindelijk doel. Een netter en opgeruimder huis.

Begin dus met wat je al in huis hebt! Je hoeft niet allemaal matching dozen te hebben om spullen in op te ruimen.

Het gaat er om dat ze zijn opgeruimd. Niet dat je dozen er zo leuk uit zien.

N.B. Is het erg belangrijk voor je dat alles er hetzelfde uit ziet, beplak dan verschillende dozen met plakfolie! Zo krijg je toch dezelfde look, zonder van alles nieuw te kopen.

3. Hulp bij opruimen: Zorg dat opruimen onderdeel wordt van je routine

Maak het jezelf gemakkelijk. Zorg dat opruimen onderdeel van je routine wordt. Een gewoonte. Want als iets eenmaal een gewoonte is, hoef je je wilskracht niet meer te gebruiken om het te doen! Zo pak ik altijd de afwasmachine uit als ik toch moet wachten tot de aardappels koken! Ik kan dan toch de keuken niet uit omdat ik er even bij moet blijven. Dus waarom dan niet even de afwasmachine doen in plaats van duimen te draaien bij mijn pannen.

4. Wees vastberaden!

Als je van jezelf niet de neiging hebt om je spullen op te ruimen, dan moet je vastberaden zijn. Je moet jezelf echt voornemen het te dóen. Zonder smoesjes, of uitstelgedrag. Krijg je toch smoesjes? Denk dan aan je ‘haakje’.

Tot slot

Hulp bij opruimen kan zowel intern als extern! Extern wil zeggen dat je iemand inschakelt om letterlijk hulp bij opruimen te bieden. Bijvoorbeeld iemand als Marjolijn Poppink. Zij biedt zichzelf aan als opruimert! Daarnaast zijn er ook zogenoemde professional organizers die je kunnen helpen met opruimen.

Maar je kunt ook intern hulp inschakelen: ken jezelf! Zelfkennis is de grootste hulp bij opruimen!

Ben jij een sloddervos, of van nature netjes?

Similar Posts

26 Comments

 1. Wat een super goede tips! Die van de aardappels is ook mijn gewoonte geworden ja. Alleen moet het ook nog s’ochtends gebeuren, want anders staat het hele aanrecht vol de hele dag van verzamelde vaat… En het moet ook geen gewoonte worden dat we de vaat gelijk in de vaatmachine zetten. Maar dan moet hij eerst leeg zijn…. Haha. Maar dat haakje. Ja dat haakje daar moet ik mezelf echt aan op gaan hangen! Mijn tip is eigenlijk. Als we een verjaardag hier vieren of een meeting hebben ( oftewel anderen komen ) dan moet het huis helemaal op orde zijn! …

  1. Ik heb een vast ritme voor de wasmachine. Ik draai hem elke dag na de lunch. En ik pak hem uit als ik sta te wachten tot de aardappels koken. Zo is er altijd plek in de afwasmachine voor vieze vaat, en heb ik altijd een opgeruimd en schoon aanrecht!

 2. Ik zou zeggen dat ik een sloddervos ben. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik met de baby in de hand het huis binnen kom, handtas om de schouder, de sleutel tussen de tanden en de post onder de arm. En omdat de baby een vuile broek heeft is het plof, plof, plof. Alles ligt ergens. Tegen dat de baby verschoont is zit er één op de pot en dan moet dat gereinigd worden meteen. De kinderen hebben ondertusen de boekentassen uitgeladen en geven mij papieren en lege brooddozen die dan OVERAL staan en liggen. Na een half uur kan ik aan het eten beginnen…
  Ik zou eigenlijk ‘s avonds een vast uur moeten hebben dat ik de boek nog eens snel aan de kant ruim, maar helaas ontbreekt mij tegen dan de energie.
  Gelukkig komt er elke week (maar volgende week ook weer niet)een hulp vier uurtjes. Zij hoeft geen luiers te verversen, pispotten te legen of vuile neuzen af te vegen ondertussen ;-).
  Opruimen is hier dus wanneer het mij uitkomt.
  Maar ik ben wel momenteel het opruimboek van Marie Kondo aan het lezen. Helaas nog niets in de praktijk gebruikt.
  Ook vind ik die tip goed. Gebruik wat je al hebt !!! Ook ik heb de neiging om nog een extra opbergman/zak/doos aan te schaffen, maar eigenlijk heb ik voldoende gerief.

  Fijn weekend !!

  1. Klinkt alsof je in een hectische fase zit Sandra! Ik herinner me die nog goed. Je bent dan vaak aan het reageren op wat er om je heen gebeurt, waardoor je plannen in het water vallen. En wanneer een kind een schone luier moet kun je niet echt inplannen.

   Maar het wórdt gemakkelijker!

  1. Ik ook Daantje! Het duurde heel lang voordat ik door kreeg dat meer opbergruimte kopen niet zo slim was. Ik moest juist zorgen dat ik minder opbergruimte nodig had.

 3. Na goed opruimen komen er vanzelf wel genoeg opbergspullen vrij. Kan je je geld beter besteden aan een mooie plant na afloop van je gepuinruim :)
  Zeker met kinderen is een routine echt belangrijk! Zo doe ik elke ochtend even een rondje door de slaapkamers, rommel op zijn plek en was in de wasmand. Klaar met koffie: kopjes in de vaatwasser. Vaatwasser klaar: uitruimen. Klaar met ontbijten: tafel afruimen en aanrecht leegmaken. Kinderen klaar met spelen: rommel laten opruimen, al dan niet met hulp. Als het eenmaal een gewoonte is, is dat zo makkelijk en fijn.

  1. Precies Valhalla! De macht van de gewoonte is een prachtig iets. Dan hoef je namelijk geen beroep meer te doen op je wilskracht, en kun je varen op de gewoonte.

 4. ik ben best wel een sloddervos. Ik snap ook niet hoe mensen met kinderen hun huis spic en span kunnen krijgen. Nu vind ik dat er in een huis ook gewoon geleefd mag worden en hoeft het geen showroom van een meubelzaak te zijn. Toch ben ik bezig, nav het boek van Marie Kondo, om wat op te ruimen. De aanrecht leeg laten is al een hele goede opruimtip.

  1. Begin met één ding inderdaad. Als je als doel stelt: een week lang een schoon aanrecht, dan is het ook niet intimiderend. Gewoon klein beginnen.

 5. Vooral die routine, gewoon elke dag die vaste rondjes, die hebben me enorm geholpen. En ook al vond ik het elke keer bijv. even de deuren afnemen, stom – want niet vies toch?? Of alweer die spiegels afnemen? Toch hebben die routines ervoor gezorgd dat het dus nooit meer (te) vies wordt. En ik geen dikke lagen hoef af te hakken.
  Voor mij was een hele goed haakje de afwas in een teiltje onder mijn aanrecht verzamelen ipv in de gootsteen (geen afwasmachine). Dus altijd een opgeruimde en blinkende gootsteen houden. Daarna een leeg aanrecht. Ook heel fijn!
  En zo breiden de gebieden die nu altijd schoon en netjes zijn zich steeds meer uit.

  Ook het herbenoemen van schoonmaken naar Blessing my house helpt in mijn hoofd. Ik gun het mijzelf nu, dat opgeruimdere huis.
  Terwijl ik altijd een sloddervos werd genoemd.

  Maar het beste haakje is nog wel je kinderen de deur uit! ;)

 6. Ik ben best wel een sloddervos. Moet mezelf echt weleens een duwtje geven om op te ruimen. Ik heb wel vaste routines, zoals dingen klaarzetten voor de volgende ochtend (tafeldekken enzo), dat is zó handig als je ‘s ochtends haast hebt. De vaatwasser draait hier ‘s avonds laat dus die ruim ‘s morgens leeg.
  Onder het eten koken probeer ik tegenwoordig ook vast op te ruimen en het aanrecht zoveel als leeg te houden.
  En de was werk ik liefst elke avond even weg.
  Wat ik lastig vind is de post en papierenzooi wat altijd zo gauw opstapelt.

  1. Dingen ‘ avonds van te voren klaar zetten is de ochtend er na inderdaad heerlijk. Want het maakt dan je leven makkelijker. Ik zeg altijd tegen mezelf: ‘Omdat ik het waard ben!’ Ik gun het mezelf om de ochtend makkelijk te beginnen ; )

 7. Goede tips. Mijn “haakje” is rust in huis is ook rust in mijn hoofd. Ik combineer nu de dagelijkse werkzaamheden met elke dag 1 of 2 kastjes opruimen. Dit werkt erg goed. Ik ben een erge sloddervos en kan moeilijk dingen weggooien, maar ik ben nu aardig goed bezig. En ik had inderdaad de neiging om naar de winkel te rennen voor bakjes maar heb me in kunnen houden. Ik kijk nu gewoon wat ik nog heb en als ik iets echt nodig heb schaf ik het aan. En tot nu toe heb ik nog niks gekocht.

 8. Dit moet je allemaal helaas door schade en schande leren. In ons huishouden met zes personen heerst ook absolute regelmaat, orde en reinheid. Dat heeft m.i. Niets met drillen van kinderen te maken, maar met mentaliteit. Ze worden gewoon terug geroepen. Zelf heb ik heel veel aan het boek van Els Jacobs gehad. (Aan de slag met de huishoudcoach)
  Ik ervaar het zelf zo orde en netheid in huis is rust in m’n hoofd. En als het eenmaal op orde is, is het ook een kwestie van bijhouden. Het schoonmaakwerk door middel van een schoonmaakschema en iedere week (indien mogelijk) een kast. Geen garderobekast want die wissel je per seizoen.
  Daarnaast is mijn ervaring dat mocht dit allemaal om wat voor reden eens misgaan, het ook zo weer op orde is.
  Misschien klinkt dat wel als een soort “mevrouw Helderder ” van Pluk, maar het werkt voor mij het beste.

 9. Absoluut een sloddervos, met nog twee sloddervossen in huis…
  Maar na jaren zoeken naar de haakjes en veel vallen en opstaan gaat het hier best goed.
  Mijn huis is altijd netjes genoeg om bezoek te ontvangen.
  OK soms met wat rondslingerend speelgoed, maar dat hoort erbij.

  ‘s morgens ruim ik het boven op en ‘s avonds beneden. Vaatwasser wordt leeg gehaald als hij gedraaid heeft. Draait ie en is er toch nog vaat, dan gaat het in het afwasteiltje (niet om af te wassen he… maar om te wachten op de vaatwasser ;-))

 10. Ik ben af en toe best een sloddervos. Oeps! Een jas op de stoel ipv op de kapstok. Dat soort dingetjes. Het gaat gelukkig wel steeds beter. Is mijn man ook erg blij mee. Al kan hij er zelf ook aardig wat van.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.