Je huis opruimen: de ultieme gids. Alles wat je weten moet!
Last updated on February 26th, 2024 at 09:15 am
- Huis opruimen: waarom zou je eigenlijk?
- Je huis opruimen. Waarom zou je?
- Je huis opruimen: waarom zou je juist niet?
- Je huis opruimen: opruimgoeroe’s
- 4 Opruimgoeroe’s: kies de goeroe die jou aanspreekt
- 1. Els Jacobs, ook bekend als de Huishoudcoach
- 2. Flylady
- 3. Marie Kondo
- 4. Facebookgroep De Gezellige Huishoudclub
- Je huis opruimen: wat is de beste methode?
- Hier onder een bemoedigend en aanmoedigend filmpje van Flylady!
- Je huis opruimen: 6 leuke methodes : )
- 1. De tassen-en-dozen methode
- 2. Spel: ‘Heb je het gemist?’
- 3. De omgekeerde kleerhanger methode
- 4. Spel: De maand van het minimalisme
- 5. De uitdaging aan gaan: ‘Kies een aantal’
- 6. Brewster’s Miljoenen
- Praktische informatie over het boek Ontspullen
- Overwin het grootste probleem bij je huis opruimen! Jezelf.
- Snap je nou wat het probleem is met aanraken bij opruimen?!
- Je huis opruimen zonder emotie
- Mijn partner is het probleem!
- Opruimen met je partner: verschillende prioriteiten en manieren van opruimen
- Hoe kun je toch succesvol je huis opruimen met je partner?
- Wat je in ieder geval níét moet doen….
- Ruim je sleutelbos eens op! En je tasje
- Je huis opruimen samenvattend
- Startpagina’s met links naar opruimtips
Je huis opruimen.
Weet je niet waar je moet beginnen?
Heb je last van uitstelgedrag?
De simpelste en snelste manier om te gaan opruimen vind ik het gratis programma van Flylady. Zij neemt je aan de hand met dagelijkse emails en helpt je zo langzaam maar zeker om je huis op orde te krijgen.
Heb je last van een motivatie probleem? Lees dan eerst dit:
Huis opruimen: waarom zou je eigenlijk?
Het wordt vaak toch bijna meteen weer ongedaan gemaakt… Zeker als je kleine kinderen hebt.
De één houdt van een opgeruimd, misschien zelfs minimalistisch huis. Een ander houdt van ‘gezellige rommel’. Dat is best persoonlijk. Toch is er veel te zeggen voor je huis opruimen en decluttering. Zelfs als het van jou allemaal niet zo netjes hoeft te zijn.
Je huis opruimen. Waarom zou je?
- Niet voor niets zeggen ze dat je huis je geest weerspiegelt. Als je huis een grote bende is, dan is de kans groot dat het in je hoofd ook een rommeltje is. Opruimen maakt je huis netter, en ruimt tegelijkertijd je geest op. Je huis opruimen kan een meditatieve werking hebben.
- In een opgeruimd huis hoef je niet steeds naar dingen te zoeken. Dat scheelt stress en tijd. Toen de kinderen nog klein waren, besloot ik na de zoveelste keer Schoenen Zoeken mezelf een plezier te doen en ze voortaan de avond tevoren bij elkaar te zoeken.
- Een opgeruimd huis biedt ruimte. Je struikelt niet over rondslingerende spullen, en er is meer plek.
- Je kunt ook opruimen omdat je wilt minimaliseren en je ecologische voetafdruk wilt verkleinen. In zo’n geval wordt opruimen meer dan een huishoudelijke taak. Het wordt onderdeel van een manier van leven. Dit kan motiverend werken.
- Je huis opruimen kan ook een manier zijn om een periode af te sluiten. Nu bij mij de kinderen één voor één het huis verlaten, voel ik regelmatig een grote opruimdrang. Terwijl ik hun spullen orden en opruim neem ik afscheid van een periode, en wen ik aan het idee dat ze niet langer allemaal thuis wonen. N.B. Het heeft niets met opruimen te maken, maar een ander kapsel kan ook zo’n uiting zijn van het afsluiten van een periode.
- Opruimen is goed voor de sfeer in huis. Een opgeruimd huis straalt rust uit. En dat werkt door in het gezinsleven.
- Een verhuizing is voor veel mensen ook aanleiding om eens flink op te ruimen. In het nieuwe huis maak je een nieuwe en frisse start. Dan wil je het liefst zo min mogelijk oude ballast en meuk meeslepen!
- Je bent veranderd. Sommige spullen passen op een gegeven moment niet meer bij je. Of bij je levensstijl. Zo hield ik ooit van kitscherige schilderijtjes met krullerige lijsten. Maar nu verlang ik meer naar strakke lijnen en rust.
- Soms verander je letterlijk, en krijgt je lichaam een andere vorm. Bijvoorbeeld doordat je een heleboel bent afgevallen of simpelweg door de overgang. Dat kan een reden zijn om kleding op te ruimen en weg te doen.
- Een verlangen naar controle. Als ik het gevoel heb dat ik weinig controle heb over mijn leven, dan vind ik het fijn om eens flink op te ruimen. Wat dát kan ik wel controleren!
- De werkster komt! Deze laatste is een wat banale reden om te gaan opruimen maar wel een hele goede. En eentje die vaak voorkomt! Als tante Marietje me komt helpen met schoonmaken, ben ik altijd de hele vrijdagmiddag druk met opruimen. Als overal rommel ligt, is het namelijk lastig schoonmaken.
- Omdat er bezoek komt. Niet voor niets zijn artikelen met tips hoe je in 5 minuten je huis ‘visite klaar’ kunt maken populair. Bijna niemand wil dat bezoek ziet dat je huis niet is opgeruimd. Eigenlijk best een wonderlijk principe. Blijkbaar is het toch de norm dat je huis opgeruimd hoort te zijn. Zie ook onverwacht bezoek.
- Omdat je vanuit huis werkt, en klanten je aan huis bezoeken. Toen ik nog de cursus Samen Bevallen op maandagavond was ik altijd erg druk om het huis op te ruimen en schoon te maken voordat de cursisten kwamen. Als je huis ook je werkplek is, wil je natuurlijk wel dat het er keurig uitziet voor je klanten/cursisten.
- Door je huis op te ruimen geef je het goede voorbeeld aan je kinderen.
- Als je huis niet netjes opgeruimd is kun je niet lekker zitten. Dan heb je het gevoel dat je eerst moet opruimen. Ik tenminste wel.
- Als je een huishoudelijke hulp hebt, is het handig als je van te voren opruimt. Zo kan ze doen waarvoor ze gekomen is: schoonmaken, en niet opruimen.
Je huis opruimen: waarom zou je juist niet?
Er zijn dus heel wat redenen om je huis op te ruimen. Toch zijn er genoeg mensen bij wie het een rommeltje is. Laten we eens kijken naar overwegingen om juist níét op te ruimen!
- Geen tijd. Met stip op nummer 1 lijkt mij: ‘Geen tijd’. Als je het superdruk hebt met van alles en nog wat, kan ik me voorstellen dat je simpelweg geen tijd hebt om op te ruimen. Hopelijk dus ook niet om rommel te maken, en dan is het probleem dus ook opgelost ; )
- Je houdt niet van routines en vaste ritmes en hebt een broertje dood aan huishoudschema’s.
- Je kunt dingen niet loslaten. Je hebt bijvoorbeeld een grote verzamelwoede, of je bent iemand die echt alles bewaart. Mensen die zoveel bewaren dat ze hun huis uitpuilen worden ook wel ‘hoarders‘ genoemd, en er worden hele tv-programma’s over ze gemaakt.
- Je zit in een machtsstrijd met je partner: wie houdt het het langst vol om níét op te ruimen? En je hoopt natuurlijk dat je partner als eerste zwicht.
- Lichamelijke klachten. Als je niet fit bent, of lichamelijke klachten hebt, kan dat je in de weg zitten om op te ruimen.
- Je houdt niet van bezoek. Door de zooi in je huis hoop je mensen af te schrikken.
- Je hebt geen zin om op te ruimen. En dus doe je het niet. Klaar.
Net zoals er allerlei voedingsgoeroe’s zijn, zo zijn er ook allerlei opruimgoeroes met methodes voor opruimen. Opruimgoeroes zijn mensen die hun eigen methode hebben bedacht met opruimtips. Ze helpen je om een eenvoudiger leven te krijgen.
Je huis opruimen: opruimgoeroe’s
Eerlijk gezegd vind ik de manieren van je huis opruimen van de meeste opruimgoeroe’s vaak best op elkaar lijken. Maar hun presentatie is wel degelijk verschillend. Twee van mijn favoriete opruimgoeroe’s zijn Flylady en De Huishoudcoach. En dus is het best belangrijk om de opruimgoeroe te vinden die je helpt met je huis opruimen op een manier die bij jou past. Ze hebben allemaal zo hun eigen opruimtips. Hieronder een overzicht van opruimgoeroe’s die ik ken!
4 Opruimgoeroe’s: kies de goeroe die jou aanspreekt
1. Els Jacobs, ook bekend als de Huishoudcoach
Els Jacobs schreef onder andere het boek Aan de slag met de huishoudcoach. Ik schreef in mijn review van dit boek destijds dat ik haar heel duidelijk en praktisch vond. Els Jacobs neemt je als lezer aan de hand en helpt je huis en daarmee je leven en huishouden op orde te krijgen.
Maar het is best een dik boek, en daardoor kan deze methode van je huis opruimen wel voelen als een hele klus. En dat brengt me op Flylady.
2. Flylady
Flylady is een Amerikaanse website waar ook ik een tijdje lid van ben geweest. Kenmerkend van Flylady is het idee van ‘babysteps’. Je gaat elke dag niet meer dan 15 minuten je huis opruimen. Wat dat betreft doet deze manier van opruimen me denken aan beginnen met hardlopen. Je begint met een paar minuten, en vervolgens doe je het elke dag een beetje langer. Dit zorgt er voor dat je heel snel een tevreden gevoel krijgt van: ‘Ik heb het toch maar weer gedaan!’
Ook erg leuk aan Flylady vind ik haar motto: ‘Je loopt nooit achter,’ en haar ontdekking van ‘hot spots’. Hot spots zijn plekken in je huis waar zich ongemerkt spullen verzameld. Zoals bij veel mensen op de hoek van het aanrecht.
Het enige nadeel aan opruimgoeroe Flylady vond ik de lawine aan mailtjes die ik kreeg. Dat vond ik vrij veel. Maar Flylady heeft me zeker geholpen mijn huishouden op de rit te krijgen.
3. Marie Kondo
Marie Kondo is enorm populair. En dat is opvallend want ze is heel kort door de bocht. Je moet enorm veel van haar weggooien. Haar methode is behoorlijk radicaal. Het grote nadeel aan opruimen volgens Marie Kondo vind ik dat het enorm veel tijd vraagt. Je moet alles in 1 keer afmaken van haar. Bovendien wordt het met haar methode eerst nog een grotere troep. Als je bijvoorbeeld je boeken wilt opruimen, moet je van Marie Kondo het hele huis door om alle boeken te verzamelen. En die moet je dan allemaal in een kamer leggen. En dan moet je gaan opruimen.
Ik durf mezelf dat niet op de hals te halen. Wat niet wegneemt dat ik onder de invloed van het lezen van Marie Kondo’s boek Opgeruimd best een aantal dingen heb weggedaan. Maar ik heb dus niet braaf haar methode gevolgd.
4. Facebookgroep De Gezellige Huishoudclub
Facebookgroep De Gezellige Huishoudclub geeft haar leden werkschema’s. Je kunt die schema’s volgen om je huis op te ruimen en schoon te houden. Het leuke van zo’n groep is dat je ervaringen kunt uitwisselen en vragen kunt stellen over je huis opruimen.
Je huis opruimen: wat is de beste methode?
In deze post las je 4 methodes die je zou kunnen gebruiken om jezelf te helpen bij je huis opruimen. Als je het mij zou vragen, dan adviseer ik de manier van je huis opruimen van Flylady. Je hoeft dan geen boek te kopen en door te werken, maar krijgt dagelijks mailtjes met instructies wat je die dag moet doen.
Hier onder een bemoedigend en aanmoedigend filmpje van Flylady!
Houd je juist meer van een boek doorwerken? Dan zou ik ik kiezen voor Aan de slag met de opruimcoach van Els Jacobs.
Marie Kondo vind ik vooral geschikt voor mensen die hun hele leven willen omgooien, en veel tijd ter beschikking hebben.
Marie Kondo doet aan opruimen door te ‘luisteren’ naar haar spullen. Ze houdt ze vast, en vraagt zich af: ‘Word ik hier blij van?’ Als het antwoord ‘Nee,’ is doet ze het weg.
Maar er zijn ook andere manieren om op te ruimen. En James Wallman van het boek Ontspullen geeft 6 leuke methodes van opruimen waardoor ik echt zin kreeg in opruimen. Ze zijn origineel en interessant!
Je huis opruimen: 6 leuke methodes : )
1. De tassen-en-dozen methode
Bij deze manier van je huis opruimen doe je al je bezittingen in dozen en tassen. Je doet eigenlijk net alsof je gaat verhuizen, en pakt alles in. Als je iets nodig hebt mag je het uit de doos of tas halen.
Na een maand weet je precies welke spullen je gebruikt en welke niet en welke dus weg kunnen.
Als je van de korte metten bent kun je de kringloopwinkel bellen en ze alle gevulde dozen en tassen laten ophalen! Ben je iets voorzichtiger met opruimen, dan kun je er nog een maandje aan vast plakken.
Is deze manier van opruimen je te radicaal? Dan kun je de tassen-en-dozen methode ook toepassen per kámer.
2. Spel: ‘Heb je het gemist?’
Voor dit opruimspel heb je een huisgenoot nodig. Het is heel simpel: je verstopt iets van je partner. Heeft je partner het na een week/maand nog niet gemist dan had hij of zij het dus niet nodig. En dus kan het weg. Andersom mag je partner ook dingen van jou verduisteren natuurlijk. Een andere methode is gebruik maken van opruimliedjes!
3. De omgekeerde kleerhanger methode
Deze vond ik ook zo leuk! En was ook nieuw voor me. Bij deze manier van opruimen hang je al je kleding keurig met het kledinghaakje dezelfde kant op. Draag je iets? Dan hang je het daarna terug in de kast met het haakje de andere kant op.
Aan het eind van de maand zie je aan de hand van de haakjes welke kleding je ook echt gebruikt!
4. Spel: De maand van het minimalisme
In de maand van het minimalisme ga je evenveel spullen opruimen als het getal van de datum op de kalender. Op 1 augustus doe je dus één ding weg. Op 23 augustus 23 dingen etc.
James Wallman raadt aan om dit spel met een vriendin te doen. Dan kun je er een wedstrijdje van maken wie het het langst volhoudt!
5. De uitdaging aan gaan: ‘Kies een aantal’
Hierbij ga je opruimen aan de hand van een getal. Kies een willekeurig getal, bijvoorbeeld 30. Vervolgens ga je een maand lang leven met niet meer dan 30 dingen. Of je gaat je kast opruimen totdat er niet meer dan 30 dingen over blijven.
6. Brewster’s Miljoenen
Ken je de film Brewster’s Millions? Daarin erft Montgomery Brewster een fortuin. Maar hij krijgt het alleen als hij eerst in een maand tijd 30 miljoen dollar uitgeven. Dat klinkt niet zo moeilijk, maar aan het eind van die maand mag hij niets tastbaars bezitten dat laat zien wat hij heeft uitgegeven.
Brewster’s miljoenen gebruiken als methode om met minder spullen te leven werkt als volgt:
Je geeft evenveel uit als anders, maar aan het eind van die maand mag je niets fysieks hebben dat daarop wijst. In plaats van spullen te kopen, geef je je geld uit aan een activiteit.
Deze laatste methode is dus iets minder een manier van opruimen, en meer een manier om te voorkomen dat je meer spullen krijgt.
Praktische informatie over het boek Ontspullen
Ontspullen is voor 20,- te koop bij bol.com.
Overwin het grootste probleem bij je huis opruimen! Jezelf.
Ben je wel eens in een meubelzaak geweest om een nieuwe bank uit te zoeken? En zei de verkoper toen uitnodigend: ‘Voelt u maar eens aan de stof mevrouw! Voelt dat niet prettig? En gaat u er gerust eens op zitten!’ En wist je dat ze in Apple winkels de schermen van de computer expres een beetje schuin zetten? Zo zorgen ze ervoor dat bezoekers het scherm moeten aanraken om het goed te zien. En daardoor wordt de kans op kopen groter.
Apple en de verkoper weten wat ze doen!
Want onderzoek heeft bewezen dat als je iets aanraakt je er waarde aan gaat hechten. En hoe langer en uitgebreider je iets aanraakt, hoe meer je het wilt hebben!
Snap je nou wat het probleem is met aanraken bij opruimen?!
De grootste hinderpaal voor een schoon en opgeruimd huis ben je vaak zelf. Want als je besluit om te gaan opruimen, dan pak je de spullen die weg kunnen op.
En zo gauw je spullen oppakt, wordt het lastiger om ze los te laten.
Plotseling herinner je je iets speciaals over het voorwerp. Of je bedenkt ineens: ‘Misschien kan ik het toch ooit nog wel gebruiken!’
Je huis opruimen zonder emotie
Hoe kun je het voor jezelf makkelijker maken om oude meuk het huis uit te werken?
- Vraag een vriendin of buurvrouw om te helpen. Je vriendin of buurvrouw heeft namelijk geen emotionele binding met jouw spullen. En kan daardoor objectiever beoordelen of iets kan blijven, of weg moet.
- Doe alsof elk voorwerp dat je opruimt gloeiend heet is. Je kunt het dus echt niet langer dan 1 à 2 seconden vasthouden.
- Vermijd foto albums!
- Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben een gevoelloze opruimrobot.’
Mijn partner is het probleem!
Je huis opruimen met je partner is vaak niet eenvoudig. De verklaring hiervoor is dat wel:
Mensen hebben vaak verschillende manieren van opruimen.
Ben jij een soort opruimrobot die heel makkelijk spullen de deur uit doet? En is je partner het probleem? Dan is de oplossing een stuk eenvoudiger. Ruim de boel op als hij of zij er niet is. Zodat hij niet bij alles kan zeggen: ‘Nee, dat wil ik houden!’
N.b. om relatieproblemen te voorkomen is het wel handig om van te voren zijn toestemming te vragen om eens flink op te ruimen! Doe dat in het algemeen, en noem geen specifieke dingen.
Opruimen met je partner: verschillende prioriteiten en manieren van opruimen
Verschillende prioriteiten als het gaat om opruimen willen wel eens botsen. Zo vindt mijn man het bijvoorbeeld geen probleem als er tijdschriften en schoenen door de woonkamer slingeren. Terwijl ik pas echt lekker van mijn kopje koffie kan genieten als die állemaal zijn opgeruimd.
Een ander verschil in opruimen waar mijn man en ik tegenaan lopen, of vooral ik, is dat mijn man het prima vindt om een déél op te ruimen en de andere helft gewoon te laten liggen. Ik heb daar maar één woord voor:
AAAAAAAARGH!!!!!!!
Ik word echt niet goed van deze opruimgewoonte van mijn man. Want dan is het immers nog steeds niet netjes en opgeruimd. Maar mijn man heeft nergens last van. Voor hem is het al goed genoeg.
Maar het meest bekende probleem bij opruimen met je partner is dat de één makkelijker dingen kan wegdoen dan de ander. Mijn man heeft een kast en een bureautje tjokvol papieren. Volgens mij weet hij zelf niet eens wat er allemaal in zit, maar het mag beslist niet weg! En als ik begin te porren en te zeuren dat hij het moet opruimen dan zegt hij: ‘Ik doe dat heus wel een keer! Als ik tijd heb.’
Maar ik wacht al zo’n 10 jaar…
Hoe kun je toch succesvol je huis opruimen met je partner?
Goed, de problemen zijn duidelijk. Hoe kun je nou ondanks de onderlinge verschillen toch succesvol samen je huis opruimen? Hieronder opruimtips!
- Met stip op nummer 1: accepteer elkaars verschillende opruimgewoontes. Desnoods knarsetandend.
- Leg je partner uit wat rommel en zooi met je doen. Hij heeft er misschien geen last van, maar als jij dat wel hebt kan een goede uitleg misschien zijn ogen openen.
- Kies allebei 1 onderwerp waarbij jullie je zin krijgen. Dat kan een kastje zijn of een bepaalde ruimte. In die ruimte of kastje is jouw of zijn woord wet, en geldt wat jij zegt. Denk dus goed na wat je kiest.
- Geef het goede voorbeeld. Begin met een plek van jezelf op te ruimen en laat je partner het resultaat zien. Hopelijk werkt het aanstekelijk.
- Ga niet opruimen als je allebei moe bent of chagrijnig. Dat is vragen om moeilijkheden. Maak een duidelijke afspraak over wanneer jullie gaan opruimen.
- Ruim eventueel op in aparte kamers, zodat je niet hoeft te zien hoe (slecht) de ander opruimt.
- Als je de ruimte hebt, kun je ervoor kiezen dat je partner een eigen ruimte heeft waar hij of zij net zo weinig kan opruimen als hij maar wil. En jij zorgt gewoon dat je daar nooit binnenloopt.
Wat je in ieder geval níét moet doen….
Wat je in ieder geval niet moet doen is op een kwade dag zelf de zooi van je partner uitmesten en opruimen. Grote kans dat je partner flipt bij thuiskomst. Ik spreek helaas uit ervaring….
Ruim je sleutelbos eens op! En je tasje
Menigeen is aan het ‘declutteren’ en overbodige spullen uit kastjes aan het opruimen. Maar er is één plek waar veel mensen niet aan denken bij het stroomlijnen en opruimen van hun bestaan: de sleutelbos!
Aan mijn sleutelbos prijkten op een gegeven moment mijn:
- autosleutel (zie ook autosleutel kwijt!)
- mijn huissleutel
- een sleutel van de achterdeur
- een sleutel waarvan ik niet meer wist waarvan hij was, en om die reden ook niet durfde weg te doen
- fietssleutel
- zo’n dingetje waaraan je een muntje voor het supermarktkarretje kunt bevestigen
- heel veel ringetjes van sleutelhangers die ik ondertussen verloren was
- een paar gehavende linten van een sleutelhanger die ik ooit bij de Blokker kocht omdat hij zo romantisch was
Die sleutelbos gaf me een onrustig en slordig gevoel, en dus heb ik hem radicaal opgeschoond. Nu hangt er alleen nog maar mijn huissleutel aan. Het muntje voor het supermarktkarretje bewaar ik voortaan los in mijn tas.
En omdat ik altijd stilletjes heb geweten dat ik eigenlijk in een kasteel hoor te wonen, is mijn nieuwe sleutelhanger een grote zwarte sleutel die er uitziet alsof hij alle poorten kan openen. Voor maar 0,59 bij de Action! Omdat hij zo groot is, hoef ik nu ook niet meer paniekerig te graven in mijn tas als ik mijn sleutel zoek.
En hier is tie dan: mijn opgeschoonde sleutelbos! Tadaaaa!
Je huis opruimen samenvattend
Een opgeruimd huis is een opgeruimd gemoed! In deze post las je waarom opruimen belangrijk is, en kreeg je bovendien praktische handreikingen om thuis aan de slag te gaan.
Hieronder handige links naar nog veel meer posts over opruimen op Huisvlijt!
- Opruimtips
- Hulp bij opruimen
- Tijdschriften opruimen!
- Boeken opruimen
- Opruimen voor je doodgaat
- Opruimen en een goed doel steunen met behulp van Packmee
- Kinderen laten helpen met opruimen
- Klusjes die kinderen kunnen doen
- Opruimen is zo gek nog niet
- Slim opruimen
- Borduurgaren organiseren en opruimen
Startpagina’s met links naar opruimtips
- Opruimen startpagina
- Startpagina met opruim links
- Nog een startpagina met handige links over opruimen
- En nog eentje
- Opruimtips om je huis verkoopklaar te maken
- Linkexplorer opruimtips
- Startplezier
- Opruimen starpagina net
Hoe denk jij over opruimen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik ben heel erg rommelig maar als ik een keer mijn kamer op heb geruimd, ben ik alles kwijt. Dat heb ik in mn rommel nooit haha! Ik heb niet vaak zin om op te ruimen maar als ik bezig ben, vind ik het echt heerlijk en kan ik niet stoppen haha
Ik lees dat inderdaad wel eens: dat mensen met een rommelig huis wel precies weten waar alles is!
Mijn moeder zei altijd een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd of een opgeruimd hoofd is een opgeruimd huis. Dus als ik nu echt te onrustig word in mijn hoofd dan weet ik dat het tijd is om op te gaan ruimen.
Dat vind ik een mooie en wijze uitspraak van je moeder! En wat leuk voor haar dat je die ook nog eens in praktijk brengt.
ik ben nu lekker aan het opruimen, voelt zo goed. die omgekeerde kleerhanger kende ik nog niet, wat goed bedacht. ik ga dat eens toepassen.
Ik had vroeger altijd een hekel aan opruimen, maar nu we nog maar met zijn tweetjes zijn is het veel makkelijker :)
Ik heb altijd gehouden van een opgeruimd huis.
de redenen die je aanhaalt zie ik hier ook.
Ik merkte wel dat, toen het niet meer helder was in mijn hoofd na het overlijden van mijn vriend en de fertiliteit zijn tol eiste, ik er niet toe kwam…
Mijn hoofd was niet helder, en mijn huis dus ook niet. Dat klopt alleszins dus wel.
ja, het weerspiegelt soms je gemoedstoestand is mijn ervaring.
Ik ben hier dus echt heel slecht in, het is echt een drama. En waarom? Puur omdat ik er inderdaad geen zin in heb. Soms heb ik ineens een ingeving, waarbij ik opeens een hele inhaalslag ga maken, maar over het algemeen valt het een beetje tegen hier. Bij mijn vriend is het eigenlijk net zo.
Jammer, dat je vriend dan niet net het tegenovergestelde is wat betreft opruimen. Dat zou handig zijn geweest, want dan kon je het gewoon uitbesteden aan hem : )
Die omgekeerde hangertip vind ik wel wat! Al is dat praktisch gezien hier een uitdaging met manlief die ook dingen in de kast ophangt maar het idee spreekt me aan! En het verstoppen ook! lolll…
Wat een fijn en uitgebreid artikel. Opruimen kan in deze periode prima
Ja het voorjaar leent zich vaak goed om de boel eens flink op te ruimen.
Opruimen, ik heb er zo’n hekel aan. Daarom vond ik het gedeelte ”Opruimen: waarom zou je juist niet?” in je blog het leukste om te lezen. :-)
Ja, ik heb voor elk wat wils Caroline ; )
Wij hebben niet veel spullen maar we wonen wel met zijn vieren in een erg klein huisje. Denk dat hier het voornaamste probleem is dat we meer kastruimte nodig hebben. Ik vind Marie Kondo een aansteller haha sorry vind haar zo irritant.
Oh, dat vind ik intrigerend Frederique : ) Wat vind je zo irritant aan Marie Kondo?
Ik heb een paar jaar terug mijn kamer opgeruimd met behulp van de mins game methode. Dat werkte voor mij ook goed.
Opruimen. Waarom zou je? –> In punt 11 en 16 zeg je eigenlijk hetzelfde.
Wat een fijn artikel! Ik ruim zelf altijd snel nog op net voordat ik ga slapen, zodat ik de volgende dag voor mijn gevoel weer rustig van start kan gaan.
Super artikel om te lezen en ook fijne tips om over na te denken en uit te proberen. Dit zorg voor minder stres en meer rust. Groetjes, Daphne