Keuken schoonmaken 10 basisregels

keuken schoonmaken

Of het nou gaat om de keuken schoonmaken, of schoonmaken in het algemeen: Ik houd stiekem van nieuwe schoonmaakmiddelen.

De belofte van bijvoorbeeld een nieuwe fles allesreiniger vind ik erg motiverend!

Onderstaande post maakte ik samenwerking met Blue Wonder. Ik kreeg van hen een doos met schoonmaakmiddelen om te proberen. Blue Wonder maakt schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn en die ook nog eens hun werk goed doen.

Keuken schoonmaken: 10 basisregels

Voel jij je wel eens overweldigd als je jouw keuken wilt schoonmaken? Al die kastjes, lades en apparatuur? Waar te beginnen? En hoe? In deze post vind je 10 basisregels voor je keuken schoonmaken

1. Schoonmaakregel: begin altijd bovenaan

Als je een ruimte gaat schoonmaken, en dus ook een keuken, is het verstandig om altijd bovenaan te beginnen! Dat is één van de belangrijkste schoonmaakregels. Want als er dan stof en viezigheid naar beneden vallen komt het terecht op stukken die je toch nog moet schoonmaken! Zo voorkom je dat je twee keer hetzelfde oppervlak moet schoonmaken.

2. Gebruik een schoonmaakmiddel

Alleen water is niet genoeg om je keuken goed schoon te krijgen. Want water helpt je alleen om loszittend vuil te verplaatsen. Wil je echt vastzittend vuil, vet en kalk weg krijgen dan heb je extra hulp nodig. En die hulp krijg je van schoonmaakmiddelen. Die zorgen er namelijk voor dat het vuil loskomt zodat jij het vervolgens kunt verwijderen.

3. Geduld is een behulpzame vriend bij je keuken schoonmaken

Door een schoonmaakmiddel aan te brengen op bijvoorbeeld een vies fornuis en het even de tijd te geven om in te werken, weken vuil en viezigheid los. Vervolgens is het voor jou veel makkelijker om het schoon te vegen. Dus in plaats van dat je stevig moet poetsen en schrobben veeg je het zo weg.

4. Minimalisme en hoge keukenkastjes zijn je beste vriendinnen

Naast een behulpzame vriend, zijn er twee beste vriendinnen! De eerste heet Minimalisme. Want hoe minder spullen je in de keuken hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken. Dit is een advies dat ik ook altijd tegen mijn kinderen predik:

Wie een hekel heeft aan opruimen, doet er goed aan niet teveel spullen te hebben.

Door overbodige keukenspullen weg te doen creëer je ruimte en tijd die je anders had moeten besteden aan het schoonmaken van die apparaten.

De tweede is Hoge keukenkastjes. Het is momenteel in de mode om alleen aan de onderkant van je keukenkastjes te hebben. En boven het aanrecht pittoreske planken waarop je spullen kunt zetten. Zeker staat dat erg leuk, maar het betekent veel meer schoonmaakwerk. Stof en vet hebben vrij spel om zich op je leuke uitstallingen te nestelen. Zet alles in keukenkastjes en het blijft een stuk schoner. Lees ook Bovenkant keukenkastjes schoonmaken.

5. Nieuwe schoonmaakmiddelen geven nieuwe motivatie bij je keuken schoonmaken

Natuurlijk kun je je eigen zeep en allesreiniger maken of baking soda gebruiken. Maar velen onder ons kunnen genieten van de opwekkende geur van een schoonmaakmiddel. De schoonmaakmiddelen van Blue Wonder zijn vrolijk gekleurd en ruiken lekker. Daardoor kunnen ze motiverend werken om aan de slag te gaan. Zeker als na gedane arbeid je hele huis heerlijk fris ruikt.

6. Een schone gootsteen doet wonderen bij je keuken schoonmaken

Het is één van de stokpaardjes van de Amerikaanse Flylady die vrouwen helpt hun huishouden op orde te brengen: Shine your sink, oftewel zorg voor een blinkend schone gootsteen. Een schone gootsteen geeft een gevoel van voldoening, en motiveert om de rest van het huis schoon en bij te houden. Bovendien voorkomt het verstoppingen en dat je je gootsteen moet ontstoppen.

7. Meer schoonmaakmiddel is niet altijd beter!

‘Als een beetje helpt, dan helpt meer vast nog veel beter,’ dacht ik ooit, en gooide voor de zekerheid nog een dopje extra allesreiniger in mijn sopje. Maar meer schoonmaakmiddel is helemaal niet beter. Sterker nog, het kan vloeren en oppervlakken dof maken. Bij Blue Wonder hebben ze daarom als motto:

‘De nr. 1 kracht uit Nederland’.

Omdat het zo krachtig is dat je er maar weinig van nodig hebt! Niet teveel schoonmaakmiddel gebruiken is ook heel belangrijk bij ramen lappen. Gebruik je teveel, dan krijg je lelijke strepen.

8. Leg kranten op de bovenkanten van je keukenkastjes

Bovenkanten van keukenkastjes vangen stof en vet. Je ziet het weliswaar niet, maar het zit er wel. Door krantenpagina’s op de bovenkant van je keukenkastjes te leggen maak je je leven makkelijker. Want in plaats van stevig te schrobben om vet en vuil te verwijderen, hoef je alleen maar even een nieuwe krant neer te leggen.

9. Vergeet de filters uit de afzuigkap niet maandelijks schoon te maken

Als je kookt zet je de afzuigkap aan om stoom en dampen weg te leiden naar buiten. Maar wat niet iedereen weet is dat de filters in je afzuigkap vet worden. Zo vet zelfs, dat ze uiteindelijk brandgevaarlijk worden. Haal ze er daarom minstens 1x per maand uit en maak ze grondig schoon. Je afzuigkap schoonmaken is echt belangrijk. Net zoals je waterkoker ontkalken trouwens.

10. Zorgen voor je keuken is zorgen voor jezelf

Tegenwoordig is er een trend om te pochen dat je een slechte huisvrouw bent. Deze trend komt voort uit het idee dat huishoudelijk werk stom is. Als je met deze houding de keuken schoonmaakt dan zal het een vervelende klus zijn. Maar vergis je niet! Zoals Monique Wortelboer schrijft in haar boek:

‘Huishouden is zorgen voor het leven.’

Je (t)huis is je veilige basis. Door die basis schoon en netjes te houden creëer je een veilige plek voor jou en je hele gezin.

Hoe kan dat nou stom zijn!

Hoe een klein merk groot kan zijn

Wat Blue Wonder bijzonder maakt is dat dit kleine merk uit Nederland erin is geslaagd om als eerste een 100% aardolie-vrije oppervlaktereiniger in de grote supermarkten op de plank te krijgen. Alle bekende middelen worden met aardolie gemaakt en vervuilen daardoor meer. Bovendien bevat Blue Wonder met etherische oliën waardoor het heerlijk ruikt! Lees ook mijn blogpost over Etherische olie kopen.

Beste keuken schoonmaakmiddel

In de keuken worden dingen vaak vettig. Dat betekent dat het beste schoonmaakmiddel in de keuken vaak een schoonmaakmiddel is dat kan ontvetten. Veel mensen gebruiken in de keuken dan ook graag Dasty. Ook de Consumentenbond zegt dat het beste schoonmaakmiddel voor de keuken een zogenoemde specialistische reiniger is.

Het beste keuken schoonmaakmiddel ontvet

Dus niet een gewone allesreiniger, maar eentje die speciaal geschikt is voor de keuken. Dat is in de regel dus een schoonmaakmiddel dat kan ontvetten. Vaak zijn die ook wat agressiever… Test het dus altijd eerst voorzichtig op een klein stukje zodat je zeker weet dat het niet je aanrechtblad of keukenkastjes beschadigt. Je kunt speciale schoonmaakmiddelen voor de keuken vaak makkelijk herkennen, want het staat er meestal wel op! Hieronder een voorbeeld van Albert Heijn:

beste keuken schoonmaakmiddel

Tegelijkertijd zijn er velen die zeggen dat al die specialistische schoonmaakmiddelen onzin zijn en dat je genoeg hebt aan zand, zeep en soda!

Keuken schoonmaken: zo doet huishoudkundige Suus dat

De keuken is een ruimte in huis die we veel gebruiken, en waar hygiëne belangrijk is, is de keuken.

Wat moet je in de keuken schoonmaken?

 • de kasten
 • fornuis en oven
 • koelkast
 • magnetron
 • aanrecht
 • vloer

Het hoeft gelukkig niet allemaal tegelijk. Wat doe je wanneer?

Keuken schoonmaken: dagelijks

 1. opruimen
 2. afwassen (als je geen afwasmachine hebt)
 3. hand- en theedoeken vervangen
 4. Vaatdoekje vervangen (liefst 2x per dag)
 5. fornuis schoonmaken
 6. vloer vegen of dweilen

Keuken schoonmaken: wekelijks

 1. opruimen
 2. buitenkant keukenkastjes schoonmaken. Let op: fabrikanten geven hiervoor vaak speciale schoonmaakinstructies afhankelijk van het materiaal van je keukenkastjes.
 3. magnetron schoonmaken (binnen en buiten)
 4. koelkast afnemen (buiten en binnenzijde)
 5. gasfornuis schoonmaken
 6. afzuigkap schoonmaken
 7. vloer dweilen

Tijdsduur: 15-30 minuten, afhankelijk van de grootte van de keuken

Succes met je keuken schoonmaken!

Groetjes
Suus

Copyright 2002 Suus

Nieuwe keuken schoonmaken

Een nieuwe keuken schoonmaken lijkt misschien onzin. Hij is immers nieuw? Maar net zoals je nieuw gekochte kleding eerst even moet wassen, en nieuwe pannen en serviesgoed eerst even schoonmaakt, zo moet je ook een nieuwe keuken schoonmaken. Want dat is wel zo fris.

Nieuwe keuken schoonmaken is snel gedaan

Het voordeel van een nieuwe keuken schoonmaken is dat het doorgaans snel klaar is. De keuken is immers nog niet gebruikt en er zullen dus geen vlekken of vet op zitten. Dat betekent dat je voldoende hebt aan een vochtige microvezeldoek of een gewoon schoonmaakdoekje. Begin in 1 hoek van je nieuwe keuken en werk vervolgens systematisch met de klok mee. Neem alle oppervlakken grondig af, ook de binnenkant van de keukenkastjes. En vergeet de hoekjes niet.

Bijkomend voordeel van je nieuwe keuken schoonmaken is dat je er vertrouwd mee wordt. Je krijgt als het ware ‘feeling’ voor je keuken. En als hij dan helemaal goed schoon is, kun je hem gaan inpakken!

Tip om jezelf later werk te besparen!

N.B. Heb je hoge kastjes die niet tot het plafond reiken? Leg daar dan na het schoonmaken meteen even oude kranten op. Zo voorkom je dat je later heel erg moet boenen om de bovenkant van je keukenkastjes schoon te krijgen.

7 Basisregels schoonmaken

 1. Meng nooit schoonmaakmiddelen want dat kan ronduit gevaarlijk zijn. Doe bijvoorbeeld nooit chloor in je wc-pot en daarna azijn! Want die twee vormen een gevaarlijk chloorgas.
 2. Werk altijd van boven naar beneden.
 3. Begin altijd met het minst vieze. Maak in de wc bijvoorbeeld eerst de deurklink, lichtknopje en de kraan schoon en doe de wc bril en onder de wc-bril het laatst.
 4. Neem per ruimte een nieuw schoon schoonmaakdoekje.
 5. Werk met de klok mee zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Linkshandigen werken vaak juist liever tegen de klok in. Dat is ook prima. Waar het omgaat is dat je niets vergeet.
 6. Laat je niet gek maken voor slimme marketingtrucs en mooie flessen schoonmaakmiddel. Onze oma’s maakten schoon met groene zeep en soda.
 7. Houd rekening met het milieu en kies voor schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn.

Blue Wonder schoonmaakdoekjes

Bij de Action kocht ik een keer Blue Wonder schoonmaakdoekjes. Maar ik vond ze niet zo prettig. Ik vond ze namelijk te soppig. Schoonmaakdoekjes moeten niet te nat zijn vind ik. Daarom koop ik nu meestal weer de gele vochtige doekjes van de Action.

Conclusie keuken schoonmaken

De keuken is het hart van het huis. Er wordt gekookt en geleefd. Daarom is het belangrijk dat het een prettige en schone plek is. In deze post gaf ik 10 basisregels waarmee jij kunt zorgen dat jouw keuken een fijne plek is om te zijn en te koken! Meer handige tips vind je bij De Huishoudcoach.

Keuken poetsen leestips

keuken schoonmaken

Heb jij nog handige aanvullende tips voor je keuken schoonmaken?

Deze post verscheen voor het eerst in 2017 en is helemaal geupdate. 

N.B. De doek om mijn hoofd is eigenlijk mijn mooie rode jurkje met witte stippen van Bonprix!

Similar Posts

139 Comments

 1. Ik heb regelmatig nog een afwas die ik met de hand doe en dan neem ik meteen het fornuis, aanrecht en wat ik nog meer zie mee. Heb ik een heel aktieve bui dan doe ik de gootsteen ook. Mijn keuken is aan de buitenkant vrij basic en geen open planken met allerlei serviesgoes. Lijkt me een crime met schoonmaken.
  Het fornuis doe ik ook weleens met dasty van de wibra. Werkt heel goed. De frontjes doe ik met een amway schoonmaakmiddel in een spuitflacon. Ik kreeg dit van een vriendin. Ik vind het fijn werken en is voor het milieu ook niet zo verkeerd. Ik heb een fles geconcentreerd middel gekregen en doe water in de flacon, dan een scheutje van dat schoonmaakmidde, even schudden en klaar.

 2. Ik vind schoonmaken echt een kwelling, maar ben altijd erg blij wanneer ik het heb gedaan en alles weer blinkt! Tegenwoordig gebruik ik eigenlijk alleen nog maar schoonmaakdoekjes, die met citroengeur, meestal van de Lidl. Ik heb gemerkt dat dit mijn drempel om schoon te maken verlaagd doordaat ik even snel een doekje ergens overheen haal. Echt super!

 3. Wat een leuk artikel! Mijn keuken zit in de woonkamer..naja het is zeg maar één grote ruimte. En ik vind het heel belangrijk dat de keuken netjes en schoon is!

 4. Ik hou mijn keuken en huis ook goed schoon. Ik deed ooit het MDGO-VZ en had daar huishoudkunde, niet het leukste vak maar wat heb ik veel geleerd en eigenlijk pas ik dat tegenwoordig nog steeds toe in mijn huis. Ik ben dol op een schone keuken.

 5. Schoonmaken – niet mijn sterkste kant en vind het ook echt niet leuk. Het is dat het moet en daarom vond ik die tip van de kranten een hele goede – die ik zeker ook ga gebruiken.

 6. Oops dan zit ik volgens mij vast in de trend van 2017! Ik vind schoonmaken echt niet leuk. Alleen als ik een dag voor mezelf heb ingepland om 1 groot ding te doen. Zelf gebruik ik ook blue wonder en antikal. Werken allebei erg fijn.

 7. Schoonmaken is echt niet mijn ding, maar gelukkig hoef ik niet heel veel schoon te maken in huis door middel van een schoonmaakrooster. Ik doe alleen mijn eigen kamer zelf wat vaker en ben dan blij als het weer helemaal schoon is.

 8. Tip die ik op een Amerikaanse website zag: geen rondjes maken over een oppervlakte met je doekje, want dan veeg je het vuil weer over het deel dat je al schoongeveegd hebt. Je kunt beter een soort zigzag beweging maken.

 9. Leuk artikel en goeie tips! Inderdaad vind ik een lekker ruikend en gezellig uitziend (voor zover dat kan haha) schoonmaakmiddel heel belangrijk en bovendien bespaart een goed schoonmaakmiddel je gewoon een hoop tijd! En goed advies wat je geeft aan je kids…ik ben zelf ook van de minimalistische kant, moet dat ook maar eens uitleggen aan mijn zoon! ;-)

 10. Echt super handige tips! Ik ben niet zo van het schoonmaken en ik heb gelukkig een schoonmaakster maar hou het zelf wel een klein beetje bij. Zoals na het koken enzo

  1. Fijn dat je plezier kunt beleven aan schoonmaken Marsha. Dat heeft niet iedereen. Maar ik herken wel wat je zegt: het schoonmaak proces kan beslist therapeutisch werken.

   Met de spinnenwebben veeg je ook de muizenissen uit je hoofd.

 11. Goede tips, ik doe het eigenlijk ook ongeveer zo, maar ik heb ook in de thuiszorg gewerkt. Vind het altijd fijn om te wisselen met schoonmaakproducten. Ik heb namelijk het idee dat ik anders teveel een aan de geur en met een ander product ruikt het dan gelijk weer lekker fris.

 12. Ik werk in de schoonmaak en na 6 uur bij anderen schoongemaakt te hebben , heb ik eigenlijk niet zoveel zin om thuis ook nog aan de slag te moeten. Nu woon ik sinds mijn dochter het huis uit is alleen en valt er minder schoon te maken. Als ik dan toch aan de slag moet haal ik mijn beste vriend tevoorschijn, mijn stoom reiniger , die maakt alles veel makkelijker om te doen.

 13. Leuk artikel – haha – ik weet nog een aantal jaar geleden dat ik een keer moest schoonmaken voor mijn moeder. Ze vroeg me wat ik aan het doen was omdat ik eerst beneden aan t schoonmaken was. Ze zei het is handig als je eerst het stof boven overal weghaald anders doe je het voor niks

 14. Handige tips! De kranten op de kastjes zou bij mijn niet werken omdat daar ook pannen staan die ik vaak pak. Dus dan zou dat een bende geven. haha… ik moet maar gewoon af en toe op een trapje gaan staan… ;)
  En het is gek, vooral omdat je mijn keuken niet ziet vanuit de rest van de woning, maar een schone keuken helpt mij zeker om me beter te voelen en de rest ook schoon te willen maken. :)

 15. Ik hou er van als alles netjes schoon is. Het jammer vind ik altijd dat je na een uur alweer opnieuw kunt beginnen omdat men niet netjes met de keuken omgaat. Toch blijf ik het elke dag stellig doen omdat ik hygiëne in de keuken super belangrijk vind!

 16. Blue wonder staat hier ook in het keukenkastje, wordt volop gebruikt, ook de groene en roze variant van hun. Ik ben ook fan van de wondersponsjes. Ken je die? Dat zijn van die witte sponzen….krijg je echt alles mee schoon. Ik gebruik ze voor pen op hout speelgoed, verf op speelgoed, en zwarte vegen op witte schoenen. In de keuken gebruik ik ze om het vet (van het koken) van de achterwand af te krijgen. Een mooie combi met blue wonder ;-)

 17. Heel veel tips, ook in de reacties. Wat ik nog toe wil voegen: wees niet zuinig met je aanrechtdoekjes, pak wat vaker een nieuwe. Niet alleen iedere dag een nieuwe, maar ook tussendoor bij schoonmaken. Zorg voor een lekkere stapel in je kast en draai na vieze klusjes een 60 graden was waarin je de schoonmaakdoekjes meewast en dan heb je meteen daarna weer een flinke voorraad.
  (Heb je niet voldoende was voor een 60 graden trommel, laat dan de doekjes over de rand van een emmer drogen voordag je ze in de wasmand gooit om te wachten tot je genoeg hebt)
  Geleerd van mensen in de voedingsmiddelen industrie en bejaardenzorg: hoe heter hoe beter.

 18. Niet echt een schoonmaaktip, maar wel een tip om het schoonmaken wat dragelijker te maken: podcasts (Nachtzuster van Radio 1!) of een luisterboek opzetten. Oortjes in en gáán! :)

 19. Ik sta niet te juichen om te gaan schoonmaken, doch het hoort erbij en dat betekend voor mij gewoon doen en beginnen en vooral ik geniet ervan als het klaar is!!
  Ik heb geen baat bij een ander of nieuw schoonmaakmiddel, gebruik altijd hetzelfde, wel vind ik goede materiaalen om mee werken belangrijk, zoals fijne werkdoeken, goede raamtrekker en dweilstok.

 20. Ik doe de keuken eigenlijk bijna dagelijks afnemen.. zoiezo de kastjes van buiten, gastfornuis, gootsteen, apparaten enzo… hoort een beetje bij de afwas vind ik hehehe

 21. De tip van de kranten vind ik echt een hele goede! Wij gebruiken zelf een goedkoop en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel van de Action. En het ruikt ook nog eens hartstikke lekker.

 22. Handig die tips! Ik ben gek op een schoon en frisruikend huis als ik gepoetst en gedweild heb, maar aan het daadwerkelijke schoonmaken heb ik echt een flinke hekel :P Eigenlijk zou ik dat nu ook moeten doen, maar ik besloot tussendoor even wat blogs te checken… Gelukkig maakt mijn vriend de badkamer schoon en strijkt hij, dat vind ik de vervelendste klusjes. Ga ik snel weer verder!

 23. Ik vind schoonmaken alleen maar heel erg omdat niemand anders in huis verder iets doet. Daarom doe ik het minder dan ik eigenlijk zou willen. Maar ik hou heel erg van een schoon en fris huis

 24. Die trend van planken met daarop spullen snap ik eerlijk gezegd niet, daarmee zadel je jezelf op met nog meer schoonmaakwerk en ik vind het er vaak rommelig uitzien :) Ik heb alles netjes in kastjes opgeborgen scheelt toch weer in opruimen en schoonmaken. Dat van die afzuigkapfilter wist ik niet (brandgevaar). Heb in dit huis wel een afzuigkap, maar eerlijk gezegd gebruik ik deze (nog) niet.

 25. Hele handige tips. Wij hebben helaas hoge planken wat wel ff klimmen is maar met deze tips komt t helemaal goed. Veel liefs

 26. Het viel mij ook op dat je een leuke huisvrouw foto hebt geplaatst. Ik zeg ook vaker doen! Mijn tip: de ouderwetse zeep Driehoek werkt super in de keuken!

 27. Mijn keukenkastjes komen gelukkig helemaal tot boven aan het plafond. Dat scheelt weer schoonmaken. Zeker omdat we geen krant meer hebben ????.
  En het klopt wel, als mijn gootsteen vies is, vind ik dat heel naar!

 28. Schoonmaken is niet vervelend. Ik zet lekker een muziekje op en doe mijn ding. We zijn wel bezig met minimaliseren en dat wil ik helemaal goed aanpakken als het huis goed af is. Manlief is zo’n type die voor elke slok een nieuw glas pakt en dan kan ik blijven afwassen. Dan is schoonmaken niet zo leuk meer ;).

 29. Schoonmaken is niet echt mijn ding maar het moet gebeuren. Ben altijd wel blij als het gedaan is en ik kan genieten van de frisheid en het schoon zijn

 30. Super handige tips! Ik kijk er persoonlijk altijd tegenop om ruimtes als keuken en badkamer schoon te maken. Uitstellen is dus een bekende fenomeen bij mij. Wij hebben het geluk dat onze bovenkasten geheel tot aan het plafon gaan. Daar hoef ik mij dus niet mee bezig te houden :-)

 31. Mijn moeder gebruikt het ook al jaren met veel plezier. Gelukkig wordt mijn keuken schoongemaakt ik ben niet zo’n poetser zelf. Maar wat ik wel fijn vind is een blinkende gootsteen ;-)

 32. Ik heb al 12 jaar een hekel aan het huishouden, early adopter ;-)
  We doen het alleen als het echt niet meer anders kan en hebben darom ook besloten om een schoonmaakster te nemen, als is het maar voor de grote klussen.

  1. Groot gelijk dat je dan een schoonmaakster neemt. Dat doet me denken aan een conference van wijlen Wim Sonneveld. Die vertelt dat hij tegen iemand roept die op een ladder staat te schilderen:

   ‘Dat doe je verkeerd!’

   Die man sjouw vervolgens helemaal de ladder af en vraagt: ‘Hoe moet het dan?’

   En dan antwoordt hij: ‘Dat moet je een ander laten doen!’

 33. Minimalisme! Fantastische tip! Helaas heb ik heel veel troep en dat maakt de keuken schoonmaken idd een grote ramp… binnenkort eens flink weggooien

  1. Alles lozen wat niet echt nodig is helpt enorm Marieke! Oh, doe je dan voor en na foto’s op je blog! Het lijkt me leuk om het verschil te zien.

   Houd me op de hoogte als je wilt!

 34. Ik ben een groot fan van dichte kastjes.
  “Elbow grease”, ook heel belangrijk! :) :) Engelse uitdrukking dat je ook daadwerkelijk moet poetsen op iets.

 35. Bedankt voor deze handige tips! Schoonmaken is absoluut niet mijn hobby maar 1x in de week op een zaterdag pakken we samen alles even goed aan!En dan genieten we ook dat het zo lekker fris en schoon is.

 36. Schoonmaken en opruimen zijn niet mijn grootste hobby, maar de keuken probeer ik wel schoon te houden. In mij. Vorige huis had ik bijvoorbeeld geen bovenkastjes

 37. Goede tips! Vooral de kranten. Misschien moet ik dat ook gaan toepassen. Ik heb nog een trauma van het schoonmaken van mijn antikraakhuisje waarbij ik met een steekmes het vet van de keukenkastjes moest krabben.
  Voor het schoonmaken van mijn keuken zorg ik er altijd voor dat de kinderen niet in de buurt zijn, maar manlief wel. Ik poetsen en hij alles netjes schoonmaken. Ik heb net te weinig tijd om hier rustig de tijd voor te nemen, maar als we het samen doen is het gezellig en zonder de kinderen schiet het lekker op.

 38. Wat een goede tips! Bovenaan beginnen doe ik altijd wel… voordat ik ga stofzuigen stof ik ook eerst alles af… En ik werk graag van de bovenste verdieping naar beneden… al heb ik dan vaak geen zin meer als ik beneden aan kom hahah

 39. Conclusie:
  Het artikel is uitgeprint en komt vanavond op het bord van mijn vriend te liggen :D Toevallig gisteren de discussie gehad over schoonmaken en die gaat de beste man natuurlijk verliezen haha.

 40. Is dit middeltje ook goed om te gebruiken op een keukenweekblad van gepolierd beton? Want deze is erg gevoelig voor schoonmaakproducten.

 41. Wat sta jij tof op de foto, maar dit ter zijde. Schoonmaken doe ik omdat het moet maar ik krijg er geen happy gevoel van, dat heeft mijn moeder wel.

 42. Nou meteen straks maar even aan de poets :-) keukenkastjes mogen wel weer keer gedaan worden. En ik wil ze ook verven dus wordt even goed ontvetten!

 43. Wat een heerlijk uitgebreid artikel! Het juiste schoonmaakmiddel maakt absoluut het verschil! Al moet ik mezelf soms wel herinneren dat het ook tijd nodig heeft om te werken. Haha!

 44. “Begin altijd met het vieste. Maak in de wc bijvoorbeeld eerst de deurklink, lichtknopje en de kraan schoon en doe de wc bril en onder de wc-bril het laatst”

  Bedoel je niet: begin met het minst vieze?

  Ik begin zelf inderdaad altijd met de deurklink, lichtschakelaar, het wasbakje en de kraan en dan het spoelreservoir, het deksel, de toiletbril en dan pas de pot.

 45. Toen ik jaren geleden een nieuwe keuken kreeg hebben we de bovenkastjes op het plafond laten aansluiten. Uiteraard moet ik de bovenrand van de deurtjes wel eens afnemen, maar dat geldt ook voor de deurtjes zelf. Op de hoogste planken staan spullen die ik niet dagelijks gebruik. De afzuigkap krijgt maandelijks een beurt en het gasstel dagelijks na de afwas (twee personen) die ik nog altijd met de hand doe. Mij bevalt vetweg van HG het beste nadat ik ook andere middelen heb gebruikt. Trouwens afwasmiddel met citroen werkt ook. Het gaat vooral om het inweken. Huishouden ik haat het, een repeterende breuk waar geen lol aan valt te beleven. Gelukkig heb ik een echtgenoot die zijn handjes ook laat wapperen, stofzuigen, strijken, maar ik denk dat hij niet weet hoe de afzuigkap in elkaar steekt.😉

 46. Ik maak alles (niet alleen de keuken) elke week schoon. Dat scheelt ook veel. Het is nooit echt heel vies en als je een keer geen tijd hebt, kun je overslaan. En muziek bij het schoonmaken helpt ook altijd!

 47. Wat een heerlijk fris artikel. Onlangs was ik bij een vriendin uitgenodigd voor een Pro-win party. Zelf gebruik ik HaRa schoonmaakspullen en schijnt dat Pro-win vergelijkbaar werk, maar dan met véél meer artikelen (= meer omzet). In ieder geval ik kwam echt geinspireerd weer thuis. Geinspireerd om weer dingen schoon te maken.
  Maar…een vaatdoekje 2 x per dag vervangen dat gaat ‘m nooit worden hier in huis. Is dat nou echt nodig vraag ik me af?

 48. Ik gebruik graag de producten van Dettol (niet alleen in de keuken overigens). Ik houd mijn keuken altijd netjes bij, dagelijks handdoek, theedoek & vaatdoek vervangen, alles altijd meteen opruimen en de koelkast wordt 1 x per week gesopt voordat de nieuwe boodschappen erin komen. Ik vind het fijn als mijn werkplek (aanrecht) schoon en leeg is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.