Reacties

11 x Basisregels schoonmaken — 139 reacties

 1. Ik heb regelmatig nog een afwas die ik met de hand doe en dan neem ik meteen het fornuis, aanrecht en wat ik nog meer zie mee. Heb ik een heel aktieve bui dan doe ik de gootsteen ook. Mijn keuken is aan de buitenkant vrij basic en geen open planken met allerlei serviesgoes. Lijkt me een crime met schoonmaken.
  Het fornuis doe ik ook weleens met dasty van de wibra. Werkt heel goed. De frontjes doe ik met een amway schoonmaakmiddel in een spuitflacon. Ik kreeg dit van een vriendin. Ik vind het fijn werken en is voor het milieu ook niet zo verkeerd. Ik heb een fles geconcentreerd middel gekregen en doe water in de flacon, dan een scheutje van dat schoonmaakmidde, even schudden en klaar.

 2. Ik vind schoonmaken echt een kwelling, maar ben altijd erg blij wanneer ik het heb gedaan en alles weer blinkt! Tegenwoordig gebruik ik eigenlijk alleen nog maar schoonmaakdoekjes, die met citroengeur, meestal van de Lidl. Ik heb gemerkt dat dit mijn drempel om schoon te maken verlaagd doordaat ik even snel een doekje ergens overheen haal. Echt super!

 3. Ik hou mijn keuken en huis ook goed schoon. Ik deed ooit het MDGO-VZ en had daar huishoudkunde, niet het leukste vak maar wat heb ik veel geleerd en eigenlijk pas ik dat tegenwoordig nog steeds toe in mijn huis. Ik ben dol op een schone keuken.

 4. Schoonmaken - niet mijn sterkste kant en vind het ook echt niet leuk. Het is dat het moet en daarom vond ik die tip van de kranten een hele goede - die ik zeker ook ga gebruiken.

 5. Oops dan zit ik volgens mij vast in de trend van 2017! Ik vind schoonmaken echt niet leuk. Alleen als ik een dag voor mezelf heb ingepland om 1 groot ding te doen. Zelf gebruik ik ook blue wonder en antikal. Werken allebei erg fijn.

 6. Schoonmaken is echt niet mijn ding, maar gelukkig hoef ik niet heel veel schoon te maken in huis door middel van een schoonmaakrooster. Ik doe alleen mijn eigen kamer zelf wat vaker en ben dan blij als het weer helemaal schoon is.

 7. Tip die ik op een Amerikaanse website zag: geen rondjes maken over een oppervlakte met je doekje, want dan veeg je het vuil weer over het deel dat je al schoongeveegd hebt. Je kunt beter een soort zigzag beweging maken.

 8. Leuk artikel en goeie tips! Inderdaad vind ik een lekker ruikend en gezellig uitziend (voor zover dat kan haha) schoonmaakmiddel heel belangrijk en bovendien bespaart een goed schoonmaakmiddel je gewoon een hoop tijd! En goed advies wat je geeft aan je kids...ik ben zelf ook van de minimalistische kant, moet dat ook maar eens uitleggen aan mijn zoon! ;-)

  • Fijn dat je plezier kunt beleven aan schoonmaken Marsha. Dat heeft niet iedereen. Maar ik herken wel wat je zegt: het schoonmaak proces kan beslist therapeutisch werken.

   Met de spinnenwebben veeg je ook de muizenissen uit je hoofd.

 9. Goede tips, ik doe het eigenlijk ook ongeveer zo, maar ik heb ook in de thuiszorg gewerkt. Vind het altijd fijn om te wisselen met schoonmaakproducten. Ik heb namelijk het idee dat ik anders teveel een aan de geur en met een ander product ruikt het dan gelijk weer lekker fris.

 10. Ik werk in de schoonmaak en na 6 uur bij anderen schoongemaakt te hebben , heb ik eigenlijk niet zoveel zin om thuis ook nog aan de slag te moeten. Nu woon ik sinds mijn dochter het huis uit is alleen en valt er minder schoon te maken. Als ik dan toch aan de slag moet haal ik mijn beste vriend tevoorschijn, mijn stoom reiniger , die maakt alles veel makkelijker om te doen.

 11. Leuk artikel - haha - ik weet nog een aantal jaar geleden dat ik een keer moest schoonmaken voor mijn moeder. Ze vroeg me wat ik aan het doen was omdat ik eerst beneden aan t schoonmaken was. Ze zei het is handig als je eerst het stof boven overal weghaald anders doe je het voor niks

 12. Handige tips! De kranten op de kastjes zou bij mijn niet werken omdat daar ook pannen staan die ik vaak pak. Dus dan zou dat een bende geven. haha... ik moet maar gewoon af en toe op een trapje gaan staan... ;)
  En het is gek, vooral omdat je mijn keuken niet ziet vanuit de rest van de woning, maar een schone keuken helpt mij zeker om me beter te voelen en de rest ook schoon te willen maken. :)

 13. Ik hou er van als alles netjes schoon is. Het jammer vind ik altijd dat je na een uur alweer opnieuw kunt beginnen omdat men niet netjes met de keuken omgaat. Toch blijf ik het elke dag stellig doen omdat ik hygiëne in de keuken super belangrijk vind!

 14. Blue wonder staat hier ook in het keukenkastje, wordt volop gebruikt, ook de groene en roze variant van hun. Ik ben ook fan van de wondersponsjes. Ken je die? Dat zijn van die witte sponzen....krijg je echt alles mee schoon. Ik gebruik ze voor pen op hout speelgoed, verf op speelgoed, en zwarte vegen op witte schoenen. In de keuken gebruik ik ze om het vet (van het koken) van de achterwand af te krijgen. Een mooie combi met blue wonder ;-)

 15. Heel veel tips, ook in de reacties. Wat ik nog toe wil voegen: wees niet zuinig met je aanrechtdoekjes, pak wat vaker een nieuwe. Niet alleen iedere dag een nieuwe, maar ook tussendoor bij schoonmaken. Zorg voor een lekkere stapel in je kast en draai na vieze klusjes een 60 graden was waarin je de schoonmaakdoekjes meewast en dan heb je meteen daarna weer een flinke voorraad.
  (Heb je niet voldoende was voor een 60 graden trommel, laat dan de doekjes over de rand van een emmer drogen voordag je ze in de wasmand gooit om te wachten tot je genoeg hebt)
  Geleerd van mensen in de voedingsmiddelen industrie en bejaardenzorg: hoe heter hoe beter.

  • Ja goede tip van die doekjes. Ik gebruik inderdaad op een middag dat ik schoonmaak ook meerdere doekjes. Anders heb ik het gevoel dat ik het vuil alleen maar uitsmeer.

 16. Niet echt een schoonmaaktip, maar wel een tip om het schoonmaken wat dragelijker te maken: podcasts (Nachtzuster van Radio 1!) of een luisterboek opzetten. Oortjes in en gáán! :)

 17. Ik sta niet te juichen om te gaan schoonmaken, doch het hoort erbij en dat betekend voor mij gewoon doen en beginnen en vooral ik geniet ervan als het klaar is!!
  Ik heb geen baat bij een ander of nieuw schoonmaakmiddel, gebruik altijd hetzelfde, wel vind ik goede materiaalen om mee werken belangrijk, zoals fijne werkdoeken, goede raamtrekker en dweilstok.

 18. De tip van de kranten vind ik echt een hele goede! Wij gebruiken zelf een goedkoop en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel van de Action. En het ruikt ook nog eens hartstikke lekker.

  • Ja hè? En het is een eenvoudige en goedkope methode.

   Dat milieuvriendelijke schoonmaakmiddel heb ik gezien bij de Action, maar zelf nog niet geprobeerd.

 19. Handig die tips! Ik ben gek op een schoon en frisruikend huis als ik gepoetst en gedweild heb, maar aan het daadwerkelijke schoonmaken heb ik echt een flinke hekel :P Eigenlijk zou ik dat nu ook moeten doen, maar ik besloot tussendoor even wat blogs te checken... Gelukkig maakt mijn vriend de badkamer schoon en strijkt hij, dat vind ik de vervelendste klusjes. Ga ik snel weer verder!

 20. Ik vind schoonmaken alleen maar heel erg omdat niemand anders in huis verder iets doet. Daarom doe ik het minder dan ik eigenlijk zou willen. Maar ik hou heel erg van een schoon en fris huis

 21. Die trend van planken met daarop spullen snap ik eerlijk gezegd niet, daarmee zadel je jezelf op met nog meer schoonmaakwerk en ik vind het er vaak rommelig uitzien :) Ik heb alles netjes in kastjes opgeborgen scheelt toch weer in opruimen en schoonmaken. Dat van die afzuigkapfilter wist ik niet (brandgevaar). Heb in dit huis wel een afzuigkap, maar eerlijk gezegd gebruik ik deze (nog) niet.

 22. Mijn keukenkastjes komen gelukkig helemaal tot boven aan het plafond. Dat scheelt weer schoonmaken. Zeker omdat we geen krant meer hebben ????.
  En het klopt wel, als mijn gootsteen vies is, vind ik dat heel naar!

 23. Schoonmaken is niet vervelend. Ik zet lekker een muziekje op en doe mijn ding. We zijn wel bezig met minimaliseren en dat wil ik helemaal goed aanpakken als het huis goed af is. Manlief is zo'n type die voor elke slok een nieuw glas pakt en dan kan ik blijven afwassen. Dan is schoonmaken niet zo leuk meer ;).

 24. Super handige tips! Ik kijk er persoonlijk altijd tegenop om ruimtes als keuken en badkamer schoon te maken. Uitstellen is dus een bekende fenomeen bij mij. Wij hebben het geluk dat onze bovenkasten geheel tot aan het plafon gaan. Daar hoef ik mij dus niet mee bezig te houden :-)

 25. Ik heb al 12 jaar een hekel aan het huishouden, early adopter ;-)
  We doen het alleen als het echt niet meer anders kan en hebben darom ook besloten om een schoonmaakster te nemen, als is het maar voor de grote klussen.

  • Groot gelijk dat je dan een schoonmaakster neemt. Dat doet me denken aan een conference van wijlen Wim Sonneveld. Die vertelt dat hij tegen iemand roept die op een ladder staat te schilderen:

   'Dat doe je verkeerd!'

   Die man sjouw vervolgens helemaal de ladder af en vraagt: 'Hoe moet het dan?'

   En dan antwoordt hij: 'Dat moet je een ander laten doen!'

  • Alles lozen wat niet echt nodig is helpt enorm Marieke! Oh, doe je dan voor en na foto's op je blog! Het lijkt me leuk om het verschil te zien.

   Houd me op de hoogte als je wilt!

 26. Bedankt voor deze handige tips! Schoonmaken is absoluut niet mijn hobby maar 1x in de week op een zaterdag pakken we samen alles even goed aan!En dan genieten we ook dat het zo lekker fris en schoon is.

 27. Goede tips! Vooral de kranten. Misschien moet ik dat ook gaan toepassen. Ik heb nog een trauma van het schoonmaken van mijn antikraakhuisje waarbij ik met een steekmes het vet van de keukenkastjes moest krabben.
  Voor het schoonmaken van mijn keuken zorg ik er altijd voor dat de kinderen niet in de buurt zijn, maar manlief wel. Ik poetsen en hij alles netjes schoonmaken. Ik heb net te weinig tijd om hier rustig de tijd voor te nemen, maar als we het samen doen is het gezellig en zonder de kinderen schiet het lekker op.

 28. Wat een goede tips! Bovenaan beginnen doe ik altijd wel... voordat ik ga stofzuigen stof ik ook eerst alles af... En ik werk graag van de bovenste verdieping naar beneden... al heb ik dan vaak geen zin meer als ik beneden aan kom hahah

 29. Conclusie:
  Het artikel is uitgeprint en komt vanavond op het bord van mijn vriend te liggen :D Toevallig gisteren de discussie gehad over schoonmaken en die gaat de beste man natuurlijk verliezen haha.

 30. Is dit middeltje ook goed om te gebruiken op een keukenweekblad van gepolierd beton? Want deze is erg gevoelig voor schoonmaakproducten.

 31. Wat sta jij tof op de foto, maar dit ter zijde. Schoonmaken doe ik omdat het moet maar ik krijg er geen happy gevoel van, dat heeft mijn moeder wel.

 32. Wat een heerlijk uitgebreid artikel! Het juiste schoonmaakmiddel maakt absoluut het verschil! Al moet ik mezelf soms wel herinneren dat het ook tijd nodig heeft om te werken. Haha!

 33. "Begin altijd met het vieste. Maak in de wc bijvoorbeeld eerst de deurklink, lichtknopje en de kraan schoon en doe de wc bril en onder de wc-bril het laatst"

  Bedoel je niet: begin met het minst vieze?

  Ik begin zelf inderdaad altijd met de deurklink, lichtschakelaar, het wasbakje en de kraan en dan het spoelreservoir, het deksel, de toiletbril en dan pas de pot.

 34. Toen ik jaren geleden een nieuwe keuken kreeg hebben we de bovenkastjes op het plafond laten aansluiten. Uiteraard moet ik de bovenrand van de deurtjes wel eens afnemen, maar dat geldt ook voor de deurtjes zelf. Op de hoogste planken staan spullen die ik niet dagelijks gebruik. De afzuigkap krijgt maandelijks een beurt en het gasstel dagelijks na de afwas (twee personen) die ik nog altijd met de hand doe. Mij bevalt vetweg van HG het beste nadat ik ook andere middelen heb gebruikt. Trouwens afwasmiddel met citroen werkt ook. Het gaat vooral om het inweken. Huishouden ik haat het, een repeterende breuk waar geen lol aan valt te beleven. Gelukkig heb ik een echtgenoot die zijn handjes ook laat wapperen, stofzuigen, strijken, maar ik denk dat hij niet weet hoe de afzuigkap in elkaar steekt.😉

 35. Ik maak alles (niet alleen de keuken) elke week schoon. Dat scheelt ook veel. Het is nooit echt heel vies en als je een keer geen tijd hebt, kun je overslaan. En muziek bij het schoonmaken helpt ook altijd!

 36. Wat een heerlijk fris artikel. Onlangs was ik bij een vriendin uitgenodigd voor een Pro-win party. Zelf gebruik ik HaRa schoonmaakspullen en schijnt dat Pro-win vergelijkbaar werk, maar dan met véél meer artikelen (= meer omzet). In ieder geval ik kwam echt geinspireerd weer thuis. Geinspireerd om weer dingen schoon te maken.
  Maar...een vaatdoekje 2 x per dag vervangen dat gaat 'm nooit worden hier in huis. Is dat nou echt nodig vraag ik me af?

 37. Ik gebruik graag de producten van Dettol (niet alleen in de keuken overigens). Ik houd mijn keuken altijd netjes bij, dagelijks handdoek, theedoek & vaatdoek vervangen, alles altijd meteen opruimen en de koelkast wordt 1 x per week gesopt voordat de nieuwe boodschappen erin komen. Ik vind het fijn als mijn werkplek (aanrecht) schoon en leeg is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder