|

Wc-bril kopen: aandachtspunten

wc-bril

Een tijdje geleden schoot onze wc-bril los. De schroeven waren compleet vergaan.

Dus moest er een nieuwe wc-bril komen.

Bij de Action kon ik kiezen tussen twee modellen wc-bril:

 • Een gewone wc-bril voor 9,95.
 • Een softclose wc-bril voor 14,95.

Ik besloot voor de verandering eens voor de luxe versie te gaan. Want een wc-bril die zachtjes terugvalt leek me wel wat. Bovendien zat er ook nog een soort van model in de wc-bril.

Softclose wc-bril

Helaas sneuvelde de softclose wc-bril al bij de montage. Mijn man had hem weliswaar op de wc geschroefd, maar had de bril daarbij gebroken. Vervolgens had hij over de breuk schilderstape geplakt…. Het zag er helemaal niet mooi uit, en de schilderstape liet bijna meteen los. Met als gevolg dat iedereen die naar de wc ging het risico liep om met de huid in de scheur van de wc-bril te komen. Ik weet niet of iemand je wel eens heel vals geknepen heeft? Zo voelt het om op een kapotte wc-bril te zitten. Met andere woorden: er moest een nieuwe wc-bril komen. Dit keer ging mijn mán naar de Action, en kwam tot mijn spijt terug met de goedkope variant. Maar goed. Alles was beter dan de kapotte wc-bril.

Wc-bril van de Action van 9,95

De wc-bril van de Action van 9,95 werd succesvol door mijn man op de wc gemonteerd. Zonder dat hij brak. Tot zover is de wc-bril dus een succes. Maar er is een ander probleem. Als je op de wc-bril gaat zitten schuift hij soms in eens een stukje opzij. Hij zit dan als het ware scheef op de wc pot. En drie keer raden wat er dan kan gebeuren? Juist, je huid tussen de wc-bril en de wc-pot. Nu overweeg ik een tegeltje met daarop de tekst:

‘Pas op voor de wc-bril. Hij bijt.’

Wc-brillen: wat zijn je opties

De duurste wc-bril die ik kon vinden kost maar liefst, hou je vast: 2050,-! Maar die heeft dan ook een afstandsbediening en een zogenoemde ‘onderdouche’:

wc-bril

De goedkoopste wc-bril kost 9,95 bij de Action. Je hebt dus veel keuze als het gaat om de prijs voor een wc-bril.

Als het om uiterlijk gaat kun je kiezen uit:

 • Witte wc-brillen
 • Houtkleurige wc-brillen
 • Zwarte wc-brillen
 • Grappige wc-brillen
 • Wc-brillen met een patroon, zoals deze van de Klingel die ik mooi vind:
  wc-bril
  59,95 bij Kllingel

   

Update over de wc-bril van 9,95 van de Action

Toen ik begon met het schrijven van deze post lag de wc-bril van 9,95 nog op de wc. Weliswaar scheef, maar hij zat wel vast. Een paar dagen later is de situatie als volgt:

wc-bril action

Tsja… de schroeven zijn afgebroken! Inmiddels heb ik een wc-bril voor 37,06 besteld bij de Gamma. Dit weekend gaat mijn man hem monteren.

Hoop ik.

Conclusie over wc-brillen

Een goede wc-bril is belangrijk. Pas als je er eentje hebt die niet goed is, merk je hoe belangrijk. Als ik nu een wc-bril zou kopen dan zou ik beslist voor soft-close kiezen.

Lees ook mijn toilet tapes review, Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte en Toilet inspiratie.

Wat voor soort wc-bril heb jij?

Similar Posts

66 Comments

 1. Een hele normale witte.. maar kan me voorstellen dat als je wcbril niet lekker zit je ook niet fijn op de wc zit. (Meestal toch een soort van rustmomentje????)

  1. Nou ik heb hetzelfde probleem. Eerst met de goedkopere versie en nu ook met de duurdere versie van de Action :( daarvoor 15 jaar geen probleem gehad met een goede wc bril wan Praxis.

 2. Wij hebben zwarte brillen. Ze zijn nog van de vorige bewoners. We willen hier wat sanitair vervangen maar wachten daar nog een paar jaar mee. We hebben hier heel hard water en ik heb geen zin om enorm te gaan boenen op het nieuwe sanitair. Of om me te storen aan die kalkaanslag.
  Ik zou niet snel een wc bril bij de Action kopen. Dan ga ik toch liever naar een bouwmarkt. Meer keuze en als ik zoiets koop wil ik wat betere kwaliteit dan Action. Misschien zit dat laatste wel in mijn hoofd. Duurdere merken zeggen ook niet alles. Wij hebben in de afgelopen jaren een Bosch koelkast en vaatwasser gekocht. Ze doen het goed, maar qua materiaal is het beduidend minder dan wat ik vroeger kocht. Jammer dat tegenwoordig zoveel producten gemaakt worden om maar kort mee te gaan. Ik merk het ook bij wasknijpers, afwasborstels etc.

 3. Wij hebben wc brillen van de Xenos, zijn prima geloof dat ze rond de 20 a 25 euro waren toen ik ze kocht. Ze gaan al een tijdje mee dus mogen eigenlijk wel een keer vervangen worden. Mijn ouders hadden de soft close van de Action. Is ook nog geen week meegegaan. Geen aanrader dus.

  Ik hoop dat je nu weer fijn kan gaan zitten zonder een hap in je bil haha.

 4. Beneden heb ik een hele oude witte, maar hij is heel en schoon en dat is het belangrijkste. mochten we de wc gaan verbouwen, dan komt er een wat luxere in waarschijnlijk. Boven hebben we vorig jaar een wc laten plaatsen en de badkamer verbouwd. De bril daar is ook een soft-close bril en wat handig is, is dat je deze ook van de pot kunt halen zodat je alles goed schoon kunt maken.

 5. Tip: neem altijd een wc bril met metalen schroeven. Mijn ervaring is dat die met de plastic schroeven inderdaad gaan schuiven en soms afbreken.

 6. Toevallig hebben wij vorig jaar een nieuwe badkamer en dit jaar een nieuw toilet laten zetten. Ik heb in de badkamer bewust gekozen voor een bril waarvan ik de bovenklep en bril van de wc af kan halen om goed schoon te maken, dat is hier ivm spoelen van de kinderen erg fijn. Ook soft close vind ik erg fijn. Voorheen gooide de kinderen de deksel er nog wel eens op, dit kan nu niet meer :)

 7. Wij hebben nu zo’n softclose wc-bril na de renovatie van onze badkamer. Hij zat bij de badkamer bij, dus hij is nergens apart gekocht zogezegd. Doet het ook helemaal prima :-)

 8. Wij hebben beneden een soft close. En hij is ook heel makkelijk er af te halen. Heel fijn, want dan kan je ook de kier tussen het deksel en de bril goed schoonmaken.

  Boven geen Soft close, maar als de badkamer opgeknapt wordt wil ik dat daar ook.

 9. Ik heb hier hartelijk om gelachen, want weet je….wij hebben ook heel wat afgetobt voor we de juiste wc bril hadden. Inmiddels is die oud en versleten. vna de week keek ik er naar en dacht: we moeten een nieuwe. Die gedachte heb ik meteen onderdrukt…zoveel gedoe…

 10. Ooohhhh,wat een trubbels en als ik het zo bekijk straks ook nog een opengehaalde pijnlijke voet, het lijkt erop dat je een beschermdopje mist onderaan bij het toilet!!
  Wij hebben een eenvoudige witte bril met deksel, die reeds op de pot zat van de vorige bewoners!

 11. Hier thuis soft close brillen van een fatsoenlijk merk en (dus) niet al te goedkoop. Volgens mij kun en mag je van een tientje niets verwachten.
  WC-brillen moeten goed schoon te maken zijn, daar ontbreekt het bij vele nogal aan.

 12. Wij hebben een normale witte, ik weet niet eens meer van waar die is, maar die is echt wel fijn. Wij hebben trouwens op werk nu zo een bril die aan de onderkant schuift hahahaha

 13. Met kleine kinderen vind ik soft close ook heel fijn. Geen vingers tussen de wcbril. Toen we hier kwamen wonen heb en we nieuwe gehaald bij de praxis. Zou ik een volgende keer weer doen denk ik.

 14. Wat interessant zeg. Goed artikel. Ik houd niet van wc brillen die opzij schuiven.Echt vervelend. Wij hebben een witte wc bril we hebben het al 2 jaar hij is zeker nog goed en makkelijk schoon te houden.

 15. Goedkoop is vaak duurkoop. Als het aan mij zou liggen zou ik er niet veel geld aan uitgeven, zo’n stomme uitgave, maar de man is wel van de kwaliteit in dit soort dingen. Toch fijn, haha

 16. Uhm jaah voor 9,95 kan je ook niet heel veel verwachten. Zelf doe ik nog steeds met de zelfde dure wc bril. Je zit er als vrouw toch vaak op dus vind een goede die stevig is wel fijn.

 17. hier zou ik me niet echt bezig mee houden? Ik vind de vorm van wc belangrijker dan de bril. een hangende wc bijv. 9,95 voor een bril, dat kan niet veel soeps zijn

 18. Ik heb een bril met plastic schroeven, die anderen braken steeds af. Overigens gewoon zelf gemonteerd hoor, die paar schroefjes draaien lukt mij ook nog wel

 19. Wat ik begrijp is dat je de brillen handmatig moet vast draaien en niet met gereedschap. Dat is niet nodig en is veel te ruig voor het materiaal wat je vast wilt zetten. Dan breken er dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.