Reacties

Hoogte toiletpot: de juiste hoogte ligt tussen de 38 en 45 cm — 42 reacties

 1. Bij mij hangt ie niet, hij staat.
  Hangpotten vind ik enge dingen, heb altijd het gevoel dat ze m'n gewicht niet dragen kunnen, dus zit ik er steevast met gespannen benen op.

  Toen ik mijn huis toegewezen kreeg kon ik kiezen tussen twee modellen.
  Een standaard of een bejaardenpot.
  Voor die laatste moest ik 65 euro bijbetalen dus dat heb ik niet gedaan.
  Vanuit de woningbouw gaf men aan dat ik dan later als ik oud was niet meer in aanmerking kwam voor een hoge pot, alleen voor zo'n lelijke plastic opzet rand.
  En ik had zoiets van: dat zien we dan later wel, ik ben nu nog lang niet oud.
  Achteraf had ik spijt want soms dan heb ik moeite om van die lage pot op te staan.
  Maar als ik jouw verhaal lees heb ik blijkbaar toch de juiste keus gemaakt.

  • Is je plafond daar wel tegen bestand? Stel je voor dat je hem van het plafond af trekt, dan lig je niet alleen naast je plee, maar misschien wel in het ziekenhuis, met zo'n papegaai (zo noemen ze zo'n optrekbeugel) boven je hoofd. Die boven je ziekenhuisbed is er op gemaakt, dus trek je daar gerust aan op....
   Ik bedoel maar te zeggen: als je het serieus overweegt, informeer dan eerst of je plafond voldoende draagvermogen heeft. Ik weet niet hoeveel je weegt en dat gaat mij ook niets aan (ik ben zelf niet de lichtste, vandaar mijn waarschuwing), maar houd er in ieder geval rekening mee!

 2. Hahaha dat is hier in ons huis ook een heikel punt. De wc beneden is op senioren hoogte en ik vind dat fijn. Mijn man echter juist vreselijk. Vorig jaar hebben we de badkamer verbouwd en ik had hem daar graag ook zo hoog gehad echter mijn man dacht mooi niet dus die heeft hem laag gehangen. Zo hebben we beide onze favoriete hoogte in huis :-) Inmiddels ben ik aan de lage in de badkamer ook wel gewend hoor maar in het begin had ik echt het idee dat ik zowat op de grond zat. Het staat gewoon makkelijk op als de pot hoger hangt en ik ben echt geen senior (ben net 40)
  Ingrid

  • Een mooi compromis, dat jullie allebei een wc-pot op favoriete hoogte hebben. Je staat van een hoge pot inderdaad wel gemakkelijker op. Maar die van je man is gezonder heb ik nu dus net geleerd.

 3. Nooit over nagedacht! (wat heb jij toch altijd grappige onderwerpen!)
  Meteen even nagemeten: onze (hangende) wc-pot is 46 cm hoog. Ik zit er altijd heerlijk op, moet ik zeggen :-)

  • Leuk dat je bent gaan meten Liesbeth! Ik heb zelf ook met het meetlint bij onze pot gezeten. De hoogte van jullie wc-pot is ongeveer hetzelfde als de onze.

   Fijn dat je de onderwerpen kunt waarderen! Dat hoor ik graag.

  • gat in de grond met links en rechts twee tegels waar je je voeten op moet zetten en als je mazzel hebt een stang aan de muur om je aan vast te houden, maar meestal is die laatste er niet eens'

  • Twee van die voetstappen met daar tussenin een gat. Handig voor mannen, voor vrouwen een crime. Ik woon in Frankrijk en in sommige dorpen zijn de "toilettes publiques" nog van die soort die hier "Toilettes turques" worden genoemd. Hooguit handig als je (zoals vroeger gebruikelijk) wijde rokken draagt die je hoog kunt optillen. Zit je nog altijd met je slip of andere onderbroek en maak dat je weg bent als je doorspoelt, tenzij je modderschoenen aan hebt. Die zijn gegarandeerd gewassen. Ik ken bepaalde dorpen waar ze deze ondingen nog hebben. Als ik daar naar de brocante ga zet ik een portapotti in mijn bus! Bijkomend voordeel: nooit in de rij staan.....

  • Rampenplan eerste klas dat hier in Frankrijk 'turque' wordt genoemd. Ik kan er helemaal niets mee en als ik ergens heen ga waar ik weet dat het openbaar toilet zo'n ding is dan gaat de portapotti mee in de bestelbus. Geen mens die me ziet en ik hoef ook niet in de rij te staan. Gelukkig is het een uitstervend fenomeen. En in Frankrijk kun je in grotere winkels altijd een gewoon klantentoilet vinden dat meestal redelijk proper is. En gratis, daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren!

 4. Mijn toilet beneden is een staande in normale maat en ivm slechte knieen is erop gaan zitten en weer opstaan steeds moeilijker, moet me op slechte dagen echt ophijsen aan deurknop. Boven is een hangtoilet en hoger opgehangen, die is veel makkelijker voor mij. Ik heb er ook een klein voetenbankje bij staan voor de grote boodschap zodat ik ontspannener zit. Het eerste plaatje vind ik beetje raar zo zit ik echt niet met voetenbankje. Hurken vond ik vroeger erg prettig maar dat kan ik niet meer.

  • Ja, ik denk dat een laag toilet inderdaad wel staat of valt bij een gezond lichaam. Vervelend voor je, dat je je soms echt moet ophijsen! Fijn dat je dus ook de beschikking hebt over een hoger toilet.

 5. Ik heb hier nooit zo over nagedacht. Met de wc hoogte bij mij thuis heb ik geen moeite. Ik zou liever het aanrecht wat hoger willen hebben met mijn 1.86m En de wastafel ook. Nee, de wc pot staat op de goede hoogte. En als ik ouder word en soepel omhoog komen lukt niet meer zo goed, dan laat ik wel zo'n stang aan de muur ophangen waar ik mij dan aan kan ophijsen.

 6. Hier hangt hij op seniorenhoogte nadat ik een zenuwverlamming in een been gekregen heb en niet goed kan steunen op dat been. van een lage wc geraakt ik niet goed omhoog.

 7. In mijn yogaopleiding werd hier ook aandacht aan besteed! Het belang van een goede stoelgang wordt in onze westerse wereld echt onderschat geloof 'k. Eigenlijk zou ik ook een bankje moeten neerzetten in het toilet, maar mij schrikt het nog-een-ding-om-schoon-te-maken af... stom eigenlijk :)
  Dank je wel dat je dit nog eens hebt aangekaart dus!

  • Graag gedaan!

   Ik herinner het me ook van de cursus Samen Bevallen. Daarin werd ook altijd gezegd dat hoe dieper de hurkzit, hoe makkelijker de baby er uit kon!

 8. Daarnet even gemeten 38 cm. Toen ik nog niet wist dat ik coeliakie had ging ik naar een bekkenbodemtherapeut en die adviseerde ook een voetenbankje voor de w.c.
  Als we in Frankrijk zijn zoek ik ook altijd zo'n hurktoilet uit.

 9. Bij ons zijn alle toiletten op hogere hoogte gezet. Manlief is erg groot en ik ben met mijn kunstheupen blij dat ik gemakkelijker opsta. Als er eens een probleem is van moeilijke ontlasting pak ik iets waar ik mijn voeten op kan zetten. ;-)

 10. Ik pleit voor de heren een urinoir. Bij de volgende verbouwing gaat hij er komen!
  En de regel is onderkant z a k is bovenkant bak. Mijn zusje heeft een urinoir voor haar heren (4) en vind het ideaal. Het lijkt mij een hoop gemak voor de heren (3)en de dames in mijn gezin.(2)

 11. Onze wc-pot staat en is met de bril erbij gerekend 46,5
  We hadden eerst ook een lagere.
  Ik vind deze maat te hoog maar hij is nieuw en in een huurhuis ga je
  dat niet zo weer vernieuwen als je deze nieuw hebt gekregen.
  Manlief vind de hoogte wel goed.

 12. Wat een grappige discussie!
  Ik ben onlangs door de uroloog doorverwezen naar de bekkenbodemfysiotherapeit (bbf). Geweldig wat die kan! Klachten, die gediagnostiseerd werden als prostatitis en waarvoor ik zware antibioticakuren heb gehad, verdwenen bij de bbf als sneeuw voor de zon.
  Mijn bbf raadde mij aan om in wat meer gestrekte houding te plassen. Een hoge toiletpot is dan wel zo handig, tenminste als je als man zijnde besloten hebt om zittend te plassen. Staand plassen is natuurlijk, vanuit je bekkenbodemspier gezien, altijd beter. Maar ik zit! De wc-pot blijft dan schoner

 13. Wat een grappige discussie!
  Ik ben onlangs door de uroloog doorverwezen naar de bekkenbodemfysiotherapeit (bbf). Geweldig wat die kan! Klachten, die gediagnostiseerd werden als prostatitis en waarvoor ik zware antibioticakuren heb gehad, verdwenen bij de bbf als sneeuw voor de zon.
  Mijn bbf raadde mij aan om in wat meer gestrekte houding te plassen. Een hoge toiletpot is dan wel zo handig, tenminste als je als man zijnde besloten hebt om zittend te plassen. Staand plassen is natuurlijk, vanuit je bekkenbodemspier gezien, altijd beter. Maar ik zit! De wc-pot blijft dan schoner

 14. Helaas is niet mijn hele commentaar geplaatst.
  Er volgde nog het volgende:
  De bekkenbedemfysiotherapeut (geen peit) raadde aan om poepen in een meer gehurkte houding te doen. De banden om je endeldarm sluiten deze dan veel minder af. Mijn oplossing is ook, een krukje voor de pot bij het poepe. Simpel en doeltreffend.

 15. 1 wc is vrij hoog, ik denk 49 cm hoog, omdat mijn man heel lang is. En 1 wc hangt 45 cm hoog. Leuk onderwerp! Bij mijn ouders hangt hij ook te laag, zelfde probleem als je vriendin.

 16. Het euvel van je vriendin is klassiek in de kluswereld en gaat zo:
  1. vraag klant welke hoogte de pot moet hangen.
  2. meet vanaf de vloer
  3. vergeet dat er nog een vloer in komt en voila:
  4 de pot hangt precies zoveel te laag als de vloertegel+ lijm dik is.

  De plashouding -voor dames- is ook best een dingetje (klik op mijn naam, url mocht hier niet) En qua hygiene is de bidetdouche tegenwoordig erg in ('De Islam in de schaamstreek'?/ Lehti Paul)
  Deze poepaflevering van Metropolis vond ik ook erg boeiend.

 17. Haha geweldig dit! Ik heb gisteren een nieuwe wc pot gekregen en deze is veel lager. heel irritant. Nu wou ik al boos de woningbouw opbellen maar als ik dit zo lees is een lage pot beter.... Dus die hou ik dan maar. HOPEN dat het gauw went

 18. Wij hadden dat ook, dat ze eerst het toilet ophingen en toen de vloertegels legden! Ik vind hem ook laag maar dat is ook geen ramp. Zelfs beter begrijp ik van jou. Nadeel is wel dat het veel meer spat bij de staande heren want de afstand is natuurlijk groter.

 19. Wij waren laatst een weekendje weg op hotel en daar was de wc-pot erg hoog. Ik ben niet zo lang en ik kon niet met mijn voeten bij de grond. Best wel lastig, vond ik en bedacht me dat een klein kind ook zo op de wc moet zitten.

 20. Mijn vader had in zijn aanleunwoning een hoog toilet georven van de voorgaande bewoner. Mijn vader kon wel met zijn voeten bij de vloer en ik niet. Toch ben ik 5cm langer dan m'n vader. Hij had langere onderbenen. Ben een keer door buikpijn op dat ding flauwgevallen en dat leveren een week plat op bed liggen en een permanente kronkel in m'n ruggegraad op. De bejaardensteunen pak je ook niet zo gauw als je flauw valr. Lag er dus een kwartier in de kreukels en weet nu heel goed dat een toilet niet te hoog moet zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder