Obstipatie op vakantie: waarom poepen dan vaak moeilijk is

Obstipatie op vakantie

Meer dan vijftig procent van de mensen heeft er last van: obstipatie op vakantie. Bij sommige mensen kan puur de reis van A naar B al voor obstipatie zorgen! Bijvoorbeeld omdat je urenlang moet zitten, en dus minder beweegt. En dan ben je nog niet eens op je vakantieplek…

Hoe komt het dat zoveel mensen last hebben van obstipatie op vakantie? En wat is dan handig om in je medicijnkastje te hebben?

Obstipatie op vakantie: oorzaken

Stress

Stress! Ja, je zou het niet denken, want op vakantie gaan is toch Leuk? Maar ondanks dat, kan op vakantie gaan voor stress zorgen. Simpelweg omdat je van te voren goed moet nadenken wat je wilt meenemen, ervoor moet zorgen dat je op tijd vertrekt etc, en voortdurend moet Genieten.

Onderzoekers noemen de darmen wel eens ons second brain. Hoe we ons voelen, werkt door op onze darmen. Dus als je stress voelt, of zorgen hebt, werkt dit door op je darmen en dat kan dus leiden tot obstipatie. Als je bijvoorbeeld gespannen bent, dan kunnen je darmen net zoals je schouders of nek verkrampen. De Amerikaanse voedingsdeskundige Brooke Alpert vat het kort en krachtig samen:

‘Any time you leave your general habitat, it’s throwing your gut microflora off balance.’

Brrr, vieze toiletten

Vieze toiletten. Je kent vast wel die toiletten waar je van narigheid maar met de billen boven gaat hangen, omdat je niet op de wc-bril wilt gaan zitten. Het valt niet mee om te poepen in die houding. Een vies toilet kan ervoor zorgen dat je denkt: ‘Getver! Ik houd het wel even op.’ Met als gevolg… obstipatie op vakantie!

Obstipatie op vakantie
Probeer hier maar eens ontspannen te poepen…

Gebrek aan privacy

Gebrek aan privacy. Om te kunnen poepen moet je ‘loslaten,’ maar als je je bekeken voelt, of bang bent bepaalde geluiden te maken, is dat nog niet zo makkelijk. Het gevolg? Obstipatie! Linda de Mol schreef ooit over naar gène bij het idee om met een grote wc-rol over de camping naar het wc-gebouw te lopen. Ook dat is niet bevorderlijk voor je stoelgang.

Ander eten

Omdat je tijdens je vakantie vaak anders eet, met bijvoorbeeld veel minder vezels kun je ook obstipatie krijgen. Soms kan andere voeding ook leiden tot het andere uiterste: diarree.

Je biologische klok is in de war

Als je door verschillende tijdzones reist, kan je biologische klok van slag raken, en ook dat werkt door in je darmen.

Je beweegt veel minder

Mensen die tijdens hun vakantie ineens veel minder bewegen, bijvoorbeeld omdat ze de hele dag op het strand liggen kunnen ook last krijgen obstipatie. Beweging is namelijk belangrijk voor een goede stoelgang.

Obstipatie op vakantie: oplossingen

De oplossingen voor obstipatie op vakantie zijn eigenlijk hetzelfde als obstipatie in je dagelijks leven. Hoewel je tijdens je vakantie 1 unieke troef hebt: naar huis gaan ; ) Maar goed, hieronder een overzicht van alle oplossingen van professionals tegen obstipatie.

  1. Dingen eten als yoghurt, zuurkool, vezelrijke groenten, fruit, muesli, noten, avocado’s, kikkererwten, abrikozen, nectarines, kersen, perziken en pruimen helpt tegen obstipatie op vakantie.
  2. Ontspanningstechnieken gebruiken als stress de oorzaak is. Bijvoorbeeld met Headspace!
  3. Neem schoonmaakdoekjes mee. Ben jij iemand die griezelt van een vieze wc? Zorg dan dat je schoonmaakdoekjes in je tas hebt. Daarmee maak je de wc bril snel schoon, zodat je durft te gaan zitten en hopelijk kunt poepen.Obstipatie op vakantie
  4. Goed luisteren naar je lichaam. Voel je aandrang? Ga dan ook meteen naar het toilet als het kan.
  5. Drink veel water. Dat komt neer op 1,5 tot 2 liter vocht per dag volgens thuisarts.nl.
  6. Gebruik niet veel alcohol. Alcohol kant namelijk voor vochttekort zorgen, en dat leidt weer tot harde ontlasting.
  7. Zorg voor voldoende beweging. Ga je bijvoorbeeld normaal drie keer per week hardlopen of zwemmen? Probeer dat dan tijdens je vakantie ook te doen.
  8. Neem een heerlijke buikmassage! Maar omdat veel mensen zich een beetje generen over hun obstipatie op vakantie, zal niet iedereen dit graag vragen. In dat geval kun je ook zelf je buik masseren. Masseer je buik/darmen met een cirkelvormige beweging met de klok mee.
  9. Als je nou echt heel veel last hebt van obstipatie dan kun je eventueel ook nog iets innemen. Op Thuisarts.nl adviseren ze dan in eerste instantie om natuurlijke vezels als psylliumzaad of sterculiagom (poeder of korrels) in te nemen. Helpt dat niet? Dan kun je lactulose (stroop of zakjes poeder) of macrogol (zakjes poeder) gebruiken.
  10. Heb je een krukje in de buurt? Of een emmer? Zet daar dan je voeten op als je naar de wc gaat. Je lichaam komt zo in een hurkhouding, waardoor poepen makkelijker wordt.Obstipatie
  11. Zorg dat je voldoende slaapt. Een goede nachtrust is bevorderlijk voor je stoelgang en helpt bij obstipatie op vakantie.
  12. Probeer zo snel mogelijk te gaan leven op de lokale tijd van je vakantiebestemming.

Obstipatie op vakantie: filmpje

Obstipatie samenvatting

Obstipatie op vakantie kan dezelfde oorzaken hebben als obstipatie in het gewone dagelijks leven, met dit verschil dat de vakantie een aantal nieuwe omstandigheden toevoegt. Zoals stress, andere lokatie, vieze wc’s etc.

De oplossingen voor obstipatie op vakantie zijn in principe hetzelfde als voor obstipatie in het dagelijks leven. In deze post vond je 11 oplossingen voor obstipatie. Of het nou op vakantie is, of gewoon thuis!

Gebruikte bronnen: Men’s Health, Libelle, The Atlantic, Scientific American, Saarmagazine, Healthline, Sharecare, Voedingscentrum, Maag Lever Darm stichting, Trimbosinstituut, Stichting Darmgezondheid

Hoe is het met jouw stoelgang gesteld als je op vakantie gaat?

Similar Posts

42 Comments

  1. Oh jam, lekker onderwerp voor tijdens het ontbijt;). Mijn darmen zijn sowieso regelmatig de weg kwijt, dus ook (en nog een beetje extra) als ik op vakantie ga. Oplossing? Eh…geen idee. Hoewel ik de oplossing wat betreft vakantie wel heb gevonden: Ik blijf heerlijk thuis.

  2. Heel goed artikelen want dit gebeurd bij zoveel mensen, ik heb het ook altijd gehad, vooral het idee van op een vreemde toilet moeten gaan, tot ik een jaar in Australië in hostels verbleef, toen moest ik wel op vreemde wc’s gaan en leerde het aardig. Nog ben ik altijd blij als ik weer thuis ben.

  3. Vooral het anders en veel eten als je met vakantie bent. Is toch echt een boosdoener hier. Maar lekker veel water drinken en veel fruit eten.

  4. Ik vind dat we eens moeten ophouden om altijd over die “WC-rol” te zeuren. Op de meeste campingtoilets is gewoon WC papier aanwezig. En anders neem je toch gewoon wat velletjes wc-papier mee.
    Je hebt gelijk dat de camping wc’s niet erg fris zijn en dat die niet bevorderlijk zijn voor een goede stoelgang. Aan te raden is om dus altijd lacceertabletjes mee te nemen op vakantie.

  5. nou dit gaat heel raar klinken maar had ik maar een keer obstipatie!! door lichamelijk issues loopt ik letterlijk 24/7 leeg ….ja lekker verhaal i know haha
    mijn dochters hebben er wel eens last van en die drinken heel veel water dan en dan komt het ook goed ;)

  6. Jeej, dit artikel hoort bij mij. Het komt niet vaak voor dat ik op andere plekken naar de wc ga. Onderweg naar Spanje werd ik bijna gedwongen om te gaan xD
    En op het werk kies ik altijd hetzelfde toilet. Dat is ook weer zoiets :)

  7. Zelf geen probleem mee, maar onze dochter wel. Op vakantie in Griekenland kopen we daarom altijd een klein flesje olijfolie en dan lekker dippen met getoast of gebakken brood en wat zeezout. Ze vindt dat heerlijk en het helpt de stoelgang enorm.

  8. Tijdens vakantie juist nooit last van. Maar wel als ik weer terug thuis ben. Hoe komt weten we niet want echt anders eet ik op vakantie niet

    1. Wat een grappige wending Melissa! Op vakantie is bij jou de stoelgang dus juist beter dan in je gewone dagelijkse leven? Heb je dan bijvoorbeeld een stressvol leven en ontspan je op vakantie? Ik zit nu te denken hoe dat kan…. ; )

  9. Dit is één van de redenen waarom ik zelf niet op een camping vakantie kan en wil vieren.. zoveel ongemakken en nachtelijke wc bezoekjes, zo ongemakkelijk. Nee geef mij maar een fijne kamer met een eigen wc, ik heb zelf veel darm problemen en zo’n kleine aanpassing vergroot de vakantie pret enorm!

  10. Als kind had ik er last van. Reden? Geen flauw idee, geen van de redenen die jij noemt. Als wij op een camping aankwamen werd eerst het sanitair gekeurd, alleen bij brandschoon gingen we een plaatsje kiezen op de camping. Mijn moeder had altijd van die papieren wc-bril-dekjes mee, en ik had echt geen stress of zo, lekker actieve vakanties hielden wij! Maar zij loste het simpel op: ontbijtkoek mee, de eerste dagen moest ik een paar plakken per dag eten, en daarmee was het probleem voor de rest van de vakantie opgelost. Na mijn kindertijd nooit meer problemen gehad, maar misschien heeft iemand anders iets aan de tip van de ontbijtkoek!

    1. Misschien was het dan toch onbewust de overgang van thuis naar een vakantieplek die doorwerkte in je lichaam. Mooi dat je moeder een simpele en effectieve oplossing had.

  11. Herinner me een aantal horror-toiletten zoals die ene in West-Afrika, waar de witte mevrouw naar toegebracht werd om zich te ‘ontlasten’. Het gebruikte toiletpapier tot een hoogte van 30 cm naast de pot en de pot uhm…nogal vol.

    Ik hield het wel op.

    Of die openbare toilet op doortocht, tijdens een stop in Libie. Alleen een gat in de vloer op een keurig vliegveld met grote portretten van Kadafi.

    Ik hield het wel op.

    Niets zo fijn als lekker thuis op je eigen toilet kunnen gaan wanneer je moet!

  12. Sommige toileten langs de autostrades zijn echt vies. Vooral in het zuiden.
    Ik ga al enkele jaren niet meer met vakantie en mis die toiletten en bijhorende darmproblemen niet.

  13. Geen standaard artikel dit haha, ik vind een schone wc toch wel erg fijn hoor. Hecht ik waarde aan

  14. Haha, wat een onderwerp voor een blog. Maar nee, gelukkig nog nooit last van gehad. Ik moet wel zeggen dat ik het kamperen, in de zin van gemeenschappelijke toiletgebouw, inderdaad een stuk minder vind, vooral als het in het voorseizoen ook nog eens gemengd is. Daarom huur ik liever een stacaravan zodat we in ieder geval ons eigen sanitair hebben.

  15. mijn vriend had altijd last van buikkrampen en alles wat er bij kwam kijken. Vooral bij stress en gebrek aan een (schone) wc etc. hij slikt nu imodium en dat helpt heel erg goed

  16. Gelukkig heb ik er weinig last van want als ik moet dan moet ik haha. Maar ik probeer wel een schone toilet te vinden want ik kan niet overal.

  17. Grinnik. Ik ga gewoon niet op vakantie. Probleem opgelost. Ik hoef ook nooit als ik ergens anders ben (op mijn werk bijvoorbeeld of bij familie). Oost West, thuis poept het best :-)

  18. Gelukkig totaal geen last van, meestal eerste dag even wennen, maar daarna geen problemen. ;) Tof dat je met zo’n poepartikel dit ook bespreekbaar maakt.

  19. Wat een goede tips! Ik zit vooral met het privacy gedeelte. Ik kan echt niet naar openbare toiletten en ga altijd als ik op vakantie ben op de rustigste momenten van de dag / avond / nacht naar de wc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.