Vieze wc's op school

vieze wc's

Vanochtend waren de jongste twee op hun fiets gestapt en we reden net de modder van het zandpad in toen mijn jongste zoon plotseling jammerde: 'Ik moet naar de wc!' Maar daar was geen tijd meer voor, en dus zei ik: 'Dat doe je dan maar op school!'
'Maar daar is het vies!' kwam onmiddellijk het antwoord.

Ik ga niet naar de wc op school!

Wat blijkt? Geen van beiden gaan op school ooit naar de wc als ze het enigszins kunnen vermijden, omdat de wc's zo vies zijn. Bij de meisjes schijnt het niet zo erg te zijn, maar de jongens wc's zijn blijkbaar echt smerig. Mijn advies om de wc-bril dan eerst maar even schoon te maken met toiletpapier werd met weinig enthousiasme ontvangen.

Toiletten op middelbare school ook vies

's Avonds bij het avondeten hield ik een kleine poll onder de oudere kinderen die een middelbare school bezoeken. Mijn oudste zoon die naar het speciaal onderwijs wist helaas zelfs te vertellen dat vorig jaar een kind met poep op de muren van de wc had 'getekend'. Dat de wc's op de middelbare school van mijn dochters gewoon smerig zijn, was toen eigenlijk een opluchting.

Zie ook Vlakspoel toilet versus dieptespoeler.

Waarom worden wc's op school niet dagelijks schoongemaakt?

Maar wat ik me nu afvraag is dit: waarom worden toiletten op school eigenlijk niet dagelijks schoongemaakt?! Dat lijkt me toch één van de eerste vereisten naast goed onderwijs. Zou daar geen geld voor zijn? Of weigeren schoonmakers tegenwoordig om wc's schoon te maken? En wiens verantwoordelijkheid zijn schone toiletten? Het onderwijzend personeel? De ouders?

Leestips

Hoe zijn de wc's op de scholen van jullie kinderen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Hier 3 kinderen op de lagere school en ik kom in die wc's ook al wel eens binnen en die zijn over het algemeen altijd proper.

  1. Wel hier wordt gedaan door 1 poetsvrouw, hoe vaak daar heb ik geen idee van, nu hebben onze kinderen op maandag na school 1 uurtje sport (speciaal georganiseerd door de gemeente...) en toen ik die eens ging halen waren ze de wc's nog aan het dweilen... Het is geen grote school maar wel redelijk veel kinderen, dus ik denk om die proper te houden dat ze dat toch bijna dagelijks moeten doen hier...

 2. Toen mijn zoons nog op de basisschool en later op het VMBO zaten gingen ze nooit naar het toilet op school. Vonden ze te vies.
  Zoons zijn nu 21 en 23 en de situatie is blijkbaar niet verbeterd.

 3. Mijn ervaring leert dat de wc"s wel worden schoongemaakt elke dag maar dat dat niet genoeg is is .
  Het zou zeker wel twee keer per dag moeten , vooral bij de onderbouw afdeling.
  Mijn kinderen gaan ook het liefst thuis op de wc.

 4. Bij onze kinderen op school is de wc ook zo vies, mijn kinderen gaan daarom ook nooit naar de wc op school.

  Groetjes Dreadlocks

 5. Mijn man is op vrijdag vaak pleinwacht tussen de middag en hij moet aan het eind van de pauze alle wc's van de kleintjes schoonmaken. Dus die worden in elk geval twee keer per dag gereinigd. Maar ik vind de wc's op school ook vies, al heeft dat ook te maken met een verouderd riool dat de gemeente te beroerd is om te vervangen (moet al jaaaaaren, is de verantwoordelijkheid van de gemeente maar het gebeurt niet. Word ik zo treurig van, dat dat zo onbelangrijk is, een fris toilet voor de kinderen). Ik moet wel zeggen dat vroeger zelf ook nooit ging als het niet hoefde - de geur van dat oude riool was een directe flashback. (Mijn kinderen noemen ook vooral de geur, verder vinden zij het meevallen met de viezigheid en ze gaan wel gewoon op school.)
  Ik probeer wel mijn kinderen te leren even achterom te kijken en als het nodig is wat droog/schoon te maken, zodat een volgend kind een nette wc aantreft.

 6. De wc's bij ons op school worden elke dag na schooltijd schoon gemaakt. Maar ja, als er om half 9 één kleuter de boel onderpiest...
  (als dat gemeld werd, ging ik er als juf trouwens zelf even met de dweil door, maar echt hygiënisch is dat natuurlijk ook niet!)

 7. Bij ons op school worden de wc's iedere dag schoongemaakt. En de jongens moeten zitten plassen ... maar helaas :-(
  Toen was mijn jongste bij de kleuters en ik zag het vaak genoeg ...
  Klagen helpt niet !!
  Naast overblijfmoeder, computer moeder, luizenmoeder ... ben ik dan ook WCmoeder geworden :-). Voor 2 en half jaar lang heb ik tussen de middag toilet potten schoongemaakt. Van 42 potten per week opgebouwd tot ... 69 (per week !!!).
  Wc's smerig achterlaten ... ligt het aan de opvoeding.
  Ik werd zo nu en dan voor een gek verklaard ... maar tenminste deed ik wat !
  Nu ben ik ermee gestopt en niemand heeft de WC's klus overgenomen ... maar iedereen blijft nog klagen ...

  1. Ja, eind van het schooljaar cadeau bon. En nog eens cadeau bon (wel half minder waarde). Voor kerst kreeg ik ook een aardigheidje en toen ik ermee stopte een grote blos bloemen met waarderings woorden ...
   Helaas absoluut geen enkele woord van ouders ... zelfs als ze me bezig zagen :-(

 8. Ja, klinkt heel bekend. Het is een vicieuze cirkel. Kinderen gedragen zich op het toilet als smeerkezen omdat het toch niet goed schoon gehouden wordt (dan doet jouw smeergedrag er toch niet toe) of omdat ze weten dat er professionals schoonmaken (die worden er voor betaald). In de kleuterwc's is het vaak vies omdat veel kleuters nog niet helemaal goed zindelijk zijn of zich geen raad weten met rollen wc papier of er gewoon mee gaan keten. Maar ook bij de pubers zijn de wc's vies.
  Verder: schoolbesturen zien de schoonmaak als een bezuinigingspost en kopen in bij de schoonmaakaanbieder die het goedkoopst levert. En die heeft dus te weinig tijd/menskracht om het echt goed schoon te houden.
  Vicieuze cirkel. Het enige wat er op zit: meer geld uittrekken voor de schoonmakers en kinderen beter opvoeden zodat ze zich niet als smeerkezen gedragen op het toilet. Maar dat is met die grote scholen, waar leerlingen steeds anoniemer zijn, denk ik onbegonnen werk. Mijn kinderen hielden het het liefst ook op tot ze weer thuiswaren.

  1. De mijne houden het dus ook op… Toch vind ik het hygiënische toiletten wel heel belangrijk! Wat een wonderlijk verschijnsel dat wc's op Nederlandse scholen blijkbaar allemaal smerig zijn!!!

 9. Ook hier vieze wc's. Op de vorige school zaten er 2 wc's aan het kleuterlokaal vast. Reuze goed toezicht van de juf dus. Handschoenen en wegwerpdoekjes ernaast en het bleef er netjes. Veel leerkrachten zien het schoonmaken van de toiletten niet als onderdeel van hun taken pakket, dat snap ik ook, zeker bij oudere kinderen.

 10. 'Mijn oudste zoon die naar het speciaal onderwijs wist helaas zelfs te vertellen dat vorig jaar een kind met poep op de muren van de wc had ‘getekend’'.

  Heb ik ook een keer gezien. toen ik op de basisschool kwam meehelpen met het een of ander en zelf naar het toilet moest, zag ik tot mijn verbazing poep op de deur gesmeerd. Dat waren geen kleutertoiletten maar bestemd voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Ik meldde het bij de congierge die verzuchtte dat hij dit elke dag zo moest schoonmaken. Zijn verklaring: 'Veel kinderen komen uit flatwijken waar ze dagelijks zien dat de liften er ook zo smerig uitzien. Voor hen is het er ondersmeren van de wc dus niets vreemds'.

  Toen schrok ik wel, met wat voor kinderen zaten mijn kinderen dan op school?

  Toen ik op het VO in de MR kwam en daar 's avonds vergaderingen moest bijwonen en dan wel eens de schoonmakers tegenkwam, gebaarden die dan al naar me dat ik maar beter het personeelstoilet kon gebruiken.

 11. Ik heb 7,5 jaar, elke werkdag, de wc's op een middelbare school schoongemaakt. Je wilt gewoon echt niet weten hoe ongelooflijk smerig jongeren van 12 t/m 18 jaar kunnen zijn. En het zijn altijd de andere jongeren en de schoonmakers die er onder lijden.
  Wat ik zoal ben tegengekomen in 7,5 jaar tijd (lees dit niet vlak voor of na het eten): Wat hierboven al genoemd is, met poep schrijven, gebruikte condooms aan de kraan knopen, op de wc-bril staan, naast de wc schijten, tegen de muur piesen, met papier en blikjes energie-drank de wc en het allerliefst nog het urinoir vol stoppen, neus uitbulken en aan de muur smeren, deuren volkalken met stift, roggelen op spiegels, deuren en muren, handdoeken-papier natmaken en tegen het plafond gooien...
  En dan heb ik het nog niet eens over leerkrachten die de kots van leerlingen opvegen met stoffer en blik en dat dan op jouw schoonmaak-kar leggen, want ja, hoe moet je anders kots opruimen, hee.. o_O

  1. Ik heb mijn bord Boerenkool gelukkig al achter de kiezen… Wat een rare dingen doen die jongeren! Waarom zouden ze dat in vredesnaam doen? Verveling? Frustratie? Onfatsoen???

   En wat afschuwelijk voor jou dat je dat moest schoonmaken. Ik kan me voorstellen dat je zo wat over je nek gaat. Je had dan zeker wel goede handschoenen? En eventueel zelfs een mondkapje?

   Ik sla ook steil achterover van de stoffer-en-blik-met-kots… Huiver!

  2. Dank je wel voor je reactie. :)

   Het waarom is ook voor mij een raadsel.

   Ik droeg altijd van die gele handschoenen. Maar veel collega's droegen helemaal geen handschoenen. Je kan toch na afloop je handen wassen, zeiden ze dan. Nou, sorry, maar ik zat/zit niet op eventuele ziektes te wachten. Want bebloed maandverband werd ook nog weleens aan de muur geplakt.

   Na 7,5 jaar heb ik er de brui aangegeven. Nu werk ik alleen nog in een kantoor als schoonmaakster en dat is hemels vergeleken met die school.

   De stoffer-en-blik-met-kots, dat was echt het meest smerige wat ik ooit heb meegemaakt. Ik haalde de schoonmaak-kast van het slot en je kan de geur wel raden.. En dan die lerares die mij heel verbaast aankeek toen ik even verhaal ging halen bij haar. Ze had echt geen idee wat ze nu fout gedaan had.. Wat was toch mijn probleem? En ik dacht alleen maar:'Ben je nu echt zo dom of heb je geoefend?'

   Oeps, het is weer een heel verhaal geworden, zie ik.

 12. ik maak wcs schoon op een middelbare school volwassenenonderwijs combinatie ,daar is van 8.30u smorgens les tot 10 uur savonds, ik loop de 2e wc ronde , want ze worden smorgens en smiddags schoongemaakt, we hebben daar erg weinig tijd voor, ik heb 50 minuten voor 6 wc groepen, elk bestaan uit 2 wcs en een wastafel en bij de heren ook nog eens 3 uriniors,deze toiletgroepen zijn verdeeld over 3 verdiepingen, bovendien worden deze wcs erg smerig achtergelaten, zowel bij de heren als bij de dames ,dus hoe graag ik ze ook beter zou willen schoonmaken het ontbreekt ons gewoon aan tijd.

 13. Halverwege de jaren 90 haalde ik samen met peuterzoon mijn kleuter van de basisschool. Peuterzoon moest plassen dus we liepen even naar binnen om naar de wc te gaan. Bij 1 van de wc's zat er poep aan de bril. Ik meldde dit even later bij de kleuterjuf waarop ze zei:" oh, OVERMORGEN komt de schoonmaakster ze weer poetsen"!
  Zonen zijn inmiddels volwassen maar gaan nog niet graag ergens anders naar de wc.

 14. Het is aan de ouders om hun kinderen te leren om de wc netjes te houden, remsporen te verwijderen en geen wc rollen op de grond of in de wcpot te gooien en er op een andere manier een rotzooi van te maken.

  Eigenlijk zouden op scholen een toiletjuffrouw (of meneer) zou moeten zijn. Alleen moet toiletbezoek wel gratis blijven. Vaak hebben scholen zoveel leerlingen dat er niet tegenop te poetsen is. Ik vind het schoonmaken van de wc's niet de taak van de onderwijzers, misschien van de congerge, maar ik denk dat één keer per dag schoonmaken echt niet genoeg is als er honderden leerlingen op school zitten. En maar eens per week is helemaal goor.

  Ik snap dat scholen geen geld hebben voor een toiletjuffrouw, maar dat zou, vooral op grote scholen met honderden of soms zelfs duizenden leerlingen, wel het beste zijn.

 15. Ik ben een ruime 10 jaar geleden schoonmaker geweest op een basisschool. Was een school voor 300 leerlingen en we deden de wc's elke dag behalve vrijdag (omdat we op zaterdag de grote schoonmaak deden). Het kost ook helemaal niet veel tijd, ik denk een uur voor alle toiletten. Enige wat meer tijd kostte was als er weer een kleuter creatief was geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.