3 x Wc schoonmaken met handig stappenplan!

wc schoonmaken

De wc schoonmaken is één van de belangrijkste huishoudelijke klusjes.

Jij en eventuele huisgenoten komen er waarschijnlijk meerdere keren per dag. Zeker met kleine kinderen is het van belang dat het toilet en directe omgeving schoon is. Totaal schoon en bacterievrij zul je hem nooit krijgen, maar wel hygiënisch schoon. Dat wil zeggen dat alles waar je eventueel mee in aanraking komt schoon is.

De wc wordt anders al snel één van de vieste plekken in huis. En je wilt toch niet dat je in je eigen huis van narigheid boven de wc-bril gaat hangen als je moet plassen, omdat je de wc te vies vindt om op te gaan zitten….

Een fris geurende wc, doet verzorgd en prettig aan.

Snel je wc schoonmaken in 3 stappen!

In deze blogpost vind je een uitgebreide uitleg over je wc schoonmaken.

Maar wil je even snel de wc schoonmaken?

Dan heb je het volgende nodig:

 • Toiletreiniger of schoonmaakazijn
 • WC-borstel
 • Schoonmaakdoekje, of zo’n vochtig schoonmaakdoekje

Volg deze 3 stappen:

wc schoonmaken

WC schoonmaken volgens huishoudkundige Suus

Maar misschien vind je wc schoonmaken een lastig klusje. Daarom hieronder 2 lijstjes van schoonmaak expert Suus. Het eerste lijstje is voor de grote beurt van de wc, en het tweede lijstje is voor een kleine beurt. Suus belooft:

‘Als je deze volgorde aanhoud, is je wc altijd fris en schoon!’

WC schoonmaken grote beurt

2x per week de wc een grote beurt geven is voldoende. Zelf doe ik elke dag een kleine beurt op de dagen dat ik geen grote beurt geef.

Een grote beurt duurt ongeveer 15 minuten.

 1. wc opruimen
 2. matje uitkloppen en uithangen bijvoorbeeld buiten, eens in de 2 weken wassen
 3. prullenbakje legen
 4. wc-pot inspuiten en inborstelen
 5. muren afnemen
 6. deur afnemen (behalve de klink)
 7. wc pot afnemen
 8. bril afnemen
 9. klink afnemen
 10. fonteintje schoonmaken
 11. vloer schoonmaken
 12. wc-rollen aanvullen (Zie ook: Hoe wc-rol ophangen?)
 13. wc doortrekken

Zelf vind ik het fijn om er daarna een wc-blokje of toilet tapes in te hangen voor een lekkere geur.

Belangrijke aandachtspunten

Gebruik voor de wc altijd schone doekjes, en doe die na afloop in de was
Houd deze volgorde aan, anders verplaats je de bacteriën alleen maar
Chloor is niet noodzaak, een goede wc reiniger is voldoende
Veel kalk ? Gooi er regelmatig een halve fles schoonmaakazijn in en laat dit zo lang mogelijk staan. Het liefst een dag, of langer.

WC schoonmaken kleine beurt

Eigenlijk zou je de de wc elke dag een kleine beurt moeten geven. Dat kost ongeveer 5 minuten. Erg handig zijn die hygiënische doekjes van Glorix. Wat doe je met een kleine beurt:

 1. de wc-pot
 2. de wc-bril
 3. het kraantje
 4. de deurkruk
 5. de vloer rondom de pot

Dankjewel Suus! Dan gaan we nu verder met hoe ík mijn wc schoonmaak.

158765166339886581

Wc schoonmaken: míjn stappenplan

In het weekend geef ik de kinderen klusjes in huis.

Eentje maakt de eerste trap schoon, een ander de trap naar zolder. Eentje de badkamer, eentje de gang, en eentje het toilet. Dit keer was mijn zoon aan de beurt voor de wc boven. En natuurlijk vroeg hij voor de zoveelste keer: ‘Hoe moet ik de wc schoonmaken?’

En ik gaf hem deze 15 stappen voor wc schoonmaken

Want als ik niet heel specifiek ben, dan doet hij het niet.

 1. Spuit schoonmaakmiddel in de wc, bijvoorbeeld een biologische schoonmaakspray van de Action. Doe daarna de deksel dicht. Dat kan dan mooi intrekken terwijl jij schoonmaakt
 2. Veeg de vloer goed schoon, of gebruik hiervoor de stofzuiger.
 3. Gooi het prullenbakje leeg, en ruim rondslingerende dingen op.
 4. Doe het handdoekje in de was, en hang een schone op
 5. Hang een nieuwe wc-rol op als het nodig is
 6. Maak eerst de tegels in de wc schoon en het fonteintje. Vergeet daarbij ook het lichtknopje, de deurknop en het slot op de deur niet schoon te maken.
 7.  Maak de wc van de buitenkant schoon. Werk altijd van buiten naar binnen bij wc schoonmaken. Het vieste deel het laatst
 8. Heb je de wc aan de buitenkant schoon, doe dan de klep omhoog, en maak de wc-bril schoon
 9. Doe de wc-bril omhoog, en maak de onderkant ook schoon!
 10. Maak de rand van de wc schoon
 11. Pak de toiletborstel en borstel de wc-pot schoon. Omdat je het schoonmaakmiddel hebt laten intrekken is het vuil al wat losgeweekt
 12. Trek de wc door en houd de toiletborstel erin, zodat het ergste vuil er meteen uitspoelt.
 13. Maak ook het bakje van de toiletborstel even schoon!
 14. Dweil de vloer rondom de wc. Alleen de wc schoonmaken is niet genoeg.
 15. Spuit tot besluit een beetje wc-reiniger in de pot. Gewoon voor de frisse geur

Voor zo’n klein kamertje best veel (schoonmaak)stappen. Maar een wc schoonmaken vind ik belangrijk. Vanwege de hygiëne!

N.B. voor kalkvlekken en aanslag helpt een nachtje weken met schoonmaakazijn heel goed. Dat heb ik van mijn tante Marietje geleerd. Het is nog spotgoedkoop ook.

toilet schoonmaken

WC schoonmaken bruine aanslag

Heb je bruine aanslag in je wc? Dat komt door een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Wat je nodig hebt is dus iets tegen kalk en urinesteen. Een goedkope en effectieve oplossing is schoonmaakazijn. Doe het ‘s avonds in de wc en laat als het even kan 24 uur inwerken. Andere populaire middeltjes zijn cola, steradent voor kunstgebitten en HG Toilet Renovatie Kit.

bruine aanslag in toiletpot

WC schoonmaken met vaatwastablet

Vaatwastabletten zijn ook geschikt om je wc-pot schoon te maken. Doe ze in je toilet, en laat het goed inwerken. Trek daarna een handschoen aan, en schrob de pot grondig schoon. De Amerikaanse Lisa Freedman laat voor en na foto’s zien van haar wc, en het effect van een vaatwastablet.

Toilet schoonmaken met cola!

Nog een verrassend middel om je wc mee schoon te maken is… cola! De theorie achter het effect van cola om je wc schoon te maken is dat het zuur in de cola je wc-pot schoonmaakt. Jillian Rogers probeerde het uit, en haar wc zag er daarna een stuk beter uit.

WC schoonmaken met soda

Soda is ook een prima middel om je wc mee schoon te maken. Je kunt baking soda gebruiken, maar zelf geef ik voor schoonmaakklussen de voorkeur aan huishoudsoda/kristal soda. Sprenkel wat soda in je toiletpot en laat dat een tijdje intrekken. Gooi er daarna een beetje schoonmaakazijn bij, en dan gaat het bruisen. Nu flink met de toilet-borstel erdoor.

Wc schoonmaken: instructies van Schoonmaakgoeroe

Houd je meer van een filmpje met instructies voor een wc schoonmaken? Hieronder legt een medewerker van Schoonmaakgoeroe in 11 minuten uit hoe je de wc schoonmaakt. Opvallend vind ik zijn gebruik van een schuursponsjes. Dat is eigenlijk een goed idee!

Maak gratis je eigen schoonmaakschema!

In restaurants en winkels zie je soms van die handige schoonmaakschema’s hangen. Daarop wordt aangetekend wie het laatst de wc heeft schoongemaakt. Zo kun je ook goed zien wie werk heeft gemaakt van het wc schoonmaken.

Zo’n schema wilde ik ook wel graag voor ons gezin. En op de Amerikaanse websites DLTK-cards vond ik een gratis printable. In een paar stappen maak je die helemaal op maat voor jou en je gezin. Ik heb gekozen voor een actiefiguur want dat leek me wel inspirerend voor het schoonmaken. (Zie linksboven in deze post)

Hoe vaak wc schoonmaken?

De vuistregel is: maak je wc minstens 1 keer per week goed schoon. Als je met meerdere mensen in huis woont, dan is 2 keer per week nog beter.

Tot slot

Tegenwoordig maak ik dagelijks onze wc schoon. Zeker nu vanwege de coronacrisis iedereen de hele dag thuis is, vind ik dat wel zo fris. Voor de dagelijkse schoonmaakbeurt, gebruik ik vaak vochtige schoonmaakdoekjes van de Action.

Leestips

Welke klusjes laat je jouw kinderen in huis doen?

Similar Posts

75 Comments

 1. De meiden houden hun eigen kamer helemaal bij, inclusief het bed verschonen. Verder doen ze klusjes als ramen zemen, badkamer doen, en ja, ook hier de wc’s. Aardappels schillen, gehaktballen draaien.
  De jongens helpen meer met klusjes (dus niet altijd zelfstandig) en dekken de tafel, voeren de dieren en helpen mijn Farmer meer dan mij.

  Makkelijk, zo’n afwerkschema.

  1. Wat mij hierin opvalt is dat het lijkt of jullie typische vrouwen- en typische mannenklussen hebben. Is dat een bewuste keuze?
   Zou het niet veel handiger zijn om de verschillende klusjes zowel door de jongens als de meisjes te laten doen zodat ze later, als ze op zichzelf wonen, op alle fronten zelfredzaam zijn?

  2. Ha, ik noemde maar lukraak wat op. Je moet weten dat onze dochters de leeftijd hebben van 16 tot 20, dus die doen als het moet de woonkamer geheel zelfstandig.
   De jongens hebben de leeftijd van 5 tot 10, dus logisch dat zij zulke dingen nog niet allemaal kunnen. Bovendien hebben we een boerderij, dan trekken de jongens toch meer naar buiten. Onze oudste dochter is niet zo huishoudelijk, zij doet een opleiding op agrarisch gebied en helpt ook vaak “achter”.
   Ik ben het zeker met je eens dat ook jongens zich moeten kunnen redden, mijn man kan ook koken als het nodig is, ik ken echter boeren die echt nog geen koffie kunnen zetten!

 2. Handig zo’n rooster en stappenplan. En hier moeten ze zittend plassen, ook de jongens. Ga niet elke dag de vloer dweilen en is dan ook echt niet nodig. Hier zijn ze alleen nog net wat te jong voor klusjes, maar dan lijkt mij zo’n rooster wel handig.

  1. Handig hè?! En nog gratis ook. Ik vond het ook leuk dat je er verschillende plaatjes bij kunt kiezen. Bij jonge kinderen kun je ze het schema ook nog laten inkleuren.

 3. Wat ik als eerste stap mis, is het afnemen van het lichtknopje en de deurkruk binnen/buiten, daar zitten de meeste bacterien.
  Handig verder zo’n uitgebreide lijst, hier ook maar eens invoeren!

 4. Mijn zoon (19) maait het gras. Dat is alles wat hij moet doen. Hij studeert nog en ik ben de hele dag thuis, dus doe ik het huishouden. We gaan wel samen boodschappen halen.

  1. Mijn zoon maait ook regelmatig het gras. Daar heeft hij minder vragen bij dan bij de wc schoonmaken!

   Gezellig om samen met je zoon boodschappen te doen. En ook wel handig om een paar extra sterke handen te hebben denk ik.

 5. Het blijft een verplichting he, als ik naar mijn werk ga, chloor in de pot. ‘S avonds schoonmaken, kan natuurlijk ook ‘s nachts, wanneer je toch boven slaapt enz.
  Ik schreef destijds een stukje over schoonmaken met schoonmaakazijn met soda. Het was toen erg schoon. Het water had ik met een oude doek uit de hals van de pot gehaald.
  Daarna een liter schoonmaakazijn, kokend water en tenslotte soda, baking soda was nog beter geweest. Maar die actie is al weer een tijd geleden.

  1. Oke ik kom tot de conclusie dat ik het toilet te weinig poets… Maar we zijn maar met 2 en hebben 2 wc’s. We gebruiken ze ook best weinig

 6. Ik moest erg lachten toen ik je lijst las.
  mijn zoontje moet van mij de WC schoonmaken als hij naast de pot heeft staan plassen.
  zo’n lijst is daar heel erg handig voor LOL.
  bij mij moet hij wel 2 keer de pot schoonmaken en dweilen. een keer met schoonmaakmiddel en een keer om het te spoelen (alleen water).

  Handig!

 7. Door trekken moet altijd de wc deksel naar beneden doen. Ik heb dit ook gehoord. Bacterie komen dan vrij. Ik heb op tv gezien. Daar schrok ik zo van. Handig tips zit erbij jou. filmpje. Tegels op de grond maken wij altijd heel goed schoon.Dweilen dus. Zelfs wand ook erbij. Dan hou ook schoon.

 8. Mijn kinderen zijn 10,8 en 1 maar laat ze met kleine dingen toch al helpen. Zelfs die van 1(bijna 2) helpt bijvoorbeeld met de tafel afruimen.

  De wc doe ik altijd zelf, heeft mijn man nog nooit gedaan 🤣

  En ik gebruik altijd chloor, werkt voor mijn idee het beste en zou deed mijn moeder het ook altijd.

 9. Ha Nicole,

  omdat ik alleen woon en alleen in het weekend met mijn verloofde ben, doe ik elke dag even de korte versie. En zo nu en dan even wat grondiger.
  Die schoonmaakazijn is eigenlijk een wondermiddel en kost een habbekrats!

  Groetjes! Marlou

 10. Te weinig :) ze helpen nu met tafel dekken en afruimen. De wc doe ik elke dag schoonmaken, ik heb hier zelfs nog examen in gedaan toen ik het MDGO-VZ deed :)

 11. als je het zo opschrijft, is het ineens een geweldige klus ! ben gewoon trots op mezelf dat ik dat zo moeiteloos doe

 12. hier doen de meiden hun eigen kamer en de een ruimt de vaatwasser in en de ander haalt hem leeg en elke vrijdag word de auto van binnen helemaal gezogen en afgenomen

 13. Je eigen toilet is het aller prettigste, dan weet je wat er mee gebeurd.
  Een matje heb ik niet liggen, is niet mijn ding.
  Maar je lijstje is anders dan de mijne ik maak als laatste het toilet schoon. Hans

 14. Mijn dochter heeft jaren geleden als vakantiebaantje schoongemaakt in een zorgcentrum. Daar moest ze dertig minuten over één toilet doen. Een toilet als in een toilet. Ik vroeg nog of ze het met een tandenborstel moest doen, maar nee, dat hoefde niet…

 15. Handig stappenplan. Alleen… eerst de bril afnemen en dán pas de deurklink? Betekent dat dat de bril schoner is dan de klink: brrr :)

 16. De wc stofzuigen vind ik onfris, die borstel gaat ook over de andere vloeren in huis. Meest smerige ooit vloerbedekking in de wc, kort daarop matjes in de wc. Matje bij mijn ouders ging om de dag in de kookwas. Ik heb geen matje.

  Reiniger in de pot aanbrengen. Prullenbak legen, handdoek afhalen. Stof de plankjes met noodzakelijkheden en eventuele versierselen, begin bovenaan. Eindig met de prullenbak. Vouw de doek om, spoel niet uit.
  Neem een schone doek voor wat men met de handen aanraakt, fonteintje, knoppen, handvat van de borstel, reiniger als die in de wc staat en de bril. Na de bril omvouwen en de pot reinigen, niet uitspoelen.
  Een nieuwe doek voor de deur en de muren. Spoel uit en reinig de vloer. Door dagelijks de vloer als laatste te doen hoef je niet te stofzuigen.

  Spoel de doeken uit en hang uit. Reinig emmer, was handen en maak de wasbak schoon. Hang de doek uit.
  Spoel de reiniger door, hang een handdoek op.

  1. Ik begrijp niet zo goed waarom je stofzuigen op de vloer van de wc onfris vindt. Ik weet niet wat jij daar op de vloer doet, maar ik zet daar alleen mijn voeten op ;-). En als ik wegloop, zet ik mijn voeten ook op de andere vloeren in huis. Verder vouw ik net als jij steeds de doek op. Ik was de doeken daarna op 60 graden.

  2. Ik zet er mijn voeten op. Sommige mensen weten er zowel urine als druppels van de.borstel als druppels van het handen wassen op te laten vallen.

 17. Wij hebben geen kinderen en doen dus alles zelf. Niet echt volgens een schema, maar dat is meer omdat dit soort klusjes wekelijks gedaan worden, dat het gewoon routine is om te doen.

 18. Handig schema, maar ik doe het altijd op dezelfde manier schoonmaken dus heb het zelf niet perse nodig

 19. De meisjes kiezen per dag de klus die bij hen past: afwassen, tafel dekken/ afruimen, koken, stofzuigen en ze halen hun eigen wasgoed af in de hoop dat ze de wasmand niet als opruimplek gaan zien

 20. Ik word altijd nerveus van waar ik begin met een doekje, dus gebruik ik er tig. Eentje voor de knop van het toilet, eentje voor de deurklink en lichtknop, eentje voor de kraan, eentje voor de wastafel enzovoorts en alles verzamel ik bij elkaar uiteindelijk waarmee ik de vloer ook nog doe…
  En weet je dat een toetsenbord (ooit gehoord toen ik nog bij DNB werkte) vaak nog viezer is dan de vieste wc? En brrrr… een matje voor bij je toilet vind ik zo ontzettend vies (excuses alvast voor diegenen die niet zonder kunnen). Net als vloerbedekking in de badkamer wat je in Engeland veel ziet…

 21. Nooit gedacht dat ik een blog zou lezen over het schoonmaken van het toilet, en wat blijkt, je zou er gewoon zin in krijgen om er mee aan de slag te gaan!!!

 22. de wc is inderdaad een smerig plekje. ik gebruik altijd meerdere doekjes en schoon water voor de evrschillende onderdelen

 23. Handig zeg, ik doe de ene week een kleine beurt en de andere week een grote beurt. Ik noemde dit nooit zo tot ik bij oudere mensen ging schoonmaken die het constant over kleine en grote beurt hadden haha. Toen is het er ook bij mij ingeslopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.