Reacties

3 x Wc schoonmaken met handig stappenplan! — 75 reacties

 1. De meiden houden hun eigen kamer helemaal bij, inclusief het bed verschonen. Verder doen ze klusjes als ramen zemen, badkamer doen, en ja, ook hier de wc's. Aardappels schillen, gehaktballen draaien.
  De jongens helpen meer met klusjes (dus niet altijd zelfstandig) en dekken de tafel, voeren de dieren en helpen mijn Farmer meer dan mij.

  Makkelijk, zo'n afwerkschema.

  • Wat mij hierin opvalt is dat het lijkt of jullie typische vrouwen- en typische mannenklussen hebben. Is dat een bewuste keuze?
   Zou het niet veel handiger zijn om de verschillende klusjes zowel door de jongens als de meisjes te laten doen zodat ze later, als ze op zichzelf wonen, op alle fronten zelfredzaam zijn?

  • Ha, ik noemde maar lukraak wat op. Je moet weten dat onze dochters de leeftijd hebben van 16 tot 20, dus die doen als het moet de woonkamer geheel zelfstandig.
   De jongens hebben de leeftijd van 5 tot 10, dus logisch dat zij zulke dingen nog niet allemaal kunnen. Bovendien hebben we een boerderij, dan trekken de jongens toch meer naar buiten. Onze oudste dochter is niet zo huishoudelijk, zij doet een opleiding op agrarisch gebied en helpt ook vaak "achter".
   Ik ben het zeker met je eens dat ook jongens zich moeten kunnen redden, mijn man kan ook koken als het nodig is, ik ken echter boeren die echt nog geen koffie kunnen zetten!

 2. Handig zo'n rooster en stappenplan. En hier moeten ze zittend plassen, ook de jongens. Ga niet elke dag de vloer dweilen en is dan ook echt niet nodig. Hier zijn ze alleen nog net wat te jong voor klusjes, maar dan lijkt mij zo'n rooster wel handig.

  • Handig hè?! En nog gratis ook. Ik vond het ook leuk dat je er verschillende plaatjes bij kunt kiezen. Bij jonge kinderen kun je ze het schema ook nog laten inkleuren.

 3. Wat ik als eerste stap mis, is het afnemen van het lichtknopje en de deurkruk binnen/buiten, daar zitten de meeste bacterien.
  Handig verder zo'n uitgebreide lijst, hier ook maar eens invoeren!

 4. Mijn zoon (19) maait het gras. Dat is alles wat hij moet doen. Hij studeert nog en ik ben de hele dag thuis, dus doe ik het huishouden. We gaan wel samen boodschappen halen.

  • Mijn zoon maait ook regelmatig het gras. Daar heeft hij minder vragen bij dan bij de wc schoonmaken!

   Gezellig om samen met je zoon boodschappen te doen. En ook wel handig om een paar extra sterke handen te hebben denk ik.

 5. Het blijft een verplichting he, als ik naar mijn werk ga, chloor in de pot. 'S avonds schoonmaken, kan natuurlijk ook 's nachts, wanneer je toch boven slaapt enz.
  Ik schreef destijds een stukje over schoonmaken met schoonmaakazijn met soda. Het was toen erg schoon. Het water had ik met een oude doek uit de hals van de pot gehaald.
  Daarna een liter schoonmaakazijn, kokend water en tenslotte soda, baking soda was nog beter geweest. Maar die actie is al weer een tijd geleden.

  • Oke ik kom tot de conclusie dat ik het toilet te weinig poets... Maar we zijn maar met 2 en hebben 2 wc's. We gebruiken ze ook best weinig

 6. Ik moest erg lachten toen ik je lijst las.
  mijn zoontje moet van mij de WC schoonmaken als hij naast de pot heeft staan plassen.
  zo'n lijst is daar heel erg handig voor LOL.
  bij mij moet hij wel 2 keer de pot schoonmaken en dweilen. een keer met schoonmaakmiddel en een keer om het te spoelen (alleen water).

  Handig!

 7. Door trekken moet altijd de wc deksel naar beneden doen. Ik heb dit ook gehoord. Bacterie komen dan vrij. Ik heb op tv gezien. Daar schrok ik zo van. Handig tips zit erbij jou. filmpje. Tegels op de grond maken wij altijd heel goed schoon.Dweilen dus. Zelfs wand ook erbij. Dan hou ook schoon.

 8. Mijn kinderen zijn 10,8 en 1 maar laat ze met kleine dingen toch al helpen. Zelfs die van 1(bijna 2) helpt bijvoorbeeld met de tafel afruimen.

  De wc doe ik altijd zelf, heeft mijn man nog nooit gedaan 🤣

  En ik gebruik altijd chloor, werkt voor mijn idee het beste en zou deed mijn moeder het ook altijd.

 9. Ha Nicole,

  omdat ik alleen woon en alleen in het weekend met mijn verloofde ben, doe ik elke dag even de korte versie. En zo nu en dan even wat grondiger.
  Die schoonmaakazijn is eigenlijk een wondermiddel en kost een habbekrats!

  Groetjes! Marlou

 10. Je eigen toilet is het aller prettigste, dan weet je wat er mee gebeurd.
  Een matje heb ik niet liggen, is niet mijn ding.
  Maar je lijstje is anders dan de mijne ik maak als laatste het toilet schoon. Hans

 11. Mijn dochter heeft jaren geleden als vakantiebaantje schoongemaakt in een zorgcentrum. Daar moest ze dertig minuten over één toilet doen. Een toilet als in een toilet. Ik vroeg nog of ze het met een tandenborstel moest doen, maar nee, dat hoefde niet...

 12. Handig stappenplan. Alleen... eerst de bril afnemen en dán pas de deurklink? Betekent dat dat de bril schoner is dan de klink: brrr :)

 13. De wc stofzuigen vind ik onfris, die borstel gaat ook over de andere vloeren in huis. Meest smerige ooit vloerbedekking in de wc, kort daarop matjes in de wc. Matje bij mijn ouders ging om de dag in de kookwas. Ik heb geen matje.

  Reiniger in de pot aanbrengen. Prullenbak legen, handdoek afhalen. Stof de plankjes met noodzakelijkheden en eventuele versierselen, begin bovenaan. Eindig met de prullenbak. Vouw de doek om, spoel niet uit.
  Neem een schone doek voor wat men met de handen aanraakt, fonteintje, knoppen, handvat van de borstel, reiniger als die in de wc staat en de bril. Na de bril omvouwen en de pot reinigen, niet uitspoelen.
  Een nieuwe doek voor de deur en de muren. Spoel uit en reinig de vloer. Door dagelijks de vloer als laatste te doen hoef je niet te stofzuigen.

  Spoel de doeken uit en hang uit. Reinig emmer, was handen en maak de wasbak schoon. Hang de doek uit.
  Spoel de reiniger door, hang een handdoek op.

  • Ik begrijp niet zo goed waarom je stofzuigen op de vloer van de wc onfris vindt. Ik weet niet wat jij daar op de vloer doet, maar ik zet daar alleen mijn voeten op ;-). En als ik wegloop, zet ik mijn voeten ook op de andere vloeren in huis. Verder vouw ik net als jij steeds de doek op. Ik was de doeken daarna op 60 graden.

  • Ik zet er mijn voeten op. Sommige mensen weten er zowel urine als druppels van de.borstel als druppels van het handen wassen op te laten vallen.

 14. Wij hebben geen kinderen en doen dus alles zelf. Niet echt volgens een schema, maar dat is meer omdat dit soort klusjes wekelijks gedaan worden, dat het gewoon routine is om te doen.

 15. De meisjes kiezen per dag de klus die bij hen past: afwassen, tafel dekken/ afruimen, koken, stofzuigen en ze halen hun eigen wasgoed af in de hoop dat ze de wasmand niet als opruimplek gaan zien

 16. Ik word altijd nerveus van waar ik begin met een doekje, dus gebruik ik er tig. Eentje voor de knop van het toilet, eentje voor de deurklink en lichtknop, eentje voor de kraan, eentje voor de wastafel enzovoorts en alles verzamel ik bij elkaar uiteindelijk waarmee ik de vloer ook nog doe...
  En weet je dat een toetsenbord (ooit gehoord toen ik nog bij DNB werkte) vaak nog viezer is dan de vieste wc? En brrrr... een matje voor bij je toilet vind ik zo ontzettend vies (excuses alvast voor diegenen die niet zonder kunnen). Net als vloerbedekking in de badkamer wat je in Engeland veel ziet...

 17. Nooit gedacht dat ik een blog zou lezen over het schoonmaken van het toilet, en wat blijkt, je zou er gewoon zin in krijgen om er mee aan de slag te gaan!!!

 18. de wc is inderdaad een smerig plekje. ik gebruik altijd meerdere doekjes en schoon water voor de evrschillende onderdelen

 19. Handig zeg, ik doe de ene week een kleine beurt en de andere week een grote beurt. Ik noemde dit nooit zo tot ik bij oudere mensen ging schoonmaken die het constant over kleine en grote beurt hadden haha. Toen is het er ook bij mij ingeslopen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder