|

Hoe schoon is jouw wc borstel?

wc borstel schoonmaken

De wc maak je waarschijnlijk onder andere schoon met een wc borstel. Veel mensen vergeten dat een wc borstel schoonmaken ook belangrijk is.

Maar hoe schoon is jouw wc borstel?

Eerlijk gezegd dacht ik nooit zoveel na over mijn wc borstel. Hij stond er gewoon, en ik gebruikte hem voor de wc schoonmaken. Totdat mijn tante Marietje mij er op wees hoe vies hij was… En niet alleen de wc borstel, maar ook de houder. Want ik zet de natte, gebruikte wc borstel altijd klakkeloos weer in de houder, en daar lekt hij dan gezellig in uit. En dat is niet fris.

Wc borstel schoonmaken: hoe doe je dat?

Als ik de wc schoon heb, dan trek ik aan het eind altijd nog een keer door en dan houd ik de gebruikte toilet borstel in het schone water. Met het idee: ‘Zo spoelt hij lekker schoon!’ En dit helpt wel wat natuurlijk, maar hygiënisch schoon is de borstel dan toch nog niet.

Daarom hier onder 2 methodes om je wc borstel schoon te maken

1. De emmer methode om je wc borstel schoon te maken

Neem een flinke emmer en vul die met heet water. Doe er vervolgens een twee kopjes chloor in. Ze je wc borstel in het hete water met chloor en ga een uurtje wat anders doen. Na 60 minuten haal je de toilet borstel uit het chloor water, en spoel je hem grondig uit met heet water.

Een vochtige borstel is een fijne omgeving voor bacteriën dus daarna laat je hem drogen. Een makkelijke manier om dit te doen is door de borstel tussen de wc bril en de rand van de wc te klemmen. Of je legt hem op de rand van de toilet borstel houder.

Wc borstel drogen doe je zo:

In onderstaande video wordt heel handig gedemonstreerd hoe je de borstel droogt tussen de wc bril en wc rand!

Liever geen chloor?

Chloor is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Wil je liever geen chloor gebruiken, vervang dit dan door 3 kopjes kristal soda. Laat de borstel hier een paar uur in staan weken. Dat is dus langer dan bij de chloor methode.

2. De snelle methode om je wc borstel schoon te maken

Geen zin en tijd om de borstel een tijd te laten weken? Klem de wc borstel na het schoonmaken dan tussen de wc bril en de rand van de wc. Besprenkel de borstel met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Laat dit zo 10 minuten inwerken op de borstel. Spoel de wc borstel daarna schoon met flink heet water. Doe hem nu opnieuw tussen de wc bril en wc rand zodat hij kan drogen.

Zet nooit een natte wc borstel weer in de houder! Dat is voer voor bacteriën!

3. Vergeet het bakje van de wc houder niet!

Nu je borstel hygiënisch schoon is, moet je niet vergeten het bakje ook schoon te maken. Het is jammer om de schone toilet borstel in een vies bakje te zetten natuurlijk. De simpelste methode is om er schoonmaakmiddel in te doen, dit 10 minuten te laten staan en dan goed uit te spoelen. Vervolgens drogen, en dan kan de schone borstel er weer in.

Hoe vaak moet je een wc borstel vervangen?

De antwoorden op deze vraag zijn verschillend. Gemiddeld wordt 6  maanden aangeraden. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de borstel en hoe vaak hij gebruikt en schoongemaakt wordt, kan dit vaker of minder vaak zijn.

Twijfel je of je wc borstel moet worden vervangen? Kijk dan eens kritisch naar de ‘haren’ van de borstel. Staan die nog goed rechtop, of zijn ze plat gedrukt? Als ze plat staan is de borstel niet meer effectief. De kleur van de haren van de borstel kan ook een indicatie zijn dat het tijd is voor een nieuwe: als ze gelig zijn geworden bijvoorbeeld.

Een wc borstel kopen: Waar moet je op letten?

 1. De lengte van de steel moet lang genoeg zijn om overal goed bij te kunnen.
 2. De borstel moet een stevige grip hebben.
 3. Is de borstel stevig genoeg om goed schoon te maken, maar flexibel genoeg om te voorkomen dat er viezigheid op je spettert?
 4. Zijn de borstelharen lang genoeg om onder randjes te komen?
 5. Is het bakje van de toilet borstel goed schoon te houden?
 6. In sommige bakjes kan de wc borstel goed drogen: dat is een groot pluspunt.
 7. Neemt de wc borstel houder veel kostbare ruimte op de vloer in?

Een wc borstel kopen

Een wc borstel kopen kun je op vele plekken doen. Bij de Blokker, Ikea, Action etc. De prijzen variëren flink. Bij Ikea kwam ik een toilet borstel tegen voor maar 2,99:

wc borstel

Wat dit Enudde wc borstel een extra voordeel geeft is dat je de borstel kunt vervangen met een nieuwe verwisselbare borstel Lossnen. Deze borstel heeft een lengte van 48 cm.

Wc borstel bij bol.com

Even voor het contrast: bij bol.com koop je onderstaande wc borstel voor maar liefst 79,95! Wat een enorme prijs voor een wc borstel zeg. Die zou ik dan ook niet zo gauw vervangen denk ik! Het stomme is dat bij de producspecificaties niet eens staat hoe lang de borstel is. Dat zou ik toch wel graag weten.

wc borstel

Heb je weinig vloerruimte dan is een hangende toilet borstel een leuke oplossing. Onderstaande heeft ook nog eens een mooie nostalgische look vind ik:

wc borstel

Deze kost 27,95 bij bol.com.

De prijzen van wc borstel variëren dus behoorlijk. Je hebt ze heel goedkoop, maar je kunt ze ook heel duur aanschaffen. Net wat je wilt : )

Alternatieven voor een wc borstel

Niet iedereen heeft een wc borstel. Sommigen gebruiken een oude afwasborstel of een schuursponsje. In zo’n geval is het wel fijn om een paar goede huishoudhandschoenen te dragen tijdens het schoonmaken. Want zeker met een schuursponsje kom je met je handen dichtbij de ‘viezigheid’.

Conclusie en samenvatting over wc borstels

Een wc borstel is een handig hulpmiddel om je wc schoon te maken. Door de steel hoef je zelf niet met je handen in de wc pot. Maar als je wc borstel niet schoon is, hoe maak je er dan je wc mee schoon? Het is dus belangrijk om je wc borstel regelmatig schoon te maken. Streef naar 1 keer per maand. In deze post beschreef ik manieren waarop je je wc borstel kunt schoonmaken. Een alternatief is een nieuwe wc borstel kopen. Of je kiest voor een wc borstel waarbij je de borstelkop kunt vervangen!

Leestips

Hoe vaak maak jij je wc borstel schoon?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb geen wc borstel dat vind ik wel zo smerig! In het bakje zit altijd een laagje vies water. Wanneer je de borstel terug zet druppelt het op de grond en de borstel zelf ziet er op een gegeven moment smerig uit. Ik heb ze weleens bij mensen zien staan en ze zien er altijd goor uit….

  1. Ik gebruik altijd de roze/witte sponsjes van Action. En als we een grote boodschap doen leggen we papier in de wc dus bijna nooit sporen… Wil natuurlijk altijd weleens gebeuren, maar even een wegwerp spons erbij en klaar!

 2. Als ik de w.c, een grote beurt geef borstel ik hem schoon en zet daarna de borstel in de pot (in de w.c, pot zit dan iets van chloor, een opgelost kunstgebittablet, w.c. eend of iets dergelijks. Dit geheel laat ik een uur of wat staan en ondertussen maak ik de houder van de borstel schoon.
  Daarna spoel ik door en hou de borstel onder het stromende water. Mijn borstel hangt in de houder dus droogt hij daarin op. Het lekwater poets ik weg. Als de borstel er minder nieuw gaat uitzien vervang ik hem. Zo duur zijn ze niet.
  Ik geloof ook niet dat je al te paniekerig moet doen over een w.c. borstel. Vaatdoekjes zijn erger.

  1. Ben het helemaal met je eens. Af en toe ff hoed schoonmaken en desnoods koop je er een extra borstel bij als je geen zin hebt om hem gro digitale schoon te maken.

 3. Volgens mij doe ik alles helemaal verkeerd Vlijtig Liesje! Ik laat de borsrel altijd even in het (chloor)water van het net sxhoongemaakte toilet staan en de houder spuit ik altijd in met een schoonmaakspray. Ook staat mijn toiletborstel er veel te lang. Ik schaam me diep………

 4. Leuk onderwerp! Wij hebben twee vakantiehuisjes met in totaal 4 toiletten. Bij elke wissel van vakantiegasten vervangen we de toiletborstels door nieuwe. Bij de a.ct.ion kosten ze minder dan een euro per stuk. De ‘ oude ‘ toiletborstels maken we schoon en geven we weg (familie), gebruiken we ook zelf om ‘ vieze ‘ karweitjes te doen, of gooien ze weg. Maar eigenlijk, bedenk ik me nu, is dat eigenlijk ook zonde. Nu heb ik van een dierenarts geleerd dat de beste sterilisator de vaatwasser is, maar om nu de borstels daarin schoon te maken, neu, dat gaat me te ver. Een stapel borstels in de hete soda, in een metselkuip oid, lijkt me wel wat. Toch ‘ns uitproberen. Dank voor de tip!
  Groet, L.

  1. Brrr, dat vind ik ook te vies voor woorden inderdaad: de toiletborstel schoonmaken in de afwasmachine. Jakkes.

   Wat zijn ze dan enorm goedkoop bij de Action trouwens! En fijn voor jullie vakantiegasten dat jullie de boel zo goed schoon houden!

 5. Ik denk dat het het Ivoren Kruis worst zal wezen wat je met je wc borstel doet, zolang je je tandenborstel maar elke 3 maanden vervangt ;)

  Ik vind het zelf overigens niet nodig om mijn wcborstel echt schoon te maken. Ik houd m in de straal als ik doortrek, schud m even af en zet m terug. Maakt mij niet uit of er veek vieze bacterien op zitten. Ik gebruik m alleen voor in de wc en de binnenkant van de wc raak ik toch nooit aan.

  1. Hier hetzelfde als Lara en steeds die borstel weggooien en een nieuwe neerzetten vind ik milieutechnisch ook niet echt verantwoord…
   Trouwens mijn tandeborstel vervang ik ook niet iedere drie maanden, pas als hij er versleten uit begint te zien en dat is niet zo snel. Nog nooit iets van gekregen. ???? Wat zijn we toch bang voor een vuiltje hier en daar, daar kweek je een slechte afweer mee.

 6. Jullie tante Marietje zou een vlog kunnen beginnen!
  Wij kopen eens in de paar jaar nieuwe wc borstels, we zetten ze na de wekelijkse schoonmaak altijd even in de week in de wc pot met soda (zoals hierboven ook al stond). als een wc borstel regelmatig gebruikt wordt, krijgt ie niet echt de kans om goed droog te worden. Weken in soda lijkt me het beste huismiddel voor een opfrisbeurt.
  Weet je tante Marie ook hoe je gele verkleuringen onder een wit plastic wc bril vandaan kunt poetsen? De wc bril is nog maar drie jaar oud maar nu al zitten er urinezuurvlekken op. Bleekmiddels heb ik nog niet geprobeerd maar is geen schoonmaakmiddel. Toch maar proberen?

 7. Onze borstel hangt in de houder dus droogt vanzelf. We vervangen hem ongeveer eens per jaar. En zoals hierboven al gezegd, ik poets er alleen het gat van de wc mee, daar kom ik verder nooit, dus om die bacteriën maak ik me niet al te druk.
  Wat ik mis in je stukje is dat het handvat ook erg vies wordt als er door mannen staand geplast wordt! Dus ook bij gebruik van een wc borstel draag ik handschoenen!

  1. Hè jakkes, wat zijn mannen soms toch viespeuken eigenlijk. Bij ons thuis staat de wc borstel helemaal achteraan, dus ik dacht niet dat ze daar nog op kunnen spetteren….

 8. Tsjonge, wat een verhaal over een WC borstel, ik moet er wel om lachten hoor ;-)
  Wij gebruiken een afwasborstel, die gaat na gebruik in een glazen potje, even in kokend water en de borstel is weer schoon. Ik gebruik geen chloor of andere troep voor mijn WC, gewoon allesreiniger en WC reiniger van Sonett, we zijn bijna nooit ziek en ik ben niet bang voor een beetje bacterieën!
  Toen mijn kinderen nog klein waren, deed ik af en toe de WC met een druppeltje dettol in het water maar dat is jaren geleden!

 9. Ik heb wel eens mijn borstel in de pot laten staan om te weken in het chloor wat ik erin had gespoten en ben hem vervolgens vergeten. Mijn tante kwam langs, moest nodig plassen en had in de gauwigheid niet gezien dat de borstel nog in de pot stond. Ze heeft toen over de borstel geplast. Oeps. :)

 10. Ik maak de wc borstel niet schoon zoals jij beschrijft… spoel de houder af en toe uit en de wc borstel besproei ik met wc eend. Maar ik vervang de wc borstel dan ook wel om de vier maanden ongeveer omdat ik verder schoonmaken van dat ding echt te vies vind.

 11. Goede tips! Ik laat de borstel altijd in de pot staan als ik de pot heb ingespoten met WC-eend. Goed dat ik nu weet dat dat dus niet genoeg is!

 12. Hier had ik dus nog nooit over nagedacht. :-) Ik gok dat ik een hele vieze wc-borstel heb. Nu doe ik dat dus al 20 jaar verkeerd begrijp ik (mag ik daar stiekem uit concluderen dat het niet zo heel erg is om een vieze wc-borstel te hebben? we zijn er nog nooit ziek van geworden…) Laten we het erop houden dat ik morgen een nieuwe ga kopen.

  1. Als je er al twintig jaar in goede gezondheid mee leeft is dat inderdaad een mooi bewijs dat een vieze wc-borstel geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt : )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.