Reacties

Soda en baking soda: wat is het verschil? — 130 reacties

 1. Ik heb altijd huishoudsoda in huis voor in de wasmachine. Bij elke kookwas gaat een flinke schep soda mee. Zo is het goed voor het onderhoud van de machine, maar de witte was wordt er schoner en witter van...
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

  • Doe ik ook al jaren Mirjam. Ook hou ik mijn matrassen schoon ermee, poederen, inwrijven , een ochtend laten intrekken en stofzuigen. Ook maak ik mijn dampkapfilters ermee schoon, kokend water...een flink handvol ruwe soda ..enkele malen de filter erdoor halen en ze zijn weer als nieuw...en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  • Even een kleine correctie op de uitleg in de tekst:
   NaHCO3 is inderdaad bakingsoda , maar is dus natriumwaterstofcarbonaat!
   Na2CO3 is schoonmaaksoda en is natriumbicarbonaat.

  • Zou het helpen als ik de huishoud soda gebruik om mijn hondje minder of niet te laten plassen binnenshuis , hij doet het tegen alles ook al komen we terug van een wandelijk en steeds dezelfde plekken , s morgens mijn eerste werk , dweil en trekker , de moed zakt me soms in de schoenen , op een side had ik iets gelezen over Soda daarmee , ik heb dus de soda mee Vd Action van Mariëtte zuiveringszout …. Alvast bedankt

 2. Hier een gezin dat het al jaren gebruikt ipv shampoo. En appelazijn ipv conditioner!
  Ook als schuurmiddel wordt het gebruikt.
  En natuurlijk als rijsmiddel in baksels :)

  • Dat snap ik wel hoor.
   Zelf heb ik het geleidelijk gedaan. Dus 1 shampoobeurt omruilen voor baksoda en daarna weer shampoo. En dan steeds vaker soda en minder shampoo.

  • Heb het ook als shampoo gebruikt. Bij verder onderzoek is het echt slecht voor je haar. Te basisch. Appelazijn wel prima als conditioner in verdunde variant. Heb nog geen goede zelfmaak shampoo gevonden.
   Ik heb er breekbaar haar en roos van gekregen. Na driekwart jaar met bioshampoo pas weer rustig geworden.

  • Maar je moet echt niet dat elke dag doen, ook niet met shampoo! Hooguit 2 x per week zodat je eigen vetten in je haren kunnen zitten

  • Dan ben je een gevaar voor jezelf en anderen. Als je brandstof tankt voor je auto weet je toch ook welke je moet hebben en wat de gevolgen zijn als je de verkeerde neemt? Lees eerst eens een bijsluiter/gebruiksaanwijzing voordat je jezelf van kant maakt.
   Ongelooflijk dat mensen nog steeds alles geloven wat je ze vertelt zoek zelf uit wat goed voor je is

  • Ja, bepaalde youtube filmpjes moeten verboden worden. Er wordt klinklare onzin uitgekraamd.
   Het is chemie, scheikunde. Blijkbaar heeft niemand dat meer gehad op school.
   NaHCO3 is inderdaad bakingsoda , maar is dus natriumwaterstofcarbonaat!
   Na2CO3 is schoonmaaksoda en is natriumbicarbonaat.
   Beide zijn basen; stoffen die reageren met zuren. Ze ontvetten zeer goed.
   Daarom kan je met schoonmaaksoda je gootsteen ontstoppen, meestal zijn dat vette opeenhopingen van vet en rotzooi. In je wasmachine gooien tegen kalk heeft geen enkele zin.
   Wil je van de kalk af gooi er dan een zuur in. Azijn of zo, dat reageert met kalkaanslag: CaCO3.
   Teveel bakingsoda innemen is slecht, je krijgt dan te veel zout binnen (Na van NaCl = ((keuken)zout)

  • @Albert Ein:
   Jammer dat je iemand probeert te verbeteren, maar het juist verkeerd doet.
   Bicarbonaat = HCO3 = waterstofcarbonaat
   Van de Engelse wiki:
   "The term "bicarbonate" was coined in 1814 by the English chemist William Hyde Wollaston.[4][5] The name lives on as a trivial name."
   Het natrium staat er los van. Misschien is de 2 verwarrend, maar dan zou het di zijn niet bi.

   Schoonmaak soda = natriumcarbonaat

 3. Wanneer je op internet wat gaat zoeken naar de toepasmogelijkheden van Baking Soda, kom je ontelbare mogelijkheden tegen. In veel landen buiten Nederland is het een heel normaal product om te kopen, terwijl je in Nederland toch best nog wel even moet zoeken. Zo in een reguliere supermarkt kan je het vaak niet vinden. Op aanraden van anderen heb ik onlangs mijn eerste pak Baking Soda gekocht. Bij een toko, want daar is het het goedkoopst! Als eerste wil ik het gaan gebruiken bij het schoonmaken van voegen. Op de site Projectnaturelbeauty.nl is op een video te zien hoe wonderbaarlijk dit spul werkt bij het schoonmaken van voegen. Een kennis van mij gebruikt het als deodorant en volgens haar werkt het super. Een ander gebruikt het als witmiddel voor het gebit. Dat is, zoals boven beschreven, nu juist het mooie aan dit middel: je kunt het èn voor inname èn voor allerlei uitwendige toepassingen gebruiken.

  • Tja, waarom zou dat zo zijn?
   Omdat er altijd idioten zijn die alles geloven wat er op internet staat.
   Als ik schrijf dat het uitstekend werkt tegen nare geurtjes in je kruuisstreek en je daarmee moet wassen dan neem je dat toch niet prompt aan?
   DENK ZELF!!

  • Ja, het opleidingsniveau van veel youtubers ligt niet ver boven dat van de lagere school.
   En we geloven alles wat we zien. Ook al is het klinklare onzin en levensgevaarlijk.
   Als een leuk blond meisje het zegt moet het wel waar zijn. Ze heeft vast een master in scheikunde ;-)

 4. Ik heb het allebei in huis. Ik heb kristal soda. Dat zit in een fles, is iets grover en plakt niet aan elkaar zoals die zakken soda. Helaas heb ik dat nog niet in de supermarkt kunnen kopen, dus bestel ik het online. Ik doe het regelmatig bij de was. Goed voor de machine en de was wordt beter schoon/wit.
  Ook heb ik bakingsoda in huis. Dat gebruik ik vooral voor baksels, maar pas heb ik het ook bij een afvoer gebruikt. Een lepeltje erin, een beetje warm water erbij en laten inwerken. Toen ik daarna de kraan liet lopen liep de afvoer weer prima!

 5. Leuk artikel, nu weet ik eindelijk het verschil. Ik had toevallig een pakje meegenomen uit Amerika. Daar kost een pakje 0,65 dollar cent. Ga van de week maar eens wat dingen uitproberen met de bakingsoda! Groetjes Stella

 6. Huishoudsoda heb ik wel in huis maar bakingsoda niet. Soda gebruikten wij vroeger al om bijv een splinter uit je vinger te 'trekken' en om wondjes te ontsmetten... En ik gebruik het ook regelmatig voor de wasmachine en de vaatwasser. En af en toe een schepje door de afvoer in keuken, badkamer en toilet.

 7. Ik wist wel dat er een verschil was, maar dit artikel legt het nog eens duidelijk uit, dank je :) Ik gebruik baking soda meestal voor Amerikaanse recepten.

 8. Wat een handig verhaal. Ik wist niet wat het verschil was en dat er verschil was. Ik gebruik beide niet. In recepten voor b.v. klei of kinetisch zand wordt wel eens baking soda genoemd, ik vroeg me altijd al af wat dat nou was. Nu weet ik het dus.... Ik denk dat ik het maar weer eens in huis ga halen voor de kalkaanslag en aangebrande pannen. Helpt de soda ook tegen kalkaanslag in de wasmachine of is dat weer slecht voor je kleding?

 9. Baking soda gebruik ik altijd voor de oven schoon te maken. Maak er een papje van, laat het een nacht weken in de oven (ook op het raampje!) en veeg het eerst af met een servetje, zuig daarna de droge deeltjes op en daarna ga je eroverheen met een natte doek. De oven is weer glimmend schoon!

 10. Ik vind het echt irritant dat ze baking soda niet standaard verkopen in de supermarkt in Nederland. Je kunt er zo veel mee en je hebt het voor zo veel Amerikaanse recepten nodig.

 11. Pasgeleden had DL1 een koortslip. Ik smeerde er wat kokosolie + baking soda op, en de dag erna was het weg! Verder gebruik ik het hier in koekjes of cake als rijsmiddel, het is goed om heel vieze handen met smeer ofzo mee schoon te krijgen, in de was in de hoop dat t er schoner van wordt, bij misselijkheid en pasgeleden maakte ik een humusrecept waar het in moest :)

 12. Als je baking soda gebruikt als rijsmiddel dan moet er ook nog een zuur bij anders ruikt het amoniac achtig. Daarom wordt bv iers sodabrood gemaakt met karnemelk. In bakpoeder zit dat zuurtje al bij in. Deze toevoegingen om teleurstellingen bij bakken te voorkomen.

  Baking soda zit ook samen met kokosolie en maizena in mijn zelfgemaakte deodorant.

 13. Wat handig dat je 't zo op een rijtje hebt gezet! Ik wist wel dat er verschil tussen deze beide soda's was maar wat je precies met baking soda kon doen wist ik dan weer niet.
  Ik heb trouwens lang gedacht dat baking soda en bakpoeder hetzelfde was maar ik begrijp nu dat dat niet zo is.

 14. Haha je zult het natriumcarbonaat maar per ongeluk in je koekje stoppen. Handige tip.
  Leuk weetje: In het ziekenhuis gebruiken we natriumbicarbonaat soms om verstopte maagsondes door te spoelen, en daarnaast helpt het ook bij bijvoorbeeld mensen met een extreem hoge suiker als gevolg van diabetes, het bindt namelijk zuren aan zich.

  • Niet giftig, maar heel erg bijtend ! NOOIT zomaar azijn bij schoonmaaksoda gooien.
   Bakingsoda in je gootsteen gooien is zonde van je geld. Reageert maar half zo goed als schoonmaaksoda.
   Schoonmaaksoda ontvet 2x zo goed. (daarom heet het ook zo)

 15. Net nog een schepje soda in de afvoeren gegooid. En een enorm aangekoekte pan. Ja echt dat je denkt aan weggooien toch schoongekregen door soda te laten koken in de pan.

 16. Super handig en multi functioneel product!
  Alleen jammer dat het zo lastig te krijgen is hier in Nederland.
  Ik heb ooit gehoord dat zuiversings zout hetzelfde is. (Kost een euro of 2 in mini verpakking bij Etos)

  • Bij Turkse winkels 100 gram voor minder dan 2 euro.
   Etos: 3,69 voor 125 gram (kan ook minder zijn)

  • Bij de Turkse winkel heet het Bicarbonaat, 10x goedkoper dan zuiveringszout (exact hetzelfde). Maar mensen betalen graag het 10-voudige voor een mooi doosje en een leuke winkel.

 17. Baking soda is in Australie ook voor een gering bedrag te verkrijgen. Samen met azijn is het een krachtig schoonmaakmiddel, gaat zo lekker bruisen! Ook gebruik ik het in zoete baksels. En ook om de tanden te poetsen. Niet iedere dag , ben toch wat bang dat het glazuur wordt aangetast :-)

 18. Baking soda een goed product wat ik veel gebruik voor zeer uiteenlopende doeleinden.

  Soms kan het ook niet goed gaan,
  ik had geen bakpoeder meer, dacht doe er wel een beetje baking soda bij,
  woog niet nauwkeurig af,
  dacht nog zou het niet te veel zijn?
  In mijn haast dacht ik "toe maar"......
  Je raad het.......
  De tulband smaakte naar zeepsop, schuimbekken!!

  Altijd nauwkeurig afwegen en een zuur erbij gebruiken, bv citroen of karnemelk in je beslag, beslag rijst er prima door!

  • ik gebruikte altijd baking soda zoals Arm & Hamer oor de kattenbak, Alle geuren van katten verdwijnt als wat baking soda door het zand gestrooid wordt after de dagelijkse schoonmaak (verwijdering van vuile gedeeltes zand met uitwerpsel enz. Natuurlijk moet je regelmatig al het zand verwijderen. bak schoonmaken en schoon zand erin maar de baking soda is absoluut essentieel om vieze geurtjes te laten verdwijnen. Ze verkopen het daarom in alle dieren winkels in de VS maar die. an supermarkt is spot goedkoop. Ik ga nu soda proberen en kijken of het hetzelfde effect heeft maar het moet wel veilig zijn voor mijn kat

  • ik gebruikte altijd baking soda zoals Arm & Hamer oor de kattenbak, Alle geuren van katten verdwijnt als wat baking soda door het zand gestrooid wordt after de dagelijkse schoonmaak (verwijdering van vuile gedeeltes zand met uitwerpsel enz. Natuurlijk moet je regelmatig al het zand verwijderen. bak schoonmaken en schoon zand erin maar de baking soda is absoluut essentieel om vieze geurtjes te laten verdwijnen. Ze verkopen het daarom in alle dieren winkels in de VS maar die van supermarkt is spot goedkoop. Ik ga nu soda proberen en kijken of het hetzelfde effect heeft maar het moet wel even veilig zijn als baking soda voor mijn kat

  • Klinklare onzin, het zou hooguit zout kunnen smaken. Er zitten geen stoffen in die naar zeep kunnen smaken.

 19. Ik koop het meestal bij de AH, de ene hier verkoopt het wel en de andere niet. Of ik koop het bij de toko, daar is het ook weer wat goedkoper.

  Ik maak er inderdaad ook de oven meeschoon, het gastel, de tegels bij de douche, het putje etc. Echt super fijn.

  Nog nooit als shampoo of zo gebruikt..

 20. Bakje water met een schep baking soda in de magnetron (even goed mengen). 3/4 minuten aanzetten (zodat het water al een tijdje heeft staan koken) bakje eruit, let op kan heet zijn, en magnetron afnemen. Als nieuw!

 21. Geachte Mevrouw/Mijnheer. Om maar gelijk met de vraag te beginnen. Waarom is de vertrouwde verpakking van Soda veranderd? Ik vind dat het zeer verwarrend is en of het lijkt erop dat het een euroshopper Soda is. Maar is dat ook zo? Met vr gr Augusta

 22. Wat ook fantastisch werkt met natriumbicarbonaat (baking soda) is het vlees ongeveer 2 uur voor het braden inpoederen, voor het braden even afspoelen, droogdeppen, braden en.... ontzettend mals vlees.

 23. Ik gebruik soda (watervrij) in een 1% oplossing bij mijn hobby: analoge fotografie. Voorafgaand aan het laatste spoelwater gaan mijn ontwikkelde foto's in een oplossing van 10 gram soda op 1 liter water.
  Dit bad versnelt de verwijdering van fixeerresten, maakt de foto dus langer houdbaar en reduceert watergebruik bij eindspoeling met 30%

 24. Op mijn doos, natrium BI carbonaat staat duidelijk dat het voor huishoudelijk gebruik is en niet voor consumptie, nu ben ik in de war, wie kan me helpen?

 25. Sodium bicarbonaat is dus natriumbicarbonaat en dus zuiveringszout (ook baking soda genoemd) volgens mij.

  Ik heb sodium bicarbonaat gekocht bij 'Welkoop'.
  Geschikt voor diervoeding.
  25kg voor nog geen €15.-.

  De baking soda van Arm&Hammer is dus natriumbicarbonaat, maar dan iets poederiger dan de natriumbicarbonaat van 'Welkoop'.
  Daarom gebruik ik de natriumbicarbonaat van Welkoop voor het reinigen van allerlei dingen.
  Baking soda van Arm&Hammer is daar veel te duur voor.

 26. Vroeger had ik hier totaal geen idee van, tot mijn grootmoeder afkwam met soda kristallen voor het huishouden. Deze zijn zo handig trouwens!

  PS: Ik wist niet dat je baking soda voor zoveel huidhoudelijke dingen kan gebruiken.

  • Baking soda is goed tegen blaasontstekingen.
   Als je de blaasontsteking voelt opkomen: een goeie theelepel baking soda, ofwel zuiveringszout, ofwel natrium bicarbonaat oplossen in een kop warm water en opdrinken. Dit heeft bij mij al zo veel blaasontstekingen verholpen!
   Als je dan toch een blaasontsteking hebt: 1,5 eetlepels baking soda op liter warm water en rustig (in een half uur tot een uur) opdrinken.
   Goed in combinatie met grote hoeveelheden vitamine C en Dmannose.

  • Te veel vitamine C
   Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.

  • Ja dat kan heel goed, half theelepeltje in een glas water, doe ik vaak, probeer het iedere dag te doen. Je proeft dat dan wel maar vind het niet vies, heeft iets weg van zout maar milder. Ik doe ook weleens een klein theelepeltje erin tijden een wokmaaltijd.
   Het is vooral goed voor het behouden van een goede ph-waarde van je lichaam heb ik gelezen. Houdt ziektes bij je weg.

 27. Ik gebruik wassoda om mijn kleren waar zweetplekken in zitten, max. een uur te laten staan, en daarna te wassen. Is wassoda trouwens hetzelfde als keukensoda?

 28. Maar even de verschillen op een rij:
  Natriumwaterstofcarbonaat, ook aangeduid als natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda [NaHCO3]
  of baking soda.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaterstofcarbonaat

  Natriumhydroxide, ook wel caustische of bijtende soda - [NaOH]
  o.a. bekend als Gootsteenontstopper
  Dit is zeer sterk basisch en reageert sterk met zuren.
  Natriumhydroxide is een zeer corrosieve stof die huid en ogen kan aantasten.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumhydroxide

  Natriumcarbonaat, ook wel bekend als soda - [Na2CO3]
  Het is in de winkel te vinden als zilversoda, kristalsoda of huishoudsoda.
  en is het strooizakje bij de aankoop van snijbloemen
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumcarbonaat

 29. Handig tips erbij. Baking soda ken ik. En andere ook. Je kan zoveel mee dingen doen. Als maag Google kijkt. Je hebt aardig tipjes er staan. Handig om te weten. Fijn weekend gewenst.

 30. Ha Nicole,

  ja... gewone soda heb ik wel in huis.
  Daar laat ik de kammen en haarborstels een nachtje in weken.'Maar de Baking Soda...
  Ik herinner me dat we in Ierland een brood gingen bakken en daar moest dan baking soda in...
  Zal toch eens napluizen.

  Prettig weekend!

 31. serieus wat leer ik een hoop op deze website. Zo ook weer met dit artikel...
  overigens heel knap hoe je over een zo'n blijkbaar nietszeggend onderwerp toch een goed, nuttig en praktisch verhaal kunt schrijven!

 32. hahaha, dit artikel herrinerde ik mij kort geleden, toen ik een airfryer die ik had gekregen schoon probeerde te krijgen ! het hielp, maar niet afdoende

 33. ik ken mensen die baking soda gebruiken als vulmiddel met lijm vermengd in de modelbouw.
  Maar huishoud soda is een mooi product, geschikt voor verschillende oplossingen. Hans

 34. Goed om te weten deze verschillen! Je zou er maar koekjes mee gaan bakken. ;) Maar het zijn zulke handige producten! Veel tips kende ik nog niet, die zal ik eens uit gaan proberen. Dank je voor het delen.

 35. Wat super interessant dit. Het klinkt voor mij wel onnatuurlijk om met zuiveringszout te bakken. Kan dat echt geen kwaad? Oh en complimenten voor de header foto's. Zo leuk weer! Xxx

 36. Ik gebruik al jaren soda, schoonmaaksoda trouwens. Ik vind het echt een heel fijn iets in het huishouden.
  Ik weet pas sinds twee of drie jaar dat er ook een keukenvariant bestaat, waarbij ik dacht: dat is dan zoiets als azijn, dat gebruik ik niet mijn voedsel. ;)

 37. Ik gebruik regelmatig soda voor het schoonmaken van onze oven en de pitten van het gasfornuis, maar wist niet dat je met baking soda zoveel dingen kunt doen, dus daar ga ik me toch even wat meer verdiepen.

 38. Ik wist helemaal niet dat je met bakingsoda ook kan schoonmaken. De schoonmaak-soda heb ik wel in huis, maar ik wist niet dat er zoveel dingen mee kunt doen.

 39. Eigenlijk gebruik ik het momenteel weinig, maar die tip over de gootsteen neem ik zeker mee! Goed om te weten. Weet ook dat mijn moeder vroeger huishoudsoda gebruikte om theevlekken uit de kopjes te krijgen. Werkte supergoed!

 40. eerst; Wat een prachtige website! Ik maak langzaam de overstap naar minder belastende schoonmaakproducten voor het milieu en dan kom je o.a. bij deze producten uit, bedankt voor de uitleg.

 41. Ik heb een hardnekkig wondje op mijn voet en iemand gaf mij het advies dat in zo heet mogelijk voetenbadje te weken met soda.
  Ik had nog een brok van die fijne soda in een bakje zonder de originele verpakking dus weet geen merk en welk soort het is...in ieder geval geen baking soda.
  Alleen is die bijna op en ik vond in huis nog een zakje Zilversoda van Driehoek.....
  Is dat verdund met heel warm water te gebruiken om mijn voet erin te laten weken?
  Of hou ik straks misschien een "stompje" over ;-] en kan ik beter Biotex groen gebruiken?

  • Op Thuisarts.nl raden ze weken in soda af Ine: 'Baden in lauwwarm water (met inweekmiddel of soda) raden artsen niet aan'.

   En als ik het toch zou doen zou ik liever baking soda gebruiken dan Zilversoda omdat dit toch wat heftiger is.

   Ik moest wel glimlachen om je 'stompje' : )

   Weken in Badedas is ook nog een optie, ook al zeggen ze ook daarvan bij thuisarts dat het niet helpt.

 42. Bedankt voor je reactie....
  Ondertussen heb ik het toch maar geprobeerd in Biotex...ook goed voor paardenbenen hoorde ik ;-) ....en is goed gegaan hoor, alles zit er nog aan!

 43. Ik gebruikte ze beiden. Vond in het buitenland dat baking soda makkelijker te verkrijgen was dan in Nederland. Maar gebruik voor schoonmaak inderdaad de gewone soda, wat hier in P. een stuk goedkoper is.

 44. Even een aandachtspunt voor de baking soda: hij werkt als bakpoeder alleen als een zuur toegevoegd wordt: dus in een beslag met yoghurt bijvoorbeeld. Anders moet het zuur (citroensap, azijn of cream of tartar) toegevoegd worden. Zonder het zuur vindt geen chemische reactie plaats, er wordt geen CO2 geproduceerd en dus de cake blijkt plat en hard :-)
  Verder, heeft baking soda geen disinfectant of schoonmaak effect. Enige werking is door de korrels die mechanische de viezigheid weghaalt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder