Reacties

Het beste beddengoed + beddengoed wassen in 5 stappen — 60 reacties

 1. Wat een interessant artikel, dit neem ik mee voor als ik weer beddengoed ga kopen! Zelf wil ik het liefst zacht en glad beddengoed. Een keer een goedkope gekocht, dit lach gewoon niet fijn. Toen maar zo'n dure satijnen gekocht, maar met deze kennis kan het waarschijnlijk wel goedkoper. Bedankt!

  • Ik houd ook van beddengoed dat prettig aanvoelt. Ik heb wel eens hele goedkope gehaald bij de Kruidvat. Dat kreng is nog eens te klein ook, en bovendien heel 'hard'.

 2. Wat goed om te lezen! Ik ga er vanuit dat ik kantoenen dekbedhoezen heb, ik koop ze meestal bij de hema. Toch heb ik wel gemerkt dat ik onder sommige sneller zweet, dan zou dat best eens iets met polyester kunnen zijn. Waar ik niet van houd.
  In de winter heb ik het liefste flanellen, lekker warm.
  Satijn vind mijn vriend niet fijn, te glad :)

 3. Ik wist niet dat er zoveel verschillende hoezen waren. Ik heb altijd katoenen dekbedhoezen, lekker goedkoop van de zeeman. Ik vind ze heerlijk liggen. Ik heb ook een flannellen set, die is lekker in de koude nachten. Ik hoor vaak dat katoensatijn heel lekker is. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd.

  • Katoensatijn vind ik persoonlijk heel erg fijn. Ik ben altijd blij als ik die hoes er op heb liggen. Want ik had er maar eentje van dat fijne materiaal. Nu dus nog eentje van de Action. Hopelijk is die net zo fijn.

 4. Ik heb zes dezelfde wit katoenen lakens van een website die alleen verkoopt voor hotels. In de stof zit een ribbel. Op de markt in Rotterdam kocht ik kussenslopen. In de kleur blauw, katoen en een rot kwaliteit. Het is flink strijken. Ook nog kussenslopen wit, dezelfde soort in zowel katoen alsook polyester katoen. Een zaligheid. Strijkt snel glad.

  Voor mijn bed luistert het niet zo nauw. Kruidvat verkocht polyester katoenen lits jumeaux dekbedovertrekken. Die zijn heerlijk dun. Ik kan ze met gemak in de wasmachine kwijtm samen met het hoeslaken. Ik heb vijf kussenslopen, in uiteenlopend kleuren. Katoen natuurlijk. Wie heeft bedacht dat 2 kussenslopen voldoende zijn. Een katoenen goede kwaliteit hoeslakens, ligt heerlijk.
  Uiteraard heb ik ook grote zware katoenen hoeslakens, maar die zijn zwaar en vullen in een keer de gehele wasmachine.
  Lakens wassen is bij mij een professie. Zo haalde ik onlangs na drie keer wassen, ossegalzeep latn inwerken en vervolgens dan toch maar chloor, een grote koffievlek er uit. De koffivlek zit nog in het dekbed, ik heb er al ossegal op gesmeerd, helaas wordt dit dekbed gebruikt, waardoor ik hem nog niet kan wassen. Eind volgende week hoop ik er gelegenheid volr te hebben.
  Die koffievelk zag ik pas na twee dagen. Het dekbed was omgekeerd, zodat het niet opviel en bij het voeteneinde,

 5. Ik koop mijn dekbedhoezen bij de Action. En die gaan ook echt heel lang mee. Ik heb de mijne nu al 10 jaar en wissel maar heel af en toe voor een andere look in de slaapkamer. Maar toch komt mijn rode rozenhoes (met cotton satin) van de Action altijd heel snel weer tevoorschijn. Het ligt echt heerlijk, en kreukt vrijwel niet, dus hoef ik het ook nooit te strijken.
  Ik heb ook een flanel voor de winter maar die ligt zo stroef!, Wel lekker warm, dat dan wel weer...
  Maar een echt satijn heb ik bij alleen maar tijdens de kraamtijd gebruikt (4x). Ik vind het niet fijn liggen maar het stat wel erg mooi en met al die visite die dan op je kamer komt wil je er toch als een prinses bij liggen...?

  • Fijn dat jouw ervaringen met de cotton satin van de Action positief zijn! Ik maakte me nog een beetje zorgen of het wel echt prettig zou zijn vanwege de lage prijs.

   Als je kraambezoek krijgt op de slaapkamer is het inderdaad wel fijn om er een beetje charmant bij te liggen : )

 6. Doordat je een groot gedeelte van je leven op bed ligt vind ik het belangrijk dat het zowel het bed als de lakens van goede kwaliteit zijn. Lakens moeten bij van een natuurlijk materiaal zijn. Daarbij let ik altijd op de draaddichtheid maar helaas staat dat niet altijd op de verpakking. De beste hoeslakens heb ik ooit op de Dappermarkt in Amsterdam gekocht. Een kraam met allerlei lakens in hotelkwaliteit voor een hele redelijke prijs, echt top.

  • Eigenlijk zou de draaddichtheid standaard op de verpakking moeten staan vind ik. Vooral omdat het zo bepalend is voor de kwaliteit. Dat vind ik dan ook echt goed van de Ikea.

 7. Oh goh, dat moet je allemaal maar weten zeg!
  Leuk artikel en nuttig ook.

  Geen idee wat de onze zijn, dacht katoen maar dat weet ik niet zeker.
  Duur waren ze normaliter wél vond ik maar ik kocht ze voor de helft en toen was ik nog 43,- per stuk kwijt. Is nog steeds niet goedkoop maar ja.

  Satijn vind ik echt heerlijk alleen mijn man heeft er een hekel aan dus dat is jammer.

  • Fijn dat je het een nuttig artikel vind Marga. Ik vroeg me al heel lang af wat toch precies de verschillen waren tussen dekbedhoezen, kwaliteit en prijzen. Vandaar dat ik het heb uitgezocht en op een rijtje gezet. Ik ben zelf ook een stuk wijzer geworden : )

 8. Ha, ik hou erg van MOOI beddegoed, denk aan de pip-collectie, met mooie kleuren en goede kwaliteit, voor mijn eigen bed. Heel hip zou ik zeggen mijn beddegoed moet me absoluut joy geven :-)
  De jongsten hebben leuk beddegoed, denk dino's, hello kitty, prinsessen, spiderman, auto's etc dat wisselt van kwaliteit sommige zijn heel dunnig en voelen niet zo glad aan.
  De oudste zoon gaat voor warm aanvoelen, dus liefst flanel zowel boven als onder. Oudste dochter gaat voor leukachtig, passend bij haar kamer, wat rustigere kleuren.

  • Een beetje investeren wil ik inderdaad ook wel. Maar niet te veel. Honderd euro vind ik bijvoorbeeld echt te veel. Zelfs bij 50 euro voel ik eigenljk al weerstand.

 9. Nou weer wat geleerd! Ik had dus nog nooit van draaddichtheid gehoord! Ik vind de dekbedhoezen van de Ikea niet prettig. Ze blijven ook niet mooi om het dekbed zitten op de een of andere manier. Ik heb er nu één van de V&D (niet voor 99€) die is op zich prima maar mijn favoriete die ik heb is van de Hema. Die vind ik zo fijn!

 10. Van draaddichtheid had ik nog nooit gehoord. Dank voor de info.
  Wel heb ik hoezen van de HEMA en IKEA gehad die ik nogal stug vond voelen. Ik zag onlangs op een geboortefot van mijn dochter dat we al ruim 12 jaar onder hetzelfde (dure) overtrek slapen. Dus kiezen voor kwaliteit loont!
  Overigens zijn er bij ons nog criteria als instopstrook (hoe Nederlands!), opdruk (geen roze of bloemen zegt de man!) en roesjes (echt mode tegenwoordig).

  • Een instopstrook vind ik ook erg belangrijk. Is dat typisch Nederlands?

   Een opdruk vind ik ook mooi, maar ik wil geen strepen of blokken. Want als de hoes dan scheef ligt zie je dat meteen zo goed.

 11. ik koop enkel natuurlijke materialen, ik heb dus linnen dekbedden van Hema en Ikea (die vind ik echt heel fijn in de zomer) en katoensatijnen of percal katoen van diverse plekken.

  Ik denk dat de hoeveelheid draden per oppervlakte minder te maken heeft met stugheid dan wel met los geweven (waar je dus doorheen kijkt en die na enkele keren wassen heel "flodderig" aanvoelen, dun en niet voldoende stevig meer dus.

 12. Ik had eens 2 (volgens mij dezelfde serie) gekocht met verschillend patronen, de een is geweldig, de ander te klein en stug.

  De 2 prettigste zijn cadeautjes bij een tijdschrift abonnement.

 13. Wat grappig dat je dit zo uiteengezet hebt. Ik kies het liefst voor (biologisch) katoen. Ik heb er ook 1 van satijn. Ze zijn allemaal al best oud. Als ik een nieuwe koop, dan ga ik voor een goede (helaas dure). Maar gelukkig hoeft dat voorlopig nog niet ;-)

 14. Heb je zin in zijden beddengoed? Zijde is een natuur en ademende stof, zachter dan katoen, gladder dan satijn. Het belangrijkste is de ewitten in zijde. Ze helpen om de vochtigheid in de huid te houden, om van de huidstructuur verfijnen, om de helderheid van de huid te verbeteren. Ga naar Lilysilk om meer informatie van zijden producten te ontdekken.

 15. Super handig artikel dit. Vind het altijd zo een opgave om fijn beddengoed te vinden. Ik heb vorige week een dekbedovertrek bij JOARZ.com gekocht. Zij maken alleen katoen, percal geweven beddengoed met een draaddichtheid van volgens mij 300. Ik vond de prijs voor deze draaddichtheid wel meevallen (89 euro voor een tweepersoons met kussenslopen erbij). Wat een verschil wel met 'normaal' katoen van de Hema bijvoorbeeld. Ondanks dat ik JOARZ toch wel een beetje aan de dure kant vind vergeleken met Ikea en Hema bijvoorbeeld, zal ik daar wel vaker kopen omdat ik de kwaliteit ook veeeeeel beter vind.

 16. Super handig artikel!
  Ik heb bij Ikea voor het eerst polyester hoes gekocht, omdat het zo lekker zacht/glad aanvoelde.
  Bewust voor gekozen.
  Maar het blijkt zweterig aan te voelen, dus dit wordt een reserve dekbed.

 17. Ik ben dol op katoen satijn en ik zoek altijd bewust naar het merk Dreamhouse Bedding. Deze overtrekken voelen heerlijk en zijn ook nog eens heel mooi. Hoeslakens altijd van Jersey, liever niet van Action, want die gaan erg snel kapot. Ik neem vaak via een dekbedden-webshop een 2pack met hoeslakens.

  Flanel heb ik voor de koude winter. Maar het slaapt heel anders en dat is de eerste dag altijd even wennen.

 18. Wat mooi van je tante. Dat werd vroeger nog zo gedaan. Zelf heb ik dekbedden die ik zonder hoes kan gebruiken. Eronder gebruik ik wel lakens. Als het koud is flanel en zodra de nachten warmer worden katoen.

 19. Voor mij moet beddengoed duurzaam, en knisperend vers aanvoelen. Ik slaap graag onder beddengoed van milieuvriendelijke en cruelty free zijde gemaakt.

 20. Ik let vooral op de prijs. Ik heb laatst twee dure dekbedhoeven gekocht bij de Hema (jaartje geleden) en ik merk dat ze nu al vaag worden van het wassen. Dat vind ik dan zo jammer, he? Volgende keer koop ik lekker weer goedkope rotzooi!

 21. Wat een fijne tips, dankjewel! Ik doe het eigenlijk altijd standaard op een kleur stand in de wasmachine en daarna in de droger. Hoog tijd om daar verandering in te brengen

 22. Oh, super al die uitleg over de verschillende soorten materialen voor beddengoed. En wat een heerlijke winkel toch hè die Action. Ik koop daar en bij H&M Home het liefste mijn beddengoed. En altijd katoen.

 23. Mama ging inderdaad vaak naar de wasserette. Had ik het maar wat vaker voor haar gedaan... Toen ze was overleden heb ik overigens een jaar lang de was voor mijn vader en broertje gedaan. Dat was wel een gedoe ja. Drie kwartier heen rijden en ophalen. Thuis wassen en drogen en dan weer terug rijden. Ik heb er absoluut geen spijt van en het ging niet alleen om beddengoed, maar dat is wel waar ik ineens aan moest denken nu. Ik houd van katoen, maar heb eigenlijk geen idee hoe het geweven is. Veel is van H&M en Ikea, want wel een afwijkend formaat (150 x 200).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder