Hoeslaken opvouwen: hoe doe je dat netjes?

hoeslaken opvouwen

Ik gebruik hoeslakens over mijn matras. En dat betekent dat ik dus ook te maken hebt met de taak hoeslaken opvouwen

Wat is een hoeslaken precies?

Een hoeslaken is een laken met elastiek in de vier hoeken. Hieronder een voorbeeld van een hoeslaken van Ikea:

hoeslaken opvouwen
Hoeslaken Ikea 8,99

Maar je hebt ook hoeslakens die over de héle lengte en breedte elastiek hebben. Ik zie die vaak bij de Zeeman.

Het grote voordeel van hoeslakens is dat ze dankzij het elastiek in de hoeken makkelijk, glad en strak om een matras te doen zijn.

Je kunt ook een gewoon laken om je matras vouwen, maar dat is toch wat lastiger en vraagt meer inzicht en werk. Overigens werden hoeslakens bedacht door de Amerikaanse Bertha Berman in de jaren vijftig.

Hoeslaken opvouwen is lastig!

Maar hoeslakens hebben één groot nadeel vind ik.

Ze zijn onmogelijk om netjes op te vouwen!!!

Eerlijk gezegd doe ik dan ook maar wat. Ik begin met vouwen, maar uiteindelijk rommel ik het ding maar een beetje in elkaar en denk:

‘Zo moet het maar goed genoeg zijn hoor!

Het eindresultaat ziet er dik en rommelig uit. Ik leg het in de linnenkast, en doe gewoon snel de deur dicht, zodat ik het niet meer hoef te zien.

Hoeslaken opvouwen: instructie video

Ik ben niet de enige die een hoeslaken opvouwen moeilijk vind. Veel mensen worstelen er mee om het netjes te vouwen.

In het programma van de Amerikaanse superhuisvrouw Martha Stewart komt een mevrouw die grote problemen heeft met hoeslakens opvouwen.

Uiteraard is er een expert die haar gaat uitleggen hoe je makkelijk en netjes een hoeslaken kunt opvouwen. Maar het grappige is, dat het dan eigenlijk nog steeds niet lukt bij deze mevrouw ; )

Eerlijk gezegd vond ik de hele methode van hoeslakens opvouwen daar extra leuk door. Doordat de mevrouw het niet goed kon, werd het steeds opnieuw uitgelegd. Dat vond ik ook wel handig, want ik zat echt zo te kijken van: ‘Hoe doen ze dat nou?!’

Uiteindelijk vouwt de expert het hoeslaken van de onhandige mevrouw dan maar.

En dat zie je dat deze methode van hoeslaken vouwen wel degelijk werkt.

Nederlandstalige uitleg hoeslaken opvouwen op tafel

Wil je liever Nederlandstalige instructies? Kijk dan onderstaand filmpje. Daarbij wordt het hoeslaken direct op de tafel gebouwen. Wel is het een makkelijkere versie, want het is een 1-persoonshoeslaken.

Hoeslaken oprollen!

Als een hoeslaken opvouwen nou zo moeilijk is, waarom het dan niet gewoon oprollen! Net als opruimgoeroe Marie Kondo! Dankzij haar rol ik al mijn schoonmaakdoekjes en ondergoed tegenwoordig, in plaats van dat ik ze vouw.

Een hoeslaken oprollen vind ik best een goed alternatief voor vouwen.

Hoeslakens die niet goed blijven zitten: hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Nu we het toch over hoeslakens hebben: afgezien van het probleem van het hoeslaken vouwen, hoor ik ook regelmatig dat mensen klagen dat hun hoeslaken niet goed blijft zitten. Daar is een eenvoudige verklaring voor!

In de jaren vijftig waren alle matrassen zo ongeveer van een vergelijkbare dikte. Maar anno 2017 heb je matrassen in allerlei soorten en maten. Met als gevolg dat niet elk hoeslaken even geschikt is voor een matras.

Heb je bijvoorbeeld een hele dikke matras? Probeer dan eens een hoeslaken voor een waterbed.

Lakenspanners

Een andere oplossing die mensen gebruiken zijn lakenspanners. Lakenspanners lijken op bretels. En je kunt er lakens en hoeslakens strak mee trekken.

Een lakenspanner ziet er als volgt uit:

lakenspanner

Lakenspanners Wibra

Voor 1 euro koop je ze bij de Wibra.

wibra lakenspanner

Lakenspanners Action

Bij de Action hebben ze altijd van alles, maar helaas kon ik geen lakenspanners bij de Action vinden.

Maar niet getreurd, je kunt ze ook kopen bij de Lidl! Vier lakenspanners voor 5,95.

lidl lakenspanners

Leestip

Dekbed wassen

Heb jij een handige methode voor hoeslaken opvouwen? En wat vind je van de methode in het filmpje?

Similar Posts

29 Comments

 1. Hoeslakens opvouw ontaard hier in frustratie en veranderen uiteindelijk in een bal. Ik ga het toch maar eens uitproberen het anders te doen. Dat zal me ook veel ruimte schelen in de kast.

 2. Ik vouw ze inderdaad ook zo op, maar van de laatste vouw maak ik er een rol van omdat het dan beter in mijn kasten past.

 3. Mijn echtgenoot en ik vouwen altijd samen.
  1. Steekt handen in 2 punten vd smalle kant en houdt punten omhoog
  2. Legt overliggende 2 punten eroverheen en pakt beide punten over
  1. pakt onderaan (eigenlijk dus in het midden van de lengte) op gelijke breedbreedte als de handen in de punten. Overbleven stof naar binnnklappen. Nu heb je een rechte lap waarvan je de hoeken samen pakt met de punten die 2 vast heeft. Daarna kun je in je eentje verder vouwen naar de gewenste grootte.
  Gaat snel en goed maar wel 2 tellen krant/ smartphone aan de kant

 4. Mijn hoeslakens rol ik altijd op. Het ziet er niet uit maar dat kan mij niet zoveel schelen. Die lakenspanners kende ik nog niet. Bedankt voor de tip.

 5. Ik vouw ze bijna op zoals in het filmpje, met dezelfde breedte als de andere lakens ( hoes- bovenlaken en de dekbedhoezen) in de kast.
  Dan haal ik er altijd nog de strijkbout over!
  De lakenspanners kende ik niet.
  In het ziekenhuis legde ik altijd knopen aan het hoofdeinde in het onderlaken zodat het laken bleef liggen en niet zo verschoof.

 6. Grappig. Ze heet Martha, maar leeft niet volgens een hard werkende Martha, gestreken overhemd. Opgeruimde keuken met kookeiland. Hoger dan driehoog en beslist niet achter.

  Hotels gebruiken losse lakens. Kunnen gemakkelijker gemangeld worden. Ik ben deze winter over. Gegaan op flanel. Kreukvrij. Makkelijk.

 7. ‘s Morgens in de was en ‘s avonds weer op het bed, nooit gedoe met opvouwen.
  Ik heb meer problemen met de dekbedhoes, eraf halen geen punt, het dekbed er weer in krijgen, is iets van een soort vreemde gymnastiek…
  Er circuleren zogenaamde makkelijke manieren op Internet, maar ik ben wat dat betreft blijkbaar een simpele ziel, want ik “snap” ze niet :P

  Groetjes Lily

 8. Bij mij worden het ook altijd van die frommels die ik een beetje onderop de stapel leg in de linnenkast. Maar meestal laat ik ze gewoon in de wasmand liggen en doe ze rechtstreeks om het matras????

 9. Ik hang de hoeslakens expres op zolder. Als het droog is leg ik het of het traprekje. Dan pak ik twee punten en doe deze in de rechtoverliggende punten, ik doe dit over de lange kanthet elastiek valt oven mijn onderarmen en het laken hangt van mijn handen afnaar beneden. Dan doe ik de linkerhoek over de rechter hoen en gebruik dan het arek dat er staat om de in vieren gevouwen hoeslaken plat te leggen. Ik vouw eerst de lange kant waar je de vier lagen ziet op een derde dan de bovenkant dan weer de lange kant en dan de onderkant. Precies het formaat van mijn lade. 1 op bed 1 in de was/kast. Ik vindhoeslakens makkelijker te vouwen dan dekbedovertrekken. MAar goed 1,60 bij 2 meter is een ander verhaal van 2,40 bij 2,20 meter. Overigens hanteer ik ook bij de overtrekken het traphekje en het arek. Twee hoeken in de lengte naar de tegenoverliggende hoeken, dehoeken naar elkaar, dan dubbel en dan op het arek. Open kanten invouwen en ook in de kastlade. De eerste twee keer voeuwen is hierbij lastiger dan het hoeslaken, deels omdat het een dubbele laag stof is en deels omdat de lap bijna de helft meet oppervlakte heeft. Ik ben maar 1,62 en het traprekje helpt me bij het gladschudden.

 10. hoeslakens zijn inderdaad makkelijker te vouwen dan dekbedovertrekken.
  stel je hoeslaken zo:

  A B

  C D

  Hoek AC bij elkaar
  en BD bij elkaar

  dan de flappen AC / BD naar binnen
  AC naar BD en nog een keer vouwewn in dezelfde richting

  nu heb een rechthoekig lap die je of in 3 kan vouwen of zoals ik het doe oprollen.

  weet niet of mijn uitleg duidelijk is, maar gemakkelijk en zo gedaan.

 11. Ik frommel het altijd op. En ik dacht dat ik de enige was met dit probleem. Gelukkig ben ik nog niet zo’n slechte huisvrouw en ga ik met de tips aan de slag.

 12. De manier uit de filmpjes pas ik al een hele tijd toe, maar het blijft een gekreukeld ding als ik de volgende keer het bed weer opmaak. Daarom hou ik van de zomer, ‘s morgens alles in de was, daarna op de waslijn en ‘s avonds een heerlijk kreukvrije hoeslaken op bed!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.