Reacties

Hoeslaken opvouwen: hoe doe je dat netjes? — 30 reacties

 1. Hoeslakens opvouw ontaard hier in frustratie en veranderen uiteindelijk in een bal. Ik ga het toch maar eens uitproberen het anders te doen. Dat zal me ook veel ruimte schelen in de kast.

 2. Mijn echtgenoot en ik vouwen altijd samen.
  1. Steekt handen in 2 punten vd smalle kant en houdt punten omhoog
  2. Legt overliggende 2 punten eroverheen en pakt beide punten over
  1. pakt onderaan (eigenlijk dus in het midden van de lengte) op gelijke breedbreedte als de handen in de punten. Overbleven stof naar binnnklappen. Nu heb je een rechte lap waarvan je de hoeken samen pakt met de punten die 2 vast heeft. Daarna kun je in je eentje verder vouwen naar de gewenste grootte.
  Gaat snel en goed maar wel 2 tellen krant/ smartphone aan de kant

 3. Ik vouw ze bijna op zoals in het filmpje, met dezelfde breedte als de andere lakens ( hoes- bovenlaken en de dekbedhoezen) in de kast.
  Dan haal ik er altijd nog de strijkbout over!
  De lakenspanners kende ik niet.
  In het ziekenhuis legde ik altijd knopen aan het hoofdeinde in het onderlaken zodat het laken bleef liggen en niet zo verschoof.

 4. Grappig. Ze heet Martha, maar leeft niet volgens een hard werkende Martha, gestreken overhemd. Opgeruimde keuken met kookeiland. Hoger dan driehoog en beslist niet achter.

  Hotels gebruiken losse lakens. Kunnen gemakkelijker gemangeld worden. Ik ben deze winter over. Gegaan op flanel. Kreukvrij. Makkelijk.

 5. 's Morgens in de was en 's avonds weer op het bed, nooit gedoe met opvouwen.
  Ik heb meer problemen met de dekbedhoes, eraf halen geen punt, het dekbed er weer in krijgen, is iets van een soort vreemde gymnastiek...
  Er circuleren zogenaamde makkelijke manieren op Internet, maar ik ben wat dat betreft blijkbaar een simpele ziel, want ik "snap" ze niet :P

  Groetjes Lily

 6. Bij mij worden het ook altijd van die frommels die ik een beetje onderop de stapel leg in de linnenkast. Maar meestal laat ik ze gewoon in de wasmand liggen en doe ze rechtstreeks om het matras????

 7. Ik hang de hoeslakens expres op zolder. Als het droog is leg ik het of het traprekje. Dan pak ik twee punten en doe deze in de rechtoverliggende punten, ik doe dit over de lange kanthet elastiek valt oven mijn onderarmen en het laken hangt van mijn handen afnaar beneden. Dan doe ik de linkerhoek over de rechter hoen en gebruik dan het arek dat er staat om de in vieren gevouwen hoeslaken plat te leggen. Ik vouw eerst de lange kant waar je de vier lagen ziet op een derde dan de bovenkant dan weer de lange kant en dan de onderkant. Precies het formaat van mijn lade. 1 op bed 1 in de was/kast. Ik vindhoeslakens makkelijker te vouwen dan dekbedovertrekken. MAar goed 1,60 bij 2 meter is een ander verhaal van 2,40 bij 2,20 meter. Overigens hanteer ik ook bij de overtrekken het traphekje en het arek. Twee hoeken in de lengte naar de tegenoverliggende hoeken, dehoeken naar elkaar, dan dubbel en dan op het arek. Open kanten invouwen en ook in de kastlade. De eerste twee keer voeuwen is hierbij lastiger dan het hoeslaken, deels omdat het een dubbele laag stof is en deels omdat de lap bijna de helft meet oppervlakte heeft. Ik ben maar 1,62 en het traprekje helpt me bij het gladschudden.

 8. hoeslakens zijn inderdaad makkelijker te vouwen dan dekbedovertrekken.
  stel je hoeslaken zo:

  A B

  C D

  Hoek AC bij elkaar
  en BD bij elkaar

  dan de flappen AC / BD naar binnen
  AC naar BD en nog een keer vouwewn in dezelfde richting

  nu heb een rechthoekig lap die je of in 3 kan vouwen of zoals ik het doe oprollen.

  weet niet of mijn uitleg duidelijk is, maar gemakkelijk en zo gedaan.

 9. Ik frommel het altijd op. En ik dacht dat ik de enige was met dit probleem. Gelukkig ben ik nog niet zo'n slechte huisvrouw en ga ik met de tips aan de slag.

 10. De manier uit de filmpjes pas ik al een hele tijd toe, maar het blijft een gekreukeld ding als ik de volgende keer het bed weer opmaak. Daarom hou ik van de zomer, 's morgens alles in de was, daarna op de waslijn en 's avonds een heerlijk kreukvrije hoeslaken op bed!

 11. Hoeslakens opvouwen geen probleem. Maar de splithoeslakens zijn niet te doen. Ik laat ze vaak op de zolder of strijkplank liggen tot de volgende verschoning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder