Overgang en gewicht: 10 kilo erbij?

overgang en gewicht

Gezien het feit dat ik vijf kinderen heb mogen krijgen, ben ik best tevreden met mijn lichaam. Ik weeg 60 kilo bij een lengte van 1 meter 70 en heb een gezond BMI. Dat wil ik graag zo houden. Daarom ga ik zes keer per week hardlopen en let ik er op dat ik elke dag 10.000 stappen zet. Ook ga ik elke dag 10 minuten hoepelen.

Overgang en gewicht: gemiddeld 10 kilo er bij

Dus word ik niet blij van de verhalen over overgang en gewicht. Want ik hoor dat je gewicht in, en na de overgang toeneemt. En het klinkt eerlijk gezegd als iets waar je weinig aan kunt doen. En daar houd ik niet van!

Het verhaal gaat dat je gemiddeld 10 kilo aankomt in de overgang! En de kans is groot dat je er in ieder geval 2 tot 4 kilo bij krijgt.

Nou schreven Isa Hoes en Medina Schuurman een boek over de overgang Te Lijf. De kunst van het mooi ouder worden. En daarin wijden ze ook een hoofdstuk aan het onderwerp overgang en gewicht.Ze laten diverse experts aan het woord over overgang en gewicht. Het leek me leuk om dat rijtje met oorzaken met jullie te delen want het is één van de bekendste overgangsklachten.

Overgang en gewicht: waarom worden veel vrouwen zwaarder?

  1. Je eierstokken maken geen oestrogeen meer aan. Je lichaam probeert dit te compenseren. En dat doet je lichaam op een irritante manier: namelijk door lekker vet op je buik te kweken! Want in buikvetweefsel zet je lichaam testosteron om in oestrogeen. Gemiddeld kán dit zorgen voor 2 kilo extra.
  2. Door de overgang krijg je meer zin in zoet-zout combinaties. Als je meer suiker gaat eten neemt je gewicht toe.
  3. Je stofwisseling wordt trager. Dus zelfs als je hetzelfde blijft eten, kun je toch zwaarder worden. Met dezelfde maaltijden. Ook krijg je een foodbaby als je pech hebt.
  4. De overgang kan voor stress zorgen. Sommige vrouwen grijpen dan naar lekkere snacks! Stress eten heet dat.
  5. Je genen. Het kan in de familie zitten om aanleg te hebben om zwaarder te worden.
  6. Slaaptekort! Hier heb ik inderdaad eerder over gelezen. Er stond een artikel over in het AD. Van te weinig slaap word je dikker. En de overgang is een fase waarin veel vrouwen minder goed slapen. Bijvoorbeeld door nachtelijke zweetaanvallen.
  7. Je schildklierhormoon speelt ook een rol bij overgang en gewicht. Bij sommige vrouwen gaat de schildklier trager werken na hun vijftigste. Daardoor vertraagt je stofwisseling en word je dikker.

Overgang en gewicht: hoe houd je het gezond?

Aan je genen kun je natuurlijk weinig doen. Maar aan je eetgedrag en levensstijl wel. De belangrijkste boodschap van Isa en Medina is dat je in en na de overgang vooral gezond moet eten. De grootste valkuil is dat je lichaam tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

Het is daarom belangrijk om niet te veel te focussen op slank blijven, maar op je lichaam zo gezond en sterk mogelijk maken.

Dat klinkt me prima in de oren : )

10 kilo aangekomen in de overgang?

10 kilo aangekomen overgang

Gewichtstoename tijdens de overgang komt dus regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Hierboven lees je 7 oorzaken van gewichtstoename in de overgang. Naast lichamelijke oorzaken kan lifestyle en stress ook een rol spelen. Bij lifestyle kun je bijvoorbeeld denken aan minder actief zijn en ongezonder eten. Van stress ga je vaak slechter slapen en sommige vrouwen gaan er ook van snoepen. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor de slanke lijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat gewichtstoename tijdens de overgang niet voor iedereen hetzelfde is.

Sommige vrouwen ervaren het helemaal niet, terwijl anderen wel veranderingen opmerken. Als gewichtstoename tijdens de overgang een zorg voor je is, is het raadzaam om met een gezondheidsprofessional te praten. Samen kunnen jullie de specifieke factoren bespreken die van invloed kunnen zijn op jouw situatie en strategieën overwegen om een gezond gewicht te behouden.

9 x Afvallen in de overgang

In de overgang is afvallen vaak nog lastiger dan ervoor! Dat komt dus doordat je stofwisseling trager is en anders. Maar het is zeker mogelijk om af te vallen in de overgang met een gezonde aanpak. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen:

Evenwichtige voeding

Zorg voor een evenwichtige voeding met veel groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen. Het Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld elke dag 250 gram groente. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten. Kies voor volkoren pasta's.

Portiecontrole

Let op de portiegroottes, en voorkom zo dat je teveel eet en dus veel meer calorieën binnenkrijgt dan de gemiddelde 2000 calorieën die je als vrouw per dag nodig hebt. Gebruik kleinere borden om je te helpen minder te eten. Op een klein bord lijkt een kleine portie groter ; )

Regelmatige maaltijden

Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Van maaltijden ovrerslaan krijg je honger en lekkere trek. Dan is het hartstikke moeilijk om jezelf te beheersen en niet wat lekkers te gaan snoepen. Help jezelf door dit te voorkomen.

Hydratatie

Drink voldoende water. Soms wordt dorst verward met honger. Door gehydrateerd te blijven, kun je beter bepalen of je echt honger hebt. Soms kan iets drinken, ook voorkomen dat je gaat snoepen of eten. Je kunt dan toch iets in je mond stoppen. Ik krijg 's avonds vaak trek in lekkere dingen als ik 'in de rust' kom. Daarom ga ik dan thee drinken. Zo voorkom ik dat ik ga snacken.

Fysieke activiteit

Voeg regelmatige lichaamsbeweging toe aan je routine. Zowel cardiovasculaire oefeningen als krachttraining kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en het behouden van spiermassa. Dit is één van de redenen dat ik elke dag ga hardlopen! Heb je een elektrische fiets? Laat die dan staan, en neem de gewone fiets. Doe in het algemeen zoveel mogelijk op de fiets of lopend. Op die manier integreer je meer bewegen heel eenvoudig in je leven. Een mooi doel is om te proberen om elke dag 10.000 stappen te zetten.

Krachttraining

Krachttraining is goed voor je spiermassa en spieren verbranden meer calorieën in rust dan vetweefsel. Dus je wilt zoveel mogelijk spieren hebben. Krachttraining is daarom heel belangrijk als je wilt afvallen (helaas). Ik houd er niet van, en ik baal dat dagelijks hardlopen niet genoeg is. Isa Hoes heeft met krachttraining veel bereikt met haar lichaam en zij is 56. Hieronder zie je een foto van haar!

Stressmanagement

Leer effectief om te gaan met stress, omdat chronische stress de eetlust en voedselkeuzes kan beïnvloeden. Meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen. Meditatie kun je heel goed thuis doen met behulp van de Headspace app. Die is echt heel duidelijk en geschikt voor absolute beginners. Ik combineer mijn dagelijkse meditatie met hoelahoepen. Zo doe ik toch aan een vorm van krachttraining!

Slaapkwaliteit

Zorg voor voldoende en kwalitatief goede slaap. Slechte slaapgewoonten kunnen het gewicht negatief beïnvloeden! Je bevordert je nachtrust door 's avonds niet nog een hele tijd op je smartphone te scrollen, geen koffie meer te drinken, en op tijd rustige dingen te gaan doen.

Raadpleeg een professional

Overweeg om een diëtist, voedingsdeskundige of personal trainer te raadplegen voor gepersonaliseerd advies dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Er zijn inmiddels ook heuse overgangsconsulentes die gespecialiseerd zijn in de overgang.

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en geduld te hebben, omdat gewichtsverlies geleidelijk moet gebeuren om duurzaam te zijn. Het kan ook nuttig zijn om met je huisarts te overleggen voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of lichaamsbeweging, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

Isa Hoes lengte

Als je langer bent kun je meer wegen zonder dat het 'teveel' is. Veel mensen vragen zich daarom af wat de lengte van Isa Hoes is. De lengte van Isa Hoes is 1 meter 78. Inmiddels heeft Isa recent een intensief work-out programma gevolgd waardoor ze er superslank en gespierd uitziet. Hieronder zie je een foto die Isa Hoes deelde van haar strakke lichaam:

Hoopgevend is dat je dus toch wel invloed hebt op aankomen in de overgang.

Praktische informatie

Het boek Te lijf. De Kunst van het mooi ouder worden is voor 19,95 te koop bij bol.com.

overgang en gewicht

Lees ook mijn post over Ouder worden en grijs worden.

Hoe zijn jouw ervaringen op het gebied van overgang en gewicht? Wat kwam je gemiddeld aan?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel last gehad van de overgang en ben ook niet aangekomen.
    Het enige, waar ik wel veel last van heb gehad, is nachtelijk zweten, echt letterlijk drijfnat wakker worden, maar nadat ik begon met melatonine was dat ook snel verdwenen.
    Opvliegers had ik alleen om klokslag 10 uur 's avonds, heel apart, dat het echt alleen op dat tijdstip was en het liefst wilde ik dan even naakt in de tuin gaan staan, wat ik maar niet gedaan heb ;)
    De laatste tijd merk ik wel, dat ik iets meer "buikspek" krijg, maar nog niet zodanig, dat ik er echt een buikje van heb.

    Achteraf bezien, ben ik die periode wel wat emotioneler geweest, sneller in tranen.
    Al met al is het me echter 100 % meegevallen na alle drama-verhalen, waarover ik had gehoord en gelezen.

    Groetjes Lily

  2. Van de overgang heb ik weinig last van gehad, waarschijnlijk speelden de hormonen van 2 verliefdheden dat jaar daarin een grote rol.

    Gewichtsproblemen heb ik altijd gehad, als tiener was ik echt te dik, dat ging na 15e verjaardag er gelukkig weer af en toen ben ik zeker 15 jaar redelijk op hetzelfde gewicht gebleven. Door lastig huwelijk kwam ik wel aan daarna, met hoogtepunt 112 kilo bij lengte van 1,76. Door WW ging dat er weer af tot 85 lager ben ik nooit gekomen en nu weeg ik 90 en kost het me al moeite om het daarop te houden.

  3. Ik merk dat ik in de overgang zit en slik nog een licht anticonceptiepil. Die pil slik ik vanwege hormonale problemen die ik al heb vanaf mijn 27e ofzo. Jarenlang geprobeerd met natuurgenezing, homeopathie maar na vier jaar was ik het zat en ging naar de huisarts. Een cyclus van 21 dagen waarvan ik er elf ongesteld was, plus paar dagen pijn van de eisprong plus pms was niet te doen en al helemaal niet in combinatie met chronische vermoeidheid. Mijn huisarts vond extra onderzoek niet nodig en schreef me de pil voor. En die bevalt mij dus prima, maar ik zal er toch een keer vanaf moeten om mijn lichaam te laten wennen aan die nieuwr fase. Ik vind het doodeng. Elke keer na het stoppen van de pil wordt het helemaal grijs om me heen. Dat duurt een paar weken en dan ben ik er wel weer. Maar hoe gaat dat straks in de overgang. Mijn energieniveau is de afgelopen paar jaren echt heel laag. Te laag voor leuk, dus heel veel bankhangdagen en dat terwijl ik daar het karakter niet voor heb. Plus nog alle andere rotdingen die je kunnen staan te wachten.
    Een paar maanden geleden had ik last van extreem nachtzweten. Ik dacht opvliegers. Dus niet, het bleek aan mijn matras te liggen. We hadden nieuwe matrassen gekocht met traagschuim voor optimale ligging. Maar dat was voor mij veel te warm. Ik ging weer op mijn oude matras liggen omdat ik de nieuwe niet fijn vond en toen was het nachtzweten meteen over! Gelukkig maar.
    Tot nu toe merk ik niet dat ik veel aankom. Ik kom altijd vrij makkelijk aan en dat gaat er ook weer makkelijk vanaf. Vorig jaar ben ik zomaar zeven kilo afgevallen, waarvan een groot deel door stress denk ik.
    Ik lees veel over voeding en zoek veel info op en hoop zo mijn gewicht en gezondheid zo goed mogelijk te houden. Elke kilo extra kost me meer energie om te bewegen.
    Ik ben van plan om tzt met een overgangsverpleegkundige te gaan praten. Dit boek lijkt me trouwens erg leuk en interessant. Ik had er al wat over gelezen en hun stijl spreekt me erg aan.

    1. Ja, het is ook echt een leuk boek VeggieMo. Het is informatief en komt gewoon heel sympathiek over.

      Zo'n overgangsconsulente lijkt mij ook een heel prettig iemand om tzt begeleiding van te krijgen als het nodig is.

    2. Wil je nu nog steeds zo graag matrassen met traagschuim? Jij bent wel wat jonger dan ik, maar het nachtzweten begint vaak al in de veertig.

  4. Aangekomen mede door slechte werkingv d schildklier
    Medicijnen er voor
    Gevolg zweetaanvallen en tranende ogen
    Ook toename gewicht

    Fiets veel, loop verl en 2x pw sportschool

    1. Dat zweten schijnt inderdaad dramatisch te zijn. Dat las ik ook van Lily. Dat je gewoon echt drijfnat bent! Ik kan me er nu nog niet goed wat bij voorstellen, maar het lijkt me heftig.

  5. Inmiddels is het voor mij een paar jaar na 'de overgang' en is er niets veranderd (53 kilo bij 1,65). Alhoewel, ik ben een paar cm korter geworden en de rek gaat wat uit mijn vel (buik, binnenkant bovenbenen, 'kipfilets', hals enzovoort). Sporten doe ik niet en ik eet lekker (en zo gezond mogelijk). Wanneer ik een gebakje eet, sla ik iets anders over.

    1. Ik vind dat ik meer moet gaan bewegen, want ik word wel wat strammer. Ik heb mijn vaders genen qua postuur/gewicht en daar ben ik blij mee.

  6. Oh no! Daar zit ik ook echt niet op te wachten :-/ Bij mij plakken er nog 4 kilo's aan van mijn tweede zwangerschap en dat vind ik al bleh, haha. Al ben ik wel heel blij dat ik mijn lijf weer zo sterk en fit heb kunnen krijgen :-D

    1. Jazeker, ik ben sportinstructrice :-)Maar ook heel gevoelig om door te slaan met teveel sporten en teveel op mijn voeding te letten dus die balans zoeken vind ik moeilijk en dat is te merken met die 4 kilo ;-)

  7. Ik ben nu 45 en al wat jaartjes ¨bezig¨ met allerhande overgangsverschijnselen en mijn gewichtstoename is zeker wel iets wat ik daar ook aan wijd. Maar... ik oog over het algemeen niet te dik. Het is meer mijn eigen gevoel wat maakt dat ik weer even wat matiger ben met eten en wat dan die broek nét weer wat lekkerder laat zitten. Door de verandering in de hormoonhuishouding gaat je lichaam nou eenmaal anders reageren en veranderen. Ik maak daar voor mijzelf niet zo´n punt van. Ik ben volgens de berekeningen iets te zwaar voor mijn lengte maar ik voel me prima en helemaal niet beperkt, ik eet gezond en met mate met soms een uitspattinkje. Ik zie daar voor mijzelf (voorlopig ;) ) geen probleem in...

  8. zit er nu in. ben in totaal 9 kilo zwaarder, vooral buik en taille. nachtzweten maar vind ik niet erg wordt er niet wakker van alleen ben ik door en doornat. ben ook vroeger wakker, vaak al voor de wekker van 6. veel krampen in mijn benen en voeten. ben niet sportief,na hele dag werken en thuis beetje huishouden ben ik moe om nog iets te ondernemen. dus klachten vallen mee, alleen t dikker worden vind ik erg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.