Reacties

Overgang en gewicht: 10 kilo erbij? — 26 reacties

 1. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel last gehad van de overgang en ben ook niet aangekomen.
  Het enige, waar ik wel veel last van heb gehad, is nachtelijk zweten, echt letterlijk drijfnat wakker worden, maar nadat ik begon met melatonine was dat ook snel verdwenen.
  Opvliegers had ik alleen om klokslag 10 uur 's avonds, heel apart, dat het echt alleen op dat tijdstip was en het liefst wilde ik dan even naakt in de tuin gaan staan, wat ik maar niet gedaan heb ;)
  De laatste tijd merk ik wel, dat ik iets meer "buikspek" krijg, maar nog niet zodanig, dat ik er echt een buikje van heb.

  Achteraf bezien, ben ik die periode wel wat emotioneler geweest, sneller in tranen.
  Al met al is het me echter 100 % meegevallen na alle drama-verhalen, waarover ik had gehoord en gelezen.

  Groetjes Lily

 2. Van de overgang heb ik weinig last van gehad, waarschijnlijk speelden de hormonen van 2 verliefdheden dat jaar daarin een grote rol.

  Gewichtsproblemen heb ik altijd gehad, als tiener was ik echt te dik, dat ging na 15e verjaardag er gelukkig weer af en toen ben ik zeker 15 jaar redelijk op hetzelfde gewicht gebleven. Door lastig huwelijk kwam ik wel aan daarna, met hoogtepunt 112 kilo bij lengte van 1,76. Door WW ging dat er weer af tot 85 lager ben ik nooit gekomen en nu weeg ik 90 en kost het me al moeite om het daarop te houden.

 3. Ik merk dat ik in de overgang zit en slik nog een licht anticonceptiepil. Die pil slik ik vanwege hormonale problemen die ik al heb vanaf mijn 27e ofzo. Jarenlang geprobeerd met natuurgenezing, homeopathie maar na vier jaar was ik het zat en ging naar de huisarts. Een cyclus van 21 dagen waarvan ik er elf ongesteld was, plus paar dagen pijn van de eisprong plus pms was niet te doen en al helemaal niet in combinatie met chronische vermoeidheid. Mijn huisarts vond extra onderzoek niet nodig en schreef me de pil voor. En die bevalt mij dus prima, maar ik zal er toch een keer vanaf moeten om mijn lichaam te laten wennen aan die nieuwr fase. Ik vind het doodeng. Elke keer na het stoppen van de pil wordt het helemaal grijs om me heen. Dat duurt een paar weken en dan ben ik er wel weer. Maar hoe gaat dat straks in de overgang. Mijn energieniveau is de afgelopen paar jaren echt heel laag. Te laag voor leuk, dus heel veel bankhangdagen en dat terwijl ik daar het karakter niet voor heb. Plus nog alle andere rotdingen die je kunnen staan te wachten.
  Een paar maanden geleden had ik last van extreem nachtzweten. Ik dacht opvliegers. Dus niet, het bleek aan mijn matras te liggen. We hadden nieuwe matrassen gekocht met traagschuim voor optimale ligging. Maar dat was voor mij veel te warm. Ik ging weer op mijn oude matras liggen omdat ik de nieuwe niet fijn vond en toen was het nachtzweten meteen over! Gelukkig maar.
  Tot nu toe merk ik niet dat ik veel aankom. Ik kom altijd vrij makkelijk aan en dat gaat er ook weer makkelijk vanaf. Vorig jaar ben ik zomaar zeven kilo afgevallen, waarvan een groot deel door stress denk ik.
  Ik lees veel over voeding en zoek veel info op en hoop zo mijn gewicht en gezondheid zo goed mogelijk te houden. Elke kilo extra kost me meer energie om te bewegen.
  Ik ben van plan om tzt met een overgangsverpleegkundige te gaan praten. Dit boek lijkt me trouwens erg leuk en interessant. Ik had er al wat over gelezen en hun stijl spreekt me erg aan.

  • Ja, het is ook echt een leuk boek VeggieMo. Het is informatief en komt gewoon heel sympathiek over.

   Zo'n overgangsconsulente lijkt mij ook een heel prettig iemand om tzt begeleiding van te krijgen als het nodig is.

  • Wil je nu nog steeds zo graag matrassen met traagschuim? Jij bent wel wat jonger dan ik, maar het nachtzweten begint vaak al in de veertig.

 4. Aangekomen mede door slechte werkingv d schildklier
  Medicijnen er voor
  Gevolg zweetaanvallen en tranende ogen
  Ook toename gewicht

  Fiets veel, loop verl en 2x pw sportschool

  • Dat zweten schijnt inderdaad dramatisch te zijn. Dat las ik ook van Lily. Dat je gewoon echt drijfnat bent! Ik kan me er nu nog niet goed wat bij voorstellen, maar het lijkt me heftig.

 5. Inmiddels is het voor mij een paar jaar na 'de overgang' en is er niets veranderd (53 kilo bij 1,65). Alhoewel, ik ben een paar cm korter geworden en de rek gaat wat uit mijn vel (buik, binnenkant bovenbenen, 'kipfilets', hals enzovoort). Sporten doe ik niet en ik eet lekker (en zo gezond mogelijk). Wanneer ik een gebakje eet, sla ik iets anders over.

  • Ik vind dat ik meer moet gaan bewegen, want ik word wel wat strammer. Ik heb mijn vaders genen qua postuur/gewicht en daar ben ik blij mee.

 6. Oh no! Daar zit ik ook echt niet op te wachten :-/ Bij mij plakken er nog 4 kilo's aan van mijn tweede zwangerschap en dat vind ik al bleh, haha. Al ben ik wel heel blij dat ik mijn lijf weer zo sterk en fit heb kunnen krijgen :-D

  • Jazeker, ik ben sportinstructrice :-)Maar ook heel gevoelig om door te slaan met teveel sporten en teveel op mijn voeding te letten dus die balans zoeken vind ik moeilijk en dat is te merken met die 4 kilo ;-)

 7. Ik ben nu 45 en al wat jaartjes ¨bezig¨ met allerhande overgangsverschijnselen en mijn gewichtstoename is zeker wel iets wat ik daar ook aan wijd. Maar... ik oog over het algemeen niet te dik. Het is meer mijn eigen gevoel wat maakt dat ik weer even wat matiger ben met eten en wat dan die broek nét weer wat lekkerder laat zitten. Door de verandering in de hormoonhuishouding gaat je lichaam nou eenmaal anders reageren en veranderen. Ik maak daar voor mijzelf niet zo´n punt van. Ik ben volgens de berekeningen iets te zwaar voor mijn lengte maar ik voel me prima en helemaal niet beperkt, ik eet gezond en met mate met soms een uitspattinkje. Ik zie daar voor mijzelf (voorlopig ;) ) geen probleem in...

 8. zit er nu in. ben in totaal 9 kilo zwaarder, vooral buik en taille. nachtzweten maar vind ik niet erg wordt er niet wakker van alleen ben ik door en doornat. ben ook vroeger wakker, vaak al voor de wekker van 6. veel krampen in mijn benen en voeten. ben niet sportief,na hele dag werken en thuis beetje huishouden ben ik moe om nog iets te ondernemen. dus klachten vallen mee, alleen t dikker worden vind ik erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder