Het Verboden woord is… overgang!

Last updated on October 7th, 2024 at 10:33 am

het verboden woord overgang

‘Ik doe niet aan de overgang,’ riep ik altijd, schrijft Caroline Tensen in haar boek Het verboden woord. Om te vervolgen: ‘Maar de overgang deed wel aan mij.’

Dat was het uitgangspunt van Caroline Tensen.

Toen ik het las, schoot ik in de lach, want ik vond het zo grappig geformuleerd. En het geeft in een notendop weer hoe Caroline Tensen over de overgang dacht.

En het maakt haar boek Het verboden woord extra interessant.

Het Verboden Woord

Het verboden woord gaat over de overgang. De periode waarin je als vrouw stopt met menstrueren en alle verschijnselen die erbij horen. Zo’n 20% van de vrouwen zeilt er vrij makkelijk doorheen, maar 80% heeft klachten, waarvan een derde hevige overgangsklachten.

De overgang is meer dan opvliegers

Maar Caroline Tensen vond dit denk ik onzin, gezien haar stelling dat ze ‘er’ niet aan ging doen. Dus toen ze op een ochtend diep ongelukkig wakker werd, steeds meer kilo’s aankwam en zichzelf niet meer herkende legde ze geen enkel verband met de overgang. Ook omdat ze, net als ik, de overgang vooral associeerde met de beruchte opvliegers waarbij je het als vrouw ineens stikheet krijgt.

Andere vrouwen helpen

Daarom maakte ze het boek Het verboden woord. Ze wil andere vrouwen beter informeren en voorbereiden dan dat zij dat was. En het moet gezegd: ik vind dat ze daar uitstekend in is geslaagd. Haar boek Het verboden woord is informatief, nuttig, herkenbaar en leest makkelijk weg. Ik vind het één van de meest complete boeken over de overgang die ik heb gelezen. Dus als je niet van lezen houdt, maar wel wat wilt weten over wat je kunt verwachten van de overgang, dan raad ik dit boek aan.

Wat kun je verwachten van Het verboden woord over de overgang

Het boek is een combinatie van:

  • De ervaringen met de overgang van Caroline Tensen
  • Ervaringen met de overgang van andere vrouwen
  • Gesprekken met gynaecoloog
  • Gesprekken met Caroline’s man en kinderen
  • Gesprek met haar visagiste Leco Zadelhoff
  • Puntsgewijze samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk. Echt ideaal!
  • Een brief voor de omgeving waarin wordt uitgelegd wat er gebeurd met het lichaam van een vrouw in de overgang. Ideaal als je begrip wilt kweken bij je man en kinderen. Laat ze gewoon deze brief zien.
  • Gesprekken met overgangsconsulente
  • Lijstje met tips hoe je je voorbereid op een gesprek met je huisarts over de overgang
  • Een warme aanbeveling van hormoontherapie met uitleg waarom je er niet bang voor hoeft te zijn. (Ik ben hier dus wel huiverig voor, en Francine Oomen is er ook niet positief over. Maar door Het verboden woord sta ik er nu wel meer open voor.
  • Alle symptomen die voorkomen in de overgang, en daar word je niet blij van! Wat een ellende. N.B. Bijna alle mogelijke mentale overgangsklachten zijn ook symptomen van een burn-out! Daardoor worden ze vaak niet als overgangsklacht herkend. (Bron: Het verboden woord)

Het verboden woord: het komt goed

Ondanks de litanie aan symptomen en klachten is de toon van dit boek over de overgang positief. ‘Het komt goed!’ belooft Caroline Tensen. Met haar is het ook goed gekomen, en ze is heel ‘diep’ gegaan. De enige klacht die ze nu nog heeft is dat ze niet goed kan slapen. Maar ze is bijvoorbeeld de 15 kilo die er spontaan bij kwam helemaal kwijt. Ook voelt ze zich weer meer als zichzelf. Caroline Tensen heeft gebruikgemaakt van hormoontherapie om de overgang door te komen.

Mooi vind ik dat wordt benoemd dat de overgang ook een kans is als vrouw om beter voor jezelf te zorgen. Terwijl Caroline tegelijkertijd erkent dat de overgang ook gewoon vervelend is, en dat je mogelijk helemaal geen zin hebt om naar de zonzijde te kijken.

Menopauzetests onzin

Belangrijk om te lezen vond ik de informatie dat de menopauzetests die je kunt kopen ‘absolute onzin’ zijn, volgens dit boek.

De diagnose overgang moet gesteld worden puur op basis van wat jij vertelt of je klachten, in combinatie met je leeftijd en menstruatiepatroon.’ (Bron: Het verboden woord)

Bloedprikken is zinloos, volgens dit boek, omdat het een momentopname is, en je hormonen continu veranderen. Je hebt er dus niks aan.

menopauze test
Volgens Caroline Tensen kun je je geld beter in je zak houden!

Tip tegen nachtzweten

Origineel en briljant vond ik de tip tegen nachtzweten:ga op een koelmat voor honden liggen!

overgang tip

Aankomen in de overgang

Zelfs als je hetzelfde eet en evenveel beweegt, kun je toch ineens gaan aankomen in de overgang. Dat komt doordat je stofwisseling vertraagt. Lekker dan. Je hebt dus feitelijk minder voeding nodig. Caroline Tensen benadrukt het belang van blijven bewegen, hoe rot je je ook voelt. Om je gewicht onder controle te houden is krachttraining essentieel en voldoende eiwitten binnenkrijgen. (Check dit bijvoorbeeld met de Lifesum app)

Overgangsconsulente in aanvullende zorgverzekering

Je kunt zonder verwijsbrief van de huisarts naar een overgangsconsulent. Maar om de kosten (deels) vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig.

Documentaire Het verboden woord

Door het boek ben ik de documentaire van Caroline Tensen ook gaan kijken. Daarin hoor je ongeveer hetzelfde als in het boek, alleen binnen 45 minuten. Het boek is wat dat betreft een mooie aanvulling op de documentaire. In het boek kan Caroline dingen net wat meer uitwerken, zoals hormoontherapie.

Mijn ervaringen met de overgang

Met mijn 54 jaar vermoed ik dat ik wel in de overgang zit. Maar vooralsnog valt het me erg mee. Mijn menstruatie is wat onregelmatiger, maar verder merk ik eigenlijk weinig. Ik weet niet of het onheil nog moet komen, of dat ik er op deze manier doorheen kan zeilen….

Het verboden woord kopen

Het verboden woord is voor 22,99 te koop op bol.com of bij je lokale boekhandel. Ik vind dit boek beter dan het boek over de overgang van Isa Hoes en Medina Schuurman.

het verboden woord overgang

Leestip

Ik ga planken

Wat zijn jouw ervaringen met de overgang?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

11 Comments

  1. Overgang had ik ook gehad. Opvliegers erbij. Maar is was toen 53 jaar opgehouden met ongesteld. Vroeg voor mij. Overgang is geen pretje om te hebben. Ik heb nooit wat er gedaan met pilletjes. Fijn weekend.

  2. Van de overgang heb ik niet erg veel last gehad. Denk ik. Geen opvliegingen of nachtzweten. Wel had ik andere klachten en was vaak zenuwachtig en onzeker.En werd dikker. Maar in de tijd dat ik in de overgang was werd daar niet zoveel aandacht aan besteed. Dus ik ploeterde voort en het ging voorbij.
    Heb nu, hoewel vijftien jaar ouder, veel meer energie dan in die jaren.

  3. Mijn grootste overgangsklacht was veel en veel meer menstruatie. Als ik in details treed, wordt het onsmakelijk, dus dat doe ik maar niet, maar dat dan elke 2-3 weken, minstens een week. Eerst aan de pil gegaan, maar daarmee verergerde m’n migraine. Nu al zo’n 6 jaar een mirenaspiraal, maar ik voel m’n cyclus nog steeds en zie met angst en beven tegemoet dat deze verwijderd moet worden.

    Andere klachten heb ik vast ook wel, maar dat zijn vrijwel dezelfde klachten als ik al had van de fibromyalgie, dus die vielen niet zo op. Het is mogelijk wat erger geworden en ik hoop dus ook dat het na de overgang, ooit, weer minder zal worden.

  4. Ik ben nu 74 jaar en heb nooit iets gemerkt van de overgang! Rond mijn 55ste menstrueerde ik voor het laatst en dat was het. Mijn zussen hebben mijn portie wel overgenomen, allemaal jarenlang erg veel last gehad.
    Mijn moeder heeft ook weinig tot niets van de overgang gemerkt!

  5. Ben er praktisch doorheen maar slik wel synapause voor de vaginale atrofie. Echt een verademing is dat. En dat Francine Oomen niet dol is op hormonen….neem ik persoonlijk niet serieus.
    Een goed advies van een gynacologe daar in tegen wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.