Reacties

Oomen stroomt over: over de overgang en nog veel meer — 56 reacties

 1. Toen ik in de overgang kwam las ik er van alles over. Maar nu ik er al een geruime tijd inzit merk ik dat iedereen zijn eigen weg loopt in dit proces en dat er tig adviezen zijn en tig soorten mensen. Zelf heb ik net "Spiritueel door de overgang " van L. Thooft gelezen, daar vond ik ontzettend veel herkenning in.

 2. Niet prettig
  Opvliegers ,drijfnat,vergeetachtig,warrig, korte concentratieboog
  Stemmingswisselingen met gevolgen in en met de omgeving
  Zoeken naar van alles wat je,kwijt bent!
  Grijzend haar, aankomen op plaatsen die je niet wilt
  Terugval op verleden
  Memoreren piekeren
  Haar verplaatst zich hi hi en ondanks alles blijven lachen

 3. Ik lees er veel over. Ik leef en leefde al gezond. Ik heb ondanks de pil last van overgangsklachten. Kost bakken energie en daar heb ik al jaren veel te weinig van. Ik vind het echt drie keer niks deze periode.

  • Helemaal mee eens. Mijn pubers hebben het ook niet aan me gemerkt, en ik ging gewoon door met alles.

 4. Vind dat er wel héél veel aandacht voor is, aan mij niet besteed. Maar ik heb makkelijk praten want ik heb al sinds m'n 32ste om onbekende en nooit onderzochte reden geen menstruatie meer (ben nu 59) en nagenoeg geen verschijnselen gehad. Ik lees nooit boeken over dit soort zaken, ieder mens is anders immers.
  In mijn omgeving zie ik niet veel vrouwen die er vreselijk last van hebben (gehad). Iedereen gaat (ging) gewoon door met werk en tamelijk drukke bestaan. Misschien is dat juist goed om de aandacht af te leiden.

  • Er is heeeel veel aandacht voor omdat er voorheen zo goed als geen aandacht voor was. De vrouwen moesten het allemaal maar zelf uitzoeken. Het is voor iedereen anders maar wel fijn dat het nu ook bespreekbaar is eindelijk..
   Die laatste opmerking is een beetje jammer, want maakt dat, dat de vrouwen die er wel last van hebben dan maar hard moeten gaan werken om het op te lossen? Lijkt me toch niet.
   Als je geen klachten hebt is het inderdaad gemakkelijk praten.

  • 'Vreselijk last' schreef ik. Ze hadden/hebben heus wel verschijnselen, zoals mijn moeder die ook had. Voelden/voelen zich heus niet altijd even prettig, maar maakten/maken er niet zo'n punt van.
   Voor wat betreft dat laatste: je hoort mij niet zeggen dat als je werkt, je nergens last van hebt. Ik constateer alleen een feit. Toch, ongeacht over welk probleem het ook gaat, als je de hele dag de tijd hebt om ergens over te piekeren, zal dat je situatie niet bevorderen.

 5. Dat hij heel fijn lekker achter me ligt. Maar dat boek ga ik wel reserveren in de bieb omdat ik het wil lezen en dan misschien kan aanraden aan vrouwen, die erin zitten of nog moeten. Dank voor de tip, Nicole.

 6. Ik heb het interview met Francien Oomen gezien dat zij gaf over dit boek. Sprak mij erg aan net als het boek. Maar ik zit al jaren in de overgang dus ik weet er inmiddels mee om te gaan.

 7. Ik heb PMDD, dus heb maandelijks al enorme last van mood swings en dergelijke. Na de overgang zou dat eindelijk over moeten zijn. Ik zal dus wel een van de weinige zijn die ernaar uitkijkt om in de overgang te komen. Sommige vrouwen met PMDD zijn geopereerd, dan worden de eierstokken verwijderd en kom je direct in de overgang. Geen pretje, maar de wetenschap dat het overgaat is wel een troost in zo'n geval.

 8. Naast dit boek zijn er via de huisarts ook gesprekken te regelen met een overgangsconsulent. Ikzelf werd enorm depressief, en kreeg uiteindelijk hormoontabletten om dat te doorbreken.

  Groet,Greet

 9. Ik hoop dat de overgang hier nog wel even wegblijft. Man net al die hormonen van de zwangerschapen achter de rug voor mijn gevoel. En vlak daarvoor zit in mijn herinnering nog de pubertijd..... oke valt allemaal wel mee, maar ik voorlopig nog maar even niet. Daarna lijkt dit boek me inderdaad wel heel fijn om te lezen. En de voorkant is al prachtig, dus ja, zal hem onthouden

 10. Het lijkt erop dat ik de overgang achter de rug heb. Ik had wel wat verschijnselijn maar bv.van opvliegers had ik geen last. Niet elke vrouw heeft enorm veel last van de overgang. Ik zie het ook als een echte overgang naar een volgende levensfase, net zoals de puberteit dat is.
  Het lijkt me heel naar als je er zoveel last van hebt. Zoals mijn moeder en mijn zus, enorme opvliegers etc.
  Als ik de kans krijg zal ik het boek zeker lezen. Maar wie kan het zich veroorloven haar werk neer te leggen en zich te focussen op haar overgang zoals Francine Oomen dat heeft gedaan ?

  • Dat zegt Francine zelf ook in haar boek: niet iedereen kan het zich veroorloven om zo lang 'braak te gaan liggen'. Maar dat kun je het in kleine vormen doen schrijft ze.

 11. Gelukkig heb ik nog wel even te gaan voordat het zover is, hihi! Toch wel leuk om te weten dat er boeken over zijn. Tegen de tijd dat het bij mij zover is, verwacht ik natuurlijk een heel scala aan dit soort boeken :-)

 12. Toen ik in de overgang kwam stopte ik ook met roken, werkelijk een fantastische combinatie, we sliepen altijd in een twijfelaar van 1.20 mtr. heerlijk!! Maar toen niet meer, we kochten een groot bed, sliep ook heerlijk! Wat ik me herinner zijn de opvliegers, vooral in de winter als het vriest heel fijn, iedereen keek me aan als ik alles opengooide. Buiten de opvliegers was ik zelf ook nogal opvliegend en 5 kilo erbij, maar goed het is de natuur dacht ik altijd maar. Het is nu wel 10 jaar geleden, ik rook al 16 jaar niet meer en de extra kilo's zijn nooit weggegaan maar ik voel me nog steeds gelukkig!

 13. Ik ken haar van de kinderboeken, ze schrijft superleuk. wat leuk dat ze deze stap ook maakt! Ik hoop het boek nog even niet nodig te hebben maar ga hel zeker onthouden ( of adviseren aan mijn moeder)

 14. Ik vind haar een fantastische schrijver, dus weet bijna wel zeker dat het een goed boek moet zijn. Heel goed dat er geschreven is over hoe je leven op zijn kop staat door hormone, mag echt wel meer bekend worden!

  • Dan is dit op zich wel een aanrader, want er staan ook veel stripjes en tekeningen in. Je hoeft je dus niet door grote lappen tekst heen te worstelen Bianca.

 15. Oh dat boek ga ik onthouden...en nodig hebben maar hoop nog even niet. Hoewel ik af en toe wel denk met mijn 40 al een beetje richting de overgang te gaan. Lijkt mij heel pittig, zeer straks met een puber in huis :-(

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder