Reacties

Uitstrijkje maken: ik deed de zelfafnametest — 49 reacties

 1. Vorig jaar kreeg ik voor het eerst een oproep. Die zelfafnametest klonk goed, maar ik durfde niet. Ik was bang dat ik iets verkeerd zou doen, waardoor de test niet betrouwbaar zou zijn. Dus tja, dan maar naar de huisarts. En inderdaad, de assistente doet bij ons de uitstrijkjes. Heel eerlijk? Ik had liever gehad dat de huisarts het zelf deed.

  • Ja, dat snap ik heel goed Naomi. Als ik moest kiezen tussen een uitstrijkje door de huisarts of assistente dan zou ik ook liever de huisarts hebben. Als het dan toch moet, dan graag door de arts zelf.

 2. Helaas zo vaak met artsen in aanraking geweest dat ik de schaamte ver voorbij ben. Ik denk altijd dat mensen zichzelf wel heel bijzonder moeten vinden om er problemen mee te hebben. Iets wat ze elke dag meerdere keren doen is voor hen niets speciaals. Daarnaast heb ik de assistente bijna net zo hoog zitten als de huisarts. Doordat zij veel meekijken en ook opleidingen volgen. Ze worden niet zo van de straat geplukt.
  In het verleden heb ik in het ziekenhuis in Utrecht classes bijgewoond voor studenten in opleiding. Was toen zelf net 16. Arts zag mijn open houding en vroeg of ik vragen wilde beantwoorden ivm het sociale aspect van mijn ziekte. Ja natuurlijk. En voor mij is geen vraag te gek en als ze er zelf niet over beginnen dan vertel ik zelf de moeilijkheden wel. Later nog studenten aan bed om me te bedanken en nog wat extra vragen te stellen die ze toch in de groep ongemakkelijk vonden.

 3. Ik heb vroeger wel uitstrijkjes laten maken. Het was niet mijn hobby, maar was te doen. Ik vond vooral de afloop vervelend. Ik lag dan een dag te kronkelen van de napijn.
  Ik heb een aantal jaren geleden om persoonlijke redenen gekozen om met geen enkel bevolkingsonderzoek meer mee te doen.

  • Ook ik liet het braaf doen .Uitstrijkjes maken hoeft bij mij niet meer nu ik 68 en de andere bevolkingsonderzoeken heb ook ik me voor afgemeld .Voor velen onbegrijpelijk maar het is mijn keuze wel in overleg met mijn man !

  • @Vlijtig Liesje,
   Ik heb je een mailtje gestuurd. Ik vond het ook wat te persoonlijk om hier neer te zetten, maar in een mail is dat toch anders.

   Groetjes, VeggieMo

 4. Huisartsassistenten zijn ook mensen die daar echt voor opgeleid zijn.
  Zelf ga ik denk ik toch liever naar de huisarts, want ik zou denk ik meer het gevoel hebben dat het dan zeker goed was gegaan, haha.

 5. Ik heb hem dit jaar ook voor het eerst zelf gedaan! Ideaal! Ik vergeet gewoon om een afspraak te maken, echt erg hoor met mij. Heb nu zelf gelijk de test besteld en gedaan en heel snel de uitslag terug. Over 10 jaar mag ik weer. En ga het dan zeker weer zelf doen. Bevalt me goed, kost me weinig tijd ook en het is zo gepiept.

 6. Vorig jaar heb ik het ook zelf gedaan. Veel fijner dan het bij de huisarts te moeten laten doen! De uitslag was goed en nu heb ik de leeftijd bereikt dat het nooit meer hoeft.

 7. Onze huisartsassistente is bijzonder kundig en vriendelijk en begripvol. Ik heb er geen enkel probleem mee om dit door haar te laten doen. De eendebek blijft vervelend, of de arts of de assistente het nu doet.
  Onze assistente heeft meerdere aanvullende opleidingen gedaan om de huisarts te ontlasten en de term praktijkondersteuner is meer op zijn plaats. Ze doet ook mijn jaarlijks terugkerende indicatie op verhoogde kans hart- en vaatziekten. En een andere praktijkondersteuner doet mijn longfunctietest (astma). Zo houdt de huisarts meer tijd over voor afspraken die gecompliceerd zijn.
  Iedere arts noemt het fenomeen, dat mensen bij het weggaan datgene noemen, waar ze eigenlijk voor komen. Onder meer de competentie van de assistentes zorgt er voor, dat de huisarts tijd houdt voor het bespreken van de zaken die op de drempel naar voren worden gebracht.

  • Ik vind een assistente prima om bijvoorbeeld te laten controleren op blaasontsteking of bloeddruk meten, maar bij dingen als een uitstrijkje heb ik toch liever een huisarts.

 8. Ja, ik heb er dit jaar ook voor gekozen. Werkt perfect! Ik ervaar een uitstrijkje maken ook als stressvol, en omdat ik al genoeg stress heb, vond ik het welletjes. Wat je als nadeel noemt, dat als het virus wel wordt ontdekt, je dan alsnog moet, vind ik geen nadeel. Want de kans dat er dan iets mis is, is veel groter. Voor mijn idee doe je het dan echt ergens voor. En dan ben je blij dat het op tijd (hopelijk) wordt ontdekt!

 9. Misschien lees ik eroverheen maar ik vraag me af of het net zo betrouwbaar is? Het lijkt me dat er meer kans is dat het misgaat als je het thuis doet? En krijg je dan ook de uitslag zo onpersoonlijk in een envelop als er wel wat gevonden wordt? Want dat lijkt me ook een dingetje. Ik ga me erin verdiepen want het lijkt me inderdaad stukken minder stresvoll dan bij de dokter.

  • Ja, het is bewezen even betrouwbaar. Dat vond ik natuurlijk ook erg belangrijk, want anders schiet het nog niet op. Dan was ik toch maar naar de huisarts gegaan voor het uitstrijkje.

 10. Bij ons is het inderdaad ook de assistente die het doet, maar als je wil kun je vragen of de huisarts het doet hoor. Ik vind het persoonlijk juist wel prettig dat de assistente het doet, aangezien zij een vrouw is en de huisarts niet.
  Bij mijn eerste uitstrijkje wist ik niet dat je het zelf ook kon doen, maar ik neem dat voor de volgende keer zeker in overweging.

 11. Ik heb al het een en ander in het verleden gehad bij de gynaecoloog, dus zo'n uitstrijkje doet me ook niet meer zoveel. Over 4 jaar krijg ik mijn eerste oproep.

 12. Zo goed om dit te weten. Ik ben meestal te lui en te laks om een afspraak te maken. Kost me weer verlof uren en zo. ja ik weet het, heel, heel slecht.
  Denk dat ik deze maar eens ga aanvragen.

 13. Ik heb het vorig jaar ook voor het eerst zelf gedaan en prima bevallen,niet dat ik bang ben en ik heb ook geen stress, ik heb het wel vaak bij de dokter laten doen,maar dit is makkelijker en relaxt thuis,een geweldige uitkomst voor veel vrouwen. op zich is er weinig aan de hand,maar sommige vrouwen hebben last ervan heb ik wel gehoord,misschien heeft dat met droogheid te maken dan is het pijnlijker.

 14. Ik heb hem recent ook laten doen. Maar dan wel bij de assistente.
  Ik ben zelf al 11 jaar doktersassistente en ook al 11 jaar ruim ervaren in het maken van uitstrijkjes. Zelf zou ik het liever door de assistente laten doen als de huisarts. Mijn ervaring is, dat de assistente vaak meer tijd heeft en het rustiger aan kan doen als de huisarts.
  En qua kundigheid zit er eigenlijk geen verschil.

  Maar ik vind het heel goed dat ze zelftests er zijn. Zo kunnen mensen die het niet fijn vinden toch het uitstrijkje laten maken.

 15. Ik mag volgend jaar voor het eerst. Ik heb besloten om het eerst gewoon te laten doen, omdat ik nog niet weet hoe dat is. Vooral het idee dat er nog een kans bestaat dat je na die zelftest alsnog naar de huisarts moet houdt me tegen - zeker voor die eerste keer. Dan zou ik daar helemaal vol spanning liggen namelijk.

 16. Ik hoef lekker niet meer maar ik heb er nooit moeite mee gehad. Tuurlijk was het niet mijn hobby maar het is zo gebeurd. Maar wel goed dat dit kan, als je echt niet naar de dokter wilt. Persoonlijk zou ik ‘t liever aan de professional overlaten ;-)

 17. Goed dat je hierover schrijft!
  Zelf heb ik ook de zelfafnametest gedaan, puur en alleen omdat ik mijn eigen huisarts ook persoonlijk ken, dus dat net een stapje te ver vind.
  Zelf werk ik overigens als doktersassistente en eigenlijk doen wij dit soort dingen altijd in plaats van de huisarts zelf. Ik probeer altijd de tijd te nemen en mensen op hun gemak te stellen. Laatst had ik nog een dame die erg angstig was. Na afloop was ze helemaal blij dat ze het toch gedaan had en was het haar reuze mee gevallen. Dat is altijd mijn doel het uitstrijkje zo af te nemen dat iemand er geen naar gevoel aan overhoudt. Of je het nu door de huisarts of assistent laat doen, de handeling op zich stelt niet heel veel voor, maar de communicatie met de patiënt is eigenlijk wat het belangrijkst is om iemand een veilig gevoel te geven.

 18. Ik ben juist heel blij dat de hiervoor getrainde assistente dit routine werk doet. Anders worden de zorgkosten nog vele malen hoger.
  En nu kan de arts een patiënt helpen die echt gezondheidsklachten heeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>