Uitstrijkje maken: ik deed de zelfafnametest

Last updated on March 25th, 2024 at 01:03 pm

Uitstrijkje

Er lag een roze envelop in mijn brievenbus. In de envelop zat een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Daarbij worden met een borsteltje wat cellen van de baarmoedermond gehaald. Die worden vervolgens onderzocht op het HPV-virus.

Uitstrijkje zelf maken met een zelfafnametest

De laatste keer dat ik een uitstrijkje liet maken is 5 jaar geleden als ik me goed herinner. Sindsdien is er de mogelijkheid om zélf een uitstrijkje te maken. Ik vind dat een geweldige optie, die ik dan ook met beide handen aangreep.

Jahaaa! Ik weet wel dat het niks voorstelt. Maar toch!

Want alles goed en wel, en ik weet wel dat het allemaal niets voorstelt, maar zeg dat maar tegen mijn lichaam. Als ik op die bank moet gaan liggen bij de huisarts, en ze zeggen: ‘Laat uw benen maar ontspannen opzij vallen,’ dan beginnen ze te klapperen als een paar goedkope castagnettes! Als ik dat kan mijden, dan graag.

Bovendien: het is niet eens de huisarts die het uitstrijkje maakt, maar de assistente. Dan denk ik helemaal: ‘Dan kan ik dat ook wel zelf.’

Hoe vraag je een zelfafnametest aan?

Ik vroeg de zelfafnametest aan via https://portaal.landelijkescreening.nl/clientportaal?0. Je logt daarin met je DigiD. Eenmaal ingelogd kom je automatisch op de site van jouw regio terecht, in mijn geval Bevolkingsonderzoek Oost Gelderland, Overijssel.

uitstrijkje

Je kunt daar de stappen volgen om de zelfafnametest aan te vragen.

Zelf een uitstrijkje maken: mijn ervaring

Ik kan niet anders zeggen dan dat ze goed hun best hebben gedaan om de zelfafnametest voor het uitstrijkje duidelijk uit te leggen. De verschillende stappen zitten verpakt in verschillende compartimenten, en alles wordt zorgvuldig uitgelegd. Bovendien is er een soort diashow waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen, en dat begint met ‘Was uw handen.’

uitstrijkje

Zelftest baarmoederhals pijnlijk?

Ik ben blij te kunnen zeggen dat de zelftest van je baarmoederhals niet pijnlijk is. Het de houder waarmee je de test doet, die je in je vagina moet duwen, is klein. Hij is kleiner dan bijvoorbeeld zo’n speculum dat de dokter gebruikt om goed te kunnen kijken in je vagina. Dat maakt deze zelftest van de baarmoederhals niet pijnlijk.

Het kan natuurlijk voor iedereen anders zijn, maar ik vond het echt heel goed te doen en zeker niet pijnlijk.

Zelf een uitstrijkje maken is niet moeilijk

Vervolgens sloop ik naar boven, om in alle rust dat uitstrijkje te kunnen maken. Eerlijk gezegd vond ik het alsnog best spannend. Moeilijk was het beslist niet. Wie wel eens een vaginale schimmelinfectie heeft gehad, en Canesten heeft gebruikt om daarvan af te komen, zal de methode herkennen. Je brengt de houder in de vagina, duwt daarna het borsteltje naar voren, en dan moet je 5 keer draaien tot je elke keer een klik hoort. Door dat draaien ‘pakt’ het borsteltje de benodigde cellen van de baarmoedermond.

Daarna haal je de houder er weer uit, en doet die in de verpakking terug.

Klaar.

Mijn grootste zorg was dat ik per ongeluk het deel met het borsteltje zou aanraken, en daardoor de test laten mislukken.

De uitslag van het zelfgemaakte uitstrijkje

Na anderhalve week kreeg ik een envelop met de uitslag van het uitstrijkje. Ik werd prompt weer zenuwachtig, want ik wist: als ze het HPV virus hebben gevonden moet ik alsnog een uitstrijkje laten maken door de assistente.

Maar ik kreeg heel goed nieuws:

‘Er is geen HPV (humaan papillomavirus) gevonden. U heeft geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker. U ontvangt over 10 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.’

Voor en nadelen van zelf een uitstrijkje maken

Hieronder wat ik de voor- en nadelen vind van zelf een uitstrijkje maken

Voordelen

  1. Een enorm voordeel vind ik dat je dus niet naar de huisarts hoeft. Je kunt het gewoon even thuis doen.
  2. Je hoeft niet met de eendenbek!
  3. Het is veel minder stressvol vind ik.

Nadelen

  1. Ze testen je op het HPV virus. Is dat aanwezig? Dan moet je alsnog een uitstrijkje laten maken bij een professional, want alleen die uitstrijkjes worden nader onderzocht als ze HPV ontdekken. Bij de zelfafnametest doen ze die tweede stap niet. Als ik het goed begrijp is dit, omdat bij de zelfafnametest materiaal uit de vagina wordt onderzocht op HPV. Bij het uitstrijkje wordt echt materiaal van de baarmoedermond meegenomen en kunnen ze dat bij aanwezigheid van HPV meteen op afwijkende cellen testen.

Ze brengen het alsof het alleen voor extreem bange vrouwen is

Op de site van het RIVM en in de brief wordt de zelfafnametest wel neergezet als een soort laatste redmiddel, voor vrouwen die anders het uitstrijkje niet laten doen. Of die een bepaalde voorgeschiedenis hebben waardoor een uitstrijkje laten maken voor hen heel beladen is. Daarin herken ik me niet. Ik zou ook meedoen als ik wel naar de huisarts moest. Maar ik vind deze optie gewoon veel prettiger.

Ik snap niet zo goed waarom ze het zo brengen, alsof het alleen maar is als je anders niet zou durven gaan.

Mijn conclusie over zelf een uitstrijkje maken

Ik vind de mogelijkheid om zelf een uitstrijkje te maken een grote uitkomst, en opluchting. Niet alleen hoef ik nu tenminste niet de huisarts te bellen voor een afspraak, ik hoef ook niet met de eendenbek. Ik kan gewoon in alle rust de test doen. Voor vrouwen die dit onderzoek stressvol vinden, is de zelfafnametest een prettige optie.

Het grootste nadeel is dat als je positief test op HPV, je alsnog een uitstrijkje moet laten maken. Volgens het RIVM komt dit voor bij 7 op de 100 vrouwen.

Praktische informatie: de zelfafname test is gratis

Niet onbelangrijk: de zelfafnametest is gewoon gratis. Een HPV test kopen is dus niet meer nodig.

Meer weten?

Op de site van het RIVM lees je alles over het uitstrijkje, HPV, de zelfafnametest etc.

Zie ook mijn ervaring met borstkankeronderzoek en mijn post: HPV vaccinatie ervaringen

Leestip: Multi-gyn actigel ervaring

Hoe zijn jouw ervaringen met uitstrijkjes?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

49 Comments

  1. Ik mag volgend jaar voor het eerst. Ik heb besloten om het eerst gewoon te laten doen, omdat ik nog niet weet hoe dat is. Vooral het idee dat er nog een kans bestaat dat je na die zelftest alsnog naar de huisarts moet houdt me tegen – zeker voor die eerste keer. Dan zou ik daar helemaal vol spanning liggen namelijk.

  2. Ik hoef lekker niet meer maar ik heb er nooit moeite mee gehad. Tuurlijk was het niet mijn hobby maar het is zo gebeurd. Maar wel goed dat dit kan, als je echt niet naar de dokter wilt. Persoonlijk zou ik ‘t liever aan de professional overlaten ;-)

  3. Goed dat je hierover schrijft!
    Zelf heb ik ook de zelfafnametest gedaan, puur en alleen omdat ik mijn eigen huisarts ook persoonlijk ken, dus dat net een stapje te ver vind.
    Zelf werk ik overigens als doktersassistente en eigenlijk doen wij dit soort dingen altijd in plaats van de huisarts zelf. Ik probeer altijd de tijd te nemen en mensen op hun gemak te stellen. Laatst had ik nog een dame die erg angstig was. Na afloop was ze helemaal blij dat ze het toch gedaan had en was het haar reuze mee gevallen. Dat is altijd mijn doel het uitstrijkje zo af te nemen dat iemand er geen naar gevoel aan overhoudt. Of je het nu door de huisarts of assistent laat doen, de handeling op zich stelt niet heel veel voor, maar de communicatie met de patiënt is eigenlijk wat het belangrijkst is om iemand een veilig gevoel te geven.

  4. Ik ben juist heel blij dat de hiervoor getrainde assistente dit routine werk doet. Anders worden de zorgkosten nog vele malen hoger.
    En nu kan de arts een patiënt helpen die echt gezondheidsklachten heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.