HPV vaccinatie ervaringen: documentaire De prik en het meisje

HP vaccinatie ervaringen

In 2011 stond ik voor de keuze: de HPV vaccinatie werd geïntroduceerd, en mijn jongste dochter kwam hiervoor in aanmerking. Omdat het nieuw was, waren er nog geen HPV vaccinatie ervaringen.

Laat me beginnen met te zeggen dat ik met alle vijf kinderen keurig het Rijks vaccinnatieprogramma heb doorlopen. Ze zijn gevaccineerd voor de bekende ziektes als Difterie, Polio, Bof etc. Ook kozen ik, en mijn kinderen, recent voor de coronavaccinatie.

Maar bij deze HPV vaccinatie had ik het moeilijk als moeder.  Dat kwam omdat hij nieuw was, en omdat ik me afvroeg of hij wel echt nodig was.  Ik schreef daar destijds onderstaande blogpost over.

HPV vaccinatie ervaringen

Toen ik in de tv-gids de aankondiging zag van de documentaire De prik en het meisje, over de zoektocht van een moeder naar de juiste beslissing: wel of niet inenten tegen het HPV-virus, schreef ik het meteen in mijn agenda!Hopelijk zou ik nu eindelijk duidelijkheid krijgen!

Want is zo’n vaccinatie een goede manier om te voorkomen dat je later een alarmerende uitslag krijgt van een uitstrijkje?

Maar helaas komt de moeder Maartje Nevejan, tevens de documentairemaakster, er ook niet echt uit. Ze spreekt met voor- en tegenstanders van de vaccinatie tegen het HPV-virus, maar helderheid komt er niet. Uiteindelijk kiest ze al twijfelend voor wél vaccineren.

HPV vaccinatie: Altijd braaf ingeënt, maar nu niet

Al mijn vijf kinderen heb ik braaf laten inenten, tegen alle bekende kinderziektes, maar bij deze nieuwe vaccinatie had ik twijfels, en mijn inmiddels vijftienjarige dochter is na lang dubben niet ingeënt. Nu mijn jongste dochter twaalf is, doemt het dilemma opnieuw op: laten we vaccineren of niet?

HPV vaccinatie veilig? Baat het niet, het schaadt ook niet?

In een discussie met haar man en dochter, redeneert de man van Maartje Nevejan: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’ Maar is dat laatste wel zo? Is HPV vaccinatie veiilig? Want als dit laatste absoluut zeker was, dan zou ik wellicht inderdaad laten inenten, gewoon voor de zekerheid. Maar ik heb begrepen dat het middel niet getest is op twaalfjarige meisjes, en dat de lange termijn effecten niet bekend zijn. Ik mis HPV vaccinatie ervaringen.

HPV-virus: 0,1 kans op baarmoederhalskanker

Daar komt nog bij dat de kans dat één van mijn dochters het HPV-virus oploopt sterk te maken heeft met het seksuele gedrag. Het lijkt mij dat als ze een monogame relatie hebben, het risico aanzienlijk verminderd wordt.

En lopen ze het virus wél op, dan is er nog steeds maar een kans van 0,1 dat zich dit tot baarmoederhalskanker ontwikkeld. En om dat voor te zijn is er het uitstrijkje! Overigens was dat iets wat ik miste in deze documentaire: het uitstrijkje als preventie.

Schokkend vond ik de dame die baarmoederhalskanker had gehad, en nu weliswaar was genezen maar nog steeds met de gevolgen leefde. Zij was pertinent vóór inenten. Toen voelde ik de angst opwellen, en de gedachte: ‘Als je dat kunt voorkomen, dan moet je dat toch meteen doen?!’

Met een kanon op een mug schieten?

En toch… in de documentaire komt ook Karin Spaink aan het woord, die het HPV-virus vergelijkt met moedervlekken.

Karin Spaink:

Ik denk dat je deze vaccinatie moet vergelijken met moedervlekken. Een heel klein deel van die moedervlekken onwikkelt zich soms op een kwaadaardige manier. Als je dat weet, wat vind je dan van de gedachte dat we bij iedereen op voorhand alle moedervlekken gaan weghalen? Dat is een beetje wat we aan het doen zijn.’

Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Wat absurd om bij voorbaat alle moedervlekken weg te halen!’ Uiteindelijk kom ik er net zo min uit als Maartje Nevejan, maar waar zij twijfelend kiest voor wel inenten, kies ik al twijfelend voor niet inenten. Twee verschillende HPV vaccinatie ervaringen en conclusies dus.

HPV Vaccinatie review

Op de site van het KWF vind je een soort HPV vaccinatie review. In tien punten wordt de vaccinatie besproken.

Wil je HPV-vaccinatie ervaringen lezen?

Op de site van de Rijksoverheid vind je een aantal persoonlijke verhalen. Opvallend vind ik wel dat alle mensen die hun ervaring delen kanker hebben. De boodschap is die zin eenzijdig vind ik. Op de site van de Vereniging voor kritisch prikken vind je een verhaal dat juist heel negatief is.

Ook dat is weinig neutraal.

Hoe kijk ik nu naar de HPV vaccinatie?

Het is inmiddels jaren later, en nog steeds twijfelen veel ouders over de HPV vaccinatie. Als ik op de KWF site kijk, dan vind ik ze heel overtuigend als het gaat om vaccineren. Ik schoot er spontaan van in de stress.

Dan leest het artikel over HPV ervaringen op Linda Magazine weer geruststellend.

Praktische informatie over HPV vaccinatie ervaringen

Je kunt deze documentaire nog steeds kijken!

Hou je van documentaires?

Lees dan ook eens mijn post over documentairemaker Louis Theroux. Zie ook mijn post over de documentaire over Whitney Houston en de reviews van de Nederlandse Het zaad van Karbaat documentaire en De kinderen van Ruinerwold.

Leestips

Hoe denken jullie over de HPV-vaccinatie? En wat zijn jullie HPV vaccinatie ervaringen?

38 Comments

  1. Anonymous
    • Anne J.
    • Kira
  2. Anonymous
  3. Anonymous
  4. PK
  5. Gerd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh