Reacties

HPV vaccinatie ervaringen: documentaire De prik en het meisje — 38 reacties

 1. Ik heb mijn dochter afgelopen week voor de 2e keer laten inenten. Tja maar waarom wel? Weet ik eigenlijk niet, het voelde toch wel goed om te laten doen.
  JAJAS

 2. Mijn moeder heeft baarmoederhalskanker gehad. Op mij heeft het als twaalfjarig meisje veel impact gehad. Mijn moeder is er jaren van uit de roulatie geweest. Veel gezinshulpen gehad en zij kon niets meer. Misschien in haar geval extreem, ik weet het niet. Maar het staat nog steeds op mijn netvlies. Bij baarnoederhalsonderzoek sta ik vooraan. Ik heb geen dochter, maar was dat wel het geval had ik haar zonder enige twijfel in laten enten.

  Liefs Frederique

 3. inentingen geven ook bijwerkingen, dat wordt altijd maar weggepoetst.
  de macht van de medicijnfabrikanten reikt erg ver.
  mijn buurman heeft 8 kinderen, de eerste 4 zijn als baby/peuter allemaal ingeent.
  de jongste 4 zijn niet ingeent, het verschil was erg groot.
  de jongsten zijn gezonder en vrolijker.

 4. Wij hebben een paar jaar geleden besloten onze jongste dochter(zij was toen de eerste lichting waarbij het zou gebeuren) niet in te laten enten. Reden; simpelweg is er nog te weinig duidelijkheid met deze entingen. En de kans dat je het voorkomt is te klein om evt. neveneffecten te negeren. Onze dochter is chronisch ziek en krijgt echt ieder virus in zeer heftige vorm. Maar ik denk dat ieder persoonlijk dit goed moet afwegen.

 5. ik heb in eerste instantie gedacht en besloten, ik doe het niet om al die redenen die jij beschrijft, maar ehmm het bleef bij mij knagen en ik heb gebeld, en ga nu in het najaar mee met vaccinatie..... denk ik, ik vind het het moeilijke dat er over de lange termijn gevolgen van deze specifieke inenting nog vrij weinig bekend is.
  tevens ben ik wel eens bang dat het straks verplicht word gesteld ofzo door verzekeringen bent u ingenet ja -> ok, nee-> dan extra premies betalen of weet ik veul...
  Maar ja ik ben natuurlijk weer wel VOOR het feit dat zoveel mogelijk kanker( en andere ziekten) voorkomen beter is dan genezen.....of nog erger niet genezen.
  Je doet als moeder toch wat je dnekt dta het beste is....

 6. Ik kreeg zelf baarmoederhalskanker in 2007 en we hebben een dochter van 34 die te oud is om hiertegen te worden ingeënt. Toch geloof ik niet dat die prik zou hebben geholpen, om dezelfde redenen die jij in je logje noemt.

 7. Ik ben blij dat ik geen dochters heb, hoef ik niet te beslissen.

  Heb bij mijn Oudste Zoon wel overigens preventief een (grote) moedervlek weg laten halen van de buik.
  Maar iets weghalen is misschien makkelijker dan iets inbrengen...
  Gr,
  Julia

  • Jongens krijgen inmiddels ook een oproep, het voorkomt ook peniskanker, anuskanker en mondkanker en helpt ook bij de vermindering van de hoeveelheid roulerende virussen. Gevaccineerde jongens kunnen ook geen meisjes besmetten. Wel zo eerlijk toch? En als je nog niet overtuigd bent van het nut, lees het verhaal van Daphne Voormolen, topsporter die nu op haar 28ste (dus voor haar 30ste de leeftijd waarop je voor een uitstrijkje wordt opgeroepen) ingrijpende keuzes moet maken, de kans op genezing is 95% als ze haar baarmoeder laat verwijderen, maar dat zet wel een streep door haar kinderwens.

 8. Klein meisje is vanaf (achteraf veel te vroeg) twee maanden ingeënt. Vanaf prik twee heb ik een paar maanden gewacht.

  Zoontje heb ik ook weer vanaf twee mnd laten inenten. Ik kan me goed voor mijn kop slaan met de 'kennis' die ik nu heb. Ik ben na twee prikken gestopt, hij krijgt nog eenmaal BMR (als ie negen is) en als ie 2 is DTP zonder de K.

  Mijn dochter zal ik never laten inenten met dat spul. Je kinderen vertellen dat ze een condoom moeten gebruiken is veel belangrijker, effectiever en minder schadelijk voor de gezondheid.

  Er is bij het grote publiek zo weinig over bekend.

  Geef je een baby van twee maanden een hapje softijs gaat de moeder vermoedelijk (terecht) over de rooie, maar zonder enige kennis van zaken laat je allerlei rotzooi in een baby zonder afweersysteem spuiten terwijl je geen idee hebt wat het is?

  Nee, het inenten daar ben ik wel vanaf gestapt toen ik me erin ging verdiepen. En dan heb ik het niet over de vereniging kritisch prikken e.d.

 9. Mijn dochter komt er niet meer voor in aanmerking maar als ik een oproep zou krijgen... zou ook echt niet weten wat te doen, er is nog zo weinig over bekend en wat doet het op latere leeftijd ik moet dan ook altijd denken aan de DES moeders/dochters zij dochten ook goed te doen en kijk eens wat een ellende er kwam.
  Moeilijk hoor!

  • Ik ben 1 van die 12 jarige meisjes geweest 13 jaar geleden. Ik wist niet eens waarvoor ik geprikt werd. Tot de bijwerkingen kwamen. Een knobbel in mijn arm op plek van vaccineren. Die zat er een aantal jaar. Vervolgens nog steeds pigmentvlekken op deze plek tot de dag van vandaag. Ik heb veel last gehad van mijn baarmoeder en eierstokken sinds ik die vaccinatie gekregen heb. Meerdere cystes onder andere. Ik ben er heilig van overtuigt dat deze vaccinatie geen goed heeft gedaan.

 10. Ook hier twee dochters, niet ingeënt.
  Reden: Toen jongste ingeënt werd reageerde ze extreem op inentingen. Telkens grote terugval in ontwikkeling en gezondheid. Toen besloten we te stoppen met inenten. Later kwam ik op internet vergelijkbare verhalen tegen. En was ik blij dat we ermee gestopt waren.

  Wat HPV betreft. Voorzover ik begrepen heb is niet eens zeker dat HPV bmh-kanker VEROORZAAKT. Wel is er een connectie: Mensen met bmh-kanker hebben meestal ook dat hp-virus.

  Maar in mijn ogen kan de relatie ook zijn: verzwakte weerstand (door kanker?), dus OOK tegen hpv.

  De kans op bijwerkingen van de inenting is groter dan de kans op bmh-kanker.

  Verder: De hele inentingsactie komt op mij nogal drammerig over. Kinderen worden gelokt met cadeautjes. Belachelijk. Het is een groot experiment, want de gevolgen zijn totaal niet bekend.

  Ze kunnen beter die kinderen voorlichting geven en een actie beginnen tegen sex op jonge leeftijd en promiscue gedrag. (Hiermee niet zeggende dat wie het hpv-virus heeft dit altijd aan zichzelf te wijten heeft, uiteraard). Volgens mij verklein je het risico op het virus dan ook enorm.

  Uiteraard hadden de dochters zelf een stem in het verhaal. De oudste heeft op internet alles nagezocht en toen besloten dat ze het wegens de onduidelijkheid niet wilde, de jongste wilde hoe dan ook niet.

 11. Bedankt voor jullie reacties! De HPV-vaccinatie blijkt bij veel mensen twijfels op te roepen.

  Meibloempje: ik herken ook veel in wat jij zegt over de manier waarop de campagne gevoerd wordt. Inderdaad drammerig en zelfs een beetje omkoperig.

  Dat wekt ook geen vertrouwen.

 12. We hebben uiteindelijk gekozen voor wel inenten.
  Meisjes kunnen deze ziekte ook oplopen van hun partner ook al leven ze zelf beslist niet wild.
  Ik vraag me wel af of het niet beter is de jongens ook in te enten?

 13. Anonymous,

  goed dat je dit zegt, want in deze documentaire zegt een van de experts dat jongens inenten inderdaad efficiënter zou zijn.

  De kans dat een jongen het HPV virus overbrengt op een meisje, is namelijk vele malen groter dan dat een meisje het overbrengt op een jongen!

 14. Ik zeg het vaak; ik ben te oud voor deze wereld. Toen onze kinderen jong waren werd er niet over de bijwerkingen van vaccinaties gesproken. Ik was toen ook te ziek om dit allemaal te kunnen uitzoeken. Toen was het nog; wat de dokter zei was goed. Nu ben ik -door schade wijsgeworden-veel kritischer en ik heb dat op onze kinderen overgedragen. We zijn in het gelukkige bezit van twee kerngezonde kleinkinderen.
  Maar het eerste jaar geen enkele vaccinatie -wat moet je dan als moeder sterk in je schoenen staan, bedreigingen o.a. je moet zoveel geld betalen omdat je niet laat vaccineren- en na dat jaar een paar prikken. Wij hebben alleen de pokkenprik gehad.
  Ik vind dat de farmaceutische industrie een veel te grote arm in de pap heeft. Als je leest wat de vulstoffen per prik zijn dan ga je over je nek. Puur vergif.
  Uit bovenstaande merk je het al;
  never nooit vaccinatie.
  Een condoom is veiliger.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 15. Mijn dochter heb ik niet laten inenten, ik vond dat er nog te weinig informatie bekend was. Toen mijn dochter hoorde dat ze 3 x geprikt moest worden zei ze zelf dat ze dat absoluur niet wilde !
  Een nichtje van mij is op 27 jarige leeftijd overleden aan baarmoederhalskanker maar dat is voor mij geen reden geweest om toch te laten enten.

  Ouders van kinderen op de vrije school denken vaak kritisch over prikken. Ouders met kinderen op de reguliere school volgen vaak automatisch het vaccinatieprogramma omdat iedereen dat doet, ook niks mee mee hoor !

  Groet Thea

 16. Mijn meisjes zijn nog zo jong, dat ik daar nog helemaal niet over heb nagedacht. Ben ik stiekem wel blij om, want ik zou het ook nog niet zo goed hebben geweten nu. Ik denk dat je maar het beste je gevoel kunt volgen, een écht objectieve beslissing is haast niet te nemen in dit geval.

 17. Ja, wel HPV geent. Vaccinatie algemen: Onze kinderen zijn wel gevaccineerd, maar we daarmee zijn we veel later begonnen dan het vaccinatieschema en we hebben ook altijd gekeken of de kinderen wel fit waren. Wat van deze HPV erg lastig is, vind ik, dat je nauwelijks mogelijkheid hebt om "in te halen" op een later tijdstip als de weerstand op dat moment niet optimaal is. Je moet een behoorlijk strak schema volgen.
  Gelukkig was onze dochter goed gezond toen ze geent werd want dat vind ik een voorwaarde voor alle vaccinaties, inclusief griepprik (waar ikzelf voor in aanmerking kom en dat me iedere winter twee maanden ellende bespaart).

 18. Ik was teleurgesteld in deze documentaire. Ik had gehoopt onafhankelijke wetenschappelijke feiten over de enting te zien te krijgen. Zodat ik een goed onderbouwde keuze zou kunnen maken.

  Uiteindelijk kreeg ik alleen een hoop getwijfel te zien met als uitkomst toch prikken (uit angst).
  Op het einde had ik ook nog eens het gevoel dat deze documentaire gemaakt is met hulp van de vaccinproducenten en de overheid. Zo van het is normaal om te twijfelen. Baat het niet dan schaad het niet. Je moet gewoon kiezen en het dan loslaten. Vertrouwen hebben in je keuze.
  Er is niemand aan het woord gelaten die feitelijke, wetenschappelijke, informatie had (dokter, onderzoeker, etc. etc.) tegen het enten.
  De dokter die wel aan het woord is gelaten was duidelijk voor prikken. Je moet een gokje wagen voor het goede doel; in het kader van onderzoek.
  Nee, ik denk dat deze documentaire weer gemaakt is met als doel meer ouders hun dochters te laten enten tegen HPV. Ik zag in de aftiteling de naam Angela Groothuizen staan. Een van de BN-ers die heeft meegewerkt aan de campagne "Bescherm je dochter". Hoe onafhankelijk is zij?

 19. Anoniem, daar zeg je me wat! Ik vind dat je een goed punt maakt.

  Je gevoel van teleurstelling in deze documentaire deel ik helemaal. Ik keek met dezelfde hoop en verwachting als jij, maar de documentaire helpt je inderdaad geen stap verder.

 20. Ik zie dit bericht nu en ik reageer nog even.
  In de maand van mijn 30e verjaardag aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek gehoor gegeven. Een aantal weken later kreeg ik telefoon van de huisarts, ik moest niet schrikken, ze noemden het al kanker wat ik had maar dat was het niet. Ik had al Pap3a.
  De ellende en de stress die dat met zich heeft meegebracht wens ik niemand toe. Omdat dokters zeiden dat er wel risico's zaten aan de slechte cellen verwijderen (wij wilden heel graag kinderen) hebben we dat uitgesteld tot het echt niet meer uitgesteld kon worden (ik had al CIN 2 bij 3 heb je kanker). Gelukkig hebben we toch kinderen mogen krijgen.

  Dat je eigen sexuele gedrag invloed heeft op HPV oplopen of niet, daar moet ik uit persoonlijke ervaring een kanttekening bij plaatsen. De gynaecoloog heeft mij verteld hoe lang geleden het moest zijn dat ik besmet was geraakt en we hebben terug gerekend. Het kan niet anders dan dat ik het heb gekregen van mijn eerste vriend. Hij is vreemd gegaan, wat ik lang niet geweten heb. Hij is nu nog steeds samen met de laatste dame maar ze kunnen geen kinderen krijgen weet ik via-via, bij haar was het al verder...
  Dus het is niet alleen wat een meisje of vrouw doet... helaas.
  Verder zijn er ook twijfels of seksueel contact wel echt de enige overdrachtsvorm is.

 21. Vanaf het moment dat deze vaccinatie in het leven erd geroepen, wist ik het zeker. Als ik ooit een dochter krijg dan geef ik haar deze inenting niet. Na een aantal documantaires er over te hebben gezien en de vele negatieve bijwerkingen, heb ik besloten het niet te doen. De kans dat je dochter niet ziek word door de enting is nog steeds erg groot. Maar er zijn meisjes die na de inenting niet meer normaal kunnen functioneren. Voor de rest van hun leven getekend. Dus nee, met alles wat ik weet geef ik het niet.

  • Wij hebben het dus ook niet gedaan. Maar ik vond het geen makkelijke beslissing, want er komt angst bij kijken. Je wilt natuurlijk je dochters beschermen waar mogelijk.

   Maar in dit geval vond ik de onzekerheid over de vaccinaties te groot.

 22. Mijn ervaring leert mij dat het ontzettend belangrijk is, om zelf en met je dochter(s) jaarlijks een uitstrijkje te laten doen. En dit vanaf de leeftijd dat je dochters seksueel actief 'kunnen' zijn. Dit niet doen is fout in mijn ogen. En dit is waarom: Op mijn 17de had ik mijn eerste vriendje. Twee jaar verder in deze relatie constateerden ze baarmoederhalskanker bij mij. Ik had maar 1 partner gehad. Mijn geval is best uitzonderlijk, maar ze bestaat, en je zal het maar meemaken. Zeggen dat ze condoom moeten gebruiken is niet voldoende. Ik nam namelijk de pil en in die tijd vreesden men meer voor een ongewenst zwangerschap m.a.w. er werd me niet veel verteld over SOA's. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis de week na de vaststelling en een deel van mijn baarmoederhals werd weggesneden.
  Over de jaren heen heb ik 2 keer terug op een fijn koordje gewandeld. Mijn huisarts heeft me toen gratis het vaccin laten nemen omdat ik buiten de leeftijdscategorie viel en door de zeldzaamheid dat dit virus zich zo snel ontwikkeld heeft bij mij. Dit is nu ettelijke jaren geleden. Over eventuele gevolgen van het vaccin heb ik nooit stilgestaan.
  Kijk nu in de tijden van Corona. Deze vaccins bestaan ook nog maar net. Hoewel velen (ik onder andere) met een dilemma zaten, kozen de meesten toch voor het vaccin. In mijn geval koos ik ervoor omdat ik andere mensen niet wou ziek maken.
  Jaren geleden is een collega van mij gestorven van baarmoederkanker, dit een paar maanden na de bevalling van haar dochter. Er ging een grote schok door me heen.
  Toen ik op de leeftijd kwam met de vraag "moederschap of niet" begonnen er een paar vragen naar boven te komen: "wat als ik herval tijdens mijn zwangerschap", "wat als ik mijn eigen kind niet zie opgroeien". Uiteindelijk ben ik kinderloos gebleven uit eigen keus.
  Baarmoederhalskanker is niet zomaar iets. Zelfs al geraak je erdoor, het blijft steeds in je achterhoofd hangen. Over de jaren heen heb ik 2 keer gevraagd of ze mijn baarmoeder konden verwijderen, maar ik kreeg geen goedkeuring tot een paar weken terug. Dus op 16/06 ben ik geopereerd. De baarmoeder is weg en daarmee ook een bepaalde 'kopzorg' die je meeneemt.
  Tracht dit te voorkomen. Heb je twijfels over het vaccin, of bang ervoor: ga dan zeker jaarlijks op controle en leer je dochters dat dit een normaal onderzoek is zodat ze hiermee vertrouwd worden en dit ook aan hun dochters kunnen meegeven.

  • Ik was net verbaasd dat niemand het over het Corona vaccin had, geld daar niet hetzelfde voor?
   De kans dat je als (in mijn geval) 30-er daar ernstig ziek van raakt is klein, de bijwerkingen van het vaccin zijn gevaarlijker. En er zijn geen lange termijn gevolgen bekend want het is een nieuw vaccin.

   Waarom dan wel een Corona vaccin maar geen HPV?

 23. Verbaasde me ook. Het coronavaccin is een revolutionair gemaakt vaccin (ik citeer de overheid) en we weten nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn. Nu stapt iedereen over dit argumrnt heen, masr ik maak me zorgen. De haast, de drang en het totaal ontbreken van kritische geluiden beangstigt mij. Voorlopig wacht ik nog maar even. Ontstekingen van de hartspier, trombose en in Nederland alleen al 409 doden kort na vaccinatie geven toch wel te denken.

 24. Hier twee dochters van 12 jaar die onlangs een oproep kregen. Pffff midden in die corona-vaccinatie-hype. Ik heb het voor eerst aan de kant geschoven. Vergelijkbare afwegingen als jij hebt. Ik vind ze nog te jong, hoe groot is daadwerkelijk de kans, wat zijn de lange termijn gevolgen en zijn er niet andere manieren om risico's te vermijden.
  Er komen telkens nieuwe vaccinaties bij en hoewel ons hiermee allerlei leed bespaard is gebleven, vraag ik me wel af of het niet een illusie is om te denken dat we met vaccinaties al het leed in de wereld kunnen voorkomen. Is de aanwezigheid van leed niet gewoon onderdeel van het leven? Men vond het polio vaccin een zegen. En polio is in NL zo goed als verdwenen. Maar dat is niet het einde van ziektes geweest. Ook niet het einde van leed. En Corona laat zelfs zien dat er nieuwe ziektes bij kunnen komen.
  Volgens mij heb ik de docu nog niet gezien, ik zal 'm eens bekijken, voor het geval ik nog wat meer verwarring en twijfel nodig heb :-)

 25. Nou, ik ken iemand van dertig, de dochter van een vriendin, kerngezond. Ze kreeg na een skireis in maart 2020 covid, en nu meer dan een jaar later heeft ze nog steeds klachten, is ze nog doodmoe, ... kortademig. Kom mij niet zeggen dat corona voor jonge mensen geen kwaad kan.
  Een vaccinatie nemen helpt ook andere kwetsbaren, die mensen die bv te ziek of te jong zijn om de vaccinatie te kunnen krijgen, daar doe ik het zelf zeker ook voor.
  Ik vind het ook heel vreemd dat mensen sporadische filmpjes of ervaringen voor waar aannemen en gedegen wetenschappelijk onderzoek als onwaar.
  En: correlatie is geen bewijs van causaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder