HPV vaccinatie ervaringen: documentaire De prik en het meisje

Last updated on August 17th, 2023 at 04:28 pm

HP vaccinatie ervaringen

In 2011 stond ik voor de keuze: de HPV vaccinatie werd geïntroduceerd, en mijn jongste dochter kwam hiervoor in aanmerking. Omdat het nieuw was, waren er nog geen HPV vaccinatie ervaringen.

Laat me beginnen met te zeggen dat ik met alle vijf kinderen keurig het Rijks vaccinnatieprogramma heb doorlopen. Ze zijn gevaccineerd voor de bekende ziektes als Difterie, Polio, Bof etc. Ook kozen ik, en mijn kinderen, recent voor de coronavaccinatie.

Maar bij deze HPV vaccinatie had ik het moeilijk als moeder.  Dat kwam omdat hij nieuw was, en omdat ik me afvroeg of hij wel echt nodig was.  Ik schreef daar destijds onderstaande blogpost over.

HPV vaccinatie ervaringen

Toen ik in de tv-gids de aankondiging zag van de documentaire De prik en het meisje, over de zoektocht van een moeder naar de juiste beslissing: wel of niet inenten tegen het HPV-virus, schreef ik het meteen in mijn agenda!Hopelijk zou ik nu eindelijk duidelijkheid krijgen!

Want is zo’n vaccinatie een goede manier om te voorkomen dat je later een alarmerende uitslag krijgt van een uitstrijkje?

Maar helaas komt de moeder Maartje Nevejan, tevens de documentairemaakster, er ook niet echt uit. Ze spreekt met voor- en tegenstanders van de vaccinatie tegen het HPV-virus, maar helderheid komt er niet. Uiteindelijk kiest ze al twijfelend voor wél vaccineren.

HPV vaccinatie: Altijd braaf ingeënt, maar nu niet

Al mijn vijf kinderen heb ik braaf laten inenten, tegen alle bekende kinderziektes, maar bij deze nieuwe vaccinatie had ik twijfels, en mijn inmiddels vijftienjarige dochter is na lang dubben niet ingeënt. Nu mijn jongste dochter twaalf is, doemt het dilemma opnieuw op: laten we vaccineren of niet?

HPV vaccinatie veilig? Baat het niet, het schaadt ook niet?

In een discussie met haar man en dochter, redeneert de man van Maartje Nevejan: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’ Maar is dat laatste wel zo? Is HPV vaccinatie veiilig? Want als dit laatste absoluut zeker was, dan zou ik wellicht inderdaad laten inenten, gewoon voor de zekerheid. Maar ik heb begrepen dat het middel niet getest is op twaalfjarige meisjes, en dat de lange termijn effecten niet bekend zijn. Ik mis HPV vaccinatie ervaringen.

HPV-virus: 0,1 kans op baarmoederhalskanker

Daar komt nog bij dat de kans dat één van mijn dochters het HPV-virus oploopt sterk te maken heeft met het seksuele gedrag. Het lijkt mij dat als ze een monogame relatie hebben, het risico aanzienlijk verminderd wordt.

En lopen ze het virus wél op, dan is er nog steeds maar een kans van 0,1 dat zich dit tot baarmoederhalskanker ontwikkeld. En om dat voor te zijn is er het uitstrijkje! Overigens was dat iets wat ik miste in deze documentaire: het uitstrijkje als preventie.

Schokkend vond ik de dame die baarmoederhalskanker had gehad, en nu weliswaar was genezen maar nog steeds met de gevolgen leefde. Zij was pertinent vóór inenten. Toen voelde ik de angst opwellen, en de gedachte: ‘Als je dat kunt voorkomen, dan moet je dat toch meteen doen?!’

Met een kanon op een mug schieten?

En toch… in de documentaire komt ook Karin Spaink aan het woord, die het HPV-virus vergelijkt met moedervlekken.

Karin Spaink:

Ik denk dat je deze vaccinatie moet vergelijken met moedervlekken. Een heel klein deel van die moedervlekken onwikkelt zich soms op een kwaadaardige manier. Als je dat weet, wat vind je dan van de gedachte dat we bij iedereen op voorhand alle moedervlekken gaan weghalen? Dat is een beetje wat we aan het doen zijn.’

Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Wat absurd om bij voorbaat alle moedervlekken weg te halen!’ Uiteindelijk kom ik er net zo min uit als Maartje Nevejan, maar waar zij twijfelend kiest voor wel inenten, kies ik al twijfelend voor niet inenten. Twee verschillende HPV vaccinatie ervaringen en conclusies dus.

HPV Vaccinatie review

Op de site van het KWF vind je een soort HPV vaccinatie review. In tien punten wordt de vaccinatie besproken.

Wil je HPV-vaccinatie ervaringen lezen?

Op de site van de Rijksoverheid vind je een aantal persoonlijke verhalen. Opvallend vind ik wel dat alle mensen die hun ervaring delen kanker hebben. De boodschap is die zin eenzijdig vind ik. Op de site van de Vereniging voor kritisch prikken vind je een verhaal dat juist heel negatief is.

Ook dat is weinig neutraal.

Hoe kijk ik nu naar de HPV vaccinatie?

Het is inmiddels jaren later, en nog steeds twijfelen veel ouders over de HPV vaccinatie. Als ik op de KWF site kijk, dan vind ik ze heel overtuigend als het gaat om vaccineren. Ik schoot er spontaan van in de stress.

Dan leest het artikel over HPV ervaringen op Linda Magazine weer geruststellend.

Praktische informatie over HPV vaccinatie ervaringen

Je kunt deze documentaire nog steeds kijken!

Hou je van documentaires?

Lees dan ook eens mijn post over documentairemaker Louis Theroux. Zie ook mijn post over de documentaire over Whitney Houston en de reviews van de Nederlandse Het zaad van Karbaat documentaire en De kinderen van Ruinerwold.

Leestips

Hoe denken jullie over de HPV-vaccinatie? En wat zijn jullie HPV vaccinatie ervaringen?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

38 Comments

  1. Ik was teleurgesteld in deze documentaire. Ik had gehoopt onafhankelijke wetenschappelijke feiten over de enting te zien te krijgen. Zodat ik een goed onderbouwde keuze zou kunnen maken.

    Uiteindelijk kreeg ik alleen een hoop getwijfel te zien met als uitkomst toch prikken (uit angst).
    Op het einde had ik ook nog eens het gevoel dat deze documentaire gemaakt is met hulp van de vaccinproducenten en de overheid. Zo van het is normaal om te twijfelen. Baat het niet dan schaad het niet. Je moet gewoon kiezen en het dan loslaten. Vertrouwen hebben in je keuze.
    Er is niemand aan het woord gelaten die feitelijke, wetenschappelijke, informatie had (dokter, onderzoeker, etc. etc.) tegen het enten.
    De dokter die wel aan het woord is gelaten was duidelijk voor prikken. Je moet een gokje wagen voor het goede doel; in het kader van onderzoek.
    Nee, ik denk dat deze documentaire weer gemaakt is met als doel meer ouders hun dochters te laten enten tegen HPV. Ik zag in de aftiteling de naam Angela Groothuizen staan. Een van de BN-ers die heeft meegewerkt aan de campagne “Bescherm je dochter”. Hoe onafhankelijk is zij?

  2. Anoniem, daar zeg je me wat! Ik vind dat je een goed punt maakt.

    Je gevoel van teleurstelling in deze documentaire deel ik helemaal. Ik keek met dezelfde hoop en verwachting als jij, maar de documentaire helpt je inderdaad geen stap verder.

  3. Ik zie dit bericht nu en ik reageer nog even.
    In de maand van mijn 30e verjaardag aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek gehoor gegeven. Een aantal weken later kreeg ik telefoon van de huisarts, ik moest niet schrikken, ze noemden het al kanker wat ik had maar dat was het niet. Ik had al Pap3a.
    De ellende en de stress die dat met zich heeft meegebracht wens ik niemand toe. Omdat dokters zeiden dat er wel risico’s zaten aan de slechte cellen verwijderen (wij wilden heel graag kinderen) hebben we dat uitgesteld tot het echt niet meer uitgesteld kon worden (ik had al CIN 2 bij 3 heb je kanker). Gelukkig hebben we toch kinderen mogen krijgen.

    Dat je eigen sexuele gedrag invloed heeft op HPV oplopen of niet, daar moet ik uit persoonlijke ervaring een kanttekening bij plaatsen. De gynaecoloog heeft mij verteld hoe lang geleden het moest zijn dat ik besmet was geraakt en we hebben terug gerekend. Het kan niet anders dan dat ik het heb gekregen van mijn eerste vriend. Hij is vreemd gegaan, wat ik lang niet geweten heb. Hij is nu nog steeds samen met de laatste dame maar ze kunnen geen kinderen krijgen weet ik via-via, bij haar was het al verder…
    Dus het is niet alleen wat een meisje of vrouw doet… helaas.
    Verder zijn er ook twijfels of seksueel contact wel echt de enige overdrachtsvorm is.

  4. Vanaf het moment dat deze vaccinatie in het leven erd geroepen, wist ik het zeker. Als ik ooit een dochter krijg dan geef ik haar deze inenting niet. Na een aantal documantaires er over te hebben gezien en de vele negatieve bijwerkingen, heb ik besloten het niet te doen. De kans dat je dochter niet ziek word door de enting is nog steeds erg groot. Maar er zijn meisjes die na de inenting niet meer normaal kunnen functioneren. Voor de rest van hun leven getekend. Dus nee, met alles wat ik weet geef ik het niet.

    1. Wij hebben het dus ook niet gedaan. Maar ik vond het geen makkelijke beslissing, want er komt angst bij kijken. Je wilt natuurlijk je dochters beschermen waar mogelijk.

      Maar in dit geval vond ik de onzekerheid over de vaccinaties te groot.

  5. Mijn ervaring leert mij dat het ontzettend belangrijk is, om zelf en met je dochter(s) jaarlijks een uitstrijkje te laten doen. En dit vanaf de leeftijd dat je dochters seksueel actief ‘kunnen’ zijn. Dit niet doen is fout in mijn ogen. En dit is waarom: Op mijn 17de had ik mijn eerste vriendje. Twee jaar verder in deze relatie constateerden ze baarmoederhalskanker bij mij. Ik had maar 1 partner gehad. Mijn geval is best uitzonderlijk, maar ze bestaat, en je zal het maar meemaken. Zeggen dat ze condoom moeten gebruiken is niet voldoende. Ik nam namelijk de pil en in die tijd vreesden men meer voor een ongewenst zwangerschap m.a.w. er werd me niet veel verteld over SOA’s. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis de week na de vaststelling en een deel van mijn baarmoederhals werd weggesneden.
    Over de jaren heen heb ik 2 keer terug op een fijn koordje gewandeld. Mijn huisarts heeft me toen gratis het vaccin laten nemen omdat ik buiten de leeftijdscategorie viel en door de zeldzaamheid dat dit virus zich zo snel ontwikkeld heeft bij mij. Dit is nu ettelijke jaren geleden. Over eventuele gevolgen van het vaccin heb ik nooit stilgestaan.
    Kijk nu in de tijden van Corona. Deze vaccins bestaan ook nog maar net. Hoewel velen (ik onder andere) met een dilemma zaten, kozen de meesten toch voor het vaccin. In mijn geval koos ik ervoor omdat ik andere mensen niet wou ziek maken.
    Jaren geleden is een collega van mij gestorven van baarmoederkanker, dit een paar maanden na de bevalling van haar dochter. Er ging een grote schok door me heen.
    Toen ik op de leeftijd kwam met de vraag “moederschap of niet” begonnen er een paar vragen naar boven te komen: “wat als ik herval tijdens mijn zwangerschap”, “wat als ik mijn eigen kind niet zie opgroeien”. Uiteindelijk ben ik kinderloos gebleven uit eigen keus.
    Baarmoederhalskanker is niet zomaar iets. Zelfs al geraak je erdoor, het blijft steeds in je achterhoofd hangen. Over de jaren heen heb ik 2 keer gevraagd of ze mijn baarmoeder konden verwijderen, maar ik kreeg geen goedkeuring tot een paar weken terug. Dus op 16/06 ben ik geopereerd. De baarmoeder is weg en daarmee ook een bepaalde ‘kopzorg’ die je meeneemt.
    Tracht dit te voorkomen. Heb je twijfels over het vaccin, of bang ervoor: ga dan zeker jaarlijks op controle en leer je dochters dat dit een normaal onderzoek is zodat ze hiermee vertrouwd worden en dit ook aan hun dochters kunnen meegeven.

    1. Ik was net verbaasd dat niemand het over het Corona vaccin had, geld daar niet hetzelfde voor?
      De kans dat je als (in mijn geval) 30-er daar ernstig ziek van raakt is klein, de bijwerkingen van het vaccin zijn gevaarlijker. En er zijn geen lange termijn gevolgen bekend want het is een nieuw vaccin.

      Waarom dan wel een Corona vaccin maar geen HPV?

  6. Verbaasde me ook. Het coronavaccin is een revolutionair gemaakt vaccin (ik citeer de overheid) en we weten nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn. Nu stapt iedereen over dit argumrnt heen, masr ik maak me zorgen. De haast, de drang en het totaal ontbreken van kritische geluiden beangstigt mij. Voorlopig wacht ik nog maar even. Ontstekingen van de hartspier, trombose en in Nederland alleen al 409 doden kort na vaccinatie geven toch wel te denken.

  7. Hier twee dochters van 12 jaar die onlangs een oproep kregen. Pffff midden in die corona-vaccinatie-hype. Ik heb het voor eerst aan de kant geschoven. Vergelijkbare afwegingen als jij hebt. Ik vind ze nog te jong, hoe groot is daadwerkelijk de kans, wat zijn de lange termijn gevolgen en zijn er niet andere manieren om risico’s te vermijden.
    Er komen telkens nieuwe vaccinaties bij en hoewel ons hiermee allerlei leed bespaard is gebleven, vraag ik me wel af of het niet een illusie is om te denken dat we met vaccinaties al het leed in de wereld kunnen voorkomen. Is de aanwezigheid van leed niet gewoon onderdeel van het leven? Men vond het polio vaccin een zegen. En polio is in NL zo goed als verdwenen. Maar dat is niet het einde van ziektes geweest. Ook niet het einde van leed. En Corona laat zelfs zien dat er nieuwe ziektes bij kunnen komen.
    Volgens mij heb ik de docu nog niet gezien, ik zal ‘m eens bekijken, voor het geval ik nog wat meer verwarring en twijfel nodig heb :-)

  8. Nou, ik ken iemand van dertig, de dochter van een vriendin, kerngezond. Ze kreeg na een skireis in maart 2020 covid, en nu meer dan een jaar later heeft ze nog steeds klachten, is ze nog doodmoe, … kortademig. Kom mij niet zeggen dat corona voor jonge mensen geen kwaad kan.
    Een vaccinatie nemen helpt ook andere kwetsbaren, die mensen die bv te ziek of te jong zijn om de vaccinatie te kunnen krijgen, daar doe ik het zelf zeker ook voor.
    Ik vind het ook heel vreemd dat mensen sporadische filmpjes of ervaringen voor waar aannemen en gedegen wetenschappelijk onderzoek als onwaar.
    En: correlatie is geen bewijs van causaliteit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.