Louis Theroux gemist: 3 manieren om alsnog te kijken

Louis Theroux

Ik ben dol op de documentaires van Louis Theroux. Ik denk dat één van de dingen die zijn documentaires onderscheidt van de vele andere documentaires de intensiteit is, die hij weet te bereiken zonder sensatiezucht.

Wat maakt de documentaires van Louis Theroux zo bijzonder?

De Britse documentairemaker Louis Theroux is geen afstandelijke observator die vanaf een afstand de mensen in zijn documentaire laat zien. Hij is in beeld in de documentaire, en niet alleen als vragensteller.

Hij gaat bijvoorbeeld mee om kinderen naar school te brengen, en bezoekt mensen thuis waar hij helpt om pannenkoeken te bakken. Tegelijkertijd slaagt hij erin om objectief te blijven en geen deel te worden van het verhaal. Hij komt betrokken over, maar houdt tegelijkertijd afstand. Op RadioTimes omschrijven ze hem als volgt:

‘He’s part priest, part therapist, part best friend, part someone just to offload to.’

Of zoals ze het op de Engelse site van Grazia stellen:

‘There’s just something about Louis Theroux, isn’t there?’

De interview techniek van Louis Theroux

Op de site van RadioTimes kwam ik een artikel tegen over de interview techniek van Louis Theroux. Het is gebaseerd op gesprekken met lichtaamstaal experts. Zij onderscheiden de volgende kenmerken van Louis Theroux

  • Zijn gezicht laat niets zien van wat hij denkt of voelt. Hij heeft een ‘pokerface’. Hierdoor beïnvloedt hij niet ongewild en onbewust de geïnterviewde. Hij luistert neutraal en zonder oordeel.
  • Hij trekt vaak zijn wenkbrouwen op: maar liefst 67% van de tijd. Professor Beatty zegt hierover:

    ‘Those high eyebrows, the look of surprise, is an evolutionary sign of submissiveness or weakness. It sends out a signal to another person that they’re in control of the conversation. That, combined with the way Theroux looks a bit nerdish, makes him very unthreatening and therefore comforting to his subjects. It may sound harsh, but it’s a real social advantage.’

  • Louis Theroux praat niet met zijn handen. En als hij ze al beweegt dan is het van de persoon die hij interviewt áf. Hierdoor voelt de geïnterviewde zich in controle van het gesprek.
  • Hij durft stiltes te laten vallen, en die te laten voortduren.
  • Zijn stem is vlak: er is amper verschil in toonhoogte tussen een opmerking en een vraag.
  • Louis Theroux stelt simpele vragen. Hij stelt zich op als een kind.

Louis Theroux: ruim 65 documentaires

Als ik het goed heb geteld heeft hij op het moment dat ik deze post schrijf zo’n 65 documentaires op zijn naam staan. De onderwerpen zijn heel divers. Zo bezocht hij een neo Nazi moeder die haar dochters opvoedde met Nazi denkbeelden.

Hij leefde een tijd bij een sekte en maakte documentaires over de porno industrie, anorexia, transgender kinderen, autisme, alcoholisme, dementie, Westerse mannen die met Thaise vrouwen trouwen, pas bevallen vrouwen met psychiatrische problemen etc. Voor de complete lijst verwijs ik je graag naar Wikipedia. Daar staan ze allemaal.

Louis Theroux over Anorexia versus Jessica Villerius docu over Anorexia

Zowel Louis Theroux als de Nederlandse Jessica Villerius maakten een documentaire over anorexia. Beide zijn de moeite waard. Maar toch vond ik die van Louis Theroux net wat meer de diepte ingaan, en meer inzichten geven in deze ziekte dan de versie van Jessica.

Fragment Louis Theroux documentaire over open adopties in de VS

Hieronder een fragment van Louis’ documentaire ‘Take my baby,’ over zogenoemde open adopties. Hierbij maken ouders en een zwangere vrouw de afspraak dat zij het kind na de bevalling aan hen zal afstaan voor adoptie. Een heel interessant onderwerp. Bovendien geeft het fragment een goede impressie van het type documentaire dat je van hem kunt verwachten.

Hoe kun je zijn documentaires kijken?

Helaas zijn de documentaires niet op Netflix te vinden. Maar soms worden ze uitgezonden op NPO en de BBC. Nadeel is dat je dan dus de tv-gids in de gaten moet houden… Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik heb die niet meer.

Louis Theroux gemist? Inhalen via NPO-Plus

Heb je de uitzending gemist, dan kun je een heleboel Louis Theroux uitzendingen vinden op NPO-Plus. Maar dat is wel een betaalde dienst, hoewel je de eerste maand gratis kunt kijken. Daarna kost het 2,95 per maand, wat een stuk goedkoper is dan Netflix.

Louis Theroux gemist

BBC via VPN

Op dit moment kijk ik mijn Louis Theroux documentaires via de BBC. Daarvoor heb ik dan wel VPN nodig, en de instelling dat ik in Engeland woon. Op die manier kan ik de documentaires kijken.

Via dvd

Een derde optie is de dvd’s met de documentaires kopen. Hieronder een overzicht van de dvd’s die te koop zijn bij bol.com.

Louis Theroux boeken

Louis Theroux heeft ook een aantal boeken geschreven, zie hieronder:

Samenvattend

Louis Theroux is een Britse documentairemaker die wereldberoemd is geworden met zijn unieke stijl die een mengeling is van verlegenheid, empathie, oprechte interesse en verwondering. In deze post vertelde ik waarom ik zo dol ben op zijn documentaires en lees je bovendien tips hoe je zijn documentaires kunt kijken!

Een heel ander type documentaire is de documentaire over Whitney Houston op Netflix.

Heb jij een favoriete documentairemaker?

* Professor of Psychology op Edge Hill University gespecialiseerd in cognition communication.

12 Comments

  1. Wieneke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh