BBC kijken zonder tv abonnement: kan dat? – Lezersvraag

BBC kijkenNaar aanleiding van mijn post over onze 11 maanden zonder tv abonnement vroeg Cellie Citroen van het blog Dagboek van een gematigd optimist zich af of er een manier is om de BBC te kijken in Nederland, zonder tv abonnement.

Een intrigerende vraag!

Zelf kijk ik graag naar programma’s van de BBC. Onder andere Homes under the Hammer en Escape to the Country. Deze programma’s heb ik in de periode dat we geen tv abonnement hadden niet meer kunnen kijken op de BBC.

Is daar een oplossing voor?

BBC kijken zonder tv abonnement: kan dat?

Ik ging naar de website van de BBC, en typte in het zoekformulier Homes under the hammer in. Dat was snel gevonden, en ik klikte op de aflevering om hem te kijken. Dat leidde tot een kleine hindernis: ik moest een account bij de BBC aanmaken of inloggen. Een paar jaar geleden had ik een account aangemaakt, dus ik logde in.

Geen probleem!

Maar zoals ik eigenlijk wel verwacht had verscheen boven het programma in een balk de volgende zin:

‘BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues.’

Gestruikeld bij de tweede horde!

Je kunt vanuit Nederland dus geen BBC kijken . Tenzij je een tv abonnement hebt.

Met een VPN kun je wel BBC kijken zonder abonnement

Omdat het probleem zit in de Nederlandse locatie is de oplossing eenvoudig: als je VPN inschakelt en instelt dat je in Engeland woont kun je wél de BBC kijken.

Je kunt je alleen afvragen of dan een tv abonnement niet goedkoper en legaler is?

Laten eens kijken naar het prijskaartje. Bij bijvoorbeeld Ziggo krijg je kabel tv voor 18,70. Dat komt neer op 244,- per jaar. Ik heb een abonnement bij ExpressVPN dat me 89,49 per jaar kost. Dat is dus vele malen goedkoper dan een tv abonnement.

Is BBC kijken via VPN wel legaal?

Maar mag BBC kijken via VPN wel? Mag je met behulp van VPN de ‘right issues’ omzeilen? Het gebruik van een VPN is in Nederland legaal, en ook in Engeland. Dus dat is geen punt. Veel mensen gebruiken VPN om een groter en ander aanbod op Netflix te kijken. Netflix zegt hierover het volgende:

‘You may view the Netflix content primarily within the country in which you have established your account and only in geographic locations where we offer our service and have licensed such content.’

Dit wordt meestal geïnterpreteerd als dat je VPN mag gebruiken om bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix te kijken. Wat overigens niet weg neemt dat Netflix VPN ontmoedigt.

Maar op de site van de BBC valt te lezen:

‘I live outside the UK. Can I use BBC iPlayer?
No. BBC iPlayer is funded by the UK TV licence and its use is restricted to UK residents only.

Samenvattend

Dus in antwoord op de vraag van Cellie Citroen: Je kunt prima BBC programma’s kijken zonder tv abonnement, mits je VPN hebt. Je bent dan waarschijnlijk goedkoper uit met VPN dan met een tv abonnement.

Maar als je de tekst op de site van BBC leest, dan mag het officieel niet. En dat is jammer, want het is dus heel eenvoudig te regelen.

Leestip: bioscoop abonnement.

Heb jij een vraag? Vertel het in de comments : )

Similar Posts

40 Comments

 1. Ik hou het maar bij mijn tv-abonnement. Als je de vpn- route doet vraag ik me wel af, of je dan niet in de problemen komt als je voor bijvoorbeeld Netflix een Amerikaans account nodig hebt, ipv een Engels account

 2. VPN lijkt me handig, maar ik denk dat de meeste partijen het als ongewenst gebruik zien. Je betaald dan immers niet voor de content. Lijkt me niet dat ze dit willen.

 3. Er is nog een andere manier waar ik jarenlang gebruik van heb gemaakt, maar wel iets meer investing kost; een schotel ophangen. Alle zenders in de UK (BBC, ITV, Channel4 etc.) zijn namelijk gratis te zien via de satelliet in Nederland, omdat wij nog net in het dekkingsgebied liggen. En het is helemaal legaal. Kijk maar eens op Freesat.co.uk voor het zenderaanbod.

 4. Wij hebben Ziggo genomen speciaal voor BBC programma’s en betalen daar ook extra voor maar nu hebben ze BBC 3 en 4 er gewoon “uitgehaald”. Dan dus toch maar VPN.

 5. (free)VPN is uiteraard een mooie oplossing, maar kijk uit, jou surfgedrag word wel door de provider gezien. Er zijn maar weinig VPN aanbieders betrouwbaar. Vele zitten in China en daarvan moeten de providers alle bekende gegevens van jouw overleggen aan de Chinese overheid.

 6. Ik keek vroeger veel bbc voor Neighbours en Eastenders, maar toen ging Neighbours op een andere bbc zender en nu kijk ik het op België. Wij hebben een ziggo abonnement en zoveel zenders, waarvan ik heel veel nooit kijk.

 7. Wij kijken bij vlagen naar de BBC en dan vergeten we het weer een tijdje. Ze hebben er vaak wel betere programma’s dan op de Nederlandse zenders, dus dit weekend maar eens een rondje langs de BBC maken.

 8. Ik gebruik een betaalde VPN en kan overal ter wereld alles zien zonder beperkingen. Echt heerlijk vind ik dat. Free VPN vertrouw ik niet.

 9. Dat is dan het enige nadeel van het opzeggen van mijn abonnement. Ik keek op 1 januari altijd naar het vuurwerk in Londen. Dit jaar dus een keer niet;).

 10. Ik kijk eigenlijk nog heel weinig gewone zenders, zou het misschien toch eens moeten opzeggen. Vooral netflix is hier mijn go-to om series en filmen te kijken. Op 1 januari kijk ik weer wel naar BBC. Dan komt de nieuwe aflevering van Doctor Who op tv en die wil ik niet missen. Maar ik heb dus nog wel mijn gewone digitale tv abonnement, dus dat kan ook gewoon.

 11. Ik hoor steeds vaker over VPN, maar ik hou het nu liever bij mijn tv abonnement. Naar de BBC kijken vind ik trouwens heerlijk. Zulke mooie natuurprogramma’s en commentaar bij het Eurovisiesongfestival van Graham Norton :-)

 12. Ik ben vrij goed gesetteld in de mediawereld, maar van televisie snap ik echt niets :)
  Overigens zitten de BBC en Channel 4 in het pakket dat wij thuis hebben, gelukkige ik ;-)

 13. Wow! Dit gaat boven mijn petje. VPN? Nooit van gehoord. Ik moet wel zeggen dat ik vroeger – toen ik nog het geduld had om tv te kijken – graag naar de BBC keek.

 14. Vroeger heb ik het wel eens gekeken met een gewone antenne. Toen zagen ze nog niet je Nederlande IP-nummer. Omgekeerd kunnen mensen uit Duitsland bijvoorbeeld net zo gebrokkeerd worden door de Nederlandse omroepen. Er is iets voor te zeggen. Maar voot programma’s die toch niet aan het buitenland verkocht worden zou ik niet zo lastig doen. Terra X van de ZDF kan je hier probleemloos kijken via het internet. Zo zijn er meer programma’s. Voor mij ruim voldoende om geen gebrek aan de BBC te hebben.

  Toch zou de EU er iets van moeten zeggen. In de USA kan je naar stations buiten je staat kijken. Dat schept een band. De EU zou dat ook in moeten zien.

 15. Oh wat interessant. Dit heb ik nooit geweten. Vroeger keek ik heel vaak naar de BBC. De programmering liep nl stukken verder voor dan die in NL en zo kon ik twee keer genieten van mijn favo series haha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.