Veilig en anoniem internetten: 7 redenen om VPN te gebruiken

Veilig en anoniem internetten

Voor wie niet weet wat VPN is: VPN staat voor Virtual Private Network. Met VPN kun je op een beveiligde/versleutelde en anonieme manier internetten. Je kunt VPN vergelijken met een soort onzichtbaarheidsmantel! Soms kan iemand misschien je voet even zien, maar over het geheel genomen ben je onzichtbaar en anoniem! Wij kozen vorig jaar voor VPN omdat onze dochter naar China ging. Vanuit China kon ze niet met ons appen, maar wel als ze VPN gebruikte. Vervolgens bleek VPN nog veel meer voordelen te hebben.

Hoe werkt VPN?

In onderstaande afbeelding zie je hoe het werkt:

Hoe Werkt een VPN Illustratie Groen Slot

Alles wat jij doet op internet gaat via een VPN server, en is niet meer direct naar jou te herleiden. VPN geeft als het ware een extra beschermingslaag op een SSL verbinding.

7 voordelen van VPN

 1. Niemand kan meer zien wat jij doet op internet omdat je internetverkeer ‘versleuteld’ wordt. Het maakt je anoniem. Met VPN bescherm je dus je privacy. Andere partijen zoals hackers, overheid, bedrijven kunnen niet meer zien wat je doet als je rond surft op het internet.
 2. Je locatie wordt verborgen: het internetverkeer wordt namelijk omgeleid via de VPN-server. Toen mijn dochter in China was, kon ze met behulp van VPN doen alsof ze bijvoorbeeld in Amsterdam zat. Op die manier kon ze toch van Facebook en Whatsapp gebruik maken.
 3. Als je VPN eenmaal hebt geactiveerd merk je er verder niks van. Alles op je computer werkt gewoon hetzelfde.
 4. Met VPN kun je het aanbod van series op Netflix uitbreiden. Een VPN die goed werkt met Netflix is ExpressVPN. Sommige series zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar op Netflix Nederland. Door met behulp van VPN in te stellen dat je in de VS woont, krijg je toegang tot het aanbod van de Amerikaanse Netflix. Hoe het precies werkt lees je op vpngids.
 5. Dankzij VPN kun je documentaires en filmpjes op Youtube zien waar je anders geen toegang tot zou hebben. Zo wilde ik ooit graag de Engelse documentaire The Trouble with working women kijken, maar dat kon toen niet omdat ik in Nederland woonde. Als ik toen VPN had gehad, had ik daarmee deze documentaire toch kunnen zien.
 6. Ken je het verhaal dat afhankelijk van je locatie prijzen in webshops anders zijn? Of dat vliegtickets ‘s middags ineens duurder zijn dan toen je ‘s ochtends keek. Met VPN omzeil je dit probleem omdat je anoniem bent.
 7. Reis je veel? Dan zul je soms misschien in landen komen die je geen toegang geven tot bepaalde sites. Zoals China ; ) Dankzij VPN kun je dit probleem omzeilen. Daarnaast beschermt VPN je privacy op internet als je op reis bent. Als je bijvoorbeeld op een vliegveld gebruik maakt van gratis Wifi dan kan iedereen in principe meekijken, tenzij je VPN gebruikt.

VPN installeren: het is niet moeilijk

Ik koos vorig jaar voor ExpressVPN omdat mijn jongste dochter die aanraadde. Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, maar het downloaden en installeren van ExpressVPN was gelukkig niet moeilijk. Kijk, zo ziet het eruit:

vpn voordelen

Ik heb verbinding gemaakt met VPNExpress en kan dus anoniem internetten. Als ik wil kan ik een andere locatie instellen. Dat zie je rechts. Stel ik wil die Engelse documentaire kijken. Dan krijg ik dit:

voordelen van VPN

Maar als ik met VPNExpress als locatie Engeland instel, kan ik wel kijken:

vpn voordelen

VPN Samengevat

VPN is een Virtual Private Network. Als je internet via VPN voeg je een extra veiligheidslaag toe. Niemand kan zien wat jij doet op internet: je bent anoniemer en bovendien zijn je gegevens versleuteld en daardoor veiliger. In deze post las je over de 7 voordelen van VPN.

In onderstaand filmpje wordt de werking van VPN in drieëneenhalve minuut uitgelegd!

Zelf gebruik ik VPNExpress. Hiervoor betaal ik 99,95 USD oftewel zo’n 87,- euro per jaar. Ik kan VPN op 3 computers of smartphones gebruiken. Het is wel even een bedrag, maar met mijn reislustige kinderen en de andere voordelen van VPN vind ik dit het geld wel waard. Bovendien is een betaalde VPN service betrouwbaarder en veiliger dan een gratis versie.

Leestips

Gebruik jij VPN? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

16 Comments

  1. Graag gedaan. Ik ben er zelf erg blij mee. Behalve dat het me een veilig gevoel geeft, vind ik het ook handig dat ik dankzij VPN programma’s kan zien die anders niet beschikbaar zouden zijn voor mij in Nederland.

 1. Ik heb ook een VPN netwerk maar mijn mail voor mijn werk hapert dan. Schijnt niet te kunnen maar is toch zo. Gelukkig heb jij daar geen last van! Fijne jaarwisseling alvast.

 2. Ik kende het nog niet. Maar aangezien mijn vriend ICT-er is, laat ik het hele internet verbinding gebeuren aan hem over. Ik ga er vanuit dat hij het goed en veilig regelt.

 3. Ik heb hier nog nooit van gehoord. Toch vraag ik mij af of dat anonieme echt wel zo is. Als men wil, kunnen ze toch altijd achter je identiteit komen? Zowel ‘foute’ mensen als bijvoorbeeld recherche. Ik kan mij zo voorstellen dat als je echt volledig anoniem bent, de slechterikken geen ‘dark web’ meer nodig zouden hebben? Misschien heb ik het helemaal mis en is dit ideaal. Ik zal het thuis eens opperen.

 4. zoonlief gebruikt het ook en ik ben voortdurend van plan er mee te gaan werken. Het is inderdaad heel handig als je kaartjes wil kopen voor de TGV of vliegtickets, die zijn onmiddelijk een stuk duurder wanneer je voor de tweede keer inlogt..

 5. Ik had me er nog niet in verdiept maar het klinkt wel heel interessant. En even totaal off topic: leuk en bijzonder dat je kids zo reislustig zijn want jij bent zelf toch helemaal niet zo van het reizen?!

  1. Ja, apart hè? Ik zie het met verwondering aan. Ze hebben dat reislustige echt totaal niet van mij. Of het komt juist doordat ik nooit ergens naar toe ga…..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.