7 Alternatieven voor WhatsApp + de veiligste optie

alternatieven voor Whatsapp

Ik zou niet graag zonder WhatsApp willen. Toch gaat deze post over alternatieven voor WhatsApp.

Want sinds Facebook WhatsApp inlijfde in 2014, is het er niet beter op geworden wat betreft privacy en gebruikersgegevens. Ze beschikken over je contactenlijst, informatie over je telefoon en je locatie!

In de Consumentengids las ik:

‘Onlangs werkte WhatsApp de voorwaarden en het privacybeleid bij. Niet akkoord gaan betekent niet ‘appen’.

Om die reden zijn ze bij de Consumentenbond overgestapt op één van de alternatieven voor Whatsapp: Signal.

Alternatieven voor WhatsApp: waarom zou je?

De reden om te kiezen voor een van de alternatieven voor WhatsApp is dus je privacy. Want helaas gaat ook hier de bekende vuistregel op:

‘Als iets gratis is, ben je meestal zelf het product.’

We kunnen heerlijk gratis bellen, berichten versturen en videogesprekken doen via WhatsApp. Maar we betalen hiermee met onze gebruikersgegevens. Met andere woorden je levert een stuk privacy in om gebruik te kunnen maken van WhatsApp.

Maar overstappen naar een WhatsApp alternatief is zo lastig!

Mijn grootste struikelblok om te kiezen voor één van de alternatieven van WhatsApp is dat iedereen die ik ken ‘op WhatsApp zit’. Het is dus lastig en onpraktisch om er geen gebruik meer van te maken.

Maar ja, als iedereen zo denkt, verandert er natuurlijk nooit wat.

Daarom hieronder een lijstje met alternatieven voor WhatsApp die ik op het internet vond.

7 Alternatieven voor WhatsApp

 1. Line
 2. Signal (deze wordt aangeraden door privacy expert en klokkenluider Edward Snowden en de Consumentenbond.)
 3. Surespot
 4. Telegram
 5. Threema, kost eenmalig 3,95
 6. WeChat
 7. Wire

Filmpje over Signal

In dit filmpje leggen ze uit hoe Signal werkt, en hoe je hem installeert.

Alternatieven voor Whatsapp samengevat

Als jij je zorgen maakt over je privacy, of boos wordt van het idee dat Facebook jouw gegevens doorverkoopt aan bedrijven om er zelf rijker van te worden, dan is Signal een uitstekend en gratis alternatief.

Zowel Edward Snowden, als de Consumentenbond en Mediawijs. be vinden Signal het beste WhatsApp alternatief.

Op mediawijs.be schrijven ze over Signal:

‘Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Signal bevat geen reclame en werkt niet samen met marketeers, waardoor het voor hen niet van belang is jouw gedrag en handelingen te monitoren. ‘

Hoe stap je over van WhatsApp naar Signal?

Stel je denkt: ‘ik wil overstappen van Whatsapp naar Signal!’

Hoe pak je de overstap van WhatsApp naar Signal aan?

Het goede nieuws is dat je al je contacten in WhatsApp kun downloaden en vervolgens weer uploaden naar Signal. Dat is het probleem dus niet. Het lastigst lijkt mij om je contacten ervan te overtuigen om voortaan ook Signal te gebruiken.

Een handig stappenplan voor de overstap van Whatsapp naar Signal vind je ook weer op mediawijs.be

Hoeveel mensen gebruiken alternatieven voor WhatsApp?

In februari 2020 schreef onder andere RTL Nieuws dat WhatsApp 2 miljard gebruikers had. In maart 2021 stopten 200.000 Nederlandse WhatsApp gebruikers met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat is dus 1 op de 5 Nederlanders. Op emerce.nl schrijven ze:

‘Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.’

Ook schrijven ze dat WhatsApp gebruikers die een ‘harde overstap’ van WhatsApp naar Signal maken, en hun WhatsApp account beëindigen zichzelf isoleren….

Leestips

Hoe denk jij over WhatsApp? 

Uitslag Poll:

whatsapp poll

Gebruikte bronnen o.a.: Appletips, Consumentenbond, Radar, AndroidPlanet, Simyo, VPN Mentor, Iphoned, X-talent, Mediawijs, RTL Nieuws, emerce.nl

Similar Posts

13 Comments

 1. Whatsapp wordt gebruikt op mijn werk. Privé heb ik een speciale simpel mobieltje gekocht voor whatsapp (daar staan dan ook geen verder contacten op dan alleen de mensen waar we mee whatsappen). Dit omdat familie in Israël whatsapp gebruiken en weigeren Telegram of iets anders te gebruiken. Zodra mijn schoonmoeder is overleden stoppen we met whatsapp (mijn man zijn keuze).

 2. Ik gebruik Whatsapp en maak me niet druk om mijn privacy eigenlijk. Als je daar moeite mee hebt, dan moet je ook niet op Facebook gaan, of Googelen of wat dan ook.

 3. Ik kan alleen Nicky maar gelijk geven, “privacy” dat bestaat eigenlijk al lang niet meer.
  Als we met z’n allen solliciteren, sturen we een CV vol gegevens over ons zelf naar wildvreemden in de hoop uitgenodigd te worden voor een gesprek, dan gaan we toch niet gaan mekkeren over privacy van een app?

  Toegegeven, wat me meer zorgen baart is dat zulke sociale apps, hun servers gehackt kunnen worden en hackers zo gegevens van gebruikers in handen krijgen en dan de boel dichtgooien is dan altijd wel gemakkelijker gezegd dan gedaan of voor elkaar gekregen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.