Whatsapp etiquette: gebruik jij een punt? + 9 regels

whatsapp etiquette
‘Alleen oude mensen gebruiken een .’

Als het gaat om Whatsapp etiquette, dan vermoed ik dat de ongeschreven regels en gewoontes verschillen per generatie.

Zo merkte mijn jongste dochter (21) op:

‘Waarom zet jij altijd een punt achter elke zin in Whatsapp mama?’

Volgens mijn dochter kan dit onvriendelijk overkomen!

Whatsapp: punt aan eind van een zin komt onvriendelijk over?!

‘Maar ligt dat niet aan jou?’ probeerde ik nog. Want wellicht is haar probleem met een keurige punt aan het eind van een zin, precies dat: háár probleem.

Maar volgens mijn dochter gebruikt ‘niemand’ van haar generatie een punt aan het eind van haar zin. Dus nu vraag ik me dat helemaal af!

Is een punt gebruiken in Whatsapp een generatiekloof ding?

Sylvia Witteman over de punt in Whatsapp

Op zoek naar antwoorden, kwam ik een tweet tegen van Sylvia Witteman. Zij werd op de vingers getikt door haar 20 jaar jongere halfzus.

‘Mijn 20 jaar jongere halfzus en 30 jaar jongere halfbroer zeggen dat ik geen punt aan het eind van een zin mag zetten bij het appen, want dat zou ‘onvriendelijk overkomen’.

Bestaat er eigenlijk officiële Whatsapp etiquette?

Hieronder heb ik een aantal ongeschreven regels verzameld over het gebruik van Whatsapp*.

 1. Verwacht niet onmiddellijk antwoord als je iemand appt. Als het echt dringend is, kun je beter bellen.
 2. Bovenstaande gezegd hebbende: het is wel zo netjes om niet te lang te wachten met reageren als iemand je appt. Zeker niet als mensen kunnen zien dat je hun bericht hebt gelezen door de blauwe vinkjes. Reageer binnen 48 uur. App desnoods dat je er later op terug komt.
 3. Vind je het erg lastig om snel te reageren? Zet dan eventueel de blauwe vinkjes die zichtbaar maken dat je iets hebt gelezen uit.
 4. Druk niet na elke zin in je bericht op enter. De ontvanger krijgt dan enorm veel berichtjes van je. Probeer het in 1 bericht te vertellen.
 5. Emoticons kunnen nuttig zijn, maar gebruik er liever niet meer dan 2 per Whatsapp bericht.
 6. Gebruik groepsapps alleen waar ze voor zijn, en stuur niet allerlei andere berichten.
 7. Begin geen privé gesprek binnen een groepsapp.
 8. Controleer je bericht voordat je het verstuurt. Soms maakt autocorrect er iets heel anders van dan je wilde zeggen.
 9. App niet ‘s nachts of na 11 uur ‘s avonds: respecteer andermans tijd. App pas weer na 8 uur ‘s ochtends.

Beatrijs Ritsema over Whatsapp etiquette

Als je googlet: ‘Whatsapp etiquette en Beatrijs Ritsema’ dan krijg je diverse lezersbrieven met vragen over Whatsapp en de antwoorden van etiquette deskundige Beatrijs Ritsema. Hieronder haar adviezen over ervaren druk om te reageren op een whatsapp bericht.

‘Schep duidelijkheid in uw omgeving over hoe u tegenover app-verkeer staat. U bent niet verplicht om meteen te reageren. Zeg tegen de mensen die klagen dat u niet of te laat reageert dat u zo iemand bent die niet de hele tijd zijn telefoon in de gaten houdt. Er kunnen uren voorbij gaan dat u er niet op let.

Zeg ook tegen hen dat u zelden reageert op appjes, tenzij er iets dringends aan de hand is, wat antwoord vereist. Zeg ten slotte dat u zelf eigenlijk alleen maar appjes stuurt voor korte, zakelijke mededelingen en niet als manier om een band op te bouwen. Mensen die u dringend nodig hebben kunnen u beter bellen dan appen, omdat u de telefoon wel opneemt. ‘(Bron: beatrijs.com)

Op beatrijs.com vind je ook adviezen over omgaan met whatsapp groepen!

Mijn Whatsapp etiquette

Zelf open ik een bericht soms bewust niet meteen, omdat ik weet dat ik op dat moment geen tijd heb om te reageren. Zo vermijd ik dat de zender de blauwe vinkjes ziet, en wellicht meteen antwoord verwacht.

Maar zo gauw ik iets gelezen heb, voelt het niet prettig om niet te reageren. De regel van binnen 48 uur vind ik wat dat betreft een fijn handvat.

Verder let ik erop dat ik in groepen alleen relevante dingen zeg, en niet per ongeluk spam.

WYD Betekenis

Wat betekent WYD in een tekstgesprek? Veel mensen gebruiken handige afkortingen in een tekstgesprek of whatsapp gesprek. Je zit tenslotte te typen op je smartphone. Dan wil je niet hele lange zinnen moeten intypen. Maar dit kan de ontvanger soms wel voor raadsels stellen!

Wat betekent bijvoorbeeld WYD?

WYD staat voor de Engelse vraag What are You Doing. Oftewel WYD wil zeggen: wat ben je aan het doen?

Leestips

whatsapp etiquette

Gebruiken jullie een punt aan het eind van jullie zinnen in Whatsapp? Wat is jouw Whatsapp etiquette?

*Bronnen van de Whatsapp etiquette regels: onder andere Daily Mail Online, Learned.guru, Metro News, Libelle, Nu.nl, RTL Nieuws, DataDrivenInvestor, Beatrijs.com

Similar Posts

18 Comments

 1. Laat de jeugd maar lekker doen hoor, zonder punt achter een zin, of met afkortingen die de oude garde niet begrijpt. Ik zet een punt waar er een punt hoort te staan, en ik schrijf net zoals ik een mail zou schrijven: in volzinnen dus.

 2. Mijn blauwe vinkjes staan al jaren uit. Dat komt nog uit de tijd dat ik ook collega’s had die me appten op mijn privénummer. Ik wilde dan pas reageren onder werktijd, maar ja, ik wilde ook niet dat ze zagen dat ik het wel gelezen had. En stiekem vind ik het heel handig, dus toen ik een apart nummer voor werk ging gebruiken (en zelfs nu ik niet meer werk), staan die vinkjes nog steeds uit.

  Die punt maak ik me ook ‘schuldig’ aan. Ik las er al eerder over dat dat onvriendelijk zou zijn, maar ik zie echt niet in waarom. Het is gewoon correct, denk ik dan. Als ik even één woord stuur, doe ik dat wel zonder punt erachter, maar anders gaat er gewoon een punt mee. Dan maar niet volgens de regels;).

 3. Ik schrijf meestal geen punt. Maar vind het geen punt (hihi) als iemand anders dat wel doet ;-)
  Ik app veel. Ik, (te) empathisch en introvert, druk me makkelijker uit in geschreven dan gesproken taal, als het gaat om emoties en diepe gedachten. Daarom vind ik het eigenlijk makkelijker een diepe band met iemand op te bouwen sinds whatsapp bestaat.

 4. Ha Nicole,

  jawel, ik gebruik een punt en alle leestekens.
  Ik beschouw de whatsapp als een echt briefje, net als mijn reacties op blogs.
  Met aanhef en “afhef”

  Dus…

  groetjes van Marlou!

 5. Als mensen geen punt willen zien in een appje… Hun probleem. Wat ik in 59 jaar aan grammatica- en spellingsregels heb geleerd laat ik niet los vanwege een app. Wat ik dan wel weer grappig vind: zodra mijn zoon (27) meer dan een regel appt staat er aan het eind van elke niet laatste regel gewoon een punt.
  En dan het reageren: ik kan iets lezen zonder er op te reageren. Ik kan gelezen worden zonder in de stress te schieten wanneer er geen antwoord komt. Ben zelf meestal niet van het snel reageren dus dat verwacht ik ook niet van een ander.

 6. Natuurlijk gebruik ik een punt. Als het onvriendelijk over zou komen neem ik dat wel voor lief. Liever onvriendelijk dan onleesbaar omdat er geen punten gebruikt worden. Ehhh, ik bedenk me net.. het moet dan wel een zin zijn. Niet een paar losse woorden.

  Love as always
  dimario

 7. Wat is er onvriendelijk aan een punt achter een zin? Bovendien handig omdat je dan automatische een hoofdletter krijgt bij je volgende zin.

 8. Neeeee geen punt achter een zin haha! Ik gebruik vaak alleen een punt als ik mijn punt wil maken. Tijdens een discussie met mijn vriend bijvoorbeeld. Ik heb er een hekel aan als mensen hun zin eindigen met een punt op whatsapp haha!

 9. Hoezo geen punt? Natuurlijk typ ik wel een punt. Als iemand de blauwe vinkjes uit heeft staan, vind ik dat ontzettend irritant. Ik foeter dan ook altijd “Aha! Weer zo een die stiekem wil lezen!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.