Is een typecursus overbodig geworden? 4 redenen om het te doen

typecursus

Op mijn middelbare school werd in de vierde klas een typecursus aangeboden. Dankbaar greep ik de kans aan om te leren typen, en haalde netjes mijn typediploma.

Typecursus middelbare school

Ik leerde typen op de middelbare school op een echte typemachine. De toetsen waren bedekt met plastic blokjes, zodat ik de letters niet kon zien. Zo leerde ik keurig blind typen. De cursus begon met eindeloos de letters 'j' en 'g' intypen.

Gemiddelde typesnelheid

Ik meen me te herinneren dat ik slaagde met 189 aanslagen per minuut. Dat is langzaam voor tegenwoordig. Een ervaren typist haalt zo'n 350 aanslagen per minuut! Maar dat is dan wel op een fijn toetsenbord, en niet op een typemachine. Je kunt je typesnelheid leuk testen op tiktop.nl!

Tegenwoordig is de middelbare school rijkelijk laat om te leren typen.

Op de basisschool moeten kinderen namelijk al werkstukken uittypen! Vandaag kwam mijn elfjarige dochter thuis met een inschrijfformulier voor een cursus typen. Het idee is om het al op de basisschool te leren, zodat je op de middelbare school goed beslagen ten ijs komt.

Typecursus basisschool: 12 lessen van 109 euro

De cursus bestaat uit twaalf lessen van vijfenveertig minuten en kost 109 euro. Toen ik nog een jong en naïef moedertje was, geloofde ik stellig in het belang van zo'n officiële typecursus. Maar de praktijk heeft mij ingehaald. Mijn kinderen hebben zich het typen al eigen gemaakt door veelvuldig computergebruik.

Mijn vijftienjarige dochter en dertienjarige zoon typen zonder enige moeite hun werkstukken in, en mijn elfjarige dochter kan zich ook al prima redden.

Hoewel ik nog steeds blij ben met mijn eigen cursus, waarmee ik netjes met tien vingers heb leren typen, denk ik dat een typecursus tegenwoordig niet meer noodzakelijk is om te leren typen. Kinderen leren het spelenderwijs al.

Typecursus online volwassenen gratis

Je kunt tegenwoordig online diverse gratis typecursussen vinden. Dus zeker als je gezegend bent met zelfdiscipline kun je zo flink besparen op een cursus typen. Voorbeelden van gratis typecursussen zijn gratistypen.nl, ticken.nl en typelesonline.nl. Dit zijn vrij basic lessen zonder allerlei toeters en bellen, en daardoor zeker geschikt voor volwassenen. Ze zijn ook prima voor kinderen, maar die zullen het wellicht wat suf vinden.

Hoe lang duurt een typecursus?

De cursus typen die ik op de middelbare school deed, duurde bijna het hele schooljaar. En ik had 1 x per week een uur les op dinsdag. Hoe lang een typecursus duurt hangt af van een aantal factoren:

 • Welke cursus doe je
 • Hoe vaak is de cursus
 • Hoe vaak oefen je

In 7 weken klaar

Bij de cursus typen van Typetopia kún je in 7 weken klaar zijn! Maar dan moet je wel 14 opdrachten per week doen. Bij 3 opdrachten per week duurt deze cursus 34 weken. Langer dan een half jaar dus, maar korter dan een heel jaar. Op de site cursusblindtypen.nl schrijven ze dat je met 15 uur flink oefenen blind moet kunnen typen.

Wanneer is een cursus handig om te doen?

Je kunt dus prima online een gratis typecursus doen en zo leren typen. Wat zijn dan de voordelen van betaalde typecursussen? Waarom zou je er geld aan uitgeven als je ook gratis kunt leren typen? Hieronder de voordelen van een  betaalde cursus typen:

 1. Je krijgt begeleiding van een professional.
 2. Bij sommige cursussen zijn klassikale lessen en dat kan motiverend werken.
 3. Het is een stok achter de deur.
 4. Vaak zijn de betaalde typelessen veel leuker. Met allerlei gadgets en beloningen gedurende je leerproces. Zeker voor kinder typecursussen geldt dit.

Leestip

Zie ook DuckTypen!

Wat vind jij?
Doe je jouw kind op een typecursus?

Deze post verscheen voor het eerst in 2011.

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik vind het ook overbodig en daarbij die cursus idioooot duur ( daarbij kun je op internet ook her en der wel gratis lessen googlelen als je even je best doet)
  Maar eigenlijk vind ik het tegenwoordig bijna bij het lespakket horen van de basisschool gezien alle werkstukken etc die ze daar al in moeten leveren .

 2. Als ik zie hoe die kleine vingers razendsnel over het toetsenbord gaan, laat staan bij het versturen van een sms'je op die miniscule mobieltjes, dan lijkt het mij ook overbodig.
  Ik heb inderdaad ook mijn type-diploma gehaald en was er toen heel blij mee, maar het 'aantal aanslagen per minuut' is nu al verhoogd en lukt me al niet meer!

 3. Ik heb het mij vroeger ook zelf aangeleerd, op een hele oude typemachine die mijn moeder had staan. Later (zo rond m'n 17e jaar ofzo heb ik een typecursus gevolgd, omdat ik dacht dat met 10 vingers blind typen helemaal geweldig zou zijn. 2 cursussen met cum laude (ja ja :-)) afgesloten........en nu .....nu type ik nog lekker op de manier die ik mezelf eigen heb gemaakt (dus geen 10 vingers) en type sneller dan met 10 vingers.

 4. Onze zoon werkt op kantoor zonder type diploma. Haalt meer dan 200 aanslagen per minuut. Dus waarom zou je. Typt ook netjes met alle vingers. Dus waarom een typediploma.

 5. Ik had vroeger een typemachine waar ik op kon oefenen en op de middelbare school kon je na schooltijd gratis een typecursus met examen doen wat ik heb gedaan.

  Ik zou mijn zoon nooit op typeles doen, ze leren het in deze tijd helemaal zelf. En wat idioot duur 109 euro.

  Groetjes kasboekvrouw

 6. Ook ik heb deze les gevolgd, op school in het vijfde middelbaar. Heb er nog niet zo over nagedacht, maar denk inderdaad dat de kinderen van tegenwoordig het gewoon 'vanzelf' leren - oefening baart kunst, toch ? :-)

 7. Ik typ met twee vingers, en razendsnel; Dus wat het nu is van een typediploma als je niet een specifieke functie hebt die zoiets vereist...de meeste mensen maken zich op een of andere manier het typen wel eigen.

 8. Vind blind met 10 vingers kunnen typen wel een voordeel. Er bestaat een dvd, speciaal voor kinderen, om het te leren: Type Expert junior, bij Bol voor 10 euro te bestellen. Misschien is dat wat?

 9. Ik heb zelf typeles gehad op de MAVO en kan nog steeds blind typen.
  Lang geleden werkte ik op het arbeidsbureau en daar leerde ik ook nummeriek blind typen en dat beheers ik ook nog.
  Mijn kinderen gaan niet op typeles omdat ik het veel te duur vind en ik hoop dat ze via een online cursus ook het nodige leren.
  De kinderen zijn nu bezig met een werk/spreekbeurt en die moeten ze schrijven.

  Groet Thea

 10. Ik heb het zelf geleerd om blind te typen maar ik zie flinke verschillen met de mensen die een typcursus hebben gehad. Ik gebruik de vingers toch anders en ben een fractie langzamer.

  Dus ik vind het wel een nuttige cursus. Ze hoeven ook niet duur te zijn hoor, tenzij je graag typtopia wil geven maar hier in de omgeving worden ze ook voor een schappelijke prijs gegeven op basisscholen.

  (Eigenlijk zou het onderdeel van het lesprogramma moeten zijn, net als het schuinschrift)

 11. Ik heb ook een type gehaald op de middelbare school. Kon razendsnel typen. Maar in de loop der jaren werd het steeds meer met twee vingers. Ik was het totaal verleerd.

  Maar door het bloggen de laatste tijd begint het weer terug komen. Volgens mij heeft het helemaal geen nut.

  Liefs Frederique

 12. Ik denk dat een echte cursus betere resultaten aflevert dan zelf iets uit een boekje of cd leren. Daarbij ontbreekt de nodige discipline. Ben zelf behoorlijk snel (zelf geleerd) maar doe het met 8 i.p.v 10 vingers en neem mijn ogen nooit helemaal af van het toetsenbord. De dochter voor wie ik een cursus heb betaald typt snel en blind en de dochter die het zelf maar deed slaat er op haar manier wat op los maar zal nooit dezelfde snelheid behalen. En over mijn man zal ik het maar niet hebben. Mooi werk levert hij af, maar het is met 4 vingers en ik merk dat zijn handen vaak aan de verkeerde kant zitten. Ik denk dat het ook beter is voor hun postuur als ze echt goed gaan zitten en niet naar de toetsen kijken.

 13. Bij mijn kinderen op de lagere school wordt dit ook aangeboden. Ik zie hier het nut ook niet meer van in. Onze kinderen kunnen ook al typen dus de kosten maak ik niet meer.

 14. Ik doe het dus wel, mijn oudste twee dochters hebben het in groep 8 geleerd en mijn jongste die nu in groep 7 zit, zit er nu op bij een type instituut, dat toevallig 3 straten verder zit. Ik betaal iets van 110 euro voor 1 x per week 1,5 uur les gedurende een heel schooljaar. En als het wat minder gaat, dan mag ze gerust een keer extra komen. Ik heb met de 2e dochter gemerkt dat het inmiddels in groep 8 al handig is om goed te kunnen typen voor de werkstukken. Dit is trouwens een cursus toetsenbordvaardigheid.

 15. Jazeker, misschien niet direct voor de snelheid, maar wel voor de techniek en houding. Ikzelf heb blind leren typen op school en heb er nog veel plezier van. Wanneer ik naar collega's kijk zit ik er toch echt ontspannener bij dan hen! Tegenwoordig zit men zoveel achter het toetsenbord dat ik het een must vind voor mijn kinderen om blind te kunnen typen (alhoewel ik er aanzienlijk minder voor betaald heb dan het geld wat ze van jou vragen!)

 16. oh, wilde nog zeggen dat ze het hier op de basisschool ook aanbieden, voor 'slechts' 400 euro (!) - je krijgt dan wel zo een machientje mee naar huis voor te oefenen, maar toch 400 euro ?!?

 17. Ik besloot op een dag dat ik wilde blind typen en leerde het mezelf vrij snel aan. Ik kan snel typen (400+aanslagen, heb ik weleens getest. Wellicht helpt de hand-oog coördinatie van de muziek?) en type ook regelmatig dus dat is handig.
  Mijn dochter die wat minder perfectionistisch is dan haar moeder (gelukkig ;-)) kreeg van school een typecursus in het kader van pluswerk. Die was wel leuk, online. Geen idee wat ‘ie kostte!

 18. zelf heb ik nooit een type cursus gevolgd..

  maar door gebruik van computers, moet je wel typen

  de ene is er wel handiger in dan de andere..

  maar blind typen lukt wel

  en gelukkig is er nog de spellingscorrectie op de PC

 19. Mijn dochter heeft nooit een typcursus gehad. Maar ik ben nog steeds blij met mijn typdiploma. Ik denk ook dat ik sneller typ dan zij ;-)

 20. Ik heb ooit een secretaresseopleiding gedaan en leerde daar typen op zo'n ontzettend log zwaar mechanisch apparaat. Nadat wij, de dames in de klas, blind met tien vingers konden typen mochten we overstappen op een elektrische typemachine. Pas toen ik ging werken kreeg ik een computer. Blind met tien vingers kunnen typen, en dat dan ook nog eens razendsnel, heb ik altijd erg handig gevonden, ook nu nog heb ik er veel profijt van!

 21. Dinnetje zag ooit hoe ik typte en dacht, dat moet ik ook kunnen en ondertussen ook S al. Y moet nog even aan de bak er voor.

  Love As Always
  Dimario

 22. Ik heb een cursus blind typen gehad, maar ben dat in de loop der jaren helemaal verleerd. We hadden thuis geen typemachine en computers waren er nog niet. Toch gaat het me nog goed af. ik hoef niet naar letters te zoeken.

 23. wij moesten dat van ons ma volgen, tussen de middag onder de speeltijd, die nonnen gaven dan een half uurtje les
  Ik ben er altijd blij mee geweest, het waren wel 2 schooljaren dan examens .
  Een @->- voor U.

 24. Ik ben nu bijna zestig en moet als vrijwilliger vrij veel typen. Toen ik 18 was heb ik een secretaresse opleiding gedaan inclusief blindtypen, 6 uur per week de eerste 6 maanden! Ik vond het vreselijk maar...... het hersens zijn dan nog relatief jong. Ik kan het nog steeds en snel ook!
  Collega's vragen: hoe kan jij dat?
  Het voordeel is niet snelheid of zo, maar als je typt van tekst, of uit je hoofd, dat je ogen niet steeds hoeven te schakelen van toetsenbord, maar papier en/ of scherm. Veel rustiger! Daarom is het zo prettig!
  Mijn kinderen typen er vrolijk op los wilden geen cursus. Tja.
  Ik ben er blij mee!

 25. In het begin van de mavo volgde ik tussen de middag een aantal typelessen. Kreeg het advies om er mee te stoppen, aangezien ik niet verder kwam dan 60 aanslagen per minuut. Kon daarna wel alle asdf asdf opdrachtjes uit m'n hoofd opzeggen. Daar zat het 'probleem'. Ik heb nooit iets domweg kunnen doen en denk bij alles na en observeer alles. Vol verwondering heb ik veel later een secretaresse zien typen die 600 aanslagen per minuut haalde. Ondertussen zat ze over hele andere onderwerpen te bellen/beppen met haar moeder. Had ook een eens een volledig abracadabra A4-tje vol getikt. Haar handen waren 1 positie opgeschoven. Kon overigens alleen met zo'n typbolletje, anders haken de hamertjes bij die snelheid in elkaar. Toen de PC kwam en de typistes verdwenen was ik wel in het voordeel. Bij mij ging het zo uit mijn hoofd op het papier. Andere begonnen eerst iets met een pen op papier te schrijven om het vervolgens in de PC te tikken. Erger was dat veel mensen die goed konden typen waardeloos waren met textverwerkers. Gebruikte bijv. spaties om het uit te lijnen ipv tab-instelligen goed te gebruiken. Tegenwoordig zijn de laptoptoetsen waardeloos vlak. Heb er gelukkig 1 met lichte kuiltjes. Toetsen op een touchscreen is weer heet wat anders. Heb ook nog geprogrammeerd op een machine waar de toetsen op alfabet stonden en van die toetsen had die je op oude pinautomaten treft. Gelukkig weing text en veel # @ en $ die je nooit met typen leerde.

  1. Leuk om jouw ervaringen zo te lezen Ximaar! Ik heb meteen even aan mijn toetsen gevoeld, maar die zijn volgens mij inderdaad heel glad. Geen kuiltjes of zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.