Is een typecursus overbodig geworden?

Op mijn middelbare school werden in de vierde klas typelessen aangeboden, en dankbaar greep ik de kans aan om te leren typen, en haalde netjes mijn typediploma.

Tegenwoordig is dat rijkelijk laat om te leren typen. Op de basisschool moeten kinderen al werkstukken uittypen, en vandaag kwam mijn elfjarige dochter thuis met een inschrijfformulier voor een typecursus. Het idee is om het al op de basisschool te leren, zodat je op de middelbare school goed beslagen ten ijs komt.

De cursus bestaat uit twaalf lessen van vijfenveertig minuten en kost 109 euro. Toen ik nog een jong en naïef moedertje was, geloofde ik stellig in het belang van zo’n officiële typecursus, maar de praktijk heeft mij ingehaald. Mijn kinderen hebben zich het typen al eigen gemaakt door veelvuldig computergebruik.

Mijn vijftienjarige dochter en dertienjarige zoon typen zonder enige moeite hun werkstukken in, en mijn elfjarige dochter kan zich ook al prima redden.

Hoewel ik nog steeds blij ben met mijn eigen typecursus, waarmee ik netjes met tien vingers heb leren typen, denk ik dat die tegenwoordig niet meer noodzakelijk is om te leren typen. Kinderen leren het spelenderwijs al.

Zie ook DuckTypen!

Wat vind jij?
Doe je jouw kind op een typecursus?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik vind het ook overbodig en daarbij die cursus idioooot duur ( daarbij kun je op internet ook her en der wel gratis lessen googlelen als je even je best doet)
  Maar eigenlijk vind ik het tegenwoordig bijna bij het lespakket horen van de basisschool gezien alle werkstukken etc die ze daar al in moeten leveren .

 2. Als ik zie hoe die kleine vingers razendsnel over het toetsenbord gaan, laat staan bij het versturen van een sms’je op die miniscule mobieltjes, dan lijkt het mij ook overbodig.
  Ik heb inderdaad ook mijn type-diploma gehaald en was er toen heel blij mee, maar het ‘aantal aanslagen per minuut’ is nu al verhoogd en lukt me al niet meer!

 3. Ik heb het mij vroeger ook zelf aangeleerd, op een hele oude typemachine die mijn moeder had staan. Later (zo rond m’n 17e jaar ofzo heb ik een typecursus gevolgd, omdat ik dacht dat met 10 vingers blind typen helemaal geweldig zou zijn. 2 cursussen met cum laude (ja ja :-)) afgesloten……..en nu …..nu type ik nog lekker op de manier die ik mezelf eigen heb gemaakt (dus geen 10 vingers) en type sneller dan met 10 vingers.

 4. Onze zoon werkt op kantoor zonder type diploma. Haalt meer dan 200 aanslagen per minuut. Dus waarom zou je. Typt ook netjes met alle vingers. Dus waarom een typediploma.

 5. Ik had vroeger een typemachine waar ik op kon oefenen en op de middelbare school kon je na schooltijd gratis een typecursus met examen doen wat ik heb gedaan.

  Ik zou mijn zoon nooit op typeles doen, ze leren het in deze tijd helemaal zelf. En wat idioot duur 109 euro.

  Groetjes kasboekvrouw

 6. Ook ik heb deze les gevolgd, op school in het vijfde middelbaar. Heb er nog niet zo over nagedacht, maar denk inderdaad dat de kinderen van tegenwoordig het gewoon ‘vanzelf’ leren – oefening baart kunst, toch ? :-)

 7. Ik typ met twee vingers, en razendsnel; Dus wat het nu is van een typediploma als je niet een specifieke functie hebt die zoiets vereist…de meeste mensen maken zich op een of andere manier het typen wel eigen.

 8. Vind blind met 10 vingers kunnen typen wel een voordeel. Er bestaat een dvd, speciaal voor kinderen, om het te leren: Type Expert junior, bij Bol voor 10 euro te bestellen. Misschien is dat wat?

 9. Ik heb zelf typeles gehad op de MAVO en kan nog steeds blind typen.
  Lang geleden werkte ik op het arbeidsbureau en daar leerde ik ook nummeriek blind typen en dat beheers ik ook nog.
  Mijn kinderen gaan niet op typeles omdat ik het veel te duur vind en ik hoop dat ze via een online cursus ook het nodige leren.
  De kinderen zijn nu bezig met een werk/spreekbeurt en die moeten ze schrijven.

  Groet Thea

 10. Ik heb het zelf geleerd om blind te typen maar ik zie flinke verschillen met de mensen die een typcursus hebben gehad. Ik gebruik de vingers toch anders en ben een fractie langzamer.

  Dus ik vind het wel een nuttige cursus. Ze hoeven ook niet duur te zijn hoor, tenzij je graag typtopia wil geven maar hier in de omgeving worden ze ook voor een schappelijke prijs gegeven op basisscholen.

  (Eigenlijk zou het onderdeel van het lesprogramma moeten zijn, net als het schuinschrift)

 11. Ik heb ook een type gehaald op de middelbare school. Kon razendsnel typen. Maar in de loop der jaren werd het steeds meer met twee vingers. Ik was het totaal verleerd.

  Maar door het bloggen de laatste tijd begint het weer terug komen. Volgens mij heeft het helemaal geen nut.

  Liefs Frederique

 12. Ik denk dat een echte cursus betere resultaten aflevert dan zelf iets uit een boekje of cd leren. Daarbij ontbreekt de nodige discipline. Ben zelf behoorlijk snel (zelf geleerd) maar doe het met 8 i.p.v 10 vingers en neem mijn ogen nooit helemaal af van het toetsenbord. De dochter voor wie ik een cursus heb betaald typt snel en blind en de dochter die het zelf maar deed slaat er op haar manier wat op los maar zal nooit dezelfde snelheid behalen. En over mijn man zal ik het maar niet hebben. Mooi werk levert hij af, maar het is met 4 vingers en ik merk dat zijn handen vaak aan de verkeerde kant zitten. Ik denk dat het ook beter is voor hun postuur als ze echt goed gaan zitten en niet naar de toetsen kijken.

 13. Bij mijn kinderen op de lagere school wordt dit ook aangeboden. Ik zie hier het nut ook niet meer van in. Onze kinderen kunnen ook al typen dus de kosten maak ik niet meer.

 14. Ik doe het dus wel, mijn oudste twee dochters hebben het in groep 8 geleerd en mijn jongste die nu in groep 7 zit, zit er nu op bij een type instituut, dat toevallig 3 straten verder zit. Ik betaal iets van 110 euro voor 1 x per week 1,5 uur les gedurende een heel schooljaar. En als het wat minder gaat, dan mag ze gerust een keer extra komen. Ik heb met de 2e dochter gemerkt dat het inmiddels in groep 8 al handig is om goed te kunnen typen voor de werkstukken. Dit is trouwens een cursus toetsenbordvaardigheid.

 15. Jazeker, misschien niet direct voor de snelheid, maar wel voor de techniek en houding. Ikzelf heb blind leren typen op school en heb er nog veel plezier van. Wanneer ik naar collega’s kijk zit ik er toch echt ontspannener bij dan hen! Tegenwoordig zit men zoveel achter het toetsenbord dat ik het een must vind voor mijn kinderen om blind te kunnen typen (alhoewel ik er aanzienlijk minder voor betaald heb dan het geld wat ze van jou vragen!)

 16. oh, wilde nog zeggen dat ze het hier op de basisschool ook aanbieden, voor ‘slechts’ 400 euro (!) – je krijgt dan wel zo een machientje mee naar huis voor te oefenen, maar toch 400 euro ?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.