Typecursus DuckTypen: mijn ervaringen

Advertorial

ducktypen
Aan de slag als journalist bij de Duckstad redactie

Ik geef het eerlijk toe: ik vond een typecursus voor de kinderen maar onzin. Kinderen zitten tegenwoordig zoveel achter een schermpje dat ze zich vanzelf het toetsenbord eigen maken.

Dus toen ik mijn jongste zoon inschreef voor de typecursus DuckTypen, deed ik dat met wat ze in onderwijsland noemen: een slechte attitude. ‘Hmpf,’ zei ik tegen mijn man. ‘Ik moet het nog zien zo’n typecursus!’

Maar toen begon mijn zoon met de cursus, en ik heb maar één woord: ‘Wauw!’

Wat een leuke cursus zeg!

DuckTypen wordt namelijk gepresenteerd als een spelletje. En er zitten leuke beloningen voor de cursist. Zo kun je bijvoorbeeld Duckse Duiten verdienen en daarmee leuke dingen kopen. En ongemerkt leer je blind typen.

Het verhaal van DuckTypen

Dagobert Duck is de eigenaar van de krant van Duckstad. Maar omdat hij zo vrekkig is, is hij te beroerd om voldoende personeel aan te nemen. Daarom moet Donald Duck in z’n eentje zorgen voor artikelen in de Duckstadkrant. De rol van jouw kind is die van journalist! Hij komt Donald Duck helpen op de nieuwsredactie.

Een eigen huis, een plek onder de zon

Het leuke is dat je kind zijn eigen huis heeft in Duckstad. Verder is er onder andere een gebouw van de redactie en een warenhuis. Zo gauw mijn 11-jarige zoon wat Duckse Duiten had verdiend ging hij winkelen. En ik ging mee! Want ik ben dol op winkelen. Samen kochten we een papegaai, een leuke leunstoel en mijn zoon wilde persé een tv kopen. Toen was het geld op.

ducktypen
Winkelen met de verdiende Duckse duiten

Om meer geld te verdienen ging mijn zoon verder met zijn werk op de redactie! Want voor elk ‘artikel’ dat hij doet, krijgt hij dus betaald.

Opzet van deze typecursus

De cursus bestaat uit 6 kranten. Je kind moet dus als het ware 6 kranten maken. Elke krant bestaat uit 5 artikelen. Dat zijn de type oefeningen. Deze oefeningen zijn spelletjes, waarbij je kind blind de letters op het toetsenbord leert typen.

piet duckstra
Deze naam koos mijn zoontje.

Pluspunten van DuckTypen!

Ondanks mijn aanvankelijke bedenkingen ben ik echt helemaal om! Wat een leuke typecursus is dit!

 1. Het is superleuk vorm gegeven. Namelijk als een game/spel.
 2. Je kind leert spelenderwijs typen terwijl hij ‘speelt’.
 3. Je kind krijgt voortdurend (positieve) feedback over hoe hij het doet. Dat werkt heel motiverend.
 4. Kinderen anno 2015 zitten veel achter een beeldscherm. Met DuckTypen maak je van de nood een deugd! Je kind is blij dat hij achter een scherm mag, en leert en passant eventjes blind typen.
 5. Als ouder heb je je eigen account. Daarop kun je de vorderingen van je kind zien.
 6. DuckTypen doe je op internet. Je kind kan het dus altijd en overal doen waar een internetverbinding is. Geen gedoe met dingen downloaden dus.
 7. Je kind leert nog omgaan met geld ook! Mijn zoon houdt strak zijn saldo in de gaten om te kijken hoeveel hij nog kan kopen in het warenhuis in Duckstad. En van een skateboard zag hij af toen hij zag dat het duurder was dan een nieuwe bank.
 8. Je hoeft je kind niet weer ergens naar toe te sjouwen. Deze typecursus kan gewoon thuis gedaan worden.
 9. Het is niet duur! Voor de meeste typecursussen betaal je een stuk meer dan 99,95. En dan heb je nog kans dat je kind niet wil oefenen. Koop je 2 cursussen krijg je standaard 20% korting op de 2e cursus via het Family pakket.
 10. Ook al leert je kind vanzelf typen, dat is niet hetzelfde als blind typen. En uit onderzoek blijkt dat mensen die blind kunnen typen sneller typen. Omdat typen automatisch gaat is er meer aandacht voor de tekst. Bovendien worden alle vingers gebruikt, en zit je kind in een betere houding achter de computer.

Conclusie over DuckTypen

Ik ben aangenaam verrast door de typecursus DuckTypen! Voor 99,95 leert je kind een vaardigheid aan waar hij of zij de rest van zijn leven plezier van zal hebben. En ik kan het weten, want ik zit deze post ook blind te typen ; )

Koop je 2 cursussen krijg je standaard 20% korting op de 2e cursus via het Family pakket.

Hoe denk jij over een typecursus voor je kind?

Doe nu een proefles op www.DuckTypen.nl

19 Responses to Typecursus DuckTypen: mijn ervaringen

 1. De oudste 3 kinderen hebben inmiddels hun typediploma op zak. In groep 7 doen de kinderen een typecursus. De oudste 2 hebben het in het dorpshuis gedaan. Iedere 2 weken een les daar en een stapel huiswerk mee voor thuis. Dat moest uitgeprint mee naar de volgende les. Heel saai was die, maar goed ze hebben typen geleerd.
  Nummer 3 heeft de typecursus van Type Topia gedaan. Die is ook in de vorm van een spel. Best leuk, maar pittig. Er wordt gezegd dat het een 20-weken cursus is, maar dat haalde mijn zoon echt niet. Er wordt geadviseerd om per dag 20-30 minuten te typen. Dat deed hij, maar dan was hij in het begin nog maar halverwege zijn dagtaak. Dus deed hij veel langer over de cursus. Dat was niet fijn. Maar goed hij is er mee klaar en heeft goed leren typen.
  Nu is volgend schooljaar de volgende aan de beurt. Hij heeft het ook al over duck typen gehad. Het ziet er leuk uit. Ik denk dat wij nu voor hem ook daarvoor gaan kiezen.
  Ik ben blij met jouw positieve verhaal!!

  • Kunnen typen is zeker een basisvaardigheid anno 2015. Maar ik dacht dus dat de kinderen dat wel zonder typecursus konden leren. Nu zie ik toch ook de voordelen van een echte typecursus. Al was het maar om de vaardigheid van ‘blind typen’.

 2. Vroeger heb ik een typecursus gedaan en destijds typte je alleen het sinteerklaasgedicht. Ik heb me verbaasd dat mijn zoins geen typeles aangeboden kregen op school. Ik vind blindtypen een basisvaardigheid. Die heb ik zelf ook pas later geleerd toen ik een secretaresse opleiding deed.
  Deze manier met Donald Duck lijkt me heel leuk voor kinderen om het typen inder de knie te krijgen.

  • Hier op school wordt ook alleen maar een foldertje uitgedeeld van verschillende typecursussen. En meer niet. Volgens mij zijn er nog steeds niet veel kinderen die een typecursus volgen. Wij vinden ook dat het voor de kinderen belangrijk dat ze het leren. Ze moeten zoveel op de computer doen voor school. Dan is het fijn dat het typen geen struikelblok is. Als ik zie hoe makkelijk onze oudste haar verslagen er even doorheen rammelt ben ik blij dat we haar de cursus hebben laten doen.

 3. Mijn dochter leerde vorig jaar typen met Typeocean.
  Veel thuis oefenen, af en toe een les op school.
  Ze was heel gemotiveerd en kan nu goed typen. Ik heb het nooit geleerd, en je moest mij eens bezig zien…….:( Daarom vinden wij het heel belangrijk dat ze goed leren typen.
  Maar ik vond de cursus wel vrij saai, Bovenstaande cursus lijkt me wel veel leuker voor de kinderen! Ik ga er nog eens goed over nadenken!

 4. Met Ducktypen hebben we geen goede ervaring, er is erg veel herhaling en de oefeningen zijn ondermaats. Onze zoon heeft inmiddels typediploma bij Typetuin gehaald. Gewoon een aantal keren in de week geoefend. Je kunt zelf bepalen of je sneller of iets langzamer wilt gaan. Ik vond het wel een ideale manier. Zoon vond het uitdagend, maar het doel belangrijk genoeg om vol te houden. De oefeningen duurde ook maar kort dus dat vond hij wel te doen. Hij was apetrots toen hij diploma haalde, want hij had toch maar mooi doorgezet (mooi leermomentje).

 5. Wat leuk!

  ik heb in groep 8 een typecursus gehad, de meesten met een ouderwetsen typemachine, wij hadden gelukkig een electrische, dus geen pijnlijke pinken.. 😉
  ik heb er veel aan gehad! ik kan nog steeds blind en snel typen. ik denk niet da tje blind typen helemaal zelf kan leren, dus ik denk wel dat we over een paar jaar (vanaf welke leeftijd is zoiets?) een cursus blindtypen ergens gaan afnemen. in spelvorm is het allerleukst denk ik idd! dat hadden wij nog niet haha. wij hadden nog de simpele oefeningen asdf…. tig x typen…en zinnetjes met de gekste woroden om alle letters voorbij te laten komen 😉

 6. Overtuigd van het nut van blind leren typen was ik al en ik heb mijn beide Kids dan ook aangezet een cursus te volgen; zij doen dit via TippTopia.
  Ik ben wel benieuwd hoe ver jouw zoon is. Mijn jongens vonden het vooral in het begin erg grappig en leuk, maar het kost nu steeds meer overredingskracht ze aan de lessen te krijgen, hoewel ik wel geloof dat er bij het Ducktypen meer spelelementen etc ingebouwd zijn ..

 7. Mijn oudste(11) heeft net zijn cursus afgerond bij LOI Kidzz. Ook een superleuke cursus. Je bent dan een spion en zit op de spionnenschool. Je krijgt naast het typen ook spionnen opdrachten waarmee je punten kunt verdienen en je spionnengadgets kunt kopen.
  De bedoeling is dat je aan het eind van de cursus met 120 aanslagen per minuut blind typt en dan maximaal 4% fout mag hebben.
  Hij is geslaagd met 150 aanslagen en 4% fout. De jongste (9) is nu ook meteen begonnen.
  Ingrid

 8. Hier slechte ervaringen met Ducktypen. Twee kinderen hebben de cursus niet afgemaakt. Omdat we merkten dat Ducktypen demotiveert heeft de derde de cursus van LOI Kidzz gevolgd en wel afgemaakt. De inzet van de drie kinderen was ongeveer gelijk. Maar LOI Kidzz zit gewoon beter in elkaar. De oefeningen van Ducktypen zijn soms onleesbaar en het zet kinderen aan om met twee willekeurige vingers op een toetsenbord te rammelen om de oefening maar af te ronden. Dat verhoogt je typevaardigheid niet echt.
  Enfin, ze kunnen wel allemaal beter typen dan eerst en daar ging het om.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.