DuckTypen type cursus: mijn ervaringen + 10 pluspunten!

Ducktypen

Zes jaar geleden schreef ik mijn zoon in voor een cursus DuckTypen. Eerlijk gezegd had ik er destijds weinig vertrouwen in, maar ik werd prettig verrast. Lees maar mee!

Ducktypen

Ik geef het eerlijk toe: ik vond een typecursus voor de kinderen maar onzin. Kinderen zitten tegenwoordig zoveel achter een schermpje dat ze zich vanzelf het toetsenbord eigen maken.

Dus toen ik mijn jongste zoon inschreef voor de typecursus DuckTypen, deed ik dat met wat ze in onderwijsland noemen: een slechte attitude. ‘Hmpf,’ zei ik tegen mijn man. ‘Ik moet het nog zien dat DuckTypen…’

Maar toen begon mijn zoon met de cursus Ducktypen, en ik heb maar één woord: ‘Wauw!’

Wat een leuke cursus zeg!

DuckTypen wordt namelijk gepresenteerd als een spelletje. En er zitten leuke beloningen voor de cursist. Zo kun je bijvoorbeeld Duckse Duiten verdienen en daarmee leuke dingen kopen. En ongemerkt leer je blind typen.

Het verhaal van DuckTypen

Dagobert Duck is de eigenaar van de krant van Duckstad. Maar omdat hij zo vrekkig is, is hij te beroerd om voldoende personeel aan te nemen. Daarom moet Donald Duck in z’n eentje zorgen voor artikelen in de Duckstadkrant. De rol van jouw kind is die van journalist! Hij komt Donald Duck helpen op de nieuwsredactie.

Een eigen huis, een plek onder de zon

Het leuke is dat je kind zijn eigen huis heeft in Duckstad. Verder is er onder andere een gebouw van de redactie en een warenhuis. Zo gauw mijn 11-jarige zoon wat Duckse Duiten had verdiend ging hij winkelen. En ik ging mee! Want ik ben dol op winkelen. Samen kochten we een papegaai, een leuke leunstoel en mijn zoon wilde persé een tv kopen. Toen was het geld op.

ducktypen
Winkelen met de verdiende Duckse duiten

Om meer geld te verdienen ging mijn zoon verder met zijn werk op de redactie! Want voor elk ‘artikel’ dat hij doet, krijgt hij dus betaald.

Opzet van deze typecursus

De cursus bestaat uit 6 kranten. Je kind moet dus als het ware 6 kranten maken. Elke krant bestaat uit 5 artikelen. Dat zijn de type oefeningen. Deze oefeningen zijn spelletjes, waarbij je kind blind de letters op het toetsenbord leert typen.

Ducktypen
Mijn zoontje koos de naam Piet Duckstra

Pluspunten van DuckTypen!

Ondanks mijn aanvankelijke bedenkingen ben ik echt helemaal om! Wat een leuke typecursus is dit!

 1. Het is superleuk vorm gegeven. Namelijk als een game/spel.
 2. Je kind leert spelenderwijs typen terwijl hij ‘speelt’.
 3. Je kind krijgt voortdurend (positieve) feedback over hoe hij het doet. Dat werkt heel motiverend.
 4. Kinderen zitten tegenwoordig veel achter een beeldscherm. Met DuckTypen maak je van de nood een deugd! Je kind is blij dat hij achter een scherm mag, en leert en passant eventjes blind typen.
 5. Als ouder heb je je eigen account. Daarop kun je de vorderingen van je kind zien.
 6. DuckTypen doe je op internet. Je kind kan het dus altijd en overal doen waar een internetverbinding is. Geen gedoe met dingen downloaden dus.
 7. Je kind leert nog omgaan met geld ook! Mijn zoon houdt strak zijn saldo in de gaten om te kijken hoeveel hij nog kan kopen in het warenhuis in Duckstad. En van een skateboard zag hij af toen hij zag dat het duurder was dan een nieuwe bank.
 8. Je hoeft je kind niet weer ergens naar toe te sjouwen. Deze typecursus kan gewoon thuis gedaan worden.
 9. Het is niet duur! Voor de meeste typecursussen betaal je een stuk meer dan 99,95. En dan heb je nog kans dat je kind niet wil oefenen.
 10. Ook al leert je kind vanzelf typen, dat is niet hetzelfde als blind typen. En uit onderzoek blijkt dat mensen die blind kunnen typen sneller typen. Omdat typen automatisch gaat is er meer aandacht voor de tekst. Bovendien worden alle vingers gebruikt, en zit je kind in een betere houding achter de computer.

Conclusie over DuckTypen

Ik ben aangenaam verrast door de typecursus DuckTypen! Voor 99,95 leert je kind een vaardigheid aan waar hij of zij de rest van zijn leven plezier van zal hebben. En ik kan het weten, want ik zit deze post ook blind te typen ; )

Praktische informatie

 • Je kunt eerst gratis een proefles doen.
 • Een cursus DuckTypen voor 1 persoon kost 96,47
 • Als je deze typecursus besteld voor 2 personen betaal je maar 149,95
 • Als je kind 5 keer per week 30 minuten oefent, kan je kind in 3 maanden zijn typediploma halen bij Ducktypen.
 • Je moet de cursus binnen twaalf maanden afronden.

DuckTypen 6 jaar later

Ik vind DuckTypen nog steeds een leuke vorm van typen leren. Veel plezieriger in ieder geval dan hoe ik destijds typen leerde op de middelbare school. Ik leerde het op een ‘ouderwetse’ typemachine met grote plastic doppen op de toetsen, zodat ik blind leerde typen. Maar ik heb er wel nog steeds plezier van! Als ik zit te bloggen, zoals nu, dan doe ik dat nog niet zo blind als ik het geleerd heb ; )

Toch vraag ik me wel eens af:

Heeft een typecursus nog wel zin?

Heeft een typecursus nog wel zin als kinderen al zoveel op een schermpje zitten, en zich op die manier zelf al leren typen? Op de site Typetopia geven ze een aantal goede argumenten waarom een typecursus anno 2021 wel degelijk iets toevoegt.

Mensen zonder typecursus typen gemiddeld met een snelheid van dertig woorden per minuut. Met een cursus Als DuckTypen kunnen kinderen twee keer zo snel leren typen. Daarnaast helpt een typecursus om foutloos te typen. Als je heel veel typefouten maakt, kost dat tijd om te corrigeren. Blind leren typen, zorgt voor een betere werkhouding!

Is er al een cursus Whatsappen Met Duimen?

Tot slot een persoonlijke overweging: wanneer komt er naast DuckTypen een cursus DuckAppen Met Duimen? Ik kan alleen maar appen met mijn wijsvinger, en dat schiet totaal niet op. Mijn kinderen daarentegen typen vliegensvlug met hun twee duimen! Overigens speel ik hierbij een beetje vals, want dankzij WhatsApp Web kan ik lekker typen op mijn toetsenbord…. Zie ook Whatsappen via computer!

Hoe denk jij over een typecursus voor je kind?

Doe nu een proefles op www.DuckTypen.nl

Similar Posts

50 Comments

 1. De oudste 3 kinderen hebben inmiddels hun typediploma op zak. In groep 7 doen de kinderen een typecursus. De oudste 2 hebben het in het dorpshuis gedaan. Iedere 2 weken een les daar en een stapel huiswerk mee voor thuis. Dat moest uitgeprint mee naar de volgende les. Heel saai was die, maar goed ze hebben typen geleerd.
  Nummer 3 heeft de typecursus van Type Topia gedaan. Die is ook in de vorm van een spel. Best leuk, maar pittig. Er wordt gezegd dat het een 20-weken cursus is, maar dat haalde mijn zoon echt niet. Er wordt geadviseerd om per dag 20-30 minuten te typen. Dat deed hij, maar dan was hij in het begin nog maar halverwege zijn dagtaak. Dus deed hij veel langer over de cursus. Dat was niet fijn. Maar goed hij is er mee klaar en heeft goed leren typen.
  Nu is volgend schooljaar de volgende aan de beurt. Hij heeft het ook al over duck typen gehad. Het ziet er leuk uit. Ik denk dat wij nu voor hem ook daarvoor gaan kiezen.
  Ik ben blij met jouw positieve verhaal!!

  1. Kunnen typen is zeker een basisvaardigheid anno 2015. Maar ik dacht dus dat de kinderen dat wel zonder typecursus konden leren. Nu zie ik toch ook de voordelen van een echte typecursus. Al was het maar om de vaardigheid van ‘blind typen’.

 2. Vroeger heb ik een typecursus gedaan en destijds typte je alleen het sinteerklaasgedicht. Ik heb me verbaasd dat mijn zoins geen typeles aangeboden kregen op school. Ik vind blindtypen een basisvaardigheid. Die heb ik zelf ook pas later geleerd toen ik een secretaresse opleiding deed.
  Deze manier met Donald Duck lijkt me heel leuk voor kinderen om het typen inder de knie te krijgen.

  1. Hier op school wordt ook alleen maar een foldertje uitgedeeld van verschillende typecursussen. En meer niet. Volgens mij zijn er nog steeds niet veel kinderen die een typecursus volgen. Wij vinden ook dat het voor de kinderen belangrijk dat ze het leren. Ze moeten zoveel op de computer doen voor school. Dan is het fijn dat het typen geen struikelblok is. Als ik zie hoe makkelijk onze oudste haar verslagen er even doorheen rammelt ben ik blij dat we haar de cursus hebben laten doen.

 3. Mijn dochter leerde vorig jaar typen met Typeocean.
  Veel thuis oefenen, af en toe een les op school.
  Ze was heel gemotiveerd en kan nu goed typen. Ik heb het nooit geleerd, en je moest mij eens bezig zien…….:( Daarom vinden wij het heel belangrijk dat ze goed leren typen.
  Maar ik vond de cursus wel vrij saai, Bovenstaande cursus lijkt me wel veel leuker voor de kinderen! Ik ga er nog eens goed over nadenken!

 4. Met Ducktypen hebben we geen goede ervaring, er is erg veel herhaling en de oefeningen zijn ondermaats. Onze zoon heeft inmiddels typediploma bij Typetuin gehaald. Gewoon een aantal keren in de week geoefend. Je kunt zelf bepalen of je sneller of iets langzamer wilt gaan. Ik vond het wel een ideale manier. Zoon vond het uitdagend, maar het doel belangrijk genoeg om vol te houden. De oefeningen duurde ook maar kort dus dat vond hij wel te doen. Hij was apetrots toen hij diploma haalde, want hij had toch maar mooi doorgezet (mooi leermomentje).

 5. Wat leuk!

  ik heb in groep 8 een typecursus gehad, de meesten met een ouderwetsen typemachine, wij hadden gelukkig een electrische, dus geen pijnlijke pinken.. ;)
  ik heb er veel aan gehad! ik kan nog steeds blind en snel typen. ik denk niet da tje blind typen helemaal zelf kan leren, dus ik denk wel dat we over een paar jaar (vanaf welke leeftijd is zoiets?) een cursus blindtypen ergens gaan afnemen. in spelvorm is het allerleukst denk ik idd! dat hadden wij nog niet haha. wij hadden nog de simpele oefeningen asdf…. tig x typen…en zinnetjes met de gekste woroden om alle letters voorbij te laten komen ;)

 6. Overtuigd van het nut van blind leren typen was ik al en ik heb mijn beide Kids dan ook aangezet een cursus te volgen; zij doen dit via TippTopia.
  Ik ben wel benieuwd hoe ver jouw zoon is. Mijn jongens vonden het vooral in het begin erg grappig en leuk, maar het kost nu steeds meer overredingskracht ze aan de lessen te krijgen, hoewel ik wel geloof dat er bij het Ducktypen meer spelelementen etc ingebouwd zijn ..

 7. Mijn oudste(11) heeft net zijn cursus afgerond bij LOI Kidzz. Ook een superleuke cursus. Je bent dan een spion en zit op de spionnenschool. Je krijgt naast het typen ook spionnen opdrachten waarmee je punten kunt verdienen en je spionnengadgets kunt kopen.
  De bedoeling is dat je aan het eind van de cursus met 120 aanslagen per minuut blind typt en dan maximaal 4% fout mag hebben.
  Hij is geslaagd met 150 aanslagen en 4% fout. De jongste (9) is nu ook meteen begonnen.
  Ingrid

 8. Hier slechte ervaringen met Ducktypen. Twee kinderen hebben de cursus niet afgemaakt. Omdat we merkten dat Ducktypen demotiveert heeft de derde de cursus van LOI Kidzz gevolgd en wel afgemaakt. De inzet van de drie kinderen was ongeveer gelijk. Maar LOI Kidzz zit gewoon beter in elkaar. De oefeningen van Ducktypen zijn soms onleesbaar en het zet kinderen aan om met twee willekeurige vingers op een toetsenbord te rammelen om de oefening maar af te ronden. Dat verhoogt je typevaardigheid niet echt.
  Enfin, ze kunnen wel allemaal beter typen dan eerst en daar ging het om.

  1. Wat leuk zeg, ook voor mijzelf! Ik heb dat altijd al willen doen! Je hebt mij erg enthousiast gemaakt . Denk dat mijn oudste dit ook geweldig vind. Hij is dol op Donald Duck en zo’n typcursus is nooit weg!

 9. Ik denk dat een cursus nog steeds handig is. Bij mij op school deden de kinderen dit (Ducktypen) ook en ik moet zeggen dat er eindelijk motivatie was, na jaren van saaie cursussen die we hadden aangeboden. Volgens mij is de opzet inmiddels iets anders dan jij beschrijft, maar het blijft leuk.

  1. Wat leuk dat de kinderen op jouw school Ducktypen deden Naomi! Ik vind de aanpak echt enorm leuk. Kinderen leren echt spelenderwijs typen.

 10. Hier hebben ze alle twee een typecursus gedaan, de een van LOI Kidz en de ander van de typetuin, hier heb ik toen zelf ook een typecursus gevolgd en vind dit echt ideaal. Ik merk zeker dat mijn kinderen iets aan de cursus hebben gehad en al ging het niet elke dag van harte, ze zijn nu blij dat ze het hebben gedaan.

 11. Ik heb vroeger ook een cursus blind typen gehad van mijn ouders en ben er erg blij mee. Ben mega snel op het toetsenbord.

 12. Wat leuk dat je hier zo enthousiast over bent. Ik zou willen dat wij dit “vroeger” ook aangeboden kregen. Want het blind typen is inderdaad iets anders dan “snel” typen. Het mooie van deze cursus is dat het spelenderwijs is opgezet. Zo heb je veel minder het idee dat je met een “cursus” bezig bent. Dat geeft, zeker bij kinderen, nogal eens wat druk.

 13. eerlijk gezegd: ik zou zelf zo’n cursus goed kunnen gebruiken…ik ben zo’n slordige typer…

 14. Hier zijn ze er ook aan begonnen, ik heb ze weleens aan een blindtype les gezet, maar dat was nooit zo’n succes, maar donald krijgt het wel voor elkaar.

  Love As Always
  Dimario

 15. Wat ontzettend leuk, ik heb er nog nooit van gehoord. Maar ontzettend waardevol, ik heb het zelf als kind geleerd, via een cursus van Scheidegger, met die gekleurde knoppen! Ik was toen al super enthousiast, als je 10 kantjes moest typen deed ik er 20, ik haalde daarom het diploma en heb er nog steeds plezier van, als ik zit te rammelen op mijn toetsenbord. Ik zou het altijd aanraden; doe een cursus daar heb je echt voor de rest van je leven plezier van, wat je verder ook gaat doen.

 16. Jaaaa, superleuk en ik denk dat ze er echt hun hele leven baat bij hebben. Bijna alles is digitaal tegenwoordig dus het is net zo’n basisvaardigheid geworden als schrijven (wat kids volgens mij tegenwoordig juist weer veel minder goed kunnen…..)

 17. Ik wist niet eens dat ze zo’n cursussen deden voor kinderen. Klinkt wel heel handig en leuk om het zo aan te leren

 18. Grinnik. Ik heb mijn hele ‘carriere’ opgebouwd met alleen een typdiploma :-) Dat kon nog vroeger. Ik kan ook nog steeds blind typen maar ik vraag me inderdaad wel af of het tegenwoordig nog wel zin heeft. Ik zie in veel beroepen toch iPadjes gebruikt worden. Ik heb begrepen dat er trouwens ook cursussen zijn voor typen op een tablet. Overigens vind ik die cursus wel heel erg leuk, zeg!

 19. Ik heb het vroeger op school moeten doen ipv zwemles haha. Het heeft me wel geholpen ja. Blindtypen op de iphone kan ik wel. Mét twee duimen ;-)

 20. wat leuk, beter dan de stoffige cursus van vroeger. ben toen zelf 2 keer opgegaan voor mn typ examen, vreselijk

 21. Wow ik wist niet eens dat een blindtypcursus voor kinderen bestond. Mijn nichtje is nog te klein. Wel een heel goed idee dit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.