Reacties

Recreatief winkelen relatief nieuw verschijnsel — 13 reacties

 1. Ik ben opgegroeid met het zelf maken van kleding. In een kledingwinkel kwamen we alleen voor kousen en ondergoed. In 1969 had ik twee stuks positiekleding. En in 1975 weer. Wel anders, want ik maakte het zelf. Ook de kinderkleding. Voor de zoon(1969) veel meer zelfgemaakt dan voor dochter(1976). Rond 1980 kwamen de joggingpakken en dat was een uitkomst voor onze dochter. Een nieuw pak kostte haast geen knoop.
  De laatste twintig jaar koop ik ook kant en klare kleding. Wanneer het winkelen begonnen is, sorry, dat weet ik niet meer. Maar je kunt er mij ook geen plezier mee doen. Ook nu stap ik bij Heije Wubs binnen en vertel wat ik graag wil en loop er met de korter gemaakte kleding weer uit met de kleding in een tas.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. Bij ons kwam een winkelman met een koffervol aan de deur eens in de zoveel tijd en als er geld was mochten we wel eens wat uitzoeken. De meeste kleding kregen we en ik was de jongste dus kreeg ik weinig nieuwe kleding. Maar als we kleding kregen waren we er erg blij mee.
  Hier geld nog het principe, oude kleding thuis en nette voor buiten de deur. Zelden nog koop ik nieuwe kleding en dan moet ik er tegen aan lopen. Op het platteland zijn geen kledingwinkels en dat is denk ik een voordeel.

 3. Ik hou niet van winkelen en ga alleen als ik echt kleding nodig heb. Hoewel ik soms aan recreatief window-shopping doe op internet. Natuurlijk ben ik niet zo extreem als je moeder, waarom zou ik ook als ik er wel het geld voor heb maar ik kan niet goed dingen kopen die ik niet écht nodig heb.

  Mijn moeder, tjah, die is waarschijnlijk van de generatie waar het grootste gros van de mensen hier zelf is. :D

 4. Wat een ontzettend leuke post. Wat grappig om te lezen hoe het vroeger ging. Ik ga volgende week aan 'mijn mevrouw' ook eens vragen hoe dat vroeger bij hen ging.

  Wij kregen vroeger altijd zakken met kleding van een vrouw uit het dorp. We stonden dan te springen van blijdschap. Zo spannend om die zakken uit te zoeken en er het leukste uit te zoeken. Kleding werd pas echt belangrijk toen ik naar de middelbare school ging. Toen vond ik het maar niets dat ik van mijn moeder geen gebleekte spijkerbroeken mocht dragen enzo. Mijn kinderen weten niet beter dan dat ze altijd een volle kast hebben waarin alles hangt wat ze maar kunnen verzinnen.

 5. Ik denk dat mijn moeder ongeveer dezelfde ervaring heeft. En zelf had ik ook niet veel kleding als kind, in mijn puberteit was er meer geld te besteden en had ik een vollere kledingkast en mocht ik zelf kiezen.
  Ik winkel nu alleen als ik wat nodig heb, zonde van mijn tijd om in die winkels rond te hangen :-)

 6. Ik ben zelf geboren in de jaren zeventig en heb dus een andere ervaring. Toch ging mijn eigen moeder met ons ook maar een twee keer per jaar met ons achter kledij. Winter en zomer. Dan werd naar een grote kledingwinkel getrokken en kregen we meteen een heleboel. Toen ik ouder werd veranderde dat. Rond mijn zestiende bv. werd er steeds vaker kledij gekocht en schoenen.
  Nu koop ik zelf het hele jaar door gewoon wat ik denk dat ze nodig hebben. Dat is nu makkelijk omdat je veel keuze hebt en niets moet bestellen ofzo.
  De tijden zijn compleet veranderd als zou ik er zelf niet mee inzitten moest er weer minder keuze zijn. Zelf koop ik vaak tweedehandskledij. Dat vind ik zelf unieker dan nieuw in een grote keten.

  Groetjes, Sandra.

 7. Wat plezierig, jouw verhaal. Ik ga dat thuis toch ook eens vragen!
  Mijn mama kocht voor ons graag mooie kleertjes en kocht die vaak in de solden. We kregen ook niet zo heel veel. Enkel wat nodig was. Wat anders dan nu! Ik krijg de kasten niet meer dicht, maar dat komt ook doordat ik zo veel maak :-)

 8. haha ja ik kan me nog wel herinneren dat mijn moeder altijd zei dat oma de kleding altijd zelf deed maken op de groei en als het te snel kort werd dan werd er gewoon een stukje aangezet!! ik heb zelf ook nog in kleding die mijn oma heeft gemaakt gelopen vond het vroeger zo slecht nog niet tegenwoordig moeten ze allemaal dure merk kleding hebben om er bij te horen nu maar hopen dat die kleine meid gewoon op d'r mama gaat lijken die geeft er dus helemaal niks om!!

 9. Wat een fantastisch verhaal! Wat goed dat je het zo hebt weten te 'vereeuwigen'!

  Wat betreft recreatief winkelen kan ik kort zijn: dat doen we eigenlijk niet. Als we iets nodig hebben, dan kopen we het nog 't liefst online. Mijn man zegt wel eens voor de grap dat hij blij is om niet met een 'echte vrouw' getrouwd te zijn ;)

 10. Oh, mijn moeder kon 30 jaar geleden ook al heel goed recreatief winkelen. Met de twee meiden die ze toen had kon ze dr hart ophalen. Ze was de hele week voor ons thuis en op zaterdag bleven wij thuis en ging ze lekker alleen naar de stad. Dan kocht ze kleding en stofjes. Ze maakte ook veel zelf maar ook stofjes voor de heb. Er ligt nu nog een kast vol. Nog steeds houdt ze er van recreatief winkelen. Als ik iets nodig heb voor mijn kinderen vraag ik haar zodat ze iets te kopen heeft. Ik houd er nl niet zo van :-) MIjn zus houdt ook erg van kwantiteit en koopt regelmatig iets wat toch te netjes is of net niet past. Gelukkig is mijn smaak net iets netter en ben ik ook net iets slanker zodat ik voor mezelf echt weinig koop.

 11. Ik kan mij vooral herinneren dat mijn moeder, grote zus en ik gingen winkelen bij de C&A zo vlak voor onze verjaardag, dan kregen we altijd nieuwe kleren ( zwarte lakschoentjes met witte kanten kniekousen, geweldig vond ik dat ). Trouwens, ik moest het hele jaar door de kleren van mijn zus aan en dat vond ik echt verschrikkelijk! Dus die nieuwe kleren voor mijn verjaardag vond ik echt geweldig!
  Ik ging ook weleens mee naar een kledingzaak om kleren te kopen samen met mijn oma en moeder, voor mijn oma, heerlijk om te kijken wat oma allemaal kocht.
  Nu winkel ik geregeld met mijn dochter en dan gaan we tussendoor ergens wat drinken en eten. We kijken vooral en kopen heus niet altijd kleding of schoenen. Gewoon samen kijken en kletsen, leuk is dat.

 12. Geweldig, klinkt ook een beetje als mijn ma die vertelt dat ze vroegah vanuit Hoogvliet naar de Grote Stad ging voor kleding. Twee maal per jaar, de luxe!

  Doe alleen aan internet winkelen, sinds we op Tholen wonen heb ik niet meer irl gewinkeld, inmiddels bijna twee jaar. Mis het totaal niet....

  Eigenlijk wel heel leuk hoe het vroegah was wat kleding betreft...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder