Funshoppen en runshoppen

funshoppen en runshoppenKen jij funshoppen?

Als ik op donderdagochtend in de stad ben en winkels als de Hema, Xenos en Wibra bezoek, dan heb ik het naar mijn zin. Ik vind het fijn om rustig rond te lopen, en te kijken.

Maar in de krant las ik dat winkels met stellingen en rekken met koopwaar en een kassa om bij af te rekenen achterhaald zijn. Ook door de opkomst van online shoppen moeten gewone sténen winkels met wat beters komen dan gewoon met spulletjes die je kunt afrekenen.

En zo kwam er funshoppen.

Funshoppen: wat is dat?

Funshoppen wil zeggen dat je in een winkel 'net als in de Efteling helemaal wordt ondergedompeld.' Al je zintuigen worden geprikkeld en geactiveerd. Ik moet dan meteen denken aan alle mensen die hooggevoelig zijn! Die rennen gillend zo'n winkel uit zou ik denken.

Bij funshoppen heeft een winkel bijvoorbeeld kleding, maar ook een kapper en een fotograaf. Je laat je haar mooi maken, trekt je nieuwe kleding aan laat ter plekke een mooie foto maken En vervolgens drink je in diezelfde winkel biologische koffie.

Funshoppen is een vorm van recreatie. Het draait bij funshoppen allemaal om beleven en erváren.

Waar kun je funshoppen?

Heb je zin in een potje funshoppen? Dan vind je hier onder een aantal plekken waar je dat kunt doen.

Voor deze post bezocht ik alle bovengenoemde websites voor de links, en ik moet zeggen dat sommige er inderdaad erg leuk uit zien.

Runshoppen

En dan heb je ook nog runshoppen! Je kunt bijvoorbeeld runshopppen bij een zogenoemde city store van de Gamma of Praxis. Dat zijn kleine filialen, waar je snel terecht kunt voor bijvoorbeeld een paar spijkers. Bij runshoppen winkel je heel doelgericht. Je weet wat je nodig hebt, en gaat er in een rechte lijn op af. Veel mannen doen dit van nature ; )

Wat is er mis met gewoon shoppen?

Ik vind het leuk dat mensen creatief zijn en met nieuwe en originele ideeën komen. In de kranten lees ik regelmatig de berichten dat 'stenen winkels' het moeilijk hebben. En ook in Doetinchem heb je leegstaande panden. Alleen maar goed als die een nieuwe originele bestemming krijgen.

Maar tegelijkertijd ben ik er niet zo'n fan van dat we blijkbaar voortdurend vermaakt en entertaint moeten worden.

Soms kan het ook al genoeg zijn om gewoon lekker rustig door een winkel te lopen. Zoals de Hema!

Wat vind jij van funshoppen en runshoppen?

Similar Posts

30 Comments

 1. Winkelen is niets voor mij, want ik krijg veel te veel prikkels. Gewoon rustig boodschappen doen om half 9 gaat prima. En zo af en toe met een lijstje 'overal' langs. Webwinkelen daarentegen vind ik heerlijk.
  Ik wil in ieder geval niet aangesproken en vermaakt worden.

  1. Ik merk dat het steeds lastiger is om vroeg te winkelen. Hier in Doetinchem gaan er heel veel pas om 10 uur open! Gelukkig gaat de Hema wel om 9 uur open, want om 10 uur ga ik meestal naar de bieb.

 2. Och als ik ergens een hekel aan heb in een winkel, is als je binnenloopt en ze komen al naar je toe nog voor je iets gezien hebt, de vraag, kan ik u helpen? Vooral in kledingwinkels, dan ben ik al geneigd om weer de deur uit te lopen, dus uhm..... lol.

  X

 3. Op de Markthal na ken ik de door jou genoemde funshop-gelegenheden niet, maar ik ben niet echt tegen, al houd ik helemaal niet van al die uit Amerika overgewaaide termen. (Ook bijvoorbeeld niet van dat populistische 'kids' en 'commitment' dat iedereen tegenwoordig gebruikt. En dat voor iemand die Engels gestudeerd heeft en dol is op de taal op zich!)
  Ik probeer vaak naar kleine(re) 'stenen' winkels te gaan, vind ze meestal origineel, maar prijstechnisch is het een andere zaak, dus ik begrijp wel dat zij de lijden hebben onder de grote zaken. Zou het jammer vinden als ze verdwijnen.
  Die lege winkelstraten doen geen goed aan een winkelgebied, zó jammer.

  De Markthal is trouwens erg leuk om doorheen te wandelen, maar 't is er niet bepaald goedkoop en ook daar schijnen de eerste winkelhouders alweer verdwenen te zijn.

  Bij 'runshoppen' kan ik me nog wel iets voorstellen (behalve dan de term). Dat een aantal Doe-Het-Zelfzaken (DIY haha) in de binnenstad een kleinere winkel opent, lijkt mij niet zo onverstandig, want de grotere varianten zitten meestal op een bedrijventerrein buiten de stad. Als de klusser net lekker bezig is met een klusje, kan het verdraaid handig zijn als de schroeven en spijkers dichtbij te verkrijgen zijn.

  1. Snap ik helemaal! Ik ga daarom altijd op donderdagochtend. Ik fiets dan met mijn jongste zoon op, en ben rond 8.15 in de stad. Om 9 uur gaan er een paar winkels open en dan is het heerlijk rustig.

 4. Haha... ik dacht dat funshoppen gewoon het woord was voor gezellig shoppen, shoppen voor de gezelligheid, maar blijkbaar zit er dus een marketing- en belevingsstrategie achter, nooit geweten...

  Runshoppen, ook nog nooit van gehoord maar nu je het zo uitlegt, je ¨rent¨ ergens naar binnen om direct te pakken waar je voor komt, klinkt logisch.

  Het hele concept funshoppen zoals ik dat nu bij jou lees klinkt leuk maar het zou niets voor mij zien, ik zou dat soort winkels toch niet zo snel in gaan denk ik, ik ben liever rustig op mezelf zonder al te veel poespas om me heen. Dan ben ik denk ik meer een runshopper, haha, ik ga direct op mijn doel af.

  Maar shoppen op zich vind ik ook wel weer fun, in de zin van gezellig... Jeetje, eigenlijk wordt iets simpels als winkelen, iets heel ingewikkelds als ik er zo over nadenk ;)

 5. Funshoppen in de Markthal? Er is daar te weinig omzet. Kijken, kijken, niet kopen is het devies. Er wordt meer op de tegenoverliggende markt verkocht. Die markt is er op dinsdag en zaterdag recht tegenover de dure markthal.

 6. Hier zo'n hsp'er en ik zie dat nieuwe winkelen helemaal niet zitten. Ik winkel meestal als een vent en loop doelgericht af op wat ik nodig heb.
  Meestal, want nu ik mijn oude breihobby weer heb opgepakt vind ik het heerlijk om bij Zeeman (dat dan weer wel, geen dure wolwinkel) naar wol te zoeken. Ze hebben mooie tweetwol nu in het assortiment.

 7. Grappig, ik had nog nooit van dit onderscheid gehoord tot nu. Ik houd er wel van om een beetje rustig rond te kijken in een winkel als HEMA bijvoorbeeld, maar ik vind de nieuwe conceptstores (zoals Hutspot en Loft bijvoorbeeld) ook heel erg leuk om te bezoeken omdat er zoveel moois te zien is. Tegenwoordig winkel ik heel anders. Ik bewonder meer wat de winkels te bieden hebben en koop veel minder, ik laat me meer inspireren, en daar zijn conceptstores als Loft en Hutspot bijvoorbeeld heel geschikt voor.

 8. De termen kende ik nog niet. Op de markthal in Rotterdam na ken ik de winkels ook niet. De markthal vind ik echt super. Het gebouw alleen al is een bezoekje waard. Echt een aanwinst voor de stad. Het entertainen kan op zich wel leuk zijn maar vaak wil ik gewoon even rustig kijken en dan zonder al te veel gedoe iets kopen. Als ik koffie wil drinken, ga ik wel ergens anders heen.

  1. Op zich zijn er in de Markthal wel gelegenheden waar je iets kunt eten en kunt drinken. Persoonlijk heb ik dat nog nooit gedaan hoor. Ik vergeet dat soort dingen altijd,want ik wordt behoorlijk afgeleid door het geen wat er allemaal te zien is. Ik kom er helaas niet zo vaak want ik woon al weer jaren op de Veluwezoom. Helaas te ver weg om zo maar even een uurtje naar de markthal te gaan.

 9. Hihi dan shop ik als een man, ik. Koop wat ik nodig heb en zorg dat ik snel weer de winkel uit ben. Ook samen met manlief zijn we binnen 20 minuten het winkelcentrum weer uit, hup hup op ons doel af en klaar. Ga ik met mijn moeder naar het winkel centrum ben ik de hele middag zoet. Vaak zoek ik dan een bankje op en gaat moeders de winkels in. Ik snap werkelijk niet wat iemand daar leuk aan kan vinden... Het kost mij simpel weg te veel energie en moet daarvan Dagen bijtanken. Ik denk dat dat ook een rol speelt in de beleving van het winkelen.

 10. Het idee is waarschijnlijk zo gek nog niet vanuit commercieel oogpunt gezien.
  Op tweede paasdag gaat half Nederland ook gezellig een dagje naar de meubelboulevard!

  Na jouw uitleg lijkt dat runshoppen me een verademing, zeker voor iemand als ik die slecht loopt en liever geen uren rondloopt op zoek naar dat ene spijkertje.
  Dat funshoppen zou voor een keertje leuk zijn zolang ik maar niet verplicht in een achtbaan hoef ;)

 11. Vroeger was ik meer van het funshoppen, elke zaterdag met m'n vriendje. Nu ik kinderen heb ben ik meer van het runshoppen. Of kopen op internet (en de helft weer terugsturen omdat het toch niet past en er niet zo goed uitziet als op de foto..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.