Krant lezen: welke lees jij? + 5 aandachtspunten

krant lezen

De krant lezen.

Heb jij nog een abonnement op een krant?

Ik niet.

Nieuwtjes via internet

Maar ik heb het idee dat ik via internet alle nieuwtjes toch wel hoor. Mijn man leest op weg naar zijn werk in de trein altijd de Spits. Zo krijgt hij zijn portie krant binnen. Het enige dat ik soms wel mis, is het regionale nieuws. Hier in de Achterhoek zit dat in het katern Achterhoek van de Gelderlander. Van mijn buurvrouw hoor ik soms interessante nieuwtjes die ze in de krant heeft gelezen. En op dat soort momenten verlang ik wel even naar een krant!

Hoewel ik sommige nieuwtjes ook in de gratis huis-aan-huis krant kan lezen, biedt de betaalde krant meer.

De krant lezen: goedkoop proefabonnement

Daarom overweeg ik soms om zo’n goedkoop proefabonnement te nemen. Op het moment kan ik een abonnement op de Gelderlander nemen voor  15 euro voor een periode van 8 weken. Ik weet alleen uit ervaring dat je aan het eind van zo’n abonnement gebeld wordt, en dat ze je dan proberen over te halen om te verlengen. En daar heb ik zo’n hekel aan.

Krant aanbieding

Misschien ben ik na afloop van zo’n proefabonnement wel helemaal overtuigd van het nemen van een abonnement op mijn nieuwe favoriete krant. Online profiteer je eenvoudig en snel van verschillende krant aanbiedingen. Met een krant aanbieding betaal je minder voor een krantenabonnement dan het ‘normale’ tarief en ook voor een langere tijd dan bij een proefabonnement het geval is. Misschien is dit uiteindelijk wel de juiste keuze voor mij. Een goedkoop krantenabonnement op de krant die ik het liefst iedere dag lees.

Krant hoppen: van gratis abonnement naar gratis abonnement

Een andere optie is ‘krant hoppen’. Gewoon telkens een andere krant. Veel kranten zijn namelijk 2 weken lang gratis. Op gratis.nl vind je een overzicht van kranten aanbiedingen. Maar ergens vind ik dat ook weer sneu voor de redacties van die kranten. Ik hoor toch al steeds dat de geschreven pers het zo moeilijk heeft.

Krant lezen in de bibliotheek

En ik zou natuurlijk ook nog elke dag naar de bibliotheek kunnen gaan, en daar gratis alle kranten lezen. Maar dat is me toch iets te ver, nu we op het platteland wonen!

Krant lezen update juli 2015

Inmiddels geniet ik al bijna vier weken van de Gelderlander. Mijn oom kon namelijk een fiets winnen als hij iemand uit zijn omgeving een gratis proefabonnement aansmeerde. Ik wilde mijn oom best een plezier doen, en heb me hier graag voor geleend.

Toch zal ik geen abonnement nemen als de vier weken om zijn. En de reden daarvoor is simpel: mijn ouders hebben een abonnement op De Gelderlander. En als mijn abonnement is afgelopen ga ik samen met mijn ouders doen. Zij lezen de krant ‘s ochtends en doen hem dan bij mij in de bus.

Want eerlijk is eerlijk: ik zou mijn dagelijkse krant nu niet meer graag willen missen.

Welke krant en welke secties van de krant vind jij interessant?

Huisvlijt bezoeker Suzie mailde de volgende interessante vragen over kranten:

Welke krant lees je graag en welke artikelen? Voorkeur voor in de week of de zaterdageditie?

Ik lees dus graag een regionale krant. In mijn geval is dat De Gelderlander. Daar in staat het landelijke nieuws, maar er is ook katern speciaal voor de Achterhoek. Ik lees de hele krant, behalve het sport gedeelte! De Gelderlander bestaat uit de volgende secties:

 • Nieuws
 • Achterhoek
 • Regio
 • Sport
 • Katern Binnen & Buiten
 • Cultuur en Show
 • Puzzels en strips

Ik vind bijna alles interessant! Ik heb geen voorkeur voor de week- of zaterdageditie. Hoogstens is de zaterdageditie wat dikker en heb ik dus meer te lezen : )

Als je net zoals ik veel interessant vind, dan is een abonnement op Blendle wellicht iets voor jou. Voor 10,- per maand krijg je toegang tot alle kranten.

Welke krant is geschikt voor jou?

Welke krant je leest is meestal een bewuste keuze.

Zo is er bijvoorbeeld vaak een verband tussen welke krant je leest, en op welke partij je stemt.

Zo staat De Telegraaf bekend om de sensationele koppen. Het NRC heeft de naam intellectueel en misschien een beetje saai te zijn. Trouw is een ‘christelijke’ kerk en de Volkskrant is ‘open minded,’ om even met een paar stereotypes te gooien.

Op infonu.nl geven ze informatie over de soort kranten:

 • Parool: politiek linkse krant
 • NRC liberaal georiënteerd en heel breed
 • Trouw: nieuws en beschouwingen en religie
 • Telegraaf: typische gezinskrant
 • Volkskrant: politiek links georiënteerd met als doelgroep progressieve Nederlanders
 • AD: doet zijn naam eer aan met Algemeen Dagblad. Heeft geen speciale politieke kleur.

Welke krant is het goedkoopst?

Er is verschil in de prijs van een los papieren nummer door de week, en een los papieren nummer van de krant in het weekend. In het weekend is de krant vaak dikker, en dat zie je terug in een hogere prijs.

Ik vind het opvallend dat de informatie wat een los nummer van de krant kost bijna niet te vinden is. Bij de Gelderlander kon ik het zien op mijn papieren krant, omdat ik daar een abonnement op heb. De Volkskrant en het AD zijn zo goed om deze informatie gewoon op hun website te zetten.

 • Een los nummer van de Gelderlander kost 3,10 door de week.
 • Voor een los nummer van de Volkskrant betaal je door de week 3,60.
 • Een los nummer van het AD kost 2,95.
 • Los nummer van Trouw kost 3,25.

Van het NRC en De Telegraaf kon ik nergens vinden wat een los nummer kost.

Op basis van deze gegevens zou ik dus concluderen dat het AD het goedkoopst is!

De krant lezen 2023

Bovenstaande blogpost is inmiddels acht jaar geleden. Twee jaar gekedeb kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn man een jaarabonnement op de krant! Op De Gelderlander om precies te zijn.

Het is een cadeau dat mij elke dag vreugde brengt : )

Ik heb nu een vast moment op de dag voor de krant lezen. Dat is om 14 uur. Niet alleen blijf ik zo goed op de hoogte van het nieuws, ik doe ook regelmatig nieuwe ideeën voor blogposts op.

Krant online lezen

Eén ding valt me wel op: de papieren krant is snel achterhaald! Als ik de papieren krant heb gelezen, kies ik daarna vaak nog voor even de krant online lezen! Door de krant online te lezen krijg ik het meest actuele nieuws.

Krant online lezen: betaalmuur?

In de Google feed van mijn smartphone staan vaak leestips voor krantenartikelen. Het is mijn ervaring dat je doorgaans een stuk of 3 artikelen gratis in de krant online kunt lezen. Daarna verschijnt er een betaalmuur, en moet je eerst een abonnement nemen om het artikel te kunnen lezen.

Op zulke momenten mis ik de oude Blendle heel erg. Zij boden namelijk de mogelijkheid om 1 los krantenartikel te kopen. De gewone kranten willen dat je meteen een heel abonnement neemt. En dat wil ik niet. Dus dan klik maar weer weg.

N.B. Soms kun je incognito gaan in je browser en op die manier een artikel uit de krant online lezen. Bij Trouw werkt dit vaak goed is mijn ervaring. Bij de Telegraaf niet.

Aanbiedingen voor de krant lezen

Er zijn bijna altijd goede aanbiedingen om te krant te lezen. Bijvoorbeeld een abonnement waarbij je de krant 4 weken lang voor 6 euro ontvangt. Maar als je dit een keer hebt gedaan, duurt het een tijd voordat het weer kan.

Daarnaast zijn er ook aanbiedingen met flinke kortingen op abonnementen die kunnen variëren van 35% tot wel 70%.

Krant abonnement nemen? 5 weetjes

Als je een abonnement op een krant neemt is het goed om een aantal dingen te bedenken.

 1. De kosten voor een krant lezen kunnen het eerste en tweede jaar enorm verschillen. Het prijsverschil kan oplopen van 160 tot ruim 250 euro!
 2. Een abonnement op de krant afsluiten via de app of website heeft ook invloed op de kosten. Dat verschil in prijs kan oplopen tot 46 euro in het eerste jaar.
 3. Vrijwel alle kranten heb ben 4 soorten abonnementen: digitaal basis abonnement, digitaal + papieren krant in weekend, digitaal de krant lezen + de papieren krant in pdf formaat. Het uitgebreidste abonnement is zowel digitaal de krant lezen als de papieren versie krijgen. Dit uitgebreide abonnement heb ik.
 4. Bestaande abonnnees kunnen niet gebruik maken van aanbiedingen en leuke kortingen.
 5. Je kunt bij de meeste kranten maximaal 2 x per jaar een proefabonnement afsluiten.

De krant lezen: leestip

Gratis krant lezen

In de bibliotheek kun je gratis alle kranten lezen. Je kunt ze niet lenen, maar ter plekke lezen.

Welke krant lees jij graag en welke artikelen? En heb jij een voorkeur voor de week- of zaterdageditie?

53 Comments

 1. Anneke
  • Anneke
 2. Hilda
 3. adrienne
 4. Mirjam
 5. Riet
 6. VeggieMo
 7. "Hanneke"
 8. Janneke
 9. J S
 10. Jet
 11. Els
 12. louloudi
 13. Dimario
 14. Adrie
 15. Marjan
 16. Ilona Dekker

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh