Krant lezen: welke lees jij, en welke secties zijn favoriet?

krant lezenHeb jij nog een abonnement op een krant?

Ik niet.

Nieuwtjes via internet

Maar ik heb het idee dat ik via internet alle nieuwtjes toch wel hoor. Mijn man leest op weg naar zijn werk in de trein altijd de Spits. Zo krijgt hij zijn portie krant binnen. Het enige dat ik soms wel mis, is het regionale nieuws. Hier in de Achterhoek zit dat in het katern Achterhoek van de Gelderlander. Van mijn buurvrouw hoor ik soms interessante nieuwtjes die ze in de krant heeft gelezen. En op dat soort momenten verlang ik wel even naar een krant!

Hoewel ik sommige nieuwtjes ook in de gratis huis-aan-huis krant kan lezen, biedt de betaalde krant meer.

Goedkoop proefabonnement

Daarom overweeg ik soms om zo’n goedkoop proefabonnement te nemen. Op het moment kan ik een abonnement op de Gelderlander nemen voor  15 euro voor een periode van 8 weken. Ik weet alleen uit ervaring dat je aan het eind van zo’n abonnement gebeld wordt, en dat ze je dan proberen over te halen om te verlengen. En daar heb ik zo’n hekel aan.

Krant hoppen: van gratis abonnement naar gratis abonnement

Een andere optie is ‘krant hoppen’. Gewoon telkens een andere krant. Veel kranten zijn namelijk 2 weken lang gratis. Op gratis.nl vind je een overzicht van kranten aanbiedingen. Maar ergens vind ik dat ook weer sneu voor de redacties van die kranten. Ik hoor toch al steeds dat de geschreven pers het zo moeilijk heeft.

Krant lezen in de bibliotheek

En ik zou natuurlijk ook nog elke dag naar de bibliotheek kunnen gaan, en daar gratis alle kranten lezen. Maar dat is me toch iets te ver, nu we op het platteland wonen!

Update juli 2015

Inmiddels geniet ik al bijna vier weken van de Gelderlander. Mijn oom kon namelijk een fiets winnen als hij iemand uit zijn omgeving een gratis proefabonnement aansmeerde. Ik wilde mijn oom best een plezier doen, en heb me hier graag voor geleend. Toch zal ik geen abonnement nemen als de vier weken om zijn. En de reden daarvoor is simpel: mijn ouders hebben een abonnement op De Gelderlander. En als mijn abonnement is afgelopen ga ik samen met mijn ouders doen. Zij lezen de krant ‘s ochtends en doen hem dan bij mij in de bus.

Want eerlijk is eerlijk: ik zou mijn dagelijkse krant nu niet meer graag willen missen.

Welke krant en welke secties van de krant vindt jij interessant?

Huisvlijt bezoeker Suzie mailde de volgende interessante vragen over kranten:

Welke krant lees je graag en welke artikelen? Voorkeur voor in de week of de zaterdageditie?

Ik lees dus graag een regionale krant. In mijn geval is dat De Gelderlander. Daar in staat het landelijke nieuws, maar er is ook katern speciaal voor de Achterhoek. Ik lees de hele krant, behalve het sport gedeelte! De Gelderlander bestaat uit de volgende secties:

 • Nieuws
 • Achterhoek
 • Regio
 • Sport
 • Katern Binnen & Buiten
 • Cultuur en Show
 • Puzzels en strips

Ik vind bijna alles interessant! Ik heb geen voorkeur voor de week- of zaterdageditie. Hoogstens is de zaterdag editie wat dikker en heb ik dus meer te lezen : )

Als je net zoals ik veel interessant vind, dan is een abonnement op Blendle wellicht iets voor jou. Voor 10,- per maand krijg je toegang tot alle kranten.

Welke krant lees jij graag en welke artikelen? En heb jij een voorkeur voor de week- of zaterdag editie?

Similar Posts

35 Comments

 1. Wij hebben nu nog maar één krantenabonnement.
  We hadden er drie en ik werd nerveus van al dat papier wat ik “moest” lezen.
  Nu merk ik dat ik ook het plaatselijke nieuws weleens mis, want we hebben alleen nog maar een landelijke avondkrant.
  Net als jij lees ik nu weer de gratis h.a.h. bladen, de nee- nee sticker dus verwijderd en eventueel via internet.
  Het is nog wel wennen, het is pas sinds begin deze maand namelijk, maar alle begin is moeilijk en het bespaart ons erg veel geld op een jaar en dat was de uiteindelijke reden.

 2. Hier nog een krant in m’n handen.
  Voor mijn man zou t niet hoeven want hij leest hm nooit , hoort op de zaak altijd het nieuws en s avonds op de pc.
  We overwegen wel eens van ma – do digitaal de krant lezen en vr – za de papieren versie.
  Maar ik vind pc niks om te lezen en heb nooit een radio aan.

  De mogelijkheid van zo de krant te lezen biedt het Reformatorisch Dagblad.
  Zo ook een boek moet ik ook in m’n handen voelen anders lees ik niet, hihi.

  Groet van Hilda

 3. Wij delen de krant met de buren, wij lezen hem eerst en gooien hem dan later bij hun in de bus zo zijn meteen de kosten verdeeld. Maar echt veel nieuws over deze regio staat er vaak ook niet in hoor dus zou ik het prima met het lezen online kunen redden in feite.

 4. Kun je niet aan je buurvrouw vragen of ze de katern ‘Achterhoek’ even voor je wil bewaren? Dan lees je ze misschien een dag later, maar zo oud nieuws is het dan ook nog niet.
  Ik lees zelf geen krant, haal het nieuws van tv en internet…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Ik ben op een landelijk ochtendblad en een lokaal avondblad geabonneerd. Door de week digitaal en zaterdags op papier. Lees nu het ochtendblad op de iPad in bed. Gaat me vooral om de achtergrond en de verdieping en dat haal je echt allemaal niet van internet. Digitaal scheelt een hoop gesjouw

 6. Ik heb begin dit jaar een gratis proefabbonement gekregen van mijn ouders die een gewoon abonnement op die krant hadden. Ik vond het deels leuk om die krant te lezen, maar ik vond het te weinig toevoegen aan wat ik op internet kan lezen. En het gevoel de krant ‘te moeten lezen’ vond ik niet zo fijn.
  Het plaatselijke nieuws lees ik in de gratis regiokrant.

 7. Ik krijg op donderdag – vrijdag – zaterdag de Trouw in de bus, kan hem de andere dagen digitaal lezen (maar dat doe ik zelden). Ik vind goede journalistiek wel zó belangrijk dat ik er geld voor over heb om dat in de lucht te houden! En natuurlijk lees ik veel nieuws digitaal, en kijk ik het journaal op tv. En voel ik me soms bezwaard door al het papier, en door het gevoel dat ik dat allemaal “moet” lezen. Maar toch: kritische krantenschrijvers (en lezers) zijn hard nodigt in deze maatschappij!

 8. Hier gisteren nog een gesprek over gehad bij mijn ouders. Mijn moeder wil de krant niet kwijt vanwege het regionale nieuws. En vanwege de rouwadvertentie’s maar die lees ik gewoon via m.ensenlinq. En voorlopig blijft ze dus gewoon lid, mijn vader vind het alleen te duur worden. Bijna 400 euro p.jaar. Ze kunnen het wel betalen, daar niet van. Maar ik ben blij dat ik die kosten niet meer heb, ik moet ook zeggen dat ik hem nooit gemist heb. Bij mijn ouders lees ik hem dan wel of bij schoonmoeder, omdat ik daar ook de rust voor heb. Thuis zijn de kinderen wel weer die aandacht vragen en bleef hij vaak ongelezen. En heel veel oud papier had ik destijds. Ik heb nu alleen een ja-nee sticker. Heb de folders ook nooit gemist.
  Ik heb wel eens een proefabonnement gehad en idd nu na 2 jaar bellen ze nog steeds wel eens of ik weer een proefabonn wil. Dat vind ik wel een nadeel, maar gewoon vriendelijk afwimpelen en klaar ben je weer.

 9. Ik heb toevallig gisteren ook een stukje geschreven over de krant, namelijk over Blendle. Ik zie hier wel toekomst in. Denk dat de oude papieren krant steeds meer uit het straatbeeld zal gaan verdwijnen omdat steeds meer mensen een smartphone hebben…

   1. Ik zag het inderdaad voorbij komen!! :)

    Zelf ben ik ook nog ouderwets. ik lees het liefst op papier. Geldt voor kranten en ook voor boeken. Maar denk dat we een uitstervend soort mensen zijn; als “onze” generatie is uitgestorven worden er denk ik geen boeken meer gelezen, behalve door de hipsters van die tijd, die de boeken dan weer helemaal herontdekken ;)

 10. Mijn zus doet samen met haar buren : eentje heeft de papieren versie en de ander de online -versie. Als ze willen kunnen ze de echte krant toch nog bij elkaar halen.
  Wij hebben zelf een abb voor alleen de zaterdagskrant.

 11. Wij hebben een weekend-abonnement met een online-variant, dus op zaterdag krijgen we de Volkskrant op papier en door de weeks op de Ipad. Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat de Man in huis dat allemaal leest. Ik beperk me meestal tot de bijlagen.
  Voor het lokale nieuws spel ik het plaatselijke sufferdje en voor de (inter-)nationale berichten luister ik naar de radio.
  Nieuws gaat tegenwoordig zo snel. Als je hier in je neus peutert, dan weet men het in New York. Ik word ook heel vaak heel naar van de berichtgeving. Dus eigenlijk vind ik het wel prima zo….

 12. Ik kijk het liefst TV (op m’n laptop) en gebruik die voor het (inter-)nationale nieuws. Daarna lees ik het liefst van een scherm van diezelfde laptop. Helaas komt onze regiokrant maar beperkt op het internet. Om die reden ga ik eens per 4 dagen naar de bieb en lees dan 4 regionale delen. De andere 30 kranten die daar liggen kijk ik vrijwel nooit in, ze voegen weinig toe aan wat ik al op TV heb gezien. De bieb is voor mij geen omweg, ik loop er vrijwel doorheen als ik naar de supermarkt ga.

 13. Wij hebben geen krant omdat het te duur is. Sinds mijn man 100% is afgekeurd zijn de inkomsten fors gedaald en dan is een krant wel een erg grote kostenpost. Eerst werd ie echt wel gemist hoor. Maar nu we hem al een tijd niet meer hebben ben ik er aan gewend geraakt dat we hem niet meer hebben. We volgen het nieuws wel via internet en de huis aan huis krant. En heel af en toe hebben we eens een gratis proefabonnement van het Reformatorisch Dagblad. Het nadeel is inderdaad dat je dan weer gebeld wordt om een abonnement af te sluiten. Maar als ik dan uitleg waarom we geen krant willen is er alle begrip voor.

 14. Ik lees geen krant meer. Vind het abonnement gewoon veels te duur. Is het niet als je kijkt wat je er voor krijgt, nieuws geschreven, gedrukt en bezorgd, maar het is gewoon veel geld. Als ik een krant zou hebben zou ik denk het regionale nieuws graag lezen. Mijn vader las de krant vroeger van voor naar achter helemaal uit :-).

  1. Als je proefabonnementen neemt valt de prijs wel weer mee Els heb ik gemerkt. Ondertussen deel ik de krant nu met mijn buurvrouw! Zij doet hem bij mij in de bus als ze hem uit heeft.

 15. Ik werk bij een krant en zou mijn dagelijkse krant niet kunnen missen! :-) Uiteraard lees ik alleen de krant(en) van mijn werkgever ;-)
  Moest ik zelf een abonnement nemen dan zou ik voor een abonnement gaan met een papieren krant in het weekend en digitale krant in de week!

  1. Wat leuk dat je bij een krant werkt Sheena! Ik stel me zo voor dat je daar als blogger profijt van hebt? Mooi dat je zo trouw bent aan de kranten van je werkgever : )

 16. Een abonnement op een krant hebben we al jaren niet meer en ik mis het ook niet echt. Op internet is al zoveel aanbod aan nieuws te lezen en veel kun je ook in het nieuws op tv zien.

 17. Samen met mijn zus heb ik een digitaal abonnement op een krant. Zo lees ik elke dag de krant voor maar weinig geld. Ik lees het nieuws, achtergrondverhalen en ook sommige columnisten lees ik erg graag ! Op zaterdag heerlijk de bijlage. Zou het niet willen missen, die krant.

  1. Ik vind digitaal niet fijn helaas… Ik heb hetzelfde met eBooks. Ik heb toch het liefst echt papier in mijn handen. Zelfs zo’n grote onhandige krant.

   Leuk dat je samen doet met je zus Louloudi!

 18. Ik ben een diehard striplezer. Het eerste wat ik lees zijn de strips. Koos en Henk, Elsje en S1ngle zijn favoriet. Ik lees vooral BN de Stem op het werk, als het lukt, in de pauze. En anders alleen de strips :P

 19. Ik lees de Gelderlander online maar dan kun je niet alles lezen. Als ik in de bieb kom lees ik daar ook meestal de Gelderland en dan m.n. het Achterhoek nieuws, Volkskrant en Trouw vind ik ook fijne kranten. Ik hou van zaterdagkranten heerlijk al die meestal interessante bijlages, niet fijn voor krantenjongens en meisjes !

  1. Het gedeelte over de Achterhoek lees ik ook altijd graag. Het is toch leuk om regionaal nieuws te lezen vind ik altijd.

   En inderdaad: voor de krantenbezorgers is zo’n dikke zaterdagkrant minder prettig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.