Krant lezen: welke lees jij? + 5 aandachtspunten

krant lezen

De krant lezen.

Heb jij nog een abonnement op een krant?

Ik niet.

Nieuwtjes via internet

Maar ik heb het idee dat ik via internet alle nieuwtjes toch wel hoor. Mijn man leest op weg naar zijn werk in de trein altijd de Spits. Zo krijgt hij zijn portie krant binnen. Het enige dat ik soms wel mis, is het regionale nieuws. Hier in de Achterhoek zit dat in het katern Achterhoek van de Gelderlander. Van mijn buurvrouw hoor ik soms interessante nieuwtjes die ze in de krant heeft gelezen. En op dat soort momenten verlang ik wel even naar een krant!

Hoewel ik sommige nieuwtjes ook in de gratis huis-aan-huis krant kan lezen, biedt de betaalde krant meer.

De krant lezen: goedkoop proefabonnement

Daarom overweeg ik soms om zo'n goedkoop proefabonnement te nemen. Op het moment kan ik een abonnement op de Gelderlander nemen voor  15 euro voor een periode van 8 weken. Ik weet alleen uit ervaring dat je aan het eind van zo'n abonnement gebeld wordt, en dat ze je dan proberen over te halen om te verlengen. En daar heb ik zo'n hekel aan.

Krant aanbieding

Misschien ben ik na afloop van zo'n proefabonnement wel helemaal overtuigd van het nemen van een abonnement op mijn nieuwe favoriete krant. Online profiteer je eenvoudig en snel van verschillende krant aanbiedingen. Met een krant aanbieding betaal je minder voor een krantenabonnement dan het 'normale' tarief en ook voor een langere tijd dan bij een proefabonnement het geval is. Misschien is dit uiteindelijk wel de juiste keuze voor mij. Een goedkoop krantenabonnement op de krant die ik het liefst iedere dag lees.

Krant hoppen: van gratis abonnement naar gratis abonnement

Een andere optie is 'krant hoppen'. Gewoon telkens een andere krant. Veel kranten zijn namelijk 2 weken lang gratis. Op gratis.nl vind je een overzicht van kranten aanbiedingen. Maar ergens vind ik dat ook weer sneu voor de redacties van die kranten. Ik hoor toch al steeds dat de geschreven pers het zo moeilijk heeft.

Krant lezen in de bibliotheek

En ik zou natuurlijk ook nog elke dag naar de bibliotheek kunnen gaan, en daar gratis alle kranten lezen. Maar dat is me toch iets te ver, nu we op het platteland wonen!

Krant lezen update juli 2015

Inmiddels geniet ik al bijna vier weken van de Gelderlander. Mijn oom kon namelijk een fiets winnen als hij iemand uit zijn omgeving een gratis proefabonnement aansmeerde. Ik wilde mijn oom best een plezier doen, en heb me hier graag voor geleend.

Toch zal ik geen abonnement nemen als de vier weken om zijn. En de reden daarvoor is simpel: mijn ouders hebben een abonnement op De Gelderlander. En als mijn abonnement is afgelopen ga ik samen met mijn ouders doen. Zij lezen de krant 's ochtends en doen hem dan bij mij in de bus.

Want eerlijk is eerlijk: ik zou mijn dagelijkse krant nu niet meer graag willen missen.

Welke krant en welke secties van de krant vind jij interessant?

Huisvlijt bezoeker Suzie mailde de volgende interessante vragen over kranten:

Welke krant lees je graag en welke artikelen? Voorkeur voor in de week of de zaterdageditie?

Ik lees dus graag een regionale krant. In mijn geval is dat De Gelderlander. Daar in staat het landelijke nieuws, maar er is ook katern speciaal voor de Achterhoek. Ik lees de hele krant, behalve het sport gedeelte! De Gelderlander bestaat uit de volgende secties:

 • Nieuws
 • Achterhoek
 • Regio
 • Sport
 • Katern Binnen & Buiten
 • Cultuur en Show
 • Puzzels en strips

Ik vind bijna alles interessant! Ik heb geen voorkeur voor de week- of zaterdageditie. Hoogstens is de zaterdageditie wat dikker en heb ik dus meer te lezen : )

Als je net zoals ik veel interessant vind, dan is een abonnement op Blendle wellicht iets voor jou. Voor 10,- per maand krijg je toegang tot alle kranten.

Welke krant is geschikt voor jou?

Welke krant je leest is meestal een bewuste keuze.

Zo is er bijvoorbeeld vaak een verband tussen welke krant je leest, en op welke partij je stemt.

Zo staat De Telegraaf bekend om de sensationele koppen. Het NRC heeft de naam intellectueel en misschien een beetje saai te zijn. Trouw is een 'christelijke' kerk en de Volkskrant is 'open minded,' om even met een paar stereotypes te gooien.

Op infonu.nl geven ze informatie over de soort kranten:

 • Parool: politiek linkse krant
 • NRC liberaal georiënteerd en heel breed
 • Trouw: nieuws en beschouwingen en religie
 • Telegraaf: typische gezinskrant
 • Volkskrant: politiek links georiënteerd met als doelgroep progressieve Nederlanders
 • AD: doet zijn naam eer aan met Algemeen Dagblad. Heeft geen speciale politieke kleur.

Welke krant is het goedkoopst?

Er is verschil in de prijs van een los papieren nummer door de week, en een los papieren nummer van de krant in het weekend. In het weekend is de krant vaak dikker, en dat zie je terug in een hogere prijs.

Ik vind het opvallend dat de informatie wat een los nummer van de krant kost bijna niet te vinden is. Bij de Gelderlander kon ik het zien op mijn papieren krant, omdat ik daar een abonnement op heb. De Volkskrant en het AD zijn zo goed om deze informatie gewoon op hun website te zetten.

 • Een los nummer van de Gelderlander kost 3,10 door de week.
 • Voor een los nummer van de Volkskrant betaal je door de week 3,60.
 • Een los nummer van het AD kost 2,95.
 • Los nummer van Trouw kost 3,25.

Van het NRC en De Telegraaf kon ik nergens vinden wat een los nummer kost.

Op basis van deze gegevens zou ik dus concluderen dat het AD het goedkoopst is!

De krant lezen 2023

Bovenstaande blogpost is inmiddels acht jaar geleden. Twee jaar gekedeb kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn man een jaarabonnement op de krant! Op De Gelderlander om precies te zijn.

Het is een cadeau dat mij elke dag vreugde brengt : )

Ik heb nu een vast moment op de dag voor de krant lezen. Dat is om 14 uur. Niet alleen blijf ik zo goed op de hoogte van het nieuws, ik doe ook regelmatig nieuwe ideeën voor blogposts op.

Krant online lezen

Eén ding valt me wel op: de papieren krant is snel achterhaald! Als ik de papieren krant heb gelezen, kies ik daarna vaak nog voor even de krant online lezen! Door de krant online te lezen krijg ik het meest actuele nieuws.

Krant online lezen: betaalmuur?

In de Google feed van mijn smartphone staan vaak leestips voor krantenartikelen. Het is mijn ervaring dat je doorgaans een stuk of 3 artikelen gratis in de krant online kunt lezen. Daarna verschijnt er een betaalmuur, en moet je eerst een abonnement nemen om het artikel te kunnen lezen.

Op zulke momenten mis ik de oude Blendle heel erg. Zij boden namelijk de mogelijkheid om 1 los krantenartikel te kopen. De gewone kranten willen dat je meteen een heel abonnement neemt. En dat wil ik niet. Dus dan klik maar weer weg.

N.B. Soms kun je incognito gaan in je browser en op die manier een artikel uit de krant online lezen. Bij Trouw werkt dit vaak goed is mijn ervaring. Bij de Telegraaf niet.

Aanbiedingen voor de krant lezen

Er zijn bijna altijd goede aanbiedingen om te krant te lezen. Bijvoorbeeld een abonnement waarbij je de krant 4 weken lang voor 6 euro ontvangt. Maar als je dit een keer hebt gedaan, duurt het een tijd voordat het weer kan.

Daarnaast zijn er ook aanbiedingen met flinke kortingen op abonnementen die kunnen variëren van 35% tot wel 70%.

Krant abonnement nemen? 5 weetjes

Als je een abonnement op een krant neemt is het goed om een aantal dingen te bedenken.

 1. De kosten voor een krant lezen kunnen het eerste en tweede jaar enorm verschillen. Het prijsverschil kan oplopen van 160 tot ruim 250 euro!
 2. Een abonnement op de krant afsluiten via de app of website heeft ook invloed op de kosten. Dat verschil in prijs kan oplopen tot 46 euro in het eerste jaar.
 3. Vrijwel alle kranten heb ben 4 soorten abonnementen: digitaal basis abonnement, digitaal + papieren krant in weekend, digitaal de krant lezen + de papieren krant in pdf formaat. Het uitgebreidste abonnement is zowel digitaal de krant lezen als de papieren versie krijgen. Dit uitgebreide abonnement heb ik.
 4. Bestaande abonnnees kunnen niet gebruik maken van aanbiedingen en leuke kortingen.
 5. Je kunt bij de meeste kranten maximaal 2 x per jaar een proefabonnement afsluiten.

De krant lezen: leestip

Gratis krant lezen

In de bibliotheek kun je gratis alle kranten lezen. Je kunt ze niet lenen, maar ter plekke lezen.

Welke krant lees jij graag en welke artikelen? En heb jij een voorkeur voor de week- of zaterdageditie?

Vergelijkbare berichten

53 reacties

 1. Wij hebben nu nog maar één krantenabonnement.
  We hadden er drie en ik werd nerveus van al dat papier wat ik "moest" lezen.
  Nu merk ik dat ik ook het plaatselijke nieuws weleens mis, want we hebben alleen nog maar een landelijke avondkrant.
  Net als jij lees ik nu weer de gratis h.a.h. bladen, de nee- nee sticker dus verwijderd en eventueel via internet.
  Het is nog wel wennen, het is pas sinds begin deze maand namelijk, maar alle begin is moeilijk en het bespaart ons erg veel geld op een jaar en dat was de uiteindelijke reden.

  1. Volkskrant en de plaatselijke courant dus opgezegd
   De NRC gehouden, een fijne krant vinden wij.

 2. Hier nog een krant in m'n handen.
  Voor mijn man zou t niet hoeven want hij leest hm nooit , hoort op de zaak altijd het nieuws en s avonds op de pc.
  We overwegen wel eens van ma - do digitaal de krant lezen en vr - za de papieren versie.
  Maar ik vind pc niks om te lezen en heb nooit een radio aan.

  De mogelijkheid van zo de krant te lezen biedt het Reformatorisch Dagblad.
  Zo ook een boek moet ik ook in m'n handen voelen anders lees ik niet, hihi.

  Groet van Hilda

 3. Wij delen de krant met de buren, wij lezen hem eerst en gooien hem dan later bij hun in de bus zo zijn meteen de kosten verdeeld. Maar echt veel nieuws over deze regio staat er vaak ook niet in hoor dus zou ik het prima met het lezen online kunen redden in feite.

 4. Kun je niet aan je buurvrouw vragen of ze de katern 'Achterhoek' even voor je wil bewaren? Dan lees je ze misschien een dag later, maar zo oud nieuws is het dan ook nog niet.
  Ik lees zelf geen krant, haal het nieuws van tv en internet...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Ik ben op een landelijk ochtendblad en een lokaal avondblad geabonneerd. Door de week digitaal en zaterdags op papier. Lees nu het ochtendblad op de iPad in bed. Gaat me vooral om de achtergrond en de verdieping en dat haal je echt allemaal niet van internet. Digitaal scheelt een hoop gesjouw

 6. Ik heb begin dit jaar een gratis proefabbonement gekregen van mijn ouders die een gewoon abonnement op die krant hadden. Ik vond het deels leuk om die krant te lezen, maar ik vond het te weinig toevoegen aan wat ik op internet kan lezen. En het gevoel de krant 'te moeten lezen' vond ik niet zo fijn.
  Het plaatselijke nieuws lees ik in de gratis regiokrant.

 7. Ik krijg op donderdag - vrijdag - zaterdag de Trouw in de bus, kan hem de andere dagen digitaal lezen (maar dat doe ik zelden). Ik vind goede journalistiek wel zó belangrijk dat ik er geld voor over heb om dat in de lucht te houden! En natuurlijk lees ik veel nieuws digitaal, en kijk ik het journaal op tv. En voel ik me soms bezwaard door al het papier, en door het gevoel dat ik dat allemaal "moet" lezen. Maar toch: kritische krantenschrijvers (en lezers) zijn hard nodigt in deze maatschappij!

 8. Hier gisteren nog een gesprek over gehad bij mijn ouders. Mijn moeder wil de krant niet kwijt vanwege het regionale nieuws. En vanwege de rouwadvertentie's maar die lees ik gewoon via m.ensenlinq. En voorlopig blijft ze dus gewoon lid, mijn vader vind het alleen te duur worden. Bijna 400 euro p.jaar. Ze kunnen het wel betalen, daar niet van. Maar ik ben blij dat ik die kosten niet meer heb, ik moet ook zeggen dat ik hem nooit gemist heb. Bij mijn ouders lees ik hem dan wel of bij schoonmoeder, omdat ik daar ook de rust voor heb. Thuis zijn de kinderen wel weer die aandacht vragen en bleef hij vaak ongelezen. En heel veel oud papier had ik destijds. Ik heb nu alleen een ja-nee sticker. Heb de folders ook nooit gemist.
  Ik heb wel eens een proefabonnement gehad en idd nu na 2 jaar bellen ze nog steeds wel eens of ik weer een proefabonn wil. Dat vind ik wel een nadeel, maar gewoon vriendelijk afwimpelen en klaar ben je weer.

 9. Ik heb toevallig gisteren ook een stukje geschreven over de krant, namelijk over Blendle. Ik zie hier wel toekomst in. Denk dat de oude papieren krant steeds meer uit het straatbeeld zal gaan verdwijnen omdat steeds meer mensen een smartphone hebben...

  1. Ik zag het inderdaad voorbij komen!! :)

   Zelf ben ik ook nog ouderwets. ik lees het liefst op papier. Geldt voor kranten en ook voor boeken. Maar denk dat we een uitstervend soort mensen zijn; als "onze" generatie is uitgestorven worden er denk ik geen boeken meer gelezen, behalve door de hipsters van die tijd, die de boeken dan weer helemaal herontdekken ;)

 10. Mijn zus doet samen met haar buren : eentje heeft de papieren versie en de ander de online -versie. Als ze willen kunnen ze de echte krant toch nog bij elkaar halen.
  Wij hebben zelf een abb voor alleen de zaterdagskrant.

 11. Wij hebben een weekend-abonnement met een online-variant, dus op zaterdag krijgen we de Volkskrant op papier en door de weeks op de Ipad. Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat de Man in huis dat allemaal leest. Ik beperk me meestal tot de bijlagen.
  Voor het lokale nieuws spel ik het plaatselijke sufferdje en voor de (inter-)nationale berichten luister ik naar de radio.
  Nieuws gaat tegenwoordig zo snel. Als je hier in je neus peutert, dan weet men het in New York. Ik word ook heel vaak heel naar van de berichtgeving. Dus eigenlijk vind ik het wel prima zo....

 12. Ik kijk het liefst TV (op m'n laptop) en gebruik die voor het (inter-)nationale nieuws. Daarna lees ik het liefst van een scherm van diezelfde laptop. Helaas komt onze regiokrant maar beperkt op het internet. Om die reden ga ik eens per 4 dagen naar de bieb en lees dan 4 regionale delen. De andere 30 kranten die daar liggen kijk ik vrijwel nooit in, ze voegen weinig toe aan wat ik al op TV heb gezien. De bieb is voor mij geen omweg, ik loop er vrijwel doorheen als ik naar de supermarkt ga.

  1. Ik had hier 8 jaar geleden al gereageerd. Daar is niet veel aan veranderd. Behalve dat ik nu circa 1x per week de bieb bezoek. Heeft ook iets sociaals aan de grote leestafel. Inmiddels is bij mijn regiokrant circa 90% achter een betaalmuur. Je kan van de berichten wel de koppen en de eerste paar regels lezen en dan kan ik zelf wel het bijbehorende verhaal invullen. Later blijkt dat ook in de bieb. Het is wel zo dat het eenvoudige online-abonnement flink goedkoper is geworden. Toch vind ik te weinig regioberichten interessant. Vaak maar 1 bericht per week. De redactie is ook zeer matig. Zal komen door minder inkomsten. Ik vul het aan met berichten van NHNieuws (website van RTV-NoordHolland), die samenwerkt mt onze locale omroep. Ben er achter gekomen dat een paar landelijke dagbladen een uiterst gammele betaalmuur hebben. Maak daar bitter weinig misbruik van. Kan die kranten ook in de bieb lezen en dat doe ik vrijwel niet. Verder volg ik S1ngle als strip in de krant. Op die manier weet ik tot welke krant ik gebleven was.

 13. Wij hebben geen krant omdat het te duur is. Sinds mijn man 100% is afgekeurd zijn de inkomsten fors gedaald en dan is een krant wel een erg grote kostenpost. Eerst werd ie echt wel gemist hoor. Maar nu we hem al een tijd niet meer hebben ben ik er aan gewend geraakt dat we hem niet meer hebben. We volgen het nieuws wel via internet en de huis aan huis krant. En heel af en toe hebben we eens een gratis proefabonnement van het Reformatorisch Dagblad. Het nadeel is inderdaad dat je dan weer gebeld wordt om een abonnement af te sluiten. Maar als ik dan uitleg waarom we geen krant willen is er alle begrip voor.

 14. Ik lees geen krant meer. Vind het abonnement gewoon veels te duur. Is het niet als je kijkt wat je er voor krijgt, nieuws geschreven, gedrukt en bezorgd, maar het is gewoon veel geld. Als ik een krant zou hebben zou ik denk het regionale nieuws graag lezen. Mijn vader las de krant vroeger van voor naar achter helemaal uit :-).

  1. Als je proefabonnementen neemt valt de prijs wel weer mee Els heb ik gemerkt. Ondertussen deel ik de krant nu met mijn buurvrouw! Zij doet hem bij mij in de bus als ze hem uit heeft.

 15. Ik werk bij een krant en zou mijn dagelijkse krant niet kunnen missen! :-) Uiteraard lees ik alleen de krant(en) van mijn werkgever ;-)
  Moest ik zelf een abonnement nemen dan zou ik voor een abonnement gaan met een papieren krant in het weekend en digitale krant in de week!

  1. Wat leuk dat je bij een krant werkt Sheena! Ik stel me zo voor dat je daar als blogger profijt van hebt? Mooi dat je zo trouw bent aan de kranten van je werkgever : )

 16. Een abonnement op een krant hebben we al jaren niet meer en ik mis het ook niet echt. Op internet is al zoveel aanbod aan nieuws te lezen en veel kun je ook in het nieuws op tv zien.

 17. Samen met mijn zus heb ik een digitaal abonnement op een krant. Zo lees ik elke dag de krant voor maar weinig geld. Ik lees het nieuws, achtergrondverhalen en ook sommige columnisten lees ik erg graag ! Op zaterdag heerlijk de bijlage. Zou het niet willen missen, die krant.

  1. Ik vind digitaal niet fijn helaas... Ik heb hetzelfde met eBooks. Ik heb toch het liefst echt papier in mijn handen. Zelfs zo'n grote onhandige krant.

   Leuk dat je samen doet met je zus Louloudi!

 18. Ik ben een diehard striplezer. Het eerste wat ik lees zijn de strips. Koos en Henk, Elsje en S1ngle zijn favoriet. Ik lees vooral BN de Stem op het werk, als het lukt, in de pauze. En anders alleen de strips :P

 19. Ik lees de Gelderlander online maar dan kun je niet alles lezen. Als ik in de bieb kom lees ik daar ook meestal de Gelderland en dan m.n. het Achterhoek nieuws, Volkskrant en Trouw vind ik ook fijne kranten. Ik hou van zaterdagkranten heerlijk al die meestal interessante bijlages, niet fijn voor krantenjongens en meisjes !

  1. Het gedeelte over de Achterhoek lees ik ook altijd graag. Het is toch leuk om regionaal nieuws te lezen vind ik altijd.

   En inderdaad: voor de krantenbezorgers is zo'n dikke zaterdagkrant minder prettig.

 20. Ik vind vreselijk duur. Wij hebben geen krant. Kijk wel via internetten. Dan zie je verhaal niet verder. Moet maar lid worden. Je word gedongen om te nemen. Wij hebben niet gedaan. Alvast fijn weekend.

 21. Ik lees online een hoop en de rest is dan niet belangrijk denk ik dan maar. Je moet ook niet alle nieuws willen weten. Vroeger kreeg je ook niet alles mee en dat was ook prima.

  Love As always
  Dimario

 22. Toen mijn moeder nog een abonnement op de krant had, las ik graag de zaterdageditie bij m'n ontbijt. Verder las ik nooit kranten, dus zelf heb ik ook geen abonnement. De NOS-app is mijn krant;).
  Qua regionaal nieuws snap ik je wel, maar dat is hier in het gratis huis aan huis blad te vinden en ook allemaal online te lezen, dus zelfs dat blad lees ik niet.
  Het is wél heel gezellig, vind ik, een krant lezen, veel gezelliger dan online.

  1. Ja, dat herken ik wel. Ik lees de krant ook liever op papier dan online. Hoewel de online versie dus een stuk voordeliger is als je toch een abonnement wilt.

 23. de papieren krant bij het ontbijt, zou ik wel niet graag missen

  toch wat jammer dat de meeste kranten bij ons, deel uitmaken van dezelfde groep..

  en dat merk ik aan de kwaliteit er van

  groeten

 24. Wij hebben op 2 kranten een abonnement. Allebei middagkranten. De Barneveldse Krant voor het plaatselijke nieuws. En het Reformatorisch Dagblad.

 25. Wij hebben al wel 30 jaar een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. En we betalen hem met liefde. We vinden het erg belangrijk dat die krant blijft bestaan. Het is al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden in dit digitale tijdperk. Eens per week breng ik de kranten bij onze buurvrouw en neem daarvandaan de Barneveldse Krant mee naar huis om wat regionaal nieuws en rouwadvertenties door te kijken. Dat doen we ook al wel 20 jaar, denk ik.

  1. Wat mooi dat je op die manier het RD ondersteunt Marjan. En wat een prachtige gewoonte om die samen met je buurvrouw door te kijken. Ik stel me zo voor dat je buurvrouw dat ook erg waardeert.

 26. Ik/wij lezen 5 kranten en soms ook de weekendeditie van TheGuardian of Die Welt. Ik lees de kranten helemaal (overigens allemaal digitaal dan is het ook goedkoper) maar ga 's morgens eerst naar de ingezonden brieven van lezers. Schrijf die namelijk ook graag en een paar keer per week. Soms worden ze geplaatst zoals vandaag in de Volkskrant. Fijne dag!

 27. Wij hebben een digitaal abonnement voor €4.- pm op het AD.
  Alles kunnen lezen, ook de premium stukjes.
  Op papier vinden we het veels te duur.
  Favoriet, lastig, ik lees eigenlijk alles wel, behalve sport!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.